Inlägg

Inlägg som Joco har skrivit i forumet
Av Joco
Skrivet av GLaDER:

Men om du faktiskt vill ha en server du kan jobba mot tror jag med bestämdhet att du vill ha SSD-lagring och någon form av cache. Det kommer gå för långsamt annars.

Mjo, tänker det med, och då är det en DS420+ eller DS920+ som gäller, i alla fall om det ska vara Synology. Känns som det självklara valet mer och mer. Och man behöver ju som sagt inte fylla hela på en gång. Kan ju köpa 2x4TB först som man kombinerar med nuvarande 2x1 TB i SHR.

Av Joco
Skrivet av GLaDER:

Jag har personligen inte tittat på L2ARC, men det finns ju för TrueNAS (https://www.truenas.com/docs/references/l2arc/) och kanske kan ge en skjuts till ditt arbetsflöde. Helt plötsligt är vi dock uppe i lite andra pengar.

...och där någonstans inser jag att jag nog inte ska bygga en egen filserver, 😂

Av Joco
Skrivet av GLaDER:

Prestandamässigt har du garanterat rätt, men då snackar vi ju inte fotobackup längre utan snarare en utökad disk för din dator. (Är det detta som är skillnaden på NAS och SAN?)

Ah, det var jag helt klart inte tydlig med. Jag har endast beskrivit vad jag vill ha ut av den "uppkopplade" delen av min NAS eller vad den ska kallas. Kör med enbart NVME i datorn för OS och program, kör all "lokal" lagring på NAS.

Av Joco
Skrivet av GLaDER:

Jag kan inte räkna.... Ovan är ju 4TB speglat, så det blir väl typ 6 000 SEK istället. Min poäng bygger dock snarare på "alla andra grejer" än just själva priset. Att slippa drifta är värdefullt för mig, nu för tiden.

Jo, det har du absolut rätt i. Jag har haft sjukt flyt med samma NAS OCH diskar i 10 år (diskarna var inte ens nya då) så förutom ett trasigt nätatt så har jag inte haft minsta problem med egen lagring. Du har helt klart en poäng i detta.

Sen handlar det också om åtkomsten. Med en modern NAS med kanske en m.2 cache så får jag ju sjukt snabb åtkomst när jag sitter och redigerar bilder, misstänker att det inte är fullt lika njutbart att redigera bilder utifrån iCloud, men det är bara en misstanke, rätta mig gärna.

Av Joco
Skrivet av GLaDER:

Du trycker mycket på fotolagring. Du kanske bara borde köpa in dig på din mobiltillverkares lagringslösning? Jag har länge kört FreeNAS (numera TrueNAS) och Nextcloud, där jag använt Nextcloud för att automatiskt synkronisera bilder. Det fungerar toppen på Android men inte fullt like bra på iOS. Nu har jag dock tagit steget och köpt iCloud+ och lagrar mina foton där istället.

EXTREMT mycket mer kostnadseffektivt.

iCloud+ största abonnemang tar ju bara 2 TB för 89:-/mån. Tar ju inte värst många år att tjäna in det med en egen NAS samtidigt som 2TB känns alldeles för lite.

Familjen kör både iOS och Android, så lösningen måste funka bra till bägge. Lutar nog starkt åt en DS420+. Då behöver man inte fundera så mycket mer.

Av Joco
Skrivet av Svensktiger:

Tänk på att du inte behöver fylla en NAS med diskar.
Framförallt inte en Synology som kör SHR.
Så skaffa en lämplig 4-bay Synology (som du ju redan trivs med) och pillra i 2 diskar.

Sant.

Skrivet av Linus:

Oavsett om man ska köpa dator, bil eller nas så är det nog en bra ide att bestämma innan vad man ska använda den till och hur mycket.

Mjo, men det är ibland dumsnålt att köpa det som räcker just precis nu, för att också begränsa sig själv i framtiden. Ju mer teknik jag köper, ju mer blir cry-once mantrat sant.

Av Joco

Uppgradera från Synology DS212j till vad?

Våran gamla DS212j med 1+1TB börjar bli full (i huvudsak av foton) och enheten är ju ca 10 bast, så det känns ju som att det är läge att byta rubbet innan något mer händer (nätagget dog nyligen, lätt att byta för visso).

Efter en hel del läsande blir jag ändå inte riktigt klok på vad jag bör satsa på.

4 bay känns nästan givet för att kunna köra raid 5 och bli lite mer lagringsekonomisk, samt för flexibiliteten i diskarna.

Är ju bekväm med synology - sjukt smidigt att köra fotobackup från mobilen. Så fort bilden är tagen flyger den över till NASen, hur bra som helst.

Grejen är ju att kollar man på totalsumman för en synology 420+ eller bättre med 4 st 4TB diskar så landar vi på ca 10k. Känns lite drygt, samtidigt så är det svårt att sätta pris på informationen på de där diskarna såklart...

Finns ju DS420j som är väldigt mycket billigare, men men bara 1 GB ram som inte går att uppgradera känns det som att man inte lämnar något utrymme för att använda NASen till något annat än lagring och backup.

Ett alternativ är ju att bygga själv (som många på forumet förespråkar). Att bygga har jag inga problem med, det jag funderar över är features i t.ex. FreeNas; går det att få till hyfsat smidiga lösningar för t.ex. fotobackup från mobilen?

Sååå...
- DS420+
- DS920+
- Bygga själv
-....?

Av Joco
Skrivet av Ratatosk:

Är ju ett tag sedan 2700x släpptes, är du säker på att ditt BIOS är för gammalt?

Stöd för Ryzen 2700x kom för över två år sedan med version 3803.
https://www.asus.com/se/Motherboards/PRIME-X370-A/HelpDesk_BI...
https://www.asus.com/se/Motherboards/PRIME-X370-A/HelpDesk_CP...

Jo, tyvärr. Stickern som sitter på moderkortet indikerar ett än äldre bios. Måste fått tag på ett gammalt lager moderkort...

Av Joco

@anon228747: nä, inte om jag förstår det rätt. Är ett Asus Prime X-370-A

@=): Se där. Verkar kanske lite omständigt, men är ju en lösning om jag inte får napp här.

Av Joco

Flasha BIOS på Asus X370

Har precis fått hem delarna till nya datorn, men gjorde visst en fet tabbe...
Köpt ett x370 moderkort och en Ryzen 7 2700x. Enligt asus hemsida går det väldigt bra MEN bara om man ha ett nya bios. Bios går inte att flasha utan (gammal) CPU så alltså är datorn helt oanvändbar.

Är det något vänlig själ i Östersund med omnejd som råkar sitta på en AM4 CPU av något äldre slag som kan tänkas låna ut/hyra ut/ sälja för billig peng, bara så jag kan få flasha mitt bios?

Snälla?

Av Joco

500+frakt mobo

Av Joco

[bud återtagit]

Skickades från m.sweclockers.com

Av Joco
Skrivet av elixyr:

@Joco
700 + frakt för alla kort.

Noterat!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Joco

2st Asus GTX 770 2GB DCU

Säljer 2st Asus GTX 770 2GB DCUII. Har i höstas utfört en halvnoga lappning av bägge kylarna (de är så fördärvat ojämna) samt applicerat ny kylpasta såklart. Det blev helt klart bättre än innan. Den ena har en fetare kylare än den andra då fläktarna sket sig. Kylaren är ifrån ett Asus GTX580 DCUII och kyler bra mycket bättre än GTX770 orginalkylare. Det enda negativa med detta är att kortet blir tjockare och tar upp en plats till i burken.

Kör bägge korten i dagsläget i SLI, funkar prima, inga artefakter, fina temperaturer (framförallt på det med större kylare). Säljer som par, styckvis eller bytes mot ett annat kort likvärdigt dessa två tillsammans.

Har också ett äldre MSI N470GTX 1,28GB. Också här bytt kylpasta i höstas. Funkar som det ska. Är det värt en hundring?

Är ni intresserade så kasta in ett bud så avslutar jag om ett par dar. Lokala köpare har företräde, i annat fall betalas frakt såklart av köpare. Kanske inte behöver sägas, men alla fattar väll att korten har några år på nacken, jag kan inte garantera att de håller, men garanterar att de funkar när de säljs.

Läs hela annonsen här

Av Joco

Detta tror jag klassar in som ghettomod ordentligt! Efter antal timmar på grusgången med scotchbrite, en plåtsax, lite rostiga armeringsjärn som pinsvetsats fast så såg mitt gamla NZXT guardian inte sig likt ut längre. Notera de fantastiska uttagen för usb fläktkontroller! Det är väl ca 10 år sedan mitt knäppa tonårsjag fick för sig att "detta måste ju bli as-coolt!!!"

https://i.imgur.com/NaZNBC6.jpg

https://i.imgur.com/NJjcAR1.jpg

Av Joco

När jag bytte från en PNY XLR8 2,5 till en nvme m. 2 corsair mp500 halverades nog datorn starttid. I övrigt märkbart rappare laddningstider. Tycker helt klart att nvme är värt ur hastighetssynpunkt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Joco
Av Joco

Det är denna, med vitt ljus då. Notera att numpad och pilarna är ihop. Kompakt och trevligt om man inte använde numpad så ofta. Väldigt bra skick.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Joco

Har en CM storm quickfire TK, vitt ljus, bruna switchar. Jag saknar numpad... byter gärna

Av Joco

Som det ser ut nu är vattenkylningsgrejorna sålda och byte ordnat med moderkort och ram. I och med det så tackar jag för deltagandet och önskar lycka till i att hitta något annat. Stänger inte annonsen riktigt än förrän nuvarande affärer gått i lås.