Inlägg

Inlägg som Lidodido har skrivit i forumet
Av Lidodido
Skrivet av MP-Jan:

Är det mer komfort, ljudisolering och kvalitetskänsla man söker finns det andra, förnuftigare val i prisklassen. Med det sagt: nyare iD4, liksom iD7 är en annan historia. Därav frågan om iD4:an är den uppdaterade (fabriksny) eller den äldre. Avslutningsvis: inte heller alla MY är skapta lika. Teslas approach med små fortlöpande förbättringar gör ju att det på vägarna rullar på ytan identiska bilar med andra komponenter, så som fjädring/dämpning.

Så är det ju. Vill mest betona att det för många är rätt självklart att välja något annat än en Tesla, men det beror helt på vilka värden man ser i de olika bilarna

Sen är ju senaste modellerna precis som du säger en helt annan sak. Om Tesla är en iPhone 15 och gamla ID4:an är en billig Android-Tablet för 999 kr år 2017 med 2GB RAM så är väl nya ID4:an som ett kliv in i 2020-talets flyt men fortfarande med kanske ett lite säreget GUI.

Och för den som inte är insatt i frågan och funderar på dessa bilar så kan man absolut leva med det äldre infotainmentsystemet om det nu inte är en kritisk del av sitt beslut. MEN! Förvärmningen av batteriet inför snabbladdning är en ENORM fördel med 2024:orna, och det är än så länge rätt tveksamt till om det kommer till de äldre bilarna (sägs att endast Skoda pushar för det inom koncernen).

Av Lidodido
Skrivet av MP-Jan:

Varför man skulle välja en iD4 framför en MY, om man gillar båda, är lite svårt att begripa. Den ena har bara precis mognat till en hyfsad elbil och den andra är världens mest säljande bil och elbil. Man sticker ju inte direkt ut i en Tesla MY men det kan man knappast påstå att man gör i en iD4a heller.
Jättebra att du provkör fler bilar men jag gissar att det inte blir en fabriksny iD4a?

Svaret ligger väl i komforten. Fick åka en MY i 13 mil och blev redan på den korta sträckan helt galen över bullret och den stenhårda fjädringen, för att inte tala om galonkänslan i stolarna.

Förstår dock verkligen att man tycker den känns modern med den luftiga interiören och det fenomenala GUI:t. Har ju en Enyaq själv som känns lite som när konkurrenterna försökte haka på iPhone genom att stoltsera över med "kolla vi har touchskärm!". Skillnaden i ljudnivå, fjädringskomfort och kvalitetskänsla är dock enorm, och anledning nog för många av oss att välja t.ec ID4 istället.

Av Lidodido

En enkel lösning om du bara vill göra det en gång, och datasetet inte kommer att ändras så formeln behöver kunna hantera en dynamisk matris:

Om A1:A10 är området med dubbletter:
1. Filtrera fram unika värden med =UNIK(A1:A10). Sätt formeln i t.ex cellen F1
2. Räkna antalet förekomster av respektive värde med =ANTAL.OM(A$1:A$10;F1) och kopiera ner så du räknar antalet för varje träff i matrisen som uppstod under F1. Sätt formeln i t.ex cellen G1 och neråt.
3. Filtrera värden som förekommer fler än en gång med t.ex =FILTER(F1#;G1:G4>1).

Om A1:A10 är området med dubbletter kan du också bara sätta i B1 en =ANTAL.OM(A$1:A$10;A1) och kopiera ner den hela vägen till B10, och filtrera kolumnen så de med 1 förekomst inte visas. Då får du ju hela listan med alla kolumner med eventuell annan intressant data intakt, men bara dubbletter.

Av Lidodido
Skrivet av Laxpudding:

HGiG = tonemapping så som grafiken är skapad
Dynamisk tonemapping = tonemapping anpassas godtyckligt efter hur apparaten fysiskt orkar lysa. Mörka scener blir ljusare och redan ljusa scener blir ungefär lika som med DT:off eftersom dessa ljusa scener redan lyser på nivåer i paritet med TV:ns förmåga att fysiskt alstra ljus.

Om man bara jämför snabbt före/efter kommer högre ljusstyrka alltid vinna för det är så vi är biologiskt och kognitivt funtade. Högtalaren som spelar högre låter ofta bättre och den starkaste lampan är den lampa som tar blickfånget. Detta blir extra tydligt om man går från hög volym och hög ljusstyrka ned till en lägre volym och lägre ljusstyrka. Hjärnan registrerar den relativa skillnaden och då förlorar alltid de lägen som är mer konservativa. Därför tenderar ännu mer färg och ännu mer ljus att vinna alla snabba jämförelser. Man behåller det och vänjer man sig vid det godtyckliga läget och lär sig att "så här ska det se ut".

Det omvända kräver att man tar sig tid och låter vänjer sig vid bilden som den är tänkt, HGiG i det här fallet, och sedan jämför med vad som händer med de mer ljusa och godtyckliga lägena. Då kanske man upptäcker att skillnaden inte alltid är till bildens fördel, typiskt att allting blir mer platt och likadant med DT påslaget. Vilket förstås kan vara rimligt om målet med spelet är tydlighet snarare än upplevelse.

Nu finns det också andra skäl till att man upplever bilden som för mörk. Det kan vara att en ljus rumsmiljö gör det svårare att ta till sig innehållet i en mörk bild eftersom pupillen drar ihop sig. Vilket i sin tur kan hänga ihop med annat som inställningar, likt att man faktiskt inte ser rätt mängd av mörka nyanser därför att nivåer klipps eller för att tonkurvan inte matchar ögats förutsättningar i rummet man befinner sig i. Och det kan ju förstås vara så att man måste eller vill spela i en rumsmiljö som inte är optimal för ett spel med mörk scener. Detta är ett av problemen med implementationen av HDR idagsläget och då är dynamisk tonemapping ett sätt att hantera en dålig situation.

Anses ett läge likt HGiG kategoriskt "alldeles för mörkt" är det ett tecken på att någondera eller både situationerna är aktuell. Poängen är att man förstår verktygen och när de passar in.

Bra svar. Brukar säga om kameror och ljud att saker låter "kosmetiskt", men inte så bra. Samma sak verkar gälla DTM. För mig var också en viktig nyckel som sagt att kalibrera PS5:an med DTM av, eftersom TV:n annars försökte kompensera för kalibreringsbilden.

Av Lidodido
Skrivet av Öltorp:

Givetvis en smaksak. Prova dynamic tone mapping i stället för HGiG. Tycker bilden blir alldeles för mörk i HGiG.

Jo jag började så, men ryckte mörkare sekvenser blev så överdrivna. Tyckte hgig var matt också tills jag insåg att man måste köra hdr-judteringen med hgig aktiverat (eller iaf dtm av). Annars blir inställningen helt fel. Visst poppar saker mer med dtm på men i mörka rum och mörka scener tycker jag det blir lite för mycket.

Av Lidodido
Skrivet av Jojkenstein:

Hur får jag HDMI 2 med eARC som jag kopplat min gamla AVR (som dock har ARC) att INTE se en PC-källa?

Vad jag vill uppnå är att för min Nintendo Switch ställa in Super Resolution till High men den går ej att ändra pga att AVR:en tolkas som en PC. Det skall tilläggas att jag har en äldre PC kopplad till min AVR också. Det är möjligt att det inte går att lösa då AVR:en ibland skickar en PC-signal och ibland inte.

Det är inte nåt i AVR:en som bearbetar bilden och gör att den skickar en annan signal till TV:n än vad Switchen skickar? Har du Switchen inkopplad till receivern eller direkt till TV:n?

Har själv just fått till bilden som jag vill på min 77 C3 (hgig, rätt inställd på PS5:an) och HERREGUD vilken bild. 11 år med 1080p utan HDR och det här är alltså var man har missat. Att se Kratos klingor lysa upp och flyga över skärmen som om man hade ett faktiskt eldklot i rummet är verkligen nåt utöver det vanliga. Måste nog spela om en hel del spel nu...

Av Lidodido
Skrivet av Olof_von_Knorring:

Ja. Jag slutar aldrig facineras till vilken grad vi låter ekonomin, och därmed samhället, ta smäll efter smäll för att istället premiera saker på nivå med att en grodart som bevisligen är så livsoduglig att den nu bara finns på en plats, ska ges konstgjort andning ett tag till.

Detta ofta utan bättre skäl än att det återigen i en naturvårdsverket-anställds feberdröm utspelade sig att även just den här grodartens blåa färgteckning på något luddigt sätt visade sig vara en nyckelspelare i att rädda mänskligheten, och att den därmed måste räddas till varje pris.

https://sverigesradio.se/artikel/7617280

Ekosystem är inget man ska leka med för mycket. Om en ohyra som Granbarkborren får härja fritt för att ingen finns kvar som livnär sig på den, så kan det helt plötsligt kosta miljarder och så står man där med surprised pikachu-face och undrar varför vi inte bara kan labb-odla hela denna planet.

Hade det bara handlat om en plats där den lilla grodarten levde så vore det väl en sak, men då hela vårt landskap ska exploateras inklusive vattendrag och skogar så blir viktiga delar av våra ekosystem rejält undanträngda och det kan komma tillbaka och bita oss i arslet rejält.

Det bästa är väl om de som är experter inom sina områden får tycka till i saken. Naturvårdsverket kanske inte vet ett skit om just naturvård, men de kanske vet mer än du och jag, och definitivt mer än de bolag som kan tjäna miljarder på att den där stackars grodan dör ut.

Av Lidodido
Skrivet av Mocka:

85an som nyss lanserades kanske har löst många av problemen från fabrik mot 80an?

De flesta problem har lösts redan på 80:an. Takmodul och ratt är två exempel, tror nya krängningshämmarstagen ska vara stadigare men det återstår nog att se. Laddlucke-låset har jag inte hört nåt om att det skulle ha blivit förbättrat, men dom brukar ju uppgradera och byta ut sånt utan att direkt göra massa väsen runt det så det är möjligt att nåt har hänt där också.

Mjukvarugrejorna är ju i alla fall kraftigt förbättrat i 85:an. Även 3.x-mjukvarorna har blivit stabilare och stabilare, och jag har nog bara behövt starta om infotainmentsystemet en eller två gånger på 800 mil, vilket hände ett par gånger på bara ett par dagar med demobilarna jag provade (ID.4 och 2st Enyaq).

Visst har bilen sina brister och är gammaldags, men som sagt har alla bilar sina egenheter och jag är nöjd med de kompromisser vi fick göra.

Av Lidodido
Skrivet av MacAllan:

Första elbilen under 300K kommer till sommaren, Citroen e-C3.
https://alltomelbil.se/saljstart-for-citroen-e-c3-blir-sverig...

Ser ju inte mikroskopisk ut, än om bagaget kunde fått vara en aning större. Just så pass större än Fiestan jag hade förut, som visserligen räckte långt men den skulle ha fått matcha n Golf i alla fall. Säkert rymligare bak dock, och för många kanske benutrymmet i t.ex en Fiesta är ett större problem än bagaget.

Oavsett så känns det som en bil att ha på radarn och rekommendera till dom som vill ha billig elbil utan att köpa kinesiskt!

Av Lidodido
Skrivet av Cerb:

Skoda Enyaq, hade jag inte valt.
Svärfar har haft en sådan i 3år nu och efter alla de problem av olika slag(elmotorer som lossnar, elfel, mjukvara) som han haft, så hade jag haft riktigt svårt för att betala dom pengarna för den kvalité som denna verkar erbjuda.

Elmotorer som lossnar? Aldrig hört talas om det problemet, och då är jag hyfsat insatt i bilens brister. Elfel känner jag inte till att de skulle ha större problem med än t.ex Hyundai/Kia där det klagas rätt mycket på urladdning av 12v-batteriet t.ex. Bilen har vissa andra brister men om de är i större mängd än andra modeller har nog ingen i detta forum statistik på.

Har han haft den i 3 år så sitter han ju med 2.x-mjukvaran och där har det bättrats rätt ordentligt redan till senaste 3.x-mjukvaran (när det gäller stabilitet i alla fall) medan de nya bilarna med 4.0 är en helt annan liga.

Några standardfel är:
- Värmepumpar defekta från fabrik/ej fyllda ordentligt (brukar åtgärdas vid leverans)
- Rattvärmen slår ut Travel assist (åtgärdat genom ny ratt och ny mjukvara)
- Takmodulen för interiörsbelysning/taklucka slutat svara, ringer support av sig själv (ska vara åtgärdat på senare moduler men jag har själv haft det problemet och fått en ICAS utbytt som borde ha löst det, ska inte vara ett problem på nya bilar)
- Krängningshämmarstag som börjar glappa
- Laddlucka som fryser igen och behöver bändas sönder. Det är låsmotorn som hakar upp sig.

De flesta bilar har sina egenheter, så även denna. De saker jag är mest missnöjd med är dålig skyltavläsning, seg infotainment (löst med 4.0), ingen förvärmning av batteri (löst med 4.0) och att den är lite väl törstig på vintern (hade varit OK om den kunde förvärma batteriet).

Av Lidodido
Skrivet av TotalF:

Bara bekräftar att teslan har equalizer där du kan ställa in det där. Låter som din förare gillar dunkadunka, har det nog lite mer modest i min model 3

Ja jag fick känslan av att det inte bara var mängden bas, utan att det var just de lägsta frekvenserna som var förstärkta (alternativt att man kan ställa delningsfiltret och att det var alldeles för lågt).

Av Lidodido
Skrivet av Chippen2188:

Jag hade ju ett litet hopp om att Stellantis skulle komma med sin Opel ST och Peugeot men dom verkar ju aldrig lanseras och när dom väl gör det så kommer priset inte vara direkt "mellanklass"-vänligt utan också ligga över halvmiljonen. Kanske nästa generation..

Ja den har jag också väntat mig bli en svensson-succé, även om den inte är riktigt lika gigantisk där bak som ens den tidigare nämnda Octavia. Tror den skulle träffa en sweet spot för många när det gäller kompromisser.

Av Lidodido

För att dra ett inlägg om bilar så fick jag åka en Model Y en längre sväng för första gången idag (visserligen bara 13 mil landsväg, men ändå).

Nog känner man hur luftigt och rent allt känns, och infotainment är ju verkligen i en helt annan klass, men precis det som avgjorde mitt köp bekräftades när jag kände hur fruktansvärt bullrig den var i stadsmiljö och särskilt efter landsväg, och man kunde ju nästan känna grovleken i asfalten genom fjädringen. Kändes som att åka släpvagn.

Kan förstå att vissa tycker det är tillräckligt bra, och det är ju bra att vi alla kan prioritera olika saker, men det är helt klart ingen bil för mig än om jag gärna hade tagit en del av egenskaperna i bilen.

Blev förvånad över ljudanläggningen också, nu körde vi bara radio på låg volym men basen kändes så dov och överdriven att det lät inte som att den hörde till musiken ibland. Trodde först det var nån bil bredvid som spelade dunkadunka men sen visade det sig att dunket var vårat. MEN det är säkert hur ägarna har ställt in ljudet i bilen, betvivlar inte att det går att få det att låta ordentligt om man ställer in det som det ska göras (och jag säger ABSOLUT inte att Skodan har bättre ljud).

Av Lidodido
Skrivet av Bjirn:

Kollar jag priserna på resp hemsida kostar basmodellen av V60 T6 utan några paket eller tillägg 635tkr och en ID7 som iaf i min snabba koll var bättre utrustad från 655tkr så särskilt "dyr" ser den inte ut att vara?

Skrivet av Chippen2188:

Vi kan ta det ett steg till. En V60 T6 Core har ett förmånsvärde på 6 785kr medan en VW ID.7 Edition (Tourer ligger inte hos Skatteverket än men prisskillnaden är ju bara 5000kr) så är förmånsvärdet 5 768kr och då får man mer utrustning hos VW. Eftersom den här bilen har tjänstebilsförarna som målgrupp så kan det nog bli rätt bra. Ju fler tjänstebilar som rullar ut, ju fler begagnatbilar få vi tillgång till om ett par år

Så är det, det har blivit nån slags inflation i hur mycket en bil får kosta, där vad som anses vara en standard svensson-bil egentligen är en påkostad premium-bil. V60 är inte direkt en svensson-bil.

Skillnaden är väl att tittar man på en V60 T6 och istället tänker att "Nä, jag ska nog gå på nåt billigare" så finns det billigare alternativ. En Octavia kombi har 640 liters bagage och kostar från 315 tkr. Det finns ingen elbil som motsvarar den i att vara prisvärd, inte jättepremium (men inte skrammeldosa) och rymlig.

Nu jämförde ju Mocka just med V60 T6 och Enyaq IV 85 som båda ligger i samma ballpark prismässigt som ID.7 så jag ser inte kritiken, men själv kan jag tycka det är synd att det lägre segmentet saknar en rymlig familjebil, och det är absolut ingen kritik mot ID.7 som jag tror är ett utmärkt drag från VW's sida utan mer bara ett konstaterande.

Av Lidodido
Skrivet av Mocka:

När jag såg ID7 Touring tänkte jag "äntligen en kombi för barnfamiljer". Känns som en frisk fläkt i elbilsvärlden som domineras av små SUVs med 400-450l lastkapacitet som gör det skitjobbigt för folk som har barnvagnar osv. Däremot läste jag vad du skrev om priset och givetvis var det väldigt högt :/ Lite synd.

Ja det är synd att det antingen är liten och simpel eller stor och påkostad. Den där stora, rymliga men simpla basic-bilen saknas fortfarande i elbilsvärlden. Typ en Kia Niro med längre överhäng bak. Skoda Octavia har ju historiskt varit en sån basic-bil byggd på Golf men uppblåst till att vara rejält rymlig, men fortfarande lika billig. En barnfamilj kanske inte behöver benutrymme som en kryssningsbåt bak.

Men att det överhuvudtaget kommit en vanlig hederlig kombi (om än i ett lite mer premium-aktigt utförande) är en bra start.

Av Lidodido

Kör väl ungefär som vanligt och kör efter smak.

Viktigast är dock Worcestershire-såsen.

Av Lidodido

Upplevde upphandling som ett hinder i min verksamhet (IT-avdelning inom offentlig verksamhet) tills jag fick genomföra en systemupphandling tillsammans med en väldigt duktig konsult. Det handlar helt klart om hur man kravställer, och även hur man viktar och formulerar prisutvärderingen.

Vi körde med en utvärderingsmodell med additionsvärde, dvs för varje ej uppfyllt krav la vi på en peng på det totala priset och vägde då slutpriserna mot varandra. Om ett krav var värt 20000kr och man inte uppfyllde kravet så la vi på 20000kr. Om det var ett redovisningskrav med poängsättning så kunde t.ex 2 av 4 poäng innebära ett påslag på 10000kr på ett krav värt 20000kr.

En insikt där var att man ofta fegar med att ge låga poäng, eftersom en bitter leverantör kommer ifrågasätta starkt varför dom bara uppfyllt ett krav med 1 poäng medan en annan leverantör uppfyllt kravet med 4 poäng. Därför sätter man massa 3:or istället, och kontentan blir att variansen mellan ett halvbra och ett jättebra system kanske bara är 10-20% i poäng. Har man då viktat priset till 50% och kvalitén till 50%, och kvalitén bara skiljer 20% mellan sämsta och bästa, så har i praktiken kvalitén bara en vikt på 10% och då blir det ändå väldigt prisstyrt.

Lägg då till taktiken runt hur leverantörer tänker när de svarar på saker och lovar vilt, och hur man kan råka ställa krav som blir väldigt lätta att i god tro svara "ja" på, så blir det extremt intressant att sitta och labba med kravställning, poängsättning och utvärdering. Att försöka förstå sig på leverantörernas taktiska prissättning och försöka skapa en prismodell som gör att man faktiskt får ett bra pris blir ännu mer intressant.

Sen har så klart upphandling sina utmaningar. Ska man leja IT-konsulter på timbasis så är det så klart svårt att sia om vem som är mest lämpad, och kan göra bäst jobb på minst antal timmar. En konsult som tar 20% mer betalt men gör jobbet dubbelt så snabbt och bra är så klart billigare, men den typen av kvalitet är så klart svårbedömd. Referenser och intervjuer och annat kan man så klart titta på men i slutändan är det svårt. Ändå bättre än att bara ringa en vän kan jag dock tycka.

Är dock ingen expert men tycker området är intressant

Av Lidodido
Skrivet av ztenlund:

Nu gällde ju kommentaren just effekten, där det ständigt heter att det inte är jämförbart, men man har inte mycket till faktiskt val i många fall. Sedan behövs det dessutom i viss mån mer effekt för att släpa runt på den extra vikt elbilar typiskt sett har, så effekten blir högre redan utan tivolifaktorn.

Kommentaren du svarade på handlar ju om dyra försäkringspremier, och bevisligen kan man ha hyfsad effekt utan extrema premier. Effekten är ju inte enda faktorn, utan ofta är det ju effekt kontra vikt, och där är ju många bilar från t.ex VAG/Kia/Hyundai osv inte så extrema längre. Sen kan jag hålla med om att fyrhjulsdrift ofta likställs med prestandabil, och då drar effekten iväg onödigt, åtminstone för vissa märken.

Köper man en elbil i stil med Nissan, Toyota, Renault, VW, Skoda, Kia, Hyundai (alla kanske inte har awd dock) och inte köper det fetaste vrålåket utan nöjer sig med en halvbillig svenssonbil så kan man helt klart komma undan med normal effekt och vettiga premier, trots att det är långt mer tryck i motorn än en Dacia Spring.

Men vill man ha den allra senaste tekniken, bästa drivlinan, största batteriet och högst laddkapacitet så ja, då har man nog inget val

Av Lidodido
Skrivet av ztenlund:

Det saknar betydelse i verkligheten vad någon kan visa när tillverkarna prioriterar tivolibilar. Vill du ha fyrhjulsdrift är det lika med kraftigt ökad effekt, där redan det tvåhjulsdrivna basalternativet ofta har mer från start. Slutsatsen av denna invändning, som ständigt återkommer, är helt enkelt att man inte ska köpa en elbil i så fall. Eller så blir det typ en Dacia Spring...

Kommer betala under 500kr/mån för min enyaq 80x när garantin är slut. Visserligen inte samma effekt som en Tesla, men ändå 265hk, ingen Dacia spring direkt. Billigare att försäkra än passaten vi hade som var klenare, så att elbilar måste undvikas pga försäkring är inte helt sant.

Av Lidodido
Skrivet av Vispsleven:

Om ni vill spara lite extra (5 %) på tv:n via Elgiganten så kan man köpa presentkort på benify som nämnts i tips-tråden. Testade det själv och det gick bra.

Yes köpte just 77-tummaren med den rabatten. 23750 + 1990 - 9000kr = 16740 för en 77" C3, känns helt löjligt billigt. 65-tummaren var ju ett kap till det priset. Var egentligen inte läge att köpa TV nu men det här gick inte låta bli när man sitter på en 11 år gammal 55" 1080p-burk med en latens som heter duga.