Inlägg

Inlägg som MrWIB har skrivit i forumet
Av MrWIB
Skrivet av Aktsu:

Vet inte om man ska hoppas på det, för då lär det bli dyrt med privatleasing om man ska tvingas betala den ränta med riskpremie som ligger på den löptiden man har bilen istället för den rörliga.

Skrivet av martinot:

Håller med. Inga företag sysslar med välgörenhet. Alla risker och vinstmarginaler kommer i slutändan att lastas på kunden.

Själv skulle jag inte använda mig av privatleasing. Kör antingen finansiell leasing via företag, eller så köper jag kontant privat med sparade pengar.

Har man inte råd att spara ihop 100% till en bil (kan man, så blir det alltid billigare i längden att undvika lån), så skulle jag rekommendera en kombination av kontant/billån framför privatleasing.

Skrivet av Aktsu:

Det går inte att säga att det alltid blir billigare att undvika lån eller leasing, i perioder har vissa modeller varit klart billigare via privatleasing ifall tillverkaren vill trycka ut en specifik modell av olika anledningar. Har funnits riktigt bra erbjudanden på just privatleasing ibland som inte har gått att slå vid köp.

Har sett många sådana där om man justerade för försäkring och ränta så blev det väldigt lite kvar till värdeminskning, rådde min mor att ta sådana i två omgångar när de ”reades ut” och när leasingtiden hade gått så visade det sig att det hade varit dubbelt så dyrt att köpa den givet den värdeminskning som var.

Så man bör analysera marknaden för den modell man är ute efter och se vad för priser man kan få på de olika alternativen, ibland uppstår situationer man kan dra nytta av.

Hur tänker ni nu?
Måste ett företag köra ful-avtal med sina kunder eftersom de inte håller på med välgörenhet?

Enligt konsumetverket är ett fast pris avtal, just ett fast pris avtal, inget som kan ändras (utan att redovisa varför dessutom) lite hur som helst.

Jag har fast pris på olika avtal som löper under ett eller flera år, inget av dessa har någonsin ändrats.
Varför skulle Leasinföretag behöva ha rörliga "fast pris" avtal.

Och som du @Aktsu sedan skriver i nästa inlägg, företagen kan ju köra kampanj för att få ut bilar/produkter.
Blir dessa kampanjer subventionerade av andra kunder då, eftersom företag inte bedriver välgörenhet?

Sen är väl frågan huruvida leasing är bra eller dåligt nått som inte riktigt hör hemma i denna diskussionen.

Av MrWIB

Kanske en upprättelse för alla de som privatleasat sina bilar
https://youtu.be/dAv1MD5adc0?si=LQmWJs5L3Oo-rV3e

Jobbigt att läsa igenom och signa sådana avtal på mobilen när man skall hämta sin nya fina bil, misstänker att man "skummar" det ganska snabbt ...

Hoppas att KO får rätt här, sådana affärsupplägg/avtal borde inte få finnas.

Av MrWIB

Kolla skroten efter dörrar, är det pendlings/bruks-bil kan man ju stå ut med det mest
Jag har lagat rost med viss framgång på olika bilar, men den har en tendens till att komma tillbaka, så var beredd på det. Å andra sidan är det inte ett jättejobb att slipa och spraya ...

Av MrWIB
Skrivet av JonasT:

Om jag bara får välja en pryl så är det nog Airpods Pro. Haft dem i snart 5 år och de används i princip dagligen. De har inte bäst ljud eller vassast NC på marknaden, men det är bra nog sett till hur sömlöst de fungerar med andra produkter i Apples ekosystem. Sitter väldigt bra i mina öron också, vilket inte är en självklarhet med in-ears.

Agree!
Bästa köp ever 🥳👍

Av MrWIB
Skrivet av Yoshman:

...

Jag räknade också rätt mycket med gratis "bränsle" för elbil, men när man väl gör det matematiken blir det inte fullt lika roligt...

😂😂
Du är nog inte ensam med den upptäckten
Tittar jag i min spåkula lär inte elen bli billigare heller (så har bundit el-priset i tre år, får se om det var en bra idé ...), men nu kan jag någorlunda säkert räkna med 4kr/milen i "bränsle"kostnad på elbilen.
Lite billigare på sommaren (pga minskad förbrukning) lite (mycket?) dyrare på vintern (pga ökad förbrukning).

Det kluriga med elbil är ju att förbrukning och elpriserna jobbar ihop, drar lite på sommaren med billig el, drar mycket på vintern med dyr el.

Jag är långt ifrån övertygad elbilsfanatiker, men för pendling är elbilar grymma jämfört med ICE-bilar, förutsatt ungefär samma inköpskostnad.
Till långresor på vintern däremot kör jag hellre nått annat

Av MrWIB
Skrivet av radx:

Så vi tittade på ett par elbilar och en genomgående sak va att alla va svindyra och hade ungefär 10k i nettokostnad per månad men med löjligt låg drivmedelkostnad då såklart.

Har ni också reflekterat över detta?

Vi tittar också på pendlingsbil, ca 60km ToR.
För pendligen är ju en elbil det ultimata, men skall du köpa en ny(?) https://www.hyundai.se/bilar/ioniq-5/pris-och-utrustning elbil går nog inte ekvationen mot (lätt)begagnad ICE-bil ihop sig.
Vi siktar på en begagnad elbil för runt 200k, då kommer vi fram och tillbaka med god marignal (även på vintern) och "bränslekostnaden" hålls till ett minimum, samtidigt som kapital, service och värdeminsknings-kostnader inte blir allt för blodiga.

Av MrWIB
Skrivet av JoOngle:

Jobbet står för elen på jobbet, det jag laddar hemma står jag för.

<Uppladdad bildlänk>

Var hittar jag detta? Behöver nog uppdatera företagsledningen ang förmånsskatt

Av MrWIB
Skrivet av TobiasStockholm:

Ok. Varför behöver du 3 mobilabonnemang? Eller är det till hela familjen? Jag betalar 349kr totalt för 10Gbit fiber från Bahnhof och 12GB mobilabonnemang (mer än vad jag använder, har ~200GB sparat i surfpott). Det är mer än 10.000kr/år i skillnad... Även om jag inser att det är ovanligt billigt.

För att svara på trådens frågeställning så känner vi absolut av de tuffa tiderna i form av att allt kostar mer, men samtidigt har vi fått det lättare än på flera år när vi nu gått tillbaka från föräldraledighet och bytt jobb.

Jo till familjen. Vi behöver obegränsat.
Så även om du klarar dig på ditt, så behöver vi mera 😉
Bara att gratulera till ditt kanonpris 👍

Skrivet av Alastor Moody:

Det var riktigt bra priser måste jag säga.

Hos mig skulle Telia 500/500 kosta 699 kr i månaden. Det är 53 % dyrare än Bredband2.

Jo, fick till en bra deal. Men så är jag som sagt bunden till Telia med många olika abonnemang.

Av MrWIB
Skrivet av TobiasStockholm:

Vad betalar du och för vilken hastighet på bredbandet?

Får kolla på det och återkomma, tror det är 399kr/månad för fiber 500/500.

Har tre mobilabonnemang med obegränsad surf för runt 800kr/månaden tot.

Av MrWIB
Skrivet av Alastor Moody:

Måste vara bra rabatter då. Deras 15 GB-abonnemang är t.ex. 151 % dyrare än Hallons 20 GB-abonnemang så det är inga små prisskillnader vi snackar om direkt.

Det är bra rabatter och jag har obegränsad surf 🏄‍♂️

Av MrWIB
Skrivet av Asus_84:

Har jobbat med service på både bensinpumpar och snabbladdare.
När jag servade pumpar hade jag Sörmland som distrikt och och med laddarns Sverige, Finland och Baltikum.
Generellt skulle jag säga att det va mer fel på pumparna men om det läkte lite eller liknande hölls dom öppna i alla fall.
Laddarna har färre fel men oftast gör felen att det inte går att ladda.

Sen tror jag att eftersom det har så stor påverkan när man får vänta på en laddare eller inte får igång laddningen så lägger man det lättare på minnet.

Det är väl så som du skriver, lite läckage så funkar bensinpumpen fortfarande.
Minsta ”bugg” så är elladdaren ute.

Men sen kan ju en pytte mack med fyra pumpar serva säkert, tja vad vet jag, 2-3min tankning per bil och sen betala och flytta sig, det ger väl 12bilar/h pump, jämfört med en laddare som nog inte servar mer än 2-3bilar/h en kall dag, ibland mindre än så.
Laddarna är en falskhals och när en av dem inte funkar, då blir halsen ännu smalare … det gör en dålig situation sämre helt enkelt.

I en artikel i DN idag så har de försökt reda lite i vem som har ansvaret i Sverige för att det byggs laddare, väldigt svårt att veta visar det sig. Det är uppdelat på tre Department (?) som ingen riktigt har det fulla ansvaret 🤔
Till och med laddbolagen vill ha lite mer ordning och reda på detta.
Som tur va så eldar EU lite på dem, så där ser ni alla EU-skeptiker, ibland är det bra 😉

Av MrWIB
Skrivet av Lofen:

Vad är det med vinteregenskaperna du är missnöjd med? Förutom att den kan vara lite dåligt på att avfrosta framrutan tillräckligt i kanterna och att vindrutetorkarna fryser till isklumpar.

Den är väldigt sladdbenägen och dessutom tror jag att dess bromsassistans är felkalibrerad.
När man bromsar så känns det hela tiden som att ABSen går in, när det var snö ute antog jag att den gjorde det, men nu känns det likadant fastän det är torrt väglag.
Totalt sett har bilen gett en ganska opålitlig känsla vilket är tråkigt eftersom jag inte riktigt vågar lita på bilen i vinterväglag.

Själva värmen och det är inga problem, lite imma på vindrutans kanter när det är tokkallt ute, men det kan jag leva med.

Av MrWIB
Skrivet av Dinkefing:

Men vad är det med Telia som är så bra? Är det deras support? Eller lever de på gammla anor?

Totalpris (kör fiber och streamingtjänster via dom till bra rabatt), har mobilabonnemang hos dem och när man har två tjänster så blir man bonusbelönad 👍
Bra support om man behöver (vilket tack och lov händer extremt sällan).
Men som exempel, i helgen (lördagen) la strömadaptern av till mediaomvandlaren. Pratade med supporten, kort väntetid, de la en order på en ersättare (kostnadsfritt) som var framme på måndag innan lunch.
Sen kunde jag även, samma dag, hämta en router med 300GB mobilsurf (som kunde fyllas på vid behov om den tog slut) hos närmsta Telia butik att ha tills jag fick min strömadapter.
Det är sånt jag tycker är värt extra pengar, men jag tror faktiskt jag betalar mindre för min uppkoppling och mobilabonnemang än flertalet andra.

De ger sjysst rabatt om man köper hårdvara och binder abonnemanget två år, vilket inte är ett problem eftersom jag är nöjd och trivs med Telia och dessutom har bra pris.
Win-Win som man säger.

Sen kan det säkert vara människor som har andra erfarenheter av Telia, men mina är till 99% bra.

Av MrWIB

Kort reflektion som elbilsinnehavare i tre månader.
Tror jag skrivit det innan, men bilen, MB EQE350 är verkligen behaglig bil att köra och åka i. Den har världens sämsta vinteregenskaper, men när det är torrt ute så är allt bra.
Elbil som vinterbil (riktig vinter -10C och neråt) suger fett om man skall åka längre än till ICA och tillbaka, inget som kommer ändra det förrän de löser batteriproblematiken (Solidstate batterier eller vad det kan vara).
Jävlar vad det måste laddas hela tiden, och eftersom det gäller alla elbilsägare så blir det "kaos" vid laddstolparna.
Att sen dessutom förvånansvärt många laddstolpar inte fungerar, det är ett mysterium.

Men nu när det börjar bli några plusgrader, man slipper trängas med massa andra vid laddstationerna, så är elsbilslivet ganska behagligt.
Ser fram emot sommarhalvåret 👍

Fast jag får lite ångest när jag tänker på min nästa vinterresa under högsäsong ... kan man hoppas på fler snabbladdare då?

Av MrWIB
Skrivet av Alastor Moody:

Jo, jag gillar inte Telia alls. Blir nästan förbannad när jag hör att någon valt Telia frivilligt. Tråkigt om man har Telia som enda val dock vilket vissa har.

Ledsen om jag gör dig "nästan förbannad"
Förstår fortfarande inte vad Telia gör fel? Ta ut höga priser?
Inser att sitter man fast i någon sorts situation där man bara kan välja Telia och man upplever att de mjölkar en op pengar bara för att de kan, så är man inte nöjd. Men kan lova att varken Banhof, Tele2 eller vem som helst av de andra skulle gjort annorlunda om de fått chansen, det visar sig hela tiden att ingen av dem är direkt välgörenhetsivrare.

Detta lite allmänna "små hat" mot Telia som finns här förstår jag inte.

Jag har just bundit mig ännu ett år med Telia fiber, mobil, TV mm, provocerande, jag vet

Av MrWIB
Skrivet av teanox:

Telia har haft denna mentalitet mot mig, grannar och familj: Vi har våra priser, vi är bäst i landet! Passar det ej stick :D" mm.... Bredband2, Bahnhof etc etc är 50 - 60% billigare med 0 bindningstid. Bye felia

Men det är väl deras rätt att sätta de priserna de vill?
Det är ju inte välgörenhet de håller på med, och det finns ju onekligen alternativ, så då är det bara för dig att välja något av alternativen.
Men det verkar lite som att du gärna skulle vilja ha Telia av någon anledning, men att de inte vill ge dig det priset du är beredd att betala och då väljer du någon annan leverantör, det är väl så den fria marknaden fungerar?

Av MrWIB
Skrivet av teanox:

Blev inte arg bara less att folk överlag idag inte läser ordentligt, nah Telia har ALLTID varit grovt överprisade därav att dem tappat monopol på nätet. Tvinga min hyresvärd att ta öppna nätet istället för att "låsa" alla till tex Telia, för dem suger som sagt. Hade ADSL innan från -18 till -22 när vi fick fiber, då hade jag Telia med 600kr/månad för "40/60" som snarare var 30/40mbit.

Telia ligger miltals efter, skitföretag som körts i botten av inkompetent ledning och blind/tondöva för marknadsutveckling, tex låta ALLA andra bolag ta sig in på fiber och fortsätta med sitt kopparnät way back till -06.

Det går att förhandla även med Telia, jag betalar inga överpriser, har snabb och stabil uppkoppling via dem med fiber och haft det i minst 15år. Konkurrenterna har inte riktigt kunnat matcha deras deal.
Har även mobil via Telia och hela familjen är väldigt nöjda, obegränsat surf osv för en rimlig summa.

Men du kanske har blivit utnyttjad av Telia på ett orättvist sätt?
Om de är dyra är det väl bara att skippa dem, vad är det som gör att de är idioter och värdelösa?

Edit:
Angående hårdare tider.
Ja det är klart man kollar mer efter röda lappar och är mer prismedveten, men tack och lov inga större förändringar i livsstil.
Lyckligt lottad där ...

Av MrWIB
Skrivet av timpO:

Det är snart dags för mig att beställa ny förmånsbil. Enligt beräkningar bör jag ha kört mina 12000 mil som vi har runt aug-sept.
...

Har inte kört mycket annat än "testat" andra el-bilar, men valde MB EQE som tjänstebil, rekommenderas som långfärdsbil 👍
Om den nu går in, det är ju alltid den delen med tjänstebilsvalet

Av MrWIB
Skrivet av Lastviking:

Sista breven jag fick...som jag ej har skrivit på än står det så här bland annat.

Din uppsägningstid är 3 månader, Det innebär att anställningen upphör 2024-04-06

Då har du lön till det datumet, allt annat är ett missförstånd.

Att inte vara med i facket är valfritt, men det är just vid sådana här tillfällen det framstår som ganska värt det, bla att få möjligheten till hjälp att tolka avtal och annat.

Vissa skriver att facket inte kan hjälpa dig och de redan godkänt allt osv, facket kan inte hindra att sådant här händer, det är fortfarande företagsledningen/kommun(ledningen?) som bestämmer hur företaget/kommunen skall styras/skötas, det facket kan se till är att allt sköts inom befintliga lagar som finns och ser till att deras medlemmar får bästa möjliga dealen.
De som inte är med i facket får se om sitt eget hus, och det är lättare sagt än gjort när man står mot företagsjurister och andra som hävdar att så här är det ...

Av MrWIB
Skrivet av Rouge of Darkness:

... inte kollat lönespecen på flera år ...

Ett tips i all välmening: Titta på den
Ingen arbetsgivare är felfri, det ligger lite i ditt eget intresse att se till att allt stämmer.