Inlägg

Inlägg som Shimonu har skrivit i forumet
Av Shimonu

Har inte pysslat så mycket med FPGA men skaffade nyligen ett utvecklingskort.

Jag skaffade en baserad på Xilinx Artix7, AMD köpte ju Xilinx så det använder AMDs Vivado som verkar någorlunda populärt. Har inte gjort så mycket än, det var lurigt att få igång programmering men Vivado kändes som en ganska modern mjukvara och tycker det fungerat bra i övrigt.

Ville mest hitta något som inte skulle begränsa mig på länge och hade mycket möjligheter. Nu var det inte så mycket extra på det kortet jag köpte, några knappar och LEDar, sen alla pinnar utbrutna till headers. Kan vara bra att ta någon med brytare och kanske någon 7-segmentsdisplay för lite mer visuell feedback och projekt att börja med.

Kör själv Verilog(inte SystemVerilog). Vill minnas att det är lite smidigare än VHDL men Verilog är simuleringsmjukvara i grunden och sen insåg man att det gick att använda för FPGA som jag förståt det. Så det kan vara lite förvirrande. Jag vet inte om det är samma för VHDL.

Av Shimonu

Har ni tips på några modeller med jultema? Försöker leta men känns som det är ont om bra saker

Av Shimonu

Helt otroligt när man såg alla 33 tända och fungera hela vägen. Hade inte trott Starship skulle terminera faktiskt när den kommit så långt. Den biten trodde jag de skulle lösa utan trubbel. Men ska bli intressant att höra vad som gått fel i de bitarna och se fram emot nästa uppskjutning!

Av Shimonu
Skrivet av AlxMedia:

Intresset för ufon större än någonsin: “Ett riktigt paradigmskifte” - SVT

"I en ny rapport framkommer det att amerikanska piloter mellan augusti 2022 och slutet av april 2023 mött okända föremål luftrummet hela 274 gånger. Samtidigt pågår en renässans för ufo-fenomenet med ett ökat intresse från både media och forskarvärlden."

Kul att SVT Nyheter tar upp det.

Det sägs också

Citat:

Hur ser ufo-situationen ut i Sverige?

Men samtidigt som amerikanska försvarsmakten nu offentliggör hundratals ufo-iakttagelser varje år, ser det annorlunda ut i Sverige.

– Jag kan gå i god för så långt bak som 2000. För det är det vi har kontrollerat nu, men där finns det ingenting. Jag har också varit stridspilot i 34 år och jag har aldrig sett något som kan klassificeras som ett ufo, säger Tommy Petersson, ställföreträdande flygvapenchef.

I USA beskriver många ett uppluckrat stigma kring ufo-iakttagelser, vilket nu ger en våg av rapporter. Men flygvapnets Tommy Petersson är säker på att något sådant inte finns i det svenska försvaret.

– Jag känner mig helt trygg med att om man sett något så skulle det rapporteras omedelbart och vi skulle ha känt till det.

Lustigt det där

Av Shimonu
Skrivet av yompe:

Vart köper ni er filament från oftast? Kör bara pla just nu men behöver alternativ för bra sidor.

https://ebb3d.se/

Mailade supported en gång strax innan midnatt och fick svar vid 00:30. Det tycker jag är ett bra betyg för det är inte något jag förväntar mig av någon butik. De har levererat utan problem.

Av Shimonu

Jag har länge varit tveksam till att använda något medel för att hjälpa att få fäste på bädden men efter att jag nu börjat använda spray så har det verkligen gjort en tydlig skillnad. Kom till ett läge där ingenting ville fästa på bädden, jag försökte rengöra med både alkohol och tvål, försökte torka filamenten, bytte munstycke och nivellerade bädden men inget verkade hjälpa. Sen testade jag nu att skaffa en spray och det har fungerat felfritt. Behövs verkligen inte mycket heller, jag använde lite mycket första gången och pjäsen satt verkligen som berget, det var på en glasbädd som jag fick lägga i frysen.

Om det är fler som tvekat kan jag rekommendera spray. Lim ville jag undvika för det kändes som bädden blev så kladdig och ful. Sprayen har fungerat fint, den är genomskinlig och lämnar inget kladd än så länge. Lite lukt av hårspray såklart men inget farligt och jag skulle ändå säga att jag är känslig för det.

Av Shimonu
Skrivet av baath:

Använder en batterifri varje dag som man "vevar" upp, fungerar utmärkt.
Exempel

Jag förstår vad de menar men det var väldigt kul att den har en batteriindikator

Av Shimonu
Skrivet av medbor:

Mycket fint! Känns som det skulle kunna störa ljudet lite om de är fria att röra sig, tänker det kan vibrera och skapa missljud kanske?

Hur ser helheten ut?

Hmm, det är säkert en god tanke. Kanske får hitta rätt placering och sen lösa någon mer fast installation.
Håller på skriva ut ett liknande fäste som sitter på högtalaren men för väggen.

Jag får testa och se helt enkelt.

Av Shimonu

Har jobbat lite på en egen lösning för att hänga upp mina högtalare på väggen. Rätt kul att 3D-modellera och se 3D-skrivaren producera det. Det är förmodligen otroligt överdimensionerat men det känns bara tryggare. Håller på att jobba på väggfästet nu.

https://i.imgur.com/9KMCXd3.jpg

Av Shimonu
Skrivet av gronk:

Är det någon som vet varför SLA (resin) printrar alltid har avlånga i stället för fyrkantiga (FDM) byggplattor?

Har inte så bra koll men de använder väl LCD-paneler och tror nog det är billigare och enklare att använda samma som används till skärmar, så det är oftast den typen av format som finns då.

Av Shimonu
Skrivet av AlxMedia:

Jag beslutade mig igår för att göra om quotes-sidan jag länkade tidigare. Har precis gjort klart förändringarna idag. Förhoppningsvis lättare att läsa/browsa nu (om den ser konstig ut, force-refresha sidan med CTRL+F5).

Ni som tror att allt som har med UAP/UFOs är dumheter, ta er en titt citaten där. Tror ni alla där bara är vilseledda - eller hur går tankegången?

Grundproblemet är att citat, uttalanden, påståenden kommer aldrig påverka fakta. Det spelar ingen roll vem som säger vad. Det finns ingen person som förändrar verkligheten genom att bara påstå något. Hela världen kan komma överens och i unison säga att utomjordingar besökt oss. Det kommer ändå inte betyda att det är sant.

Allt ni kan presentera är personer som påstår saker, säger sig veta någon som sett eller hört något. De kan stå inför domare och svära på heder och samvete, sätta sina livs besparingar, sitt liv på spel. Det är skitsamma. Har det inte hänt så har det inte hänt oavsett vad någon säger eller riskerar. Jag kan inte flyga oavsett hur mycket jag och andra påstår det. Även om jag säger att jag kommer hoppa från balkongen och bevisa det så kommer jag inte flyga när jag väl tar klivet.

Ingen kan visa något, för det finns inget att visa. Då finns det bara personer som pratar.

Av Shimonu

https://cults3d.com/ brukar jag hamna en del på

Av Shimonu
Skrivet av landahl:

Vilka bevis skulle få dig övertygad?

Till en början skulle det behöva hållas någon typ av officiell presskonferens där hela världens media är välkomna för att titta på vad som nu påstås finnas, ställa frågor och fysiskt se, filma och ta på objektet eller objekten. Frågor måste besvaras som hur man kan bedöma att det är från yttre rymden, hur man fick tag på det och så vidare. Sen måste forskarvärlden få tillgång till vad det nu är och få undersöka, göra egna analyser och dra slutsatser. När det skett denna typ av oberoende rapporter, analyser och publikationer från forskare som håller med om att det är utomjordiska farkoster så kommer jag börja tro det kan vara sant.

Av Shimonu
Skrivet av landahl:

Nu handlar det om en annan nivå av människor som kommer med informationen dvs höga militärer , piloter mm. David Grusch säger att det finns beslagtagna farkoster som människor inte har tillverkat, detta betyder att det finns 100% bevis.

David Grusch övertygar mig mer än du.

Precis, du väljer att bli övertygad för det är vad du vill tro på. Hade du verkligen varit övertygad hade du inte varit rädd att ifrågasätta avsaknaden av konkreta bevis, alltså mer än bara någons ord och suddiga bilder.

Av Shimonu

Fått blockering i mitt heat break och skulle nog behöva byta ut PTFE-biten som sitter där. Finns det något speciellt man köper för det eller är det bara vilken PTFE-slang som helst som man sen klipper till?

Av Shimonu

Vikta antal betyg för sorteringen "betyg högt-lågt", har 1 person satt 5 stjärnor är det inte lika intressant som om 90 personer gett ett snittbetyg på 4.8. Eller som det är nu får jag en artikel med 1 person som satt 5 stjärnor högst upp men längre ner finns det saker med 4-5+ person som satt 5 stjärnor.

Av Shimonu

Sorteringen "Mest populär" tycker jag känns otydlig, det kan innebära mest sålda eller helt enkelt flest hits på artikelns sida. Jag är inte så intresserad om en artikel får mycket besökare, däremot kan det vara mer intressant om det är den mest sålda artikeln.

Av Shimonu
Skrivet av Sugu:

Problemet är väl att de var aldrig bra, Inet har kört med bundles tidigare och har för mig även Webhallen och Komplett. Sverige och Europa kommer nog aldrig att uppnå motsvarande deals som Microcenter har.

Vad är det Microcenter har som en butik i Europa inte skulle kunna uppnå?

Finns det butiker i Europa som riktar sig mot hela Europa?

Av Shimonu
Skrivet av cosmo_k:

Det börjar dra ihop sig nu känner jag och har tittat på Prusa MK4 och Bambulab X1 Carbon, någon som har erfarenheter av dessa? Verkar vara en blandad kompott av åsikter på youtube.

Vad är dina önskemål och prioriteringar?

Har ingen erfarenhet av någon men utifrån vad jag läst och hört så känns Prusa som det robusta säkra alternativet som brinner för utvecklingen och Bambulab är mer det prestandaorienterade som vill pusha gränserna och tjäna pengar. Prusa kanske inte är något banbrytande även om det utvecklas, så kanske väldigt säkert men tråkigt. Bambulab kan ge coola funktioner och prestanda men går något sönder kommer man få betala för det.

Av Shimonu
Skrivet av Halogen:

Är det INGEN som säljer AGV-hjälmar i göteborgsområdet? Är intresserad av en Rossi-replica men vill helst köpa i butik och inte beställa i blindo på nätet.

Hjälm får man jaga ibland. Bor i Linköping men fick åka till Mölndal för att hitta rätt modell