Inlägg

Inlägg som Decster har skrivit i forumet
Av Decster

Har säljaren pillat något med överklockning eller liknande?

Skrivet av Kanskeklocka:

I BIOS är en massa grejer ändrade från fabriksinställningar men jag har inte återställt av rädsla för att sabba kompatibilitet med hårdvaran.

Spara en profil om du vill behålla inställningarna (som bör vara möjligt?) och prova att återställa sen. Generellt är det bara XMP som behöver ställas in. Vilken hastighet är minnena specificerade för? Stresstesta utan XMP för att avgöra om det är relaterat till det eller något annat.

Av Decster

Det är inte säkert att ett snabbare grafikkort kommer ge dig mer prestanda i CS2. Undantaget är om du spelar i höga grafiska inställningar, 8x MSAA osv.

Hur mycket belastas ditt nuvarande grafikkort i spelet? Om det konstant ligger under ~90% så låter det mer som processorn begränsar prestandan. Eller kanske att du skulle behöva stänga av E-kärnorna för bättre prestanda(?)

Av Decster

GTX 1070 verkar prestera ungefär på samma nivå som GTX 1660/Ti/Super.

Av Decster
Skrivet av SVclocker:

men under den korta tiden undrade jag bara om flaskhalsen av 2080'igt.

Ja, den kommer ju generellt att begränsa spelprestandan, men då kan du helt enkelt sänka grafikinställningar om du vill ha högre FPS.

Av Decster

Ja, så om du tänkte fortsätta använda grafikkortet så skulle nästa generations processorer vara ett slöseri, om du inte har några andra krav gällande CPU-prestandan. Men om du t.ex hade tänkt uppgradera till nästa generations grafikkort så kan det vara smart att vänta på Zen 5.

Av Decster
Skrivet av trevligaråkan:

Jag ändrade i mitt första inlägg, då jag läste fel på CPU:n. Det var en 5800X, inte en 5500. Men misstänker att det inte gör mycket skillnad ändå.

Då är det inte så farligt. Den bör inte ha några problem att hänga med t.ex RX 7900 XT.

Av Decster

Med din nuvarande CPU så skulle jag nog inte gå högre än RX 7800 XT, om du nu inte är villig att uppgradera den också? Om det faktiskt är Ryzen 5 5500 som du har, då den i praktiken presterar ungefär som en Ryzen 5 3600.

Men även med ett nytt grafikkort så bör du fortfarande få en stor prestandaboost, så en uppgradering av CPU:n kan man fundera på efteråt.

Skrivet av trevligaråkan:

Tror ni att det är en bra tidpunkt på året att köpa GPU eller är det bättre att vänta till sommaren? Tänker med de nya släppen från NVIDIA och AMD.

Det är möjligt att flaggskeppen släpps innan årets slut, men billigare (next-gen) grafikkort lär dröja till 2025.

Av Decster
Skrivet av Juan Pablo:

Witcher 3 ultra preset (inte +) 1440p
<Uppladdad bildlänk>

Jag tror jag hittade samma område att testa med en snabbare CPU och minnen, men med ett något långsammare grafikkort. Allt är dock överklockat/undervoltat (plus en generation nyare CPU) vilket kan förklara 25% bättre prestanda i denna scenen.

Ett par av dina CPU-trådar nosar över 80%, och eftersom grafikkortet är under 70% så är det antagligen processorn som flaskhalsar i det där området. Prova att sänka Crowd/NPC density för att se om det påverkar något.

Av Decster

Kör 3DMark Time Spy och/eller Unigine Superposition, och visa dina resultat här så vi kan jämföra.

Om du får normala resultat där så är det antagligen CPU och/eller RAM som begränsar prestandan. Prova även nyare, mer grafiskt krävande spel om du har något från 2023 eller senare.

Av Decster

X3D brukar släppas senare än de vanligare modellerna, så antagligen visas den upp på CES 2025.

Av Decster
Skrivet av Kyraal:

Nästan sugen på att gå in och radera alla mina inlägg på Reddit med ett script, men det spelar säkert ingen roll. Räknar med att datan fortfarande ligger kvar på deras servrar och kommer att användas för att träna AI när man gör det.

Ännu bättre kanske vore att redigera inläggen att innehålla t.ex L33T-speak eller konstiga symboler för att förvirra AI-träningen, och att skriva på ett konstigt sätt i framtida inlägg.

Av Decster

Några tester jag har sett har gett en något lägre genomsnittlig FPS med Vulkan, men i vissa fall så har folk rapporterat en stabilare prestanda med det, men det beror nog på om du kör AMD eller Nvidia. Dessutom så blir spelet nästan konstant uppdaterat så vad man har hört förra året är inte säkert att det gäller nu.

Prova helt enkelt för att se om du märker någon skillnad.

Av Decster

Generellt är det nog spel som är minst 10 år gamla som gäller, eller mindre krävande indie-spel.

Source spel = Spel från Valve? Portal 1+2? Half-Life serien?

Några exempel som integrerad grafik bör klara i låga inställningar:

Spec Ops: The Line
DOOM-serien (2016 är kanske möjligt? Eternal är nog för krävande)
Wolfenstein-serien (de äldre spelen)
Max Payne-serien
Äldre Tomb Raider-spel (släpptes ju nyss en remaster av de tre originalspelen som är lättdrivna)
Mass Effect-trilogin (antagligen originalen då Legendary Edition kanske är för krävande?)
The Witcher 1+2 (kanske 3:an utan next-gen uppdateringen?)
Fallout-serien (upp till New Vegas eller 4:an)
Äldre GTA-spel?

Av Decster

Vilken energisparfunktion kör du grafikkortet i? Den första grafen påminner om en kurva där grafikkortet körs i maximal prestanda, så det inte klockar ner sig / sänker spänningen lika mycket i idle, vilket gör att temperaturen sakta höjs.

Eller om du har ett chassi som stänger in den varma luften som bildas?

Av Decster

Att krympa transistorer har blivit mer komplicerat och dyrare då vi börjar närma oss gränsen för kisel, så komponenter lär bli (och har blivit) dyrare över tid.

RTX 3070 tillverkas inte längre, och har blivit ersatt av RTX 4070, antagligen därför det är dyrt om man försöker köpa det i butik. Begagnat bör dock vara billigare.

Vad har du för övrig hårdvara? Vilka spel? Hur många FPS nöjer du dig med? Så länge man inte kör Ultra och/eller ray-tracing på allt så skulle tekniskt sett även ett RTX 4060 fungera till 1440p - om man inte har för höga krav. Dessutom så finns det ofta DLSS tillgängligt i moderna spel.

Av Decster
Skrivet av Blueie:

Det händer enbart vid spelande. Det konstiga är att det krashar oftare när spelen "bara" drar 150-200 än när de drar 250-270. Dock kan det ju ändå bli höga spikes även vid lägre krävande spel.

Vad säger loggboken om dessa krascher? Är det relaterat till grafikdrivrutinen, eller något generiskt?

Ni kan prova att begränsa strömbudgeten till det lägsta möjliga för att se om det påverkar något. Tror det brukar vara 40% som är minimumgränsen, då kan man behöva använda t.ex MSI Afterburner eller liknande program.

Alternativt om ni begränsar mängden FPS, och sätter den så lågt att grafikkortet bara drar en liten mängd ström, och testa hur mycket det behöver dra för att börja krascha. Om systemet fortsätter krascha även om grafikkortet enbart drar <75W så kanske man kan utesluta grafikkortet, men det lutar åt att det kan vara relaterat till kablarna.

Av Decster

Kraschar den endast när grafikkortet belastas (t.ex i spel)? Kolla hur mycket ström det använder när det belastas som mest, som man kan göra via Geforce Experience och deras performance overlay som brukar aktiveras med Alt+R. Kolla också temperaturerna.

Av Decster
Skrivet av Selinmartin:

Okej, så en 5800X3D skulle här passa bättre för spel.

5700X3D släpps om ett par dagar, och även recensioner. Gissningsvis lär den prestera väldigt nära 5800X3D men kosta lite mindre.

Av Decster

Du har en CPU från den senaste generationen. Den bör du inte behöva byta än? (Om det är spel som är det mest krävande du gör med datorn.)

Vilken upplösning, uppdateringsfrekvens spelar du i, och vilka spel vill du ha mer FPS i?

Av Decster
Skrivet av Danbo18:

Har inte lirat CS på åratal men nu vill mina grabbar testa så vem är jag att säga nej. De är helt nya och jag är avdankad så jag tänkte att vi kunde börja köra lite mot bottar men det verkar precis helt omöjligt. Finns det någon enkel lösning?

Jag tror man behöver manuellt öppna minst en port i routern så den tillåter trafik mellan datorerna i nätverket.
https://www.hellotech.com/guide/for/how-to-port-forward
https://www.pcgamingwiki.com/wiki/Counter-Strike_2#Ports