Inlägg

Inlägg som Dimestam har skrivit i forumet

Vi gör en hel del guider och medlemmarna bidrar också genom testpilotsprogrammet. Ta en titt i denna avdelning och är det någon som är sugen på att själv skriva eller göra video, dra iväg ett PM till mig!

Vad skulle ni vilja se för typ av guider framöver?

Skrivet av KurtEgon:

Innebär detta slutet för speldatorer som vi känner till dem?

Hur tänker du nu? Speldatorer är ju en egen nisch som egentligen handlar om GPU-prestanda mer än någonting annat. Om det sedan sitter en ARM eller x86 i burken blir mest en fråga om kompatibilitet, och där kommer x86/Windows fortsätta att regera för överskådlig framtid.

Jag hoppas att detta istället innebär att vi får fullfjädrade bärbara datorer som rent featuremässigt har mer gemensamt med telefoner/plattor än Thinkpads från 1990-talet. Biometri, sensorer, 5G, GPS, always on osv.

Jag tycker detta är det mest spännande som hänt det senaste årtiondet, tamefan historiskt!

Bortsett från den måttligt relevanta sifferonanin om prestanda osv. öppnar detta för massvis av nya möjligheter. Apple kan plötsligt styra sitt eget öde och är inte längre beroende av Intels utvecklingscykler – till skillnad från övriga datortillverkare, som slentrianmässigt tuggar på med samma gamla trötta iterativa uppdateringar.

(... och när någon PC-tillverkare råkar kvickna till och introducera nyheter är det alltid samma visa med efterbliven mjukvara och obefintlig integration, där det verkar vara viktigast att kunna visa någonting häftigt i reklamen. Apple kan kritiseras för mycket, men inte för att slarva med användarupplevelsen.)

Både Intel och AMD saknar ju visioner för PC-plattformen. Vi sitter fortfarande med halvbakade cellular-lösningar, tio år gamla touchpads och webbkameror från millennieskiftet. Håller tummarna för att Apple går all-in med biometri, sensorer, AR/VR, 5G, MEMS och you-name-it. Jag hämtar popcorn!

Skrivet av Dinoman:

Necro men...

Let's summon the merch-master @Dimestam

Jag har med varm hand lämnat över merch till @Ceeeeeo

Skrivet av REWplayFF:

Köper du en bil - Audi tex - så är det fortfarande en Audi efter du gjort dina tillval. Inte en Dimestam Automobil eller vad du nu vill kalla den.
Rebrand är när du tar en befintlig produkt, en takstar pro 82 som jag använde tidigare i tråden tex. Modifierar den och sätter på nya klistermärken och kallar det Dimestams gaming headset istället.
Cooler master gjorde det. Dom tog just takstar pro 82, adderade en mick, på med nya klistermärken och kallade produkten cooler master mh751 istället för takstar pro 82. HyperX är också takstar-lurar om jag inte missminner mig. Men krängs som HyperX.

Det blir ju åt det hållet, precis som för många (de flesta?) elektronikprodukter på marknaden idag. Jag har dock svårt att se något egenvärde i att ta fram ett headset "från scratch" bara för sakens skull och det är inte heller någon garanti för att det blir en bättre produkt i slutänden. Snarare tvärtom eftersom riskerna blir större.

När det kommer till elektronik, där så mycket är standardiserat och integrerat i leveranskedjor, finns väl egentligen bara några enstaka scenarier där det är motiverat att göra en helt egen produkt från grunden och upp:

1. Du har uppfunnit någonting eget/unikt eller har unika behov
2. Du har strategiska och/eller ekonomiska skäl, t.ex. vertikal integrering

Jag tror inte Inet har några sådana behov här och gör helt rätt i att utgå ifrån en referensdesign och istället anlita OEM/ODM, eller vad tänker du?

@REWplayFF, @Carl Uhlhorn, @AplAy

Inet förklarar ambitionsnivån i videon till den första artikeln. Jag är inte helt säker på vad ni menar med "rebrand", men för mig låter det som att sätta ett annat varumärke på en befintlig produkt och stanna vid att designa förpackningen.

Vad Inet planerar att göra är att hitta en passande referensdesign och därefter skräddarsy denna efter behov och syfte. Det fungerar ungefär som att beställa en ny bil, där man väljer grundmodell och sedan kan göra närmast oändliga många olika val för att förändra produkten. I praktiken sätter dock tid/pengar gränserna för vad som är möjligt att åstadkomma.

Målet är att ta fram ett så bra headet som möjligt, som matchar medlemmarnas önskemål, till ett maximalt utpris om 2 000 SEK.

Utvecklingsprocess:

  • Ta reda på vad som är viktigast för medlemmarna (SweClockers enkätundersökning)

  • Kontakta tillverkare och hitta ett antal matchande referensdesigner utefter resultatet i undersökningen

  • Ta in kvalitativ feedback om referensdesignerna (SweClockers fokusgrupp)

  • Skapa egen specifikation

  • Beställa prototyper utefter specifikationen

  • Testa prototyperna och göra eventuella förändringar

  • Beställa den skarpa produkten

Skrivet av JohanFlodqvist:

Det var tydligt och väl skrivet och slår väl fast det många här inne anser, det vill säga att man faktiskt köper varor till stor del på egen risk i och med att bevisbördan ligger på köparen. I förlängningen innebär det ju att köparen behöver bevisa att en vara faktiskt är trasig vilket den här tråden visar inte alltid är helt enkelt vad gäller datorkomponenter eftersom att en vara kan upplevas trasig trots att den är hel. För att bevisa att en vara faktiskt är trasig behöver köparen således få det verifierat av någon professionel. Men även om det slås fast att vara faktiskt är trasig så blir det ju dessutom snudd på omöjligt att bevisa att varan faktiskt var trasig när säljaren skickade iväg den. Att vinna ett sånt här case juridiskt går nog därför att utesluta, i synnerhet med tanke på hur mycket tid och resurser det skulle ta att ens försöka driva caset.

Med det sagt så är det en av de saker jag uppskattar med att handla här på SC, när jag köper något kan jag des kolla om säljaren har tidigare rekommendationer, men också genom att titta till personens aktivitet på forumet och hur den verkar skaffa mig en bild av om det verkar röra sig om en reko typ då det också brukar underlätta om det är eller upplevs vara något fel på varan.

Ett sätt att lösa det på är att komma överens om ångerrätt och att säljaren ger dig möjlighet att prova komponenten för att se om det fungerar i din dator. Går att avtala om i princip vadsomhelst så länge båda parter är överens.

Jag killgissar på att det är här som det ofta går snett. Köparen känner inte till (eller slarvar med) att det är upp till en själv att komma överens om villkoren med säljaren och att man inte alls har samma skydd och rättigheter som när man handlar från butik.

Utan någonting avtalat är det nästan omöjligt att juridiskt sett häva ett köp, förutsatt att säljaren inte gjort någonting uppenbart fel eller medvetet försöker luras.

Skrivet av twit:

Jag skulle snarare säga att "säljare och köpare har mycket större ansvar än många verkar tro". Det dyker alltid upp inlägg av formen "sålt är sålt!", "säljaren har inga skyldigheter", köparen har undersökningsplikt" (köparens ansvar är att undersöka varan efter att den avlämnats) etc.
Gemensamt så propagerar dessa inlägg en felaktig bild av att säljaren alltid har ryggen fri bara denne har betalning i hand, vilket bidrar till en ohälsosam andrahandsmarknad. Säljare och köpare är jämbördiga i Köplagen, och även om det rent praktiskt är ovanligt med juridiska konskvenser så tjänar vi på att båda parter tar ansvar för sina respektive delar.

Stämmer såklart, men jämfört med att handla av butik blir det en helt annan ansvarsfördelning än i konsumentköplagen.

Jag är så grymt imponerad av allas samarbetsförmåga och hur snyggt ni sköter det! Sen att @kent kommer in och ger av sin tid för att hjälpa till, svårt att inte bli tårögd.

Angående att handla av privatpersoner är det viktigt att känna till att det är köplagen och inte konsumentköplagen som gäller. Köparen har därför mycket färre rättigheter än vid köp från t.ex en butik. Exempelvis tar köparen över ansvaret för varan redan vid överlämnandet till transportören, om ingenting annat avtalats.

När det kommer till rena fel på varan blir det desto knivigare. Generellt sett har dock köparen mycket större ansvar än vad många tror och kan vid förskottsbetalning anses ha avböjt att undersöka varan och fullföljt köpet - beroende på vad parterna kommit överens om. Detta förutsatt att varan sålts "i befintligt skick" och att allting i övrigt stämmer överens med beskrivningen.

För att undvika tvister är det således viktigt att själv avtala om vad som gäller innan köpet genomförs.

Citat:

Undersökning av varan före köpet

20 § Köparen får inte såsom fel åberopa vad han måste antas ha känt till vid köpet.

[S2]Har köparen före köpet undersökt varan eller utan godtagbar anledning underlåtit att följa säljarens uppmaning att undersöka den, får han inte såsom fel åberopa vad han borde ha märkt vid undersökningen, om inte säljaren har handlat i strid mot tro och heder.

[S3]Andra stycket gäller även när köparen före köpet har fått tillfälle att undersöka prov på varan och felet gäller en egenskap som skulle framgå av provet.

Avgörande tidpunkt för bedömningen av om fel föreligger

21 § Frågan om varan är felaktig skall bedömas med hänsyn till dess beskaffenhet när risken för varan går över på köparen. Säljaren svarar för fel som har funnits vid denna tidpunkt även om felet visar sig först senare.

[S2]Uppkommer en försämring av varan efter det att risken har gått över på köparen, skall varan anses felaktig, om försämringen är en följd av säljarens avtalsbrott. Detsamma gäller om säljaren genom en garanti eller liknande utfästelse har åtagit sig att under en viss tid svara för varans användbarhet eller andra egenskaper och försämringen avser en egenskap som omfattas av utfästelsen.

Samma bilder, men jag har uppdaterat artikeln med texten om tävlingsvinnaren.

Skrivet av duvanlol:

Grattis! Men visst byttes bilden ut? Försökte tyda det, men får för mig att det var bortklippt tidigare.

Det går att läsa av det även i övriga bilder, gäller bara att använda ett bildbehandlingsprogram och öka skärpan á CSI.

Skrivet av LemonIllusion:

"all makt åt tengil" i morse på bild 10

Där satt den! Stort grattis till vinsten. Jag skickar över ett PM med detaljer.

Skrivet av Cuby:

https://i.imgur.com/XWQ8P9f.png
Tycker mig se en drake där, typ Spyro eller liknande

Drugs are bad, mkay?

Jag tror att vissa börjar närma sig lösningen. För att förtydliga är ett "påskägg" i detta sammanhang vanligtvis en dold figur, ett hemlig meddelande eller någon annan finurlig och långt ifrån uppenbar hemlighet. Det gäller bara att lista ut vad.

@KAMIKIRI Marknaden är avsedd för privatpersoner och inte anpassad för olika slags handelsverksamheter, vilket inte nödvändigtvis har någonting med ekonomisk vinning att göra. Den som bedriver handel i sådan skala att det bedöms avvika från syftet med avdelningen kommer således att bli stoppad av moderatorerna.

Vill du annonsera som företag kan du alltid kontakta våra säljare genom att skriva in till oss via kontaktformuläret nedan, så hjälper de dig.

https://www.sweclockers.com/kontakt

Tusen tack för alla svar i undersökningen!

Vi har fått in så fantastiskt många svar nu att vi kan stänga formuläret och börja analysera resultaten. Tanken är att få fram en överskådlig bild av vilken funktionalitet som medlemmarna tycker är allra viktigast och ta detta vidare till den kommande fokusgruppen, som bistår med kvalitativa synpunkter på samples och prototyper.

Givetvis fritt fram att fortsätta diskutera här i forumet, all feedback uppskattas.

@skog1s Sorry för sent svar. Jag har ingenting nytt att berätta eftersom jag inte jobbar inte med den tekniska utvecklingen längre. @Klorixx har koll på den biten!

Skrivet av Shudnawz:

Ur ett tekniskt perspektiv, har man hittat några bevis för att Huaweis hårdvara rapporterar konstigheter till IP-adresser som inte har i nätet där de installerades att göra? Kan man datamina deras styrsystem för att hitta subrutiner som inte fyller något operativt syfte?

Förutom de rent politiska misstankarna om ägandeskap osv, har man några hårda bevis för något?

Vad jag förstår handlar västvärldens skepsis mot Huawei inte nödvändigtvis om att företaget redan har bakdörrar i sina befintliga produkter, utan om farhågor om att Kina kan komma att utnyttja Huaweis position i framtiden, såsom vid en potentiell "skarp" konflikt. Eftersom Huawei är kinesiskt och därmed per automatik har band till den kinesiska regeringen kan de exempelvis tvingas installera bakdörrar i mjukvaruuppdateringar eller avslöja svagheter som sedan kan användas för att spionera eller sabotera andra länders digitala infrastruktur.

Samma argument kan dock användas mot vilket företag som helst med särskilda relationer till länder och regeringar, men just Kina blir extra känsligt eftersom det pågår en slags lågintensiv konflikt/maktkamp med framförallt USA, vilket även riskerar att involvera Europa och resten av världen.

Jämför med debatten om det ryska köpet av en svensk hamn. Där handlade det inte heller om att hamnen (i nuläget) skulle användas till någonting uppenbart fuffens utan snarare om risken för att Ryssland skulle kunna komma att utnyttja denna i sina intressen. Den debatten hade nog aldrig ägt rum om det t.ex. handlade om ett norskt företag.

Skrivet av NodCommander:

Är det bara jag som inte förstår varför man skullr vilja ha 1920x1080 på 27"? På TVn är det en sak, för den sitter man oftast så pass långt ifrån. Men på en datorskärm? Om man hade ett rejält djupt skrivbord då kanske?

Det blir väl mest en fråga om pris och vad man har råd med. Att spela i 1440p eller kanske t.o.m. 4K med hög bildfrekvens kräver ju en dyrare skärm och en hyfsat påkostad dator. Dessa modeller gör det möjligt att komma undan lite billigare och fortfarande kunna lira på 27" bildyta.