Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som varget har skrivit i forumet
Av varget
Skrivet av Nils_Nils_Nils:

Vad kan man göra för att undvika detta? Är det risk att man råkar ut för detta på tex hotell eller andra platser som erbjuder wifi?

Det är det. Det är inte så mycket att göra för att undvika det om du vill använda publika wifi. Det är en del av säkerheten, nätet är flaggat som ett ställe där många loggas in eller kanske tom nån gjort dumma saker ifrån. Du kan köra med VPN hem, men då får du se till att det kopplar upp innan du ansluter dina appar. Du kan även köra med mobildata istället.

Av varget

Jag har macar och synology. Inte haft problem alls.
Har du en pc att testa med?
Vad för switch från Netgear köpte du?
Vilken version av mjukvara kör du på din synology och macar?

Av varget
Skrivet av bennyfax:

Japp, den där läste jag faktiskt kort efter tipsen

Mena inte du ska känna dig dålig för ditt uttalande. Det är många jag hört säga detta. Det har blivit norm att uppdatera sin telefon och dator men routern som frontar hela internet är nått som verkar ha glömts bort.

Av varget

För andra som hittar hit och tänker att säkerhet på ens router inte är så viktigt:

https://sverigesradio.se/artikel/kina-har-anvant-svenskars-ro...

Detta är bara en artikel jag tänkte på när jag läste tråden. Finns fler exempel på ämnet tyvärr.

Av varget

Har samma, dock från inet https://www.inet.se/produkt/8501475/multibrackets-m-headset-d...

Har en till mig och en till min fru. Gör sitt jobb. Skulle jag köpt nått idag skulle jag dock kollat på nått som håller kabeln på plats på ett bättre sätt, typ infasning för 3,5mm kontakten så att den inte ramlar när jag drar ut den. Men det beror nog mycket på sin setup.

Av varget
Skrivet av B.Linder:

Jo totalsumman ~90k stämde ju bra med artikeln, och även dom som inte svarar på tcp/udp anslutningsförsök på 3000/3001 har ju presenterat ett LG-certifikat som resultat på shodan-skanningen senaste dygnet.

Hehe nä man bör inte ha sin tv på publikt IP, och jag har svårt att komma på några anledningar att göra det, därför 6k i bara sverige kändes märkligt, ISPer är ju inte frikostiga med publikt ip till privatpersoner, så att folk av misstag skulle ha sin TV publik känns långsökt.

Jag tror dock en del fortfarande ger två publika adresser, inget som de berättar om men det minskar nog support ärenden när man byter router eller testar dator utanför routern. Och då kanske en del kopplat tvn direkt i tjänstefördelaren. Funkar det så är det ingen som tänker mer på det. Samma sak med alla skrivare eller andra iot enheter som verkar ha publik access.

Av varget
Skrivet av dlq84:

Botnät

Knasigaste jag har hört. Det är inte säkrare med NAT än med en helt vanlig brandvägg med "paketfilter". Alla routrar kommer förinställt med att inte släppa in trafik även på IPv6.

Sen är det såklart hål i huvudet att folk där gör port forwarding eller lägger TVn i DMZ, det finns inget 100% skydd mot dumma användare. Men det är inget man kan beskylla IPv6 eller v4 för.

Jag gjorde mig bara lustig över att det verkar var så pass många som har ger access från internet till sin lg tv. Jag inser att det inte framgår så tydligt.

Skrivet av B.Linder:

Över 6000 LG web-os enheter på publikt IP i sverige? stort skeptiskt tvek på den, det lät otroligt mycket. Gjorde några stickprov på shodan-resultaten, hittade några få som faktiskt svarade på angivna portar 3000/3001 då med en plain html-hello-world.. skumt detta

Det är ju möjligt att listan är helt fel. Men så den citeras från andra artiklar på ämnet och tänkte att det kanske var källan till dessa 90000 enheter. Hur som så borde nog ingen direkt exponera sin tv mot internet kan vi nog alla komma överens om.

Av varget
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Uhmm… Jo, för IPv4 är ju jättesäkert.

Nej: det som är kopplat mot Internet ska ha en brandvägg, och man ska presentera minimalt med tjänster mot Internet igenom sin(a) brandvägg(ar), men det är också allt.

Kanske ska utveckla. Om man tar tillbaka alla ipv4 adresser som används på ett oansvarigt sätt och på det sättet förhindrar vissa individer från att använda internet. Då kanske tom 4 miljarder adresser är för många för resten som inte tex ansluter sin tv direkt mot internet utan brandvägg.

Jag är inte en ipv6 motståndare, gjorde mig bara lustig över hur många som gör dumma saker på internet.

Av varget
Skrivet av Seloken:

Jag bor någon mil utanför Borås och har aldrig sett röken av något 5G på min mobil även om jag varit inne i centrala Borås . Siffran >90% låter extremt överdriven. Har en iPhone 15 pro max med obegränsad surf.

Observera att det anser tillgång till. Dvs din operatör behöver inte ha 5G utan nån av de andra kan ha det.

Av varget
Skrivet av evil penguin:

Detta är väl det mest chockerande, att det tydligen finns 91000 WebOS TV-apparater med rätt versioner kopplade *direkt* mot Internet (till skillnad från ett internt nätverk, bakom brandvägg).

Asså vissa har verkligen för många ipv4 adresser om deras tv får en publik ipv4. Att ta tillbaka alla dessa kanske är lösningen istället för ipv6 så får vi lite säkrare internet på köpet.

Av varget

Vad har du för skärm? Antar att det också kan påverka. Hur ser en bild ut om du tar det med mobilen?

Av varget

Vi kanske ska börja med vad för synfel har du?

Av varget
Skrivet av MalZon:

Men suck. Så om både jag och frugan vill kunna se allt, som idag, så kommer det inte funka sen utan abonnemang?

Man kan ju dela konto också. Inte för att jag försvarar Arlo på nått sätt.

Av varget

Så för att vara konkret så har asus en guide här; https://www.asus.com/support/faq/1008713/

Av varget
Skrivet av Distiller:

Efter detta byte har jag mätt upp nästan 250 mb/s under en tid men nu är det fast på 95 mb/s igen.

Om du inte gjort det så starta om fiberdosan, rotuern och datorn. Om det inte hjälper så låter som du behöver felanmäla till din leverantör och nämna exakt detta. Din hårdvara verkar ju klara av 250Mbit/s så felet ligger troligen inte där.

Av varget
Skrivet av xxargs:

Om Nasen av andra orsaker inte svarar - tex för att dess kontrollerkort inte gör som det skall längre, så är hårddisken inne i denna med stor sannolikhet formaterat med ext3 eller ext4 som filsystem och denna kan läsas av med vilken Linux som helst via en USB-docka/USB-adapter eller ansluten direkt på datorns SATA-anslutning och helst innan dess¹ bör man ha bootat tex. Ubuntu-iso laddad på en USB-sticka och kör i dess -'live'-läge/prova på-läge utan att installera något. dess grafiska gränsnitt auto-monterar inkopplade diskar och det blir diskikoner på skrivbordet och har mappar på samma sätt som windows så du kommer inte ha problem att orientera runt filsystemet på disken

¹ det för att när windows ser en disk som den inte känner igen så föreslår den att den skall formateras - och klickar man 'ja/ok' där av misstag så sabbar den hela disken för vidare dataräddning...

@tanholm detta är troligen den enklaste lösningen, men kräver lite dator vana samt en usb -> sata och ev usb minne

Av varget
Skrivet av Midvintersorg:

Ja jag såg att Android inte verkar ha stöd för ipv6. Men att det fanns en teknik som kallas dualstack så man kan köra ipv4 och ipv6 parallellt? Är helt novice på detta så finns det någon bra guide hur man konfigurerar allting?

Android har, men stödjer inte dhcpv6 utan du får köra ra mot dem.

Av varget
Skrivet av triplea:

Vad tror ni om Ikeas laddare "Sjöss", kan den ladda en Nintendo Switch OLED via dockan så att man kan spela på TV:n?

https://www.ikea.com/se/sv/p/sjoess-45w-usb-laddare-med-2-por...

  • USB-C-uttaget kan ge upp till 3A/45W.

  • USB-C-laddaren är kompatibel med Power Delivery (PD 3.0)

  • 179kr

Det borde väl funka? Någon som har provat?

Av att dömma från manualen så ser det ut att funka prima.

Av varget
Skrivet av pompado:

Anledningen till min osäkerhet är att den frågar om något slags certifikat vid anslutning.
Tror den använder en egen variant av något.

Men för att vara på den säkra sidan tänker jag inte ansluta något mer utan VPN.
Så om jag inte har skydd så skyddar väl ändå VPN anslutningen.

Eller ska jag skriva till supporten, vill inte besvära dom mer än vad jag redan gjort.
Den frågar väl om datorn jag ansluter till är betrodd och det utgår jag ifrån eftersom HostUp är en betaltjänst för VPS.

Lite belysande och förstärkande ord ikring detta vore bra.

<Uppladdad bildlänk>

Tanken är man ska verifiera att certifikatet är det som finns på serven. Tex att supporten gör det åt dig när de sätter upp den. Men normalt sett är det väl inget att oroa sig för om man inte har en stor hotbild mot sig.

Skrivet av talonmas:

Tänk på att VPN inte är att likställa med säkerhet. Skyddar mot vissa attacker, men tänk mer att vpn är privacy istället för security.

I detta sammanhang så kanske vissa anser ett vpn till serven eller tjänsteleverantören. Och det skulle medföra mer säkerhet på många sätt.

Men vpn i folkmun är ett urvattnat koncept som medför tvivelaktig säkerhet, likande spårning och förflyttat förtroende.

Av varget

404 dark mode not found

404 sidan saknar dark mode. Och ger en bländande chock.