Inlägg

Inlägg som PlaTFooT har skrivit i forumet
Av PlaTFooT

Inte heller köpt så mycket, men min pixel 4a bestämde sig för att touchscreenen skulle dö så blev att köpa en pixel 7a. Installerade grapheneos och är väldigt nöjd.

Av PlaTFooT

Oligopolet här i Kanada suger. Betalade runt 750kr (93 CAD) för 150/150 med 300GB databegränsning. Men lyckades hitta en deal i slutet av förra året, så nu har jag 1000/1000 för runt 670kr (83 CAD) med obegränsad data.

Kan också meddela att mobilt internet suger rätt hårt då det är samma tre företag som äger allt där med. Betalar just nu runt 320kr (40 CAD) för 4G med 2GB databegränsning. Har dock sett att priserna börjar gå ner, då jag såg att en annan leverantör hade 4G med 20GB databegränsning just nu.

Av PlaTFooT

Mitt tips är att testa på en tiling window manager. Till Linux finns det en hel del, jag kör t.ex. sway. Från vad jag kan se i wikipedia länken ska windows ha någon form av det också, nu har jag inte använt windows (eller macOs för den delen) på flera år så vet inte hur bra den är där. Men anledningen till att köra en tiling window manager är att man flyttar rätt mycket av hanteringen av fönster till tangentbordet samt att man har fönster i olika virtuella skrivbord. Vilket gör det skalar rätt bra med skärmstorleken och vad man har för pekdon spelar mindre roll.

T.ex. har jag webbläsaren på skrivbord 2, utvecklingsverktyg på skrivbord 3 och musik på skrivbord 6. Skrivbord 1 används till lite olika saker. Behöver jag använda webbläsaren byter jag bara till skrivbord 2 med Super+2 (super = windowsknappen), byta musik Super+6 osv. Flytta ett fönster till skrivbord 2, Shift+Super+2.

Detta är samma på både min stationära dator som kör två 4k 27 tums skärmar samt på min laptop som kör en ~720p 12.5 tums skärm. Vilket gör att jag snabbt och smidigt kan byta mellan min stationär och laptop utan att arbetsflödet ändras drastiskt eller sinkar mig allt för mycket. Utan blir att jag bara kan visa mindre information samtidigt på laptopen.

Av PlaTFooT
Skrivet av filbunke:

LANG=en_US.UTF-8 LC_CTYPE=sv_SE.UTF-8 LC_NUMERIC=en_US.UTF-8 LC_TIME=en_GB.UTF-8 LC_COLLATE=C LC_MONETARY=en_US.UTF-8 LC_MESSAGES=en_US.UTF-8 LC_PAPER=sv_SE.UTF-8 LC_NAME=sv_SE.UTF-8 LC_ADDRESS=sv_SE.UTF-8 LC_TELEPHONE=sv_SE.UTF-8 LC_MEASUREMENT=sv_SE.UTF-8 LC_IDENTIFICATION=sv_SE.UTF-8

Kör inte en lika stor mix:

LANG=en_US.UTF-8 LC_TIME=sv_SE.UTF-8

Men tror jag lånar några inställningar från dig.

Har alltid kört engelska på datorer då det generellt har fungerat bättre, särskilt i linuxmiljö. Men verkar ha blivit mycket bättre på senaste tiden, då jag testade lite att köra svenska i helgen och var inte så pjåkigt. Fortfarande en mix av engelska och svenska.

På mobilen kör jag svenska.

Av PlaTFooT
Skrivet av dlq84:

Brukar Kanada inkludera VAT?

Skrivet av Wittwang:

Jag är ganska säker på att de använder samma modell som i USA och att moms läggs till vid kassan. När jag testar att köpa en av dessa modeller ser det ut som följer:

<Uppladdad bildlänk>

Kanadas modell är rätt likt USAs. Momsen läggs på vid kassan men dem har en provins (PST) och statlig (GST) moms. Man betalar alltid en GST, men alla provinser har inte en PST. Samt ingen av territoriena har PST. GST ligger på 5%, dem som har PST ligger mellan 6-10%.

Av PlaTFooT
Skrivet av NERDTUBED:

Har funderat på att byta till colemak då jag primärt kör med split när jag jobbar vilket leder till att vänster handen får arbeta så mycket mer när det blir långa sessioner med mycket skrivande.
Skulle ni kunna dela med er utav er layout så man får se er lösning för typ ÅÄÖ osv?

Här är min nuvarande: qmk_firmware

Och jag använder den ihop med EurKey

Notera att jag håller just nu på att experimentera lite med just ÅÄÖ. Använde kombos innan för dem, funkade okej. Men började få feltryck när jag kom upp i hastighet. Eftersom jag hade t.ex A+S -> ä (inte det smartaste kombon). Samt behöver jag kunna skriva t.ex ç (har en fransk kollega). Så har gått tillbaka till AltGr metoden. Behöver dock få oneshot (sticky) att funka så jag slipper hålla inne AltGr med motsatt hand.

Notera att skriver jag mycket mer engelska än svenska, vilket gör att detta funkar för mig. Hade det varit tvärtom så hade jag nog flyttat AltGr bort från lillfingrarna.

Av PlaTFooT

tl;dr Kör Colemak-DH sedan början av året. La min röst på Colemak då dem är väldigt lika.

Tänkte också att jag aldrig skulle byta från qwerty. Då jag har använt Emacs i många år, vilket har väldigt många kortkommandon som har nöts in i muskelminnet.

Men förra året började jag få känningar i fingrarna efter dagar med mycket skrivande, jag hade precis börjat experimentera med ett annat kortkommando system i Emacs, samt att mitt tangentbord är redan långt från ett normalt tangentbord. Så i början av det här året tänkte jag att nu var en bra tid att testa någon ny layout och landade på Colemak-DH. Första två veckorna var slitsamt. Gjorde ett skrivtest på monkeytype.com precis innan jag bytte för att se vart jag låg. Var runt 70 ord per minut (eng. WPM) med 100% träffsäkerhet, precis efter bytet låg jag på 6 WPM och 75% träffsäkerhet. Tog ungefär två veckor att kämpa mig upp till 30 WPM och runt 95% accuracy. Runt där var den magiska gränsen för att fungera ok i chat. Innan dess var jag tvungen att byta till ett qwerty tangentbord (laptoppen) när jag chattade med folk på jobbet annars tog det för lång tid att svara.

Nu ligger jag runt 60 WPM med ~97% träffsäkerhet i snitt på monketype.com med English 1k 30s. Jag märker ingen direkt skillnad i hastighet i verkligheten så säga (med andra ord när jag programmerar på jobbet, chattar osv). Men är så mycket skönare att skriva på Colemak-DH än qwerty, fingrarna flyger inte runt på samma sätt längre. Har inte haft något problem med ömma fingrar eller något sådant sedan jag bytte, dock oklart om det var bytet från qwerty till Colemak-DH, mina ändringar i Emacs, byte av brytare eller något annat. Mest troligen en blandning.

Kör Colemak-DH på mitt 40% tangentbord (Kyria) har programmerat in Colemak-DH i sjäjva firmwaren så dator tror fortfarande att jag kör qwerty. Så på datorn använder jag EurKey för att smidigt kunna programmer samt skriva på svenska. Kör fortfarande qwerty på mitt gamla Ergodox tangentbord som jag använder när jag spelar. Då det tangentbordet är bekvämare att spela på. Samt alla normala tangentbord kör fortfarande qwerty (t.ex. laptop). På det sättet är jag inte helt handikappad om jag skulle sätta mig vid någon annans dator.

En intressant observation jag har märkt för mig själv är att muskelminnet verkar mer vara bundet till tangentbord än vad för layout man kör. Då jag har inga problem att byta mellan min laptop som kör qwerty, min telefon som kör qwerty och mitt tangentbord som kör Colemak-DH. Men är riktigt kämpigt när jag byter till min frus GMMK Pro som kör qwerty.

Av PlaTFooT

Hade gärna sett ett alternativ som inte kräver att man kör ett proprietärt operativsystem från Microsoft, Google eller Apple. Som utlandssvensk och försöker undvika proprietär mjukvara/hårdvara så gott det går gör Sverige det inte direkt lätt.

Av PlaTFooT
Skrivet av medbor:

Har man krämpor i armarna eller andra saker så förstår jag såklart om man experimenterar med varje detalj för att det ska fungera, eller om man bara inte har något bättre för sig. Det är ju som att bygga lego eller vad som helst, människan vill ju naturligt lösa problem den ställs inför. Jag lägger dock fokus på annat, även om jag blir en del avis över vissa gallerier här på sajten

Full respekt för det. Funkar det och man är nöjd så är det onödigt att lägga tid och pengar på det. Jag började få ont i vänstra lillfingret (blev orolig att få emacs pinky) efter ha suttit och knackat kod på ett Dell 200kr tangentbord på jobbet i några år. Så i förbyggande syfte började jag leta efter något ergonomiskt. Sen har man bara snöat in sig mer och mer.

Av PlaTFooT
Skrivet av medbor:

Jag jobbar som tangentbordskrigare 8+ timmar per dag kanske ska nämnas, men aldrig någonsin funderat på att optimera detaljen. Finns så mycket viktigare än att öka antalet tecken per sekund med några procent. Ofta har jag märkt att samma människor knappt kan skriva på vanliga tangentbord längre heller.

Optimera skrivhastigheten är nog det sista jag har tänkt på när jag använder mekaniska brytare. Utan mer bekvämligheten att skriva på. Att slippa bottna ut är ju ett stort plus när det kommer till mekaniska brytare, dock ironiskt nog kör jag just nu Gazzew Boba U4 vilket är designade att i princip alltid bottna ur. Men dem har någon form av dämpning vilket gör dem extremt sköna att skriva på.

Men jag håller med att det finns viktigare saker att optimera än brytare i tangentbordet. T.ex. allt annat på ett tangentbord.

Och ja, jag är en av dem personerna som knappt kan skriva på ett vanligt tangentbord längre (särskilt svenska tangentbord). Men det har inget att göra med vad för brytare man har i tangentbordet. Utan mer att jag kör med ett delat ergo tangentbord, med Colemak DH och EurKEY. Just nu är jag är till och med ~10 ord per minut långsammare på Colemak DH än vad jag var på Qwerty, men är man runt 60 ord per minut så har jag märkt att det gör inte så mycket. Jag är tillräckligt snabb för att chatta med folk, programmera osv.

Av PlaTFooT
Skrivet av Baxtex:

https://www.svt.se/kultur/filmstaden-forbjuder-medhavt-godis-...

Inte för att jag går på bio ofta men detta är väl ändå dödsstöten?

Jag blev förvånad när jag läste det här. Trodde det redan var förbud. Sen har jag inte varit på bio i Sverige på säkert 4 år. Här i Nord Amerika har det varit förbud länge. Även om dem inte gör något åt det om man har med sig eget snacks i väskan.

Skrivet av snajk:

Biokedjorna lever ju på popcorn förstås. Så har det varit länge. Jag jobbade med SFBio på mitt förra jobb och de var ju helt öppna med att de inte tjänade pengar på själva filmerna alls, inte efter all teknik de hela tiden behövde uppdatera i salongerna och så, utan deras marginaler kom från kiosken. Men biljetterna är ju inte billiga alls så jag antar att filmstudiorna tar bra betalt för deras biofilmer.

Filmstudiorna tar en rejäl stor del av kakan när det kommer till biljettförsäljning, iaf här i Nord Amerika. Gissar på att det är samma i Sverige. T.ex en artikel från arstechnica 2017 där Disney vill ha mer av kakan för The Last Jedi, och mer krav på hur många salonger som måste spela den för en biograf ska få visa den. Gissar även här att det inte har blivit bättre med tanke på Avengers: End Game osv.

Skrivet av frong:

SF bör ta sig en tur till en biograf i Amerikat.

Tveksam till detta. Var några stycken biografer som jag gick till i USA som körde först till kvarn, vilket var riktigt drygt vid premiärer. Istället för att behöva boka en biljett en vecka innan på nätet, så behövde du vara där minst två timmar innan och stå och köa. Sedan har vi biografer med välvda skärmar som ger en rejäl distorsion om du inte sitter i mitten.

Jag gillar att gå på bio, lite kul att få komma ut samt stör mig inte så mycket på att folk pratar och prasslar. Man hör det knappt det ändå med tanke på det öronbedövande ljudet vissa biografer har. Finns undantag, t.ex. var inget smart drag att köpa popcorn till A Quiet Place.

Gillar även när publiken dras med i filmen och jublar och har sig. Ett bra minne av det här var när jag såg The Cabin in the Woods när den hade premiär i Santa Monica, CA runt 2011. Folk blev väldigt förvånade när första personen dog. Sen var det skratt och jubel under hela filmen. Säger inte att det passar till alla filmer, men för den funkade det väldigt bra.

Av PlaTFooT
Skrivet av GLaDER:

Oombedd anekdot följer.

Min "skrivresa" började när jag läste en kurs i teknikhistoria på Chalmers. En av uppgifterna i kursen handlade om path dependence och vi uppmanades läsa en artikel om hur tangentbordslayouten QWERTY kommit till världen, samt varför den är standardlayouten på västerländska tangentbord än idag. Artikeln beskrev bland annat vikten av att vara först och hur svårt det är att bryta en trend.

Jag ville dock vara en trendbrytare! Sedan en tid tillbaka hade jag börjat få problem med min högra handled. Jag hade besökt vårdgivare och blivit ordinerad både rehab och "en sån där handske som ska se till att handleden hålls rak när man skriver". Ingetdera fungerade, så jag var villig att prova att byta tangentbordslayout. Från QWERTY till Dvorak. Närmare bestämt Svorak A5.

Skillnaden i skrivergonomi var märkbar, men fortfarande inte stor nog för att min handled skulle må helt bra. Vid den här tiden hade jag identifierat att den största bidragande faktorn till min smärta var rörelsen till Backspace-tangenten. (Prova själv hur du rör handledan när du flyttar den för att ta bort det du precis skrivit.) Jag började leta efter ett sätt att tackla det problemet och såg ett coolt tangentbord på Indiegogo -> Keyboard.io. Det var delat, hade raka kolumner, och framför allt fokuserade tangentbordet på att använda tummarna, istället för att ha tangenter i ytterkant på tangentbordet.

Keyboard.io hade dock inte lanserats när jag letade tangentbord... så jag fick leta vidare. Till min stora lycka hittade jag Matias Ergo Pro. Tangentbordet var inte lika extremt som Keyboard.io, men ändock ett delat tangentbord med "mellanslagstangenten" på båda halvorna. Bäst av allt var att man kunde ändra så att endera halva av "mellanslagstangenten" var Space och den andra var Backspace -- precis vad jag letat efter.

Sagt och gjort. Jag köpte ett Ergo Pro, ändrade i firmware så att höger tangentbordshalvas mellanslagstangent agerade backspace, la in en Svorak A5 layout i operativsystemet och njöööööt. Äntligen kunde jag skriva i timmar igen, utan att få ont.

Detta inköp skedde i början av 2016 och mitt Ergo Pro var med mig i drygt två år innan det gav upp. Förmodligen var det en lödning som gav med sig och Matias support erbjöd sig att sälja brytare till mig så jag kunde löda av/på nya. Jag var dock inte intresserad av ett sådant ingrepp utan hade redan börjat sukta efter nästa nivå av tangentbord: Ett helt programmerbart dito.

Enter Ergodox

Vi den här tiden hade jag precis tagit examen och börjat jobba (som utvecklare). Jag fick min arbetsgivare att bekosta ett halvt Ergodox-EZ som jag flashade med min egna variant av Svorak A5. Jag tyckte att jag hade nått någon form av endgame och jag var supernöjd med mitt Ergodox i flera år. Jag hade ett tangentbord som jag kunde koppla in "vilken dator som helst och det bara fungerade", eftersom min esoteriska keymap var definierad i firmware och bara förutsatte att operativsystemet på datorn hade standardlayouten för Svenska.

Ack jag var naiv.

Det gick några år till och efter ett tag började jag känna att mitt Ergodox var lite onödigt stort. 76 brytare, av vilka jag använde typ 60 till något vettigt... Så jag började leta efter mindre tangentbord. Detta samanföll väldigt väl med att pandemirestriktionerna började tillåta kontorsarbete igen, så jag ville ha ett tangentbord som var lätt att bära med sig.

Jag hade en kort dust med Keyboard.io's Atreus, men sålde det vidare inom en vecka. Har man en gång haft ett delat tangentbord tror jag inte det går att gå tillbaka...

Jag tittade jättelänge på ett Kyria, som än idag är ett tangentbord jag verkligen skulle vilja prova! De är dock svåra att få tag på och jag lyckades aldrig.

Tillslut hittade jag en kille som ville sälja mig ett crkbd, och jag slog till! Tangentbordet har 42 tangenter; alltså 34 färre än Ergodox. Det var lite klurigt att bygga om min layout så den passade på crkbd, men nu äger jag två uppsättningar av tangentbordet (en för hemmet, en för kontoret) och är supernöjd. Jag tror fortfarande att Kyria (48 brytare) skulle vara än lite bättre för mig, men nu när jag lärt mig leva med 42 är jag helnöjd.

För den som undrar hur man lever med ~20 brytare färre än ett 60%-tangentbord kan jag rekommendera en kik på min nuvarande konfiguration. Den är inte 100% uppdaterad, ser jag nu, men principen framgår.

Om du når hit. Tack. Har du frågor, fråga!

Roligt att läsa denna anekdot, då den påminner lite om min egen "skrivresa". Så här kommer en till oombedd anekdot.

Har varit en flitig Emacs användare sedan Universitetstider. Och för dem som har missat vad Emacs är, så är det en textediteringsmiljö som förlitar sig väldigt mycket kortkommandon där Ctrl och Alt används i mycket hög frekvens. Vilket inte var ett problem för mig dem första åren. Men efter ha börjat koda professionellt på ett sunkigt Dell membrantangetbord i några år började det kännas lite i fingrarna. Speciellt i vänstra lillfingret. Och man har sett många inlägg på nätet om Emacs Pinky.

Första skräddasydda sak jag då gjorde var att sätta Ctrl där Caps Lock är på ett traditionellt tangentbord. Vilket funkade, ingen mer udda känsla i lillfingret. Men kändes som det var bara temporärt. Vilket gjorde att jag började leta efter mer ergonomiska alternativ. Detta var runt 2013 så utbudet var lite mer skralt än vad det är nu. Men efter lite letande hittade jag ett ErgoDox DIY kit på massdrop (dem har nu bytt namn och heter bara drop). Med mina lödkunskaper från högstadiet lyckades jag löda ihop det.

Efter en knagglig första månad med att lära sig att skriva med det var jag fast. Flyttade Ctrl, Alt, Backspace, Enter till tummarna. Med hjälp av lager kunde jag ha parenteser och andra symboler nära homerow. Vilket för en som programmerar är guld värt. Körde med ErgoDox ett bra tag, blev ett till för att slippa bära det första jag hade fram och tillbaka till jobbet. Sen ett ErgoDox Infinity. För vem vill inte ha displayer för att veta vilket lager man är på?

Men runt början av pandemin var jag lite sugen på att testa något nytt. Likt GLaDER, kändes ErgoDox rätt stort och var många knappar jag inte använde. Och landade faktiskt på en Kyria. Var väldigt nöjd med den fram till i julas. Började känna av mina tummar. Kollade lite på hur jag skrev och insåg att pga tumklustret och hur jag hade placerat ut Ctrl osv, behövde mina tummar vika in sig på ett icke ergonomiskt sätt för att kunna nå Ctrl och Enter. Och efter ha läst GLaDERs inlägg låter detta lite som path dependence. Då jag hade inte ändrat placeringen av Ctrl Alt osv sett från Ergodox. Vilket var mindre optimalt på Kyria. För att lösa problemet lödde jag helt enkelt bort en tangent på tumklustret och ändrade till att jag fick en större tangent för den tumtangent jag använder mest på varje hand. När jag ändå var i farten bytte jag till Colemak DH samt ändrade till modal editering i Emacs.

Och som sent som i förrgår dök mina kretskort upp för att bygga en Ferris Sweep. Är lite nyfiken om jag kan reducera tangenterna ytterligare. Då efter mitt byte till modal editering reducerades mitt behov av att använda Ctrl och Alt rätt rejält.

Men gillar skarpt mina Rotary Encoders som jag har på min Kyria. Som är placerade mitt under mina handflator och på så sett kan jag göra en "high five" för att t.ex. pausa musiken.

Summa summarum; skräddasydda tangentbord tillåter en att anpassa tangentbordet till hur en själv vill ha det och inte tvärtom.

Av PlaTFooT
Skrivet av improwise:

Du behöver dock inte välja då det finns 27" 4K skärmar med högre uppdateringshastighet än 60 hz.

Ah, tyvärr kostar dem därefter. Och var lite utanför min budget när jag köpte skärmarna. Sen hade jag planerat att bara köpa en skärm och använda min gamla 24" 1200p skärm som sekundär. Men efter en veckas användning insåg jag att det funkade inte så bra. Dels insåg jag hur kass min 1200p är för text när man har en 4k skärm bredvid. Sen var det ett rent utsagt ett helvete att få skalningen att funka korrekt med dem två i sway. Istället blev det att jag köpte en likadan skärm, fast "open box" så fick lite rea på den.

Men nästa skärmuppgradering blir det nog att spana in någon med högre uppdateringshastighet.

Av PlaTFooT

Två stycken 27" 4k@60Hz, en vertikal. Med DPI skalning runt 1.7. Primärt användning är koda och andra text baserade aktiviteter, därför jag prioriterade upplösning före frekvens.

Den vertikala funkar som sekundär skärm; för att kolla dokumentation, info i rapporter, chat, musik, video, etc.

Spelar även lite då och då. Vilket funkar bra för mig. Har aldrig testat en skärm med högre uppdateringsfrekvens än 60Hz, så kör principen att det man inte vet har man inte ont av.

Av PlaTFooT

Darktable för raw bilder, GIMP om jag behöver göra mer avancerad editering av en bild och hugin för panoramas.

Av PlaTFooT

Tror inte det är ett stort problem i Sverige. Men jag köpte några billiga hantlar på Amazon här i Kanada och dem har börjat flaga små metalflisor i kanterna. Har redan fått plocka ut några flisor som har satt sig i händerna när man skruvar av och på vikterna. Så undvik allt för billiga hantlar.

Av PlaTFooT
Skrivet av kRYSSET:

Den största nackdelen som @MurdinE också belyser, är att du inte har någon som håller i stafettpinnen och håller ihop helheten (vilket också många gånger kan påverka en produkt utvecklingsförmåga).

Detta har inget med öppenheten av källkoden att göra utan mer utvecklarna bakom koden. För att ta ett exempel: Python, som också är öppen källkod, där har dem en kommitté som håller i staffetpinnen.

Skrivet av kRYSSET:

När en plugin uppdateras för att få annan funktionalitet... någon har städat upp bland variabler eller börjat förändra hur en kedja ter sig i ett flöde så slutar saker i andra moduler att fungera, för att de förlitar sig på data från andra källor.

Igen, detta är ett problem hur folk bakom projektet driver det. Inte att källkoden är öppen. Du kan ha samma problem med proprietära produkter. Fördelen med att källkoden är öppen är att du själv (eller någon annan) har möjligheten att fixa problemet. Hade koden varit stängd hade du snällt få vänta på att utvecklarna av plugin:et löser det.

Skrivet av kRYSSET:

Där sätter du konsumenten i ett dilemma. Vem äger problemet? Utvecklaren av modul A eller B? Konsumenten? Oavsett vem så får du en impact av en förändring som ofta resulterar i timmars felsökning, oberäkneliga svordomar och som väldigt många gånger slutar i att konsumenten får vända sig till båda utvecklarna. Har man tur tar någon åt sig av ditt dilemma och engagerar sig för att lösa problemet, eller så hamnar det i en backlog för feature requests som läggs på hög.

Då HA kör Apache 2.0 licens så skulle jag säga att problemet ligger hos konsumenten. Utvecklaren av modul A eller B har inga obligationer att fixa något problem som händer hos konsumenten. Men eftersom jag inte är någon advokat så kan jag ha helt fel. Det kan vara väldigt frustrerande när sådan här sker. Men jag hoppas HA har någon sorts funktionalitet att mitigera detta. Något som kanske kan vara intressant att ta upp om det blir en fortsättning?

Skrivet av kRYSSET:

Det var lite det jag vill framhäva är en akilleshäl för alla open source projekt. Ofta går det att lösa med någon annan integration - men det kräver då att konsumenten engagerar och avsätter sin tid/plånbok för att lösa ett problem som inte existerade för en månad sedan.

Håller inte med, då detta problem även existerar för proprietära program. Släpper t.ex. SideFX en ny version av houdini (ett program för att göra bland annat special effekter och använder sig av plugins). Då är det inte säkert att ens plugins kommer att funka. Utan man får då helt enkelt avsätta sin tid/plånbok för att lösa problemet.

Skrivet av kRYSSET:

En annan akilleshäl i ett open source projekt är att konsumenten inte kan utföra några kvalitetskontroller på det som installeras - om man inte är kapabel nog att kunna utläsa vad all kod gör i respektive fil. Ta wordpress som ett praktexempel på hur många plugins varje vecka som blir svartlistade, för att de innehåller skadlig kod eller är sårbara för attacker.

Är precis det öppen källkod tillåter konsumenten att göra. Att inspektera källkoden och se att den gör det utvecklarna säger att den gör. Är koden stängd, då kan du enbart förlita dig på att den gör det utgivarna säger att den gör. Sen är det långt ifrån alla som har den kompetensen som krävs för att läsa koden. Men möjligheten finns att anlita någon tredjepart för att göra en undersökning eller förlita sig på att det finns tillräcklig med kompetens i communityn som kan kontrollera. Något som inte är fallet om koden är stängd. Exemplet med wordpress låter som att öppenheten funkar då dem upptäcker sårbarheter. Hade det varit bättre om wordpress var proprietär?

Skrivet av kRYSSET:

Tyckte ni det var ett vettigt första upplägg av HA? Var det något ni kände att jag missat?

Jag tyckte det var ett bra första upplägg. Har bara suttit lite med HA när jag försökte få den att samla in data från mina RuuviTags. Men fick aldrig det att funka, utan istället skrev jag något eget baserat på exempel från ruuvis kodarkiv. Så denna guide funkade bra för mig för att få lite kött på benen och se vad man kan göra med HA.

Av PlaTFooT
Skrivet av Cenorida:

Anledningen är garanterat att amerikanarna inte har fått prova på svenska delikatesser

Måste vara så

Av PlaTFooT
Skrivet av Chromatic:

När jag var liten så åt vi något som kallades för chips med ketchupsmak. Så vitt jag vet är det väldigt populärt i Kanada men går nästan inte att få tag i här i Sverige. Är det något som testat?

https://m.media-amazon.com/images/I/91GSJSJbWCL._SY879_PIbundle-3,TopRight,0,0_SX664SY879SH20_.jpg

Är rätt populärt härborta, finns i nästan varje matbutik. Men ingen höjdare enligt mig, Lay's går att äta i brist på annat. Svårt att beskriva smaken, är lite söt/syrliga; lite som budget ketchup. Folk här tycker även om Hershey choklad (smakar härsket smör) så känns som mina smaklökar inte riktigt är kompatibla med vad Nord Amerika har att erbjuda i snacks väg.

Av PlaTFooT
Skrivet av finally:

Hur är kvaliteten på Ikeas? Håller de sig länge?

Kvalitén på Bekanten skulle jag säga är sådär. Väldigt vinglig när man står, vilket beroende på hur du har skärm och tangentbord kan bli väldigt störande. För mig som har mitt tangentbord nära kanten och skärmarna fastskruvade på andra sidan resulterade i att skärmarna gungade när man skrev. Vilket var extremt störande för mig, men min fru har mer tangentbordet i mitten vilket resulterar i mindre gung och hon verkar vara okej med det. Jag köpte det någon gång innan 2016, stod ut med det till 2019 då jag köpte idåsen (mycket stabilare) och frun tog över Bekanten.

Som sagt hon har varit nöjd fram till någon vecka sedan då motorerna har börjat krångla. Den stannar upp när man försöker höja, och man får vänta några sekunder sen så kan man höja lite till. Bordet är fortfarande på garanti så förhoppningsvis går det nog att fixa.

Jag skulle nog säga att undvika Bekanten. Eller iaf gå och testa den och se om du stör dig på vingligheten.

Jag använde ståmatta i början men fick ont i knäna av att stå länge, är plattfotad samt gillar jag att vara barfota. Löste det med att köra ståmatta + tofflor (för att få stöd för hålfoten). Har numera gått över till bara köra tofflor (Birkenstock) då dem ger tillräckligt med dämpning och stöd samt var drygt att behöva släpa fram ståmattan varje gång man ska stå.