Inlägg

Inlägg som HolyFather har skrivit i forumet
Av HolyFather

Speltips: Betrayer på GOG är gratis

Det är väl mer Diablo fast lättare, lite Zelda kanske också, men främst story-driven exploration med en massa skjutande. Med medeltida vapen (det utspelar sig i Nordamerika på 1700-talet under "indianer och fort"-tiden). Man spelar ett slags detektiv som ska utreda en hel del medeltida mord, med övernaturliga undertoner (en hel del horror i Diablo-stil, men inte "Slenderman"-eller liknande jumpscarespel).

Funkar nog på potatis-PC, och om man är ett fan av Obra Dinn kan man behålla gradingen (svartvit gråskala och blodrött) som testar hur bra monitor man har. Med den utmärkta ljuddesign blir det mycket immersive. Lägg undan 5-8 timmar och spela igenom hela.

Av HolyFather

Laptop som (tyst) HTPC

Jag har inte så stort vardagsrum, utan har en bänk med en 28" 1900x1200-skärm. Min gamla laptop får kämpa lite med att streama 1080p60 eller 1440p-på-1080p.

Då tänkte jag att jag kanske kunde köpa den i sign, och att den skulle klara detta med lätthet. Den kom idag.

Är det "bara" att cappa CPU-frekvensen för att minimera fläktarna, och vad använder jag lämpligast för detta ändamål?

Jag är lite oerfaren vad gäller att nedklocka, det är så att säga åt fel håll! Vad får bäst effekt? Laptops brukar ju vara väldigt hjälpsamma med att throttla prestanda, det kanske hjälper med några Power Options?

Jag skulle nog gärna vilja nedklocka GPUn också. Jag har drivers från oktober (WHQL), men det verkar ha autoinstallerats för jag hittar inget sätt att justera klocka (högerklicka desktop, GeForce settings ni vet).

Good Continue och tacksam för hjälp!

Av HolyFather

Vad tros om en laptop med Bluray och HDMI som HTPC?

Av HolyFather

Många datorpaket är också nedsatta på mellandagsrean i många webbutiker nu, t.ex. Webhallen. (Och även skärmar.)

Man får kolla chassi, minnen och moderkort, de andra komponenterna är det svårare att komma undan med.

Man vill ha ett gediget moderkort som klarar CPU-, minnes- och GPU-uppgraderingar under 3-5 år och har vettigt BIOS (ett som man sällan måste gå in i). Det är lätt värt 500 kr extra att få ett bra moderkort, för du kan byta allt annat utan att ominstallera. ASUS och ASRock kanske har blivit bättre nu, men jag gillar MSI.

AMD GPU använder FreeSync och Nvidia Gsync. Ang. monitorn.

Av HolyFather

Den ideala sajten var classic.prisjakt.nu, som är raderad ihop med prisjakts forum/länkar till, vad det verkar.

Det är så synd att prisjakt blivit bara ännu en sajt och närmre Amazon och Pricerunner. Det finns inte så mycket anledning att använda just Prisjakt längre. Sajten har förlorat sin svenska själ, och entusiasm från medlemmar som fyllde i filter som var väldigt användbara. Det var dess styrka.

Prisjakt.nu är shrug för mig idag. Kan inte ens drag and droppa till lista. Vet inte om side by side-jämförelser funkar längre. Ljuger om externa länkar som ni listar, men samtidigt "saknas". Det är inte så vidare bra för köpare att en indexerande sökmotor kapar länkar för att en random säljare inte betalar sökmotorn.

Om saker vore annorlunda, skulle jag inte se Prisjakt som en snart lika död som andra sajt. Det fanns en fördel över generell webbsökmotor där - ni verkar ha haft som främsta mål att arbeta bort den fördelen.

Av HolyFather

Black Friday-deal Win 10 pro retail+USB - kan jag installera denna på min dator?

Tjo, länk till deal. På prisjakt står det endast nedladdning, men på hemsidan står det nyckel+förinstallerat Windows USB-minne.

Jag har Win7x64 och allt funkar. Jag har massor med tillbehör och applikationer som jag inte vill installera om. Detta är för att Steam hotar med att göra min spelsamling ospelbar.

Jag har en 1TB SSD som är i princip tom.

Jag skulle vilja installera Win10 på den och behålla Win7, och välja i bootmenyn.

Går det att ha Win7 och Win10 på samma PC (idag)?

Av HolyFather

Jag vill spara CPU-bearbetningstid. Jag spelar ofta AAA- och Early Accesstitlar så fort de släpps. Då är de ofta ooptimerade, iaf de AAA-titlar som portas från konsoll, och de allra flesta Early Accesstitlar. Med SLOBS inställt på NVEnc, hårdvaruaccelerering och 1080p30 drar den för ett spel ner FPS från snitt 45 till 40 innan man streamar (med minimal capture-scen) och när man streamar ner till 35. Det blir mer än 20% prestandaförlust jämfört med att bara spela spelet.

OBS ska vara något mer optimerat, så det blir väl att prova och söka information och lägga tid...

Alternativt en billig, knäpptyst liten serverburk som kan stå på 24/7+HDMI-dongle. Då har jag ju nåt som jag kan ha till annat också.

Av HolyFather

Tack @RoD.

Ja jag har 3 extra laptops, reselaptop för utveckling, Linuxlaptop, en 2015-laptop med USB-C. Jag hoppades provocera fram nåt slags awareness för ämnet "streama från din gaming-PC utan att slösa resurser".

Så totalpris c:a 2800/3800 förutsatt att någon säljer en liknande till priset du tror. Priset är inte problemet för mig, målet är att jag betalar en summa och är garanterad att ersätta resursslösande streaming från samma PC som spelet kör på. En viss purism här?

Eller kanske bara teknikintresse eller produktintresse. Jag tycker fortfarande detta skulle vara att fantastiskt ämne att hitta en verklig lösning till! Konsollägare har ju hittat dessa dongles som enda möjliga lösning. Jag förstod ju att en USB host måste ta emot dongledatan. Så i framtiden kanske en dongle med OS som man kan dedikera till detta och få nåt slags garanti och kontroll av streamen.

Som konsument och produktköpare: Det står ju intet om streamingplattformkompatibilitet i webbutikerna för dessa dongles, och konsoller nämns först, så det är klart man drar öronen åt sig för att man ser 2-3 helger försvinna till meck och problem och webbsökningar...

Jag är gärna entusiast och provar saker, men inte för saker inte är PC-first, när det är PC-spel jag kör. Därför har jag också hittat t.ex. Elgato, men... allt ovan.

Kanske kan Amazon.com-recensioner ersätta SweC. Jag ska kika runt lite. De har ju frågor & svar och betyg brukar bli därefter. Kanske någon där delar sin setup och streamingplattform.

Av HolyFather

Spotify är idag många saker, och på desktop är det en överarbetad webbapp-som-program som uppdateras varannan vecka helt orelaterat till content. Samtidigt har man för länge sedan dödat den utmärkta sökfunktionen som kunde begränsa sökord till sökordstyp, och alla möjligheter till exakt sökning samtidigt som antalet låtar växer astronomiskt vilket har som oundvikligt slutresultat en usel sökmotor som inte hittar det man specificerar.

(Generellt och som alltid inom utveckling är frågan: Vad gör företaget när en produkt är färdig? Svaret i min bok är att då måste man fatta beslutet att sluta runka med produkten, och fixa bara buggar, och sen lämnar man en stabil produkt som blir mycket älskad, och rider på energivågen från den förra produkten och skapar nästa nya produkt! Här har man givit upp inför rädslan att inte kunna validera prenumeration för att perpetuera ett team som runkar med produkten energilöst. Bara genom att uppfinna en ny produkt kommer man vidare.

Andra företag har samma problem, "on the dole development team" (c) mig. Excel var extremt användbart och effektivt och älskat innan Ribbon. Photoshop var färdig produkt iom version 6, Illustrator iom version 10. CS-serien har inte förbättrat produkt eller arbetsflöde för kreatörer.)

Kanske har man planer på att lägga in musikvideos eller någon liknande ny major feature i desktopklienten, men jag skulle hellre se en uppdelning: prenumerationer betalar för content - och ända sedan start har Spotify tagit bort och ersatt låtar på Spotify och på dina spellista - din Spot. Jag har flera exempel där erkända performances ersatts med hissmusik.

Audio inkl. podcasts etc kan som vi vet streamas av en klient som är extremt tunn med ett protokoll. Sökmotorn kan ligga som en ren webbapp (och detta tillåter f.ö. även musikvideos från valfri källa).

Den validering jag ser, (förutom åtkomst till mediaknappar) för att behålla en 1) desktop- eller 2) mobilklient är 1) prestanda och 2) teh famous app. Nu är ju app-hypen förbi och snarare vill användare slippa installera och uppdatera. Kanske är det dags att slopa appar?

Jag betalar för Spotify Premium, och jag hoppas att jag fortfarande får 320kbps, och det är mycket högre kvalitet än "HiFi". (Och även för högsta återbetalningratio till originalartisterna!)

Men viktigast för existens är att hitta rätt låt och behålla exakt den som favorit. Annars förlorar företagspiratkopiering som Apple, Google, Spotify, etc. sin mening.

(Och som vanligt, om vi bara kunde ladda ner och äga den digitala produkt vi köpt vore detta fantastiskt. Eller kanske helt normalt, i en annan framtidslinje förstås.)

Av HolyFather

Antar här att priserna är vanliga priser, inte priser tillfälligt dyrare pga Covid och krig.

Jag tror att allmänt så 15000+skärm så får man något man blir glad av, mindre ska man inte lägga.
30000 med skärm så har man något man kan skryta lite med.

Men hela poängen med stationär är ju att den är uppgraderbar, och tekniker förändras (och en del av dem äts upp av mjukvarubloat i form av proprietära OS, drivrutiner, ramverk och format, annars hade vi fortfarande haft konkurrens även på mjukvaruområdet).

Lägger man för mycket på en gång på helheten, så slänger man bort lite pengar för stunden. Ser man det i det längre perspektivet kan man ju titta på vad man måste kunna göra och behålla delar och behålla mjukvara med mindre bloat.

Kravlar det upp över 20000 börjar nog de flesta med sunt förnuft fundera på att behålla det de har och titta sig omkring efter hur mycket skoj de skulle kunna ha för 20000 minus någon uppgradering.

Jag får känslan att jag är extrem, men det kanske jag inte är? Riggen tickar på och kör de senaste spelen (motorerna) med RTX (och resolution scaling om jag skulle önska, men det har inte behövts). Jag funderar faktiskt på att maxa ut det som en minmax-strategi för kronorna. Kanske tar jag hjälp av er här på forumet för lite idéer då det är i alla fall lite intressant ämne.

Kanske kommer det en dag då jag inte behöver känna pressen andra känner, men den har inte kommit ännu. Och skulle den komma kan jag flytta över en hel del till den nya.

Av HolyFather

Streama spel. Du vet det som SweC gör och som alla gör. Mr. Rouge fattar galoppen.

Det är lite konstigt att Sweclockers (som användarforum överlag alltså, ingen kritik mot författare) är så dåliga på streaming. Få poster, inga frågor, inga svar.

Samtidigt som alla som streamar spel på alla streamingtjänster som tillhandahåller streamade spel, och de streamar från en desktop-PC. De måste gå till Youtube för svar. På så vis skulle SweC som forum kunna bli bättre och inte bara om BIOS-inställningar och recensioner och kritik hit o dit.

Såhär: Jag kan spela de senaste spelen med riggen i sign. Ännu har inget spel kommit som jag inte kunnat spela med bra prestanda.

De 2 spel jag haft svårt att streama med GPU-acceleration har haft något annat problem för att inte komma upp i 120 FPS, som t.ex. att de utvecklas av 2-4 personer, är i Early Access, och inte har släppts ännu. De är ooptimerade p.g.a. okunnighet.

2 andra spel är AAA-titlar från storföretag, och där har vi ett annat problem: de kommer från konsoll och har idiotiskt nog antagit att plattformen inte kör ett OS, och helt enkelt missat att ställa in compilern så att den reserverar en kärna för OS. När detta sker blir det som från natt till dag, och massor med resurser frigörs för att streama även utan hårdvaruacceleration med CPU:n a la 1992. RDR2 är ett exempel. Vid släpp kraschade det våldsamt, och efter någon timmes arbete när de googlat de rätta compilerinställningarna och lagt in dem är det plötsligt inga problem längre.

Så streamingklienten, t.ex. OBS, som bara är en mjukvara för att ansluta till streamingtjänsten och lokal hårdvara, och skapa layouter för sitt community. Dessa klienter är mycket ooptimerade, men genom att tvinga den att använda hårdvaruaccelererad enkodning har det löst mitt problem just nu, och nästan dubblat FPS för det nyaste ooptimerade Early Access-spelet.

Nästa logiska steg är naturligtvis att inte slösa några Desktop-PC-resurser alls på att bara leverera enkodad videoström till valfri streamingtjänst. Detta kräver något externt. Något sådant externt finns för konsoller. Dessa dongles har en USB-kabel, så de kräver en USB-host.

Lika logiskt är att konsollanvändare har tillköpt en extra laptop för att kunna streama öht, eftersom konsollen inte har något OS att tala om, och inte förlänar sig till att installera konfigurerbar mjukvara öht. Eftersom inga storföretag är defender of the desktop får jag bli denna person. Förutom det ska det väldigt mycket till för att jag ska köpa en laptop till, som bara blir ännu en monopoli-device som jag inte äger och i slutänden blir slit och släng-skrot, landfill.

Jag tror inte att någon ännu uppfunnit en ordentlig capture-enhet som förhindrar detta genom att ha inbyggd USB-/Ethernet host +simpel mjukvaruklient utan OS. (Men om det finns så är det en sådan jag vill ha, istället.)

Målet är att ingen PCI-slot, bussbandbredd eller CPU-tid slösas på att bara enkoda bild till streamingtjänst från pixlar som resursslösaktigt kopieras digitalt över kabel 1:1 till de skärmar vi använder idag.

Men för sålänge detta sker, kan en dongle enkoda det som kopieras. Många miljoner pixlar per sekund.

Därför: frånsett konsollanvändare som måste fånga pixlarna på detta sätt - vilken är den bästa just nu för PC, och vad krävs för att sätta upp alltihop, när webbutikerna som säljer dem utan manualer eller specifikation och inte talar om att man också behöver en USB- (eller idealiskt bara en Ethernet) host?

Hur ska jag kunna välja en, när webbutikerna är så dåliga på just detta?

Bara om SweC är bra på detta, kan jag välja produkt. Men Tomshardware etc är lika dåliga, man måste köpa och prova och det är en riktig oreda. SweC kan alltså bli det forum som blir det första i världen på att reda ut oredan. <3

Mitt slutmål: Spela i 1080p@120 och externt streama till uppskalat 1440p@60 utan någon som helst belastning, ingen alls, på gaming-PC:n. (1080p@60 är inte så hög kvalitet 2023, och t.ex. YT massakrerar videos med lägre kvalitet och bitrate <15000kbps.)

Av HolyFather

Är undertexten autoöversatt? Det är inte korrekt svenska.

Av HolyFather

Bästa streaming-dongeln för PC just nu?

Svårt att hitta teknisk information på de produkter som erbjuds.

  • Extern, kompatibel med PC:n 5m bort från skärmen som har HDMI och DP.

  • Inbyggd USB-host till Wifi eller Ethernet, för att slippa ha en dator till

  • 1080p@50, spela i 100 eller 1080p@60, spela i 120

  • Spelljud+headset mic

  • Bitrate 15000kbps

  • Twitch+Youtube, gärna +Facebook

  • Inga krav på hårddiskinspelning eller andra plattformar än PC.

Tillverkas öht sådana eller köper alla en laptop till sin 3000kr dongel?

Av HolyFather

27" är nästan perfekt, på ett ergonomiskt avstånd av 60-65cm. 28-30" fyller synfältet något bättre, men större än så så måste man vrida huvudet för att spela eller läsa vanlig text. Jag har inte förstått varför vi inte fått någon tävlan inom detta området (icke-OLED, då). Det skulle väl vara utmärkt att bräcka konkurrenten med en tum eller två.

Samtidigt har de flesta användare långt ifrån ett skrivbord som är så djupt att det tillåter ergonomiskt vyavstånd.

Jag vill nämna att det i extremt kompetitiva actionspel finns en poäng med att krympa skärmen så långt ner som till 20" på samma avstånd. Periferireaktion är användbart, men om spelet kräver flicks reagerar man noggrannare om alla överraskningsmoment är mitt framför ögonen.

Blir skärmarna så här stora krävs nästan att de blir rumsskärmar, med sittpositionen betydligt längre ifrån. Men varför inte en hemmabio med fin OLED eller gaming i vardagsrummet på krallig "PC-konsoll"?

Om skärmen stödjer BFI, behöver den inte stödja någon av de andra skärm-, GPU- och mjukvarutekniker som utvecklats för att göra rörelse mjuk. Då blir den autobra och dessutom skarp.

Av HolyFather

Shrug. Inbyggd skit får automatiskt många användare genom de illegala monopoliavtalen M$ har med alla PC-tillverkare och som de betalar c:a 50 miljoner per dag för i böter. Det finns alltför många användare som är lata och inte väljer webbläsare och dess inbyggda default sökmotor, därtill kommer inbyggda envisa varningar för Edge, Bing, antivirus, brandvägg, och Microsoft Store som kräver energi för att övervinna.

Allt naturligtvis uträknat för att fortfarande efter 40 år av samma Monopol-strategi vinna utan att behöva tävla på en marknad. Varför tillåta en marknad med konkurrerande produkter, när man kan vinna utan att ha en konkurrenskraftig produkt?

Siffror som sådana företag redovisar är helt missvisande och bör borträknas helt.

Ett OS ska stödja standardinterface och köra program, så effektivt och stabilt som möjligt. Det är dess enda uppgift. Ett sådant OS är att bra OS.

Ett OS med rötter nedgrävda djupt i proprietära format och ramverk, och som gör allt för att förhindra att etablerade öppna standarder etableras, och samtidigt gör allt för att förhindra att vem som helst kan skriva mjukvara för det, är under all kritik.

Av HolyFather

Skickat meddelande till moderatorer, inte fått svar på en vecka

Normalt?

Av HolyFather

Varmluft ur chassit direkt är bättre än att fylla hela chassit med den och sedan överlämna till datorägaren att suga ut den ur chassit.

Av HolyFather

Moderna skärmar är extremt ljusstarka. Med åldern blir ögonen känsligare för ljus. Om detta är fallet för dig, kan du börja med att sänka brightness på dina skärmar. Du kan prova att använda datorn med solglasögon, men de flesta är väldigt mörka.

Ett konsekvent mörkt tema tillåter hög kontrast, men det är svårt att få alla applikationer att lira. Kontorsprogram brukar inte stödja det. Du kan prova att använda inverterade färger i Windows för det, om den inställningen finns i din version av Windows.

Vanliga glasögon från optiker är sällan till endast för korta avstånd. Om ögonen är trötta för att de måste fokusera på kort avstånd, kan du be optikern att syntesta dig för och ta fram terminalglasögon. Dessa kan fås med ljusdämpande glas också.

Torrhet är jag mer osäker på. Jag skulle fråga en läkare.

Av HolyFather

Genom den där dra-av-kostnad-före-löneskatt-dealen när alla skulle ha dator kunde jag skaffa en Dell som annars kostat mig 35000 kr c:a 2002. Den var en av väldigt få riggar vid släpp som kunde köra Doom 3.

  • 2.4 GHz Intel Pentium 4, fabriksnedklockad till 2.1

  • Geforce 3 Ti500 på AGP 4x

  • 4GB Rambus RDRAM (en mycket snabbare minnestyp än DDR)

  • Surroundljudkort och -högtalarsystem

  • 21" Dell Trinitron CRT som klarade 1600x1200p, 640x480p @ 170Hz, 1152x864p @ 125 Hz, och många däremellan.

Den var naturligtvis en best, och alla spel körde som smör i många år framöver. Den boota på ett kick, det var en makalös manick! Trots hårddisk. Tror jag köpte ett 6800(XT?) för att köra Doom 3 i högre upplösning, för det var (är) så vackert Och sen ett Radeon kring 2010. Så, pålitlig och i slutändan prisvärd. Den hade också ett lättöppnat och lättservat chassi, och med en "funnel" som drog varmluft ur chassit.

Tanken jag har är att dual core kom 2005 och om riggen ska vara från före det kommer du nog ha extremt svårt att hitta en skärm som kommer nära den CRT:n i kvalitet och spelupplevelse.

Av HolyFather
Skrivet av pv2b:

Problemet är ju vad man definierar som "obligatoriskt". Varför är bilbesiktning obligatoriskt, och inte livsmedel?

Bilbesiktning är inte det minsta obligatoriskt, du kan välja att inte köra bil, t.ex. Du kan inte välja att inte äta mat. Men det är ju få som propagerar för att livsmedelsindustrin inte ska kunna få vara vinstdrivande?

Ur det perspektivet behöver egentligen inte alla som mår riktigt dåligt gå till doktorn. Och det är också så många gör. De intalar sig att det går över - till och med när de brutit ben, fått en svulst, fått arrytmi eller fått svårt att kissa.

En del i storstäder svälter faktiskt hellre än att komma efter med hyran. Speciellt gäller detta de som inte har en chans att få en ny lägenhet om de blir av med sin nuvarande. De är mer eller mindre fast, om de inte kan spara ihop tillräckligt för en annan. Och det är det få nära pensionsålder eller äldre som kan.

Jag tycker vi kommer ifrån ämnet, men det är en tanke åt vad man tror är obligatoriskt eller inte, och beslut som människor faktiskt tar när de har en låg inkomst.

Bilbesiktning är obligatoriskt för alla bilägare, och eftersom i princip alla stater i världen kräver besiktning passar just bilbesiktning extra bra som en statlig institution. Fri konkurrens på det området är egentligen ett systematiskt fel, ett sätt att inte ta ansvar för regler man ålägger folk och företag.

Regler behövs för bra och viktiga saker, som id/körkort/pass, och även för fria företag, som livsmedelshantering och bostadsunderhåll.

Jag själv har konstaterat från historia och observation att varken fri marknad eller socialism är idealet. Min melodi är nog planekonomi på några få områden, regler för viktiga saker, och att upprätthålla standarder på områden som påverkar många är riktigt bra! Det kan faktiskt ge mer frihet, speciellt om man aktivt arbetar mot monopol, karteller och skatteparadis med lagstiftning, för de är de 3 faktorer som orsakar störst ofrihet hos folket.

Nå, besiktningspriset är knappast tillräckligt för att bli politik av. Det kostar ~450 kr (eller en hundralapp mindre om man brydde sig det minsta om alla erbjudanden man fick!) Även med väldigt låga förväntningar på ROI är det en normal prishöjning över åren, det matchar eller ligger under priset på en klippning, priset på en lunch, eller priset på en chokladkaka, vadhelst man använder för att mäta "värde för pengarna".

Så bilbesiktning är en perfect fit för statlig institution, men jag bestämmer det. Nuvarande bilbesiktning fungerar bra. Det går snabbt och är inte en större utgift per år för de flesta.