Inlägg

Inlägg som Chris_Kadaver har skrivit i forumet
Av Chris_Kadaver

Hur mycket längre tid tar laddningen? Hade varit schysst om lurar med 70w laddare tvingades ge ett alternativ on 35w pulsladdning som kanske tar dubbelt så lång tid men som ändå fördubblar batteriets livslängd?! Motsvarande 35w laddning är ju ändå rätt snabbt ändå?!

Av Chris_Kadaver
Skrivet av xc:

Kan det vara detta bios du har?
https://www.techpowerup.com/vgabios/250204/250204

ser dock ut att vara ett 580 bios.

Ja det är det bioset. Hur visste du...?
När jag försöker spara ned bioset via CPU-Z så får jag ett felmeddelande som säger "BIOS reading is not supported by this device".

Update: nu är det jag som gjort bort mig. Ökar jag strömstyrkegränsen vilket jag heelt hade missat så blir effektförbrukningen betydligt högre och den boostar till 1244Mhz direkt. Märkligt med bios för RX 580 däremot.

Av Chris_Kadaver
Skrivet av Tobbe_Man:

Hej.
Kolla tempen via gpu-z under last, ser ut som ett typ Lenovo/hp kort eller liknande så lite svårt att hitta rätt bios om de skulle vara bytt.
Vad säger gpu-z att de är för kort om du kollar upp de.
Du kan prova att köra msi ab och kolla om du får ställa upp det där
Mvh Thomas

Som sagt når kortet inte över 65c under tunga benchmarks. Har inte testat MSI AB eftersom jag hatar programmet och föredrar AMDs drivrutiner men kan absolut testa det. Min gissning var att det är nåt kinatillverkat noname-kort tänkt för mining primärt. Men det skulle ju kunna vara från OEM-burkar också.

Av Chris_Kadaver
Skrivet av Novdid:

Ta bilder och ladda upp här så kan vi nog hjälpa dig att hitta rätt modell och bios-fil om det eventuellt behövs.

Hur ser temperaturerna ut. Jag har ett gammalt 580 som inte heller ville nå max boost, visade sig att kylpastan var torr och behövde bytas. Så det kan också vara ett problem, når en måltemperatur och sen klockar ner. Så Polatis reglerar temperaturer.

Den når inte över 65c. 😅
Här är exemplaret jag köpte:
https://www.tradera.com/item/341372/629773091/radeon-rx-570-8...

Man ser inte så bra på bilderna så här är ett likadant han sålt där man ser bättre:
https://www.tradera.com/item/341372/629480395/radeon-rx-570-8...

Tanken var att köpa lite hårdvara så att jag kan sälja iväg mina gamla datorer som kompletta riggar. Men kan inte med gott samvete sälja iväg en dator som innehåller det där kortet om det inte boostar som det ska.

Av Chris_Kadaver
Skrivet av xc:

Det kanske har mining bios, lite nedställt för att gå svalt osv.

Ja. Frågan är vilket bios som skulle kunna tänkas vara original i så fall? Kör jag en sökning med google lens så hittar google bara den här säljarens annonser i princip. Kortet drar dock 120w och spänningsinställningarnas maxvärden verkar vara legit så min gissning är att gpun är rätt hårt degraderad. Det var nog inte för intet som han visade bilder från Haeven benchmark som visar vad gpu klockan är inställd på snarare än vilka frekvenser som nås. 😮‍💨

Av Chris_Kadaver

RX 570 från traderaköp når inte angivna boostfrekvenser?

Hej!
Här om dagen köpte jag ett matchat par ram på tradera som visade sig vara defekta och gav snabbt error. Säljaren löste detta genom att göra en återbetalning utan kvar på återsändelse av dessa. Men nu var det dags igen. Köpte något som jag vet är fd miningkort då säljaren sålt många av dessa tidigare. Vid försäljning har han skärmdump från Haeven benchmark som visar 1244Mhz boostfrekvens vilket är standard för icke fabriksöverklockade RX 570. Fick hem kortet igår och testade det i bland annat haeven. 1244Mhz tycks rapporteras av benchmarket oavsett vad de faktiska frekvenserna är och blir således missvisande. I GPU-Z visas frekvenser runt 1100Mhz-sträcket. Testar då super position och time spy. Time spy rapporterar ett average på ca 1130Mhz. Dvs ca 114Mhz eller 10% sämre än förväntad prestanda. Har alrig sett kortet ens peaka över 1200-sträcket. Så allt detta utan möjlighet att öka spänningen. Undervoltar jag kortet så tappar den än mer i frekvens. Kortet går extremt svalt så det har inget med temperaturer att göra. Det presterar i snitt 20% sämre än mitt gamla R9 290X.

RX 570 8GB har redan nått en smärtgräns vad gäller låg prestanda så att tappa ytterligare 10% är inget litet tapp egentligen.
Är det vanligt att hårt körda kort tappar maxprestanda snarare än att helt sluta fungera? Och bör jag ha rätt till återköp? Har även betalt för köparskydd.

Av Chris_Kadaver
Skrivet av anders190:

Är du nya lowspecgamer?

Låter som ett kul projekt oavsett.

Haha njae, till skillnad från honom så föredrar jag om spelen ser lite bra ut också. ;p
Med gammal hårdvara menar jag typ GTX 1060 3GB eller RX 570 4/8GB. Typ sånt som jag har hemma som ligger och skräpar.
Det började med när jag bodde hemma hos exet, innan jag flyttade in helt... Så hade hon en plasma-TV på 720p och en dator med GTX 960 2gb så då började tweakandet för att kunna lira Dragon Quest XI med bra grafikinställningar trots låg vram och svag GPU. Nötte igenom över 200h har jag för mig med DS4 kontroll på hennes tv och det såg faktiskt riktigt bra ut. 30fps funkade kanon när det var helt stabila 30fps. Men fick ju typ utforska hela kartan och hitta spots där det droppade under för att då tweaka inställningarna så det flöt på helt bra. Så det var halva utmaningen. XD

Av Chris_Kadaver

Tänkte sätta upp en liten teststation där jag kommer testa den här sortens spel på extrem gammal hårdvara men implementera FSR 3.1 och frame generation. 30fps är helt okey med handkontroll i många sorters spel. Inte minst 3e personsspel. Tweakar man inställningar så att bildfrekvensen aldrig dippar under 30 och låser/sätter v-sync till anpassningsbar (halv uppdateringsfrekvens) på 60Hz så upplevs 30fps som smooth även om det blir ökade latenser med en såpass låg bildfrekvens. Men det blir inte jättepåtagligt med handkontroll. Många moderna spel kräver ju inte "supermariobrostajming" direkt. Men slår man då på frame generation så kommer det se riktigt smooth ut om man ser till hurpass gammal hårdvara som kommer användas. Tycker nästa sånt är roligare än att fläska på med ögongodis med mitt RTX 3070.

Av Chris_Kadaver
Skrivet av vohaul:

Är väl alltid bra utesluta så mycket som möjligt innan man klagar. Som du beskriver det så låter det ju förstås som det är fel på minnet. Konstigare saker än att ett minne funkar bra på ett moderkort/cpu och inte ett annat har ju hänt dock (även jedec hastighet).

Ja precis. Jag vet liksom inte hur stora krav man kan ställa på en säljare att ha vetskap i hur man testar ram-minnen innan försäljning. Så det är knappast så att jag känner mig scammad. Men faktum kvarstår att de inte är stabila. Åtminstone inte på den här riggen. Det hade känts bra att verifiera det på en annan burk också. Men vet inte hur mycket tid det är värt att lägga på nåt som kostade typ 400:- inkl. frakt när jag inte har tillgång till en annan burk.. Samtidigt hade jag hellre lagt de pengarna på nya fungerande ram om jag hade vetat att de var defekta. Varför jag valde att köpa begagnat är för att det i princip är omöjligt att få dual rank på 2x16GB DDR4 idag om man inte köper entusiastminnen.

Av Chris_Kadaver

Tack för bra svar!
Testar en sista gång att sätta i dem igen och välja "load optimized default" i bios. Minns inte jag gjorde det sist utan det kan ha varit så att jag bara gick in i bios och satte allt på auto. Allt vad gäller ram stod å andra sidan på auto innan. Men tänker att det kaaanske finns nånting kvar som kan ha legat och skräpat ändå även fast det såg ut som att timings lästes in korrekt.

Borde ha nämnt att minnena var tänkta att sitta i farsgubbens hackintosh. Men har oavsett ingen lust att sitta på detekta ram om de ska sitta i en dator som senare är tänkt att säljas heller när han uppgraderar till mac mini längre fram. Så jag kommer höra av mig till säljaren om detta om jag får fortsatta error nu när jag testar en sista gång. Tack för bra input!

Av Chris_Kadaver
Skrivet av mc68000:

Om det är bitfel på samma adress varje gång så går det att spärra de minnesadresserna (reserveras för ingenting) både i Windows och Linux. Så om du googlar lite så kan du få igång dem med bara några MB i förlust. Exempel från "my beloved" med tradera-minnen:

# /etc/default/grub # Disable 7465.5 and 16239.8 # GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="memmap=4M!7464,4M!16238M" Detta genererar ett boot-meddelande: kernel: user: [mem 0x00000003f6e00000-0x00000003f71fffff] persistent (type 12)

https://docs.pmem.io/persistent-memory/getting-started-guide/...
https://docs.pmem.io/persistent-memory/getting-started-guide/...

Tack för tips men vet inte hur jag ska tolka dessa felmeddelanden? Någon aning om vad de indikerar på?

https://i.ibb.co/TBCLVPn/Screenshot-20240416-135226-Gallery.jpg

https://i.ibb.co/tHjY6QY/Screenshot-20240416-135240-Gallery.jpg

Av Chris_Kadaver
Skrivet av draanexle:

Får du fel när du kör de i stock settings?
Får du error när du enbart kör med en sticka?

Om ej angivet i annonsen eller filtret så är det givet att produkten väntas att fungera.

Annars får man justera skicket till defekt eller klart och tydligt ha det i skrift i beskrivningen

Yes. Stock ger error. Hade tänkt prova att överklocka men det är lönlöst om de inte ens är stabila i stock settings. Provade att slå in alla JEDC värden manuellt men det gjorde ingen skillnad. Lösare timings gjorde att det dröjde lite längre innan error uppstod men fortfarande ganska snabbt. Saken är den att anta777 1extremeprofilen är betydligt snabbare på att hitta fel än exempelvis memtest86. Så kan ju inte påstå att säljaren kanske inte kört något annat test och trott de varit stabila. Men i annonsen framgår inget om detta å andra sidan. Aja... Antar att jag får börja med att kontakta säljaren ändå. Vet inte om jag vågar kritisera emballeringen dock. Vill som sagt inte få ett dåligt omdöme.

Har inte testat att köra med en sticka i taget. Men mitt andra kit är stabilt i samma minneskonfiguration. Kör ej missmatchat utan tog ur det fungerande kit som satt i. Om det är ena eller båda stickorna som är defekta är ju rätt irrelevant eftersom jag viil köra dem i dual channel. Eller tänkte du på nåt speviellt annat som jag kan ha missat när jag kör båda samtidigt?

Av Chris_Kadaver

Ram från traderaköp ger error?

Hej!
Jag köpte ett matchat par 2x16GB Samsung C-die dual rank 2400Mhz 1.2v med "köp nu" på tradera och la till köparskydd.
I TestMem5 anta777 1extreme så får jag error bara efter 2-5 mimuter. Säljaren skickade dessa ram i ett vadderat kuvert med minimal vaddering och inrillade i en fryspåse som enda emballering?! Har testat slappare timings men får ändå error. Den klarade 1 timme OCCT utan error men när testrundan var körd så hade fönster i window låst sig samt de program jag hade öppnat innan jag öppnade OCCT.

Säljaren hade inte påtalat att dessa inte var funktionstestade. Jag tänker att om man säljer något utan att detta påtalas så bör jag som köpare kunna förutsätta att det säljs som fungerande?! Hur tänker ni andra här? Jag fattar ju att det kan va risky att handla begagnat och att sånt här kan inträffa. Men jag kan ju inte till hundra procent veta att dessa inte fungerade i säljarens dator innan försäljning.

Frågan är vem ansvaret landar på här? Bör jag hävda att emballeringen var undermålig då jag förmodar att ESD-skador kan uppstå om man lindar in ram i fryspåsar? Jag har tyvärr ingen möjlighet att testa dessa på ett annat moderkort. Men datorn är relativt nybyggd, aldrig varit överklockad och helt stabil med de kinesiska skräpram som jag kört tidigare. Kan ag nyttja köparskyddet direkt här istället för att ta det med säljaren? Vill inte riskera få ett dåligt omdöme för att jag är missnöjd med köpet.

Av Chris_Kadaver

Nehe...?! Eftersom det är en skänkesannons och jag svarat här så verkar det vara låst att skicka meddelande till dig?! :S

Hej hur som helst!
Jag bor längst ute på Värmdö. Soppa fram och tillbaka skulle gå på typ 300:- så det var därför jag undrade om du skulle orka skicka kortet med posten så tänkte jag se om jag kan skrämma liv i kortet. Är själv kroniskt sjuk men försöker mecka lite med datorskrot när jag har ork.

Av Chris_Kadaver
Skrivet av sjoeblom:

Hej,
Ser att du bor i Stockholm (?), vart ungefär, om inte för långt från mig så kan jag nog köra över det vid tillfälle mot lite soppapengar
Skicka ett PM till mig om du vill vara mer privat.

Skickar PM!

Av Chris_Kadaver

Om du skulle orka skicka kortet så tar jag gärna emot det mot fraktkostnaden. 🙂

Av Chris_Kadaver

Hej!
Vilken hastighet är det på minnena?

Av Chris_Kadaver

Dimra E27 utan fysisk dimmer?

Jag gillar philips warmglow-lampor men saknar fysisk dimmer i 2 två rum där jag skulle vilja kunna dimra lamporna som sitter under plafonder, 3 lampor i vardera rum. Tycker det verkar onödigt dyrt att ta hit elekriker för att byta ut strömbrytarna mot dimmers. Har själv bytt halogendimmer till led-dimmer förr. Men som jag förstår det är det inte tillåtet eller lika enkelt att båta strömbrytare mot dimmers. Tänkte att det borde finnas smarta E27-sockel/adaprear som kan dimma dimbara led-lampor. Men hittar inga som klarar detta? Gillar inte de lampor som har snäv vimkel på spridningen vilket många "smarta" lampor har. Dessutom gillar jag inte att färgtemeraturen inte blir varmare när man dimmar ned vanliga led-lampor.

Fimns det någon här som vet en bra lösning som jag inte tänkt på men som jag själv kan/får installera?

Av Chris_Kadaver

Kommer uppgradera utan att jag behöver.

Av Chris_Kadaver

Ohfan. Synd för dem att min betalningsvilja är på stadig nedgång. 😅