Inlägg

Inlägg som Cyne har skrivit i forumet
Av Cyne

Angående TV vs Projektor. Det finns ju för/nackdelar med placeringen då en projektor faktiskt inte tar så mycket plats, men nu när riktigt stora TV-apparater är så billiga så tycker jag det är överlägset om man har plats. Även i ett helt nedsläckt rum ger en TV mycket bättre bild än projektor, och man slipper irriterande fläkt.

Visst, man kan fortfarande få större bild med projektor, men 97" TV är relativt prisvärda nu och i de flesta rum är det fullt tillräckligt, och som sagt mycket bättre bild.

Av Cyne

Väldigt fult och märkligt att det inte finns bättre kontroller mot det.
Dock så kan man ju få refund på spel om man inte spelat mer än 2h, men det kanske inte är alla som vet det så utvecklarna lyckas lura ut sig en slant.

Av Cyne

Kan tillägga att jag också har "bio" i en betong-källare. Jag har satt upp mörkläggningsgardiner på många av väggarna (totalt 10 paneler) för att få lite mjukare ljud och mysigare känsla. Finns specifika "ljud"-gardiner men mörkläggningsgardiner går att hitta mycket billigare och är ändå tjockare än "vanliga" gardiner.

Av Cyne

Mina tankar:
För film tycker jag subwoofer är väldigt trevlig, framförallt om man gillar "actionfilm". Små högtalare och sub ger mer "biokänsla" än stora golvhögtalare tycker jag, framförallt om man tittar på priset. Mullret från en lavin eller en kanon känns anpassat för en subwoofer.
För film (och spel...) är surroundljud trevligt.

Jag skulle sikta på en förstärkare som enbart får sköta ljudet, alltså inte även använda den som HDMI-switch. Du kan hitta en äldre/enklare/begagnad modell för bra pris som ger bra ljud men kanske inte klarar 4kHDR120hz bild, men om du kopplar från t.ex. dator till TV och från dator till förstärkare så spelar det ingen roll.

Enda anledningen till "avancerad" förstärkare är väl om man vill att den klarar något specifikt ljudformat (Dolby Atmos?) men jag som icke-ljudnörd hör inte så stor skillnad. Jag upplever också att det kommer nya ljudformat hela tiden och att ljudkällorna ändå sällan har de nya finesserna (framförallt om man kollar mest Streamat) så det är inte värt att konstant uppdatera förstärkare för svindyra pengar för det.

Av Cyne

Å ena sidan är detta fenomen inget nytt, det har samlats på hockeykort, Pokémon, manicklar och gud vet allt skräp. Att ha senaste kläderna eller mobil eller vad det nu är som är populärt för att inte bli mobbad (dock ingen garanti att det hjälpte).

Men tycker det är bra att det uppmärksammas att samma sak händer med spel, och att barnen upplever samma sak om det inte får senaste Skin'et i Fortnite som föräldern kände om de inte fick en Fruit-of-the-Loom-tröja (för det skulle man tydligen ha på min tid). Det som kanske är svårare idag är att spelens beroendemekanismer är så utstuderade och effektiva, och det finns ingen botten. Det är omöjligt att köpa "allt" i vissa spel, det handlar om miljontals kronor vilket blir helt absurt.

Jag tänker att många här ändå har lite koll på hur det fungerar med spel och mikrotransaktioner, vad man "får" för pengarna etc. men att det är ännu svårare att stå emot och kunna resonera med sina barn för dom som inte är så insatta. Jag tror absolut de flesta föräldrarna försöker men det är inte alltid så lätt.

Av Cyne

Enklast vore kanske att montera högtalare bakom skärmen bara? Att ha dem i datorlådan kommer nog inte låta så bra.

Av Cyne
Skrivet av Pusher:

Har ett 1080. Skulle det funka med detta verktyg?

Du ser ut att ha en 5600X, då bör du redan ha stöd för smart access memory.

Av Cyne
Skrivet av evil penguin:

...Sedan bör man ju ta backup, detta gäller oavsett om det gäller viktiga dokument, foton man inte vill förlora, sin lösenordsdatabas, sina 2FA-hemligheter, eller vad det nu må vara...

Jo, det låter vettigt. Men var sparar man sin lösenordsbackup då? Kanske kryptera och lägga på OneDrive, eller är det naivt kanske...

Av Cyne

Har inte satt mig in helt i detta, men vad händer om en lösenordshanterar läggs ner/går i konkurs? Kommer man fortfarande åt sina lösenord så man kan migrera till en annan lösning?

Av Cyne

Jag skaffade nyligen Thule Shield 25l efter tips från en kollega som kör 17l-varianten.
Väldigt smidig att haka på pakethållaren, många inställningsmöjligheter för att få den att passa och sen bara att haka på utan någon adapter eller liknande på cykeln.

Jag får i träningskläder + 1 laptop, ska jag ha både skor och matlåda är det tight. 3 laptops inkl. allt annat kommer inte få plats. Finns tyvärr ingen större, men jag köpte två stycken så det kanske kan vara ett alternativ? Då behöver du inte heller "blanda" datorer och träningskläder med risk för fukt/lukt/smuts etc.

https://www.thule.com/sv-se/bike-packs-bags-and-racks/pannier...

Av Cyne

Jag gillar också Xbox-kontrollen med trådlös adapter. Vet inte vad dom kostar i dagsläget men är i min erfarenhet helt problemfria. Inget blåtandstrassel, alla knappar blir korrekt mappade och man får rätt ikon i spel o.s.v.

Har kört Rift Apart på PS5 och då får man ju lite extra känsla med Adaptive Triggers, vet inte om man får det om man kör med DualSense5 på PC? Skulle dock ändå rekommendera Xbox-kontrollen, framförallt om dottern ska köra för att det ska vara så problemfritt som möjligt. Inga problem att ansluta fler kontroller till samma mottagare heller om ni vill.

Av Cyne

Gissar fortfarande att det är pumpen som är grundorsaken. Ofta tycker jag det finns vissa varvtal där dom låter mindre, så ändå värt att prova. Kan ju vara ett visst varvtal som ger upphov till resonansen med sidopanelerna.

Om du inte vill riskera att tappa "öppet köp" så kan du ju bara köpa komponenterna löst och bygga ihop, eller betala någon för att bygga. Tror även butikerna gör det med lösa komponenter, men du kanske inte kan få tillbaks pengar för själva bygget om du vill nyttja öppet köp. Det sista är dock bara en killgissning.

Av Cyne

Finns det inget alternativ för "båda"? Med tillräckligt många radiatorer så är det både tyst och svalt!

Av Cyne
Skrivet av stigw:

MSB vill att man har kontanter också. Även i små valörer. Vid strömavbrott eller när internet inte finns är det kontanter som fungerar. Var själv på Ö&B för några år sedan när internet la av. Jag kunde betala, resten stod som fån och kom inte ut.

Håller med MSB att det är bra att ha lite kontanter hemma i händelse av kris/krig. Men att ha som argument att man alltid ska ha med sig kontanter för de extremt få gånger kort inte fungerar känns lite överdrivet. Skulle nätet dö när jag var på ÖoB skulle jag helt enkelt handla en annan dag.
När kassasystemet var nere på Coop gick det inte att betala med kontanter heller, åtminstone inte i början.

Av Cyne
Skrivet av anon352238:

blir inte "snittlånet" 5416kr när man väljer att varje månad. Körde uträkningen i excel. 5416*0,1717 = 930kr.

Nja, snittlånet är 5000 (hälften av totala lånet om du betalar av på ett år). Det är alltså inte kostnaden jag menar här utan hur mycket pengar du faktiskt lånat av banken

Sen har jag räknat med 17% istället för 17,17 för att jag är lat

Av Cyne

En sak man kan tänka på kring uträkning av effektiv ränta är att den avser räntan för att låna t.ex. 10 000 i ett år.

Om du betalar av en 1/12 varje månad kommer du ju låna mindre och mindre pengar varje månad. Efter halva tiden lånar du ju bara 5000, efter 11 månader lånar du bara 833.

"snittlånet" under året kommer vara 5 000, så 5 000 * 1,17 = 5 850, så en kostnad på 850 SEK.

Om du skulle låna 10 000 och inte betala varje månad utan betala efter att året gått skulle du betala 10 000 * 1.17 = 11 700, så en kostnad på 1 700.

Av Cyne

Om hyresvärden skulle gnälla kan du säga att dom får visa var i avtalet det står att spikhål inte är normalt slitage, och att du varit i kontakt med Hyresgästföreningen. Om dom trilskas säga att du vill prata med Hyresgästföreningen igen och be att få återkomma.

Av Cyne

Hål efter tavlor etc. räknas generellt som normalt slitage om det inte är överdrivet många. Det brukar inte vara krav på att de ska spacklas över heller, risken är ju att det ser värre ut än med små hål. Att lägenheten var nyrenoverad när du flyttade in betyder inte att den ska vara nyrenoverad när du flyttar ut.

Du kan läsa lite mer här, och blir det en tvist kan du rådfråga Hyresgästföreningen
https://www.hyresgastforeningen.se/stod-och-rad/lagenheten/br...

Av Cyne

Rent anekdotiskt, varit med om att paket enligt PostNord har "levererats till brevlåda" men där fanns inget paket (var till en släkting så inget mygel/scam). PostNord menade att paketet levereras. Efter tjat/tjafs/reklamation så dök paketet plötsligt upp i brevlådan ef typ 1 månad senare.

Hur det kan registreras i deras system att paketet lämnats men inte gjort det vet jag inte, måste ju vara brevbäraren som gjort något fel?

Av Cyne

Tror det där med att värme stiger uppåt spelar en obetydlig roll så fort du har lite luftflöde i chassit. Finns som sagt några chassin man kan köpa i butik som är konstruerade på det sättet så det är bara att köra på!