Inlägg

Inlägg som flukke har skrivit i forumet
Av flukke
Skrivet av Rapidact:

Jag tror inte det fungerar som det ska med avstängt wifi för dig. Jag ska förklara närmare hur buggen fungerar, då kanske du kan stänga av den på riktigt? (Även om den är inställd som brygga, tror jag att de klantat till det med wifi)

Jag hittade felet. De har en bugg i mjukvaran i både C2 och C3 (eventuellt om de uppdaterat C1 med samma bugg).

Det ser ju korrekt ut att lamporna för wifi slocknar när du trycker av med knapp eller gränssnitt, man kan heller inte hitta enheten när man söker den med en trådlös enhet, men ändå är wifi på när du mäter strålningen med en RF-mätare.

Det visade sig att de har ett schema inställt som är till synes inaktiverat, men alla valen i schemat är aktiverade (gröna) för varje dag i veckan. Det enda sättet att på riktigt få av wifi var att aktivera veckoschemat och sedan avmarkera varje dag i veckan. Då blev det avstängt på riktigt.

Varför är detta viktigt? Ja, det är onödigt att stråla huset/lägenheten i onödan, i mitt fall är det av hälsoskäl för att jag är strålningskänslig, för andra kan det vara för att det kan störa ut andra nätverk/utrustning man vill använda i stället?

Min dotter skulle fota av modellnumret på baksidan av C2 modemet med sin iphone 13 pro - då kraschade hennes telefon för att strålningen var för stark, halva bilden på telefonen försvann och hon var tvungen att stänga av den och göra om bakgrundsbilden. Tele2/Com Hems Sagecom wifi routers är onödigt starka i sin strålning, jag toppar RF-mätaren nära modemet. Asus har en bråkdel av strålningen, löjligt stor skillnad. Jämförelsen är normalt 689 000 mikrowatt för Tele2's vs ca 10 000 mikrowatt för Asus olika ac-wifi-routers. Jag kan läsa av 3 000 000 miljoner mikrowatt precis framför Tele2's när den slås på.

Många wifi routers är överdimensionerade för ett vanligt hem, har man en hel villa med trädgård att täcka eller är det bara 2 rum och kök i en lägenhet? Vill man sänka strålningen på ens eget wifi, kan man skruva av antennerna (om de löstagbara) - det är det absolut enklaste sättet, det är bara att testa att det inte påverkar prestandan på enheterna man vill koppla upp. Känn er inte hotade av denna information, jag bara delar med mig av min egen erfarenhet och kunskap.

I call bullshit.
3 000 000 miljoner mikrowatt = 3 000 000 000 000 μW = 3MW i sändareffekt, Sveriges radio har ca 30-60KW eller 0,03-0,04MW i sändareffekt per station. Så länge som ditt Wifi inte har en räckvidd på flera kilometer vid uppstart och släcker hela villaområdet så ljuger du.

Om du menar 3 000 000 mikrowatt = 3W så är det visserligen utanför specen på den kontinuerliga effekten, men jämförbart med vad en mobil får sända ut med (ca 2 W). Att en så låg effekt som 3W skulle släcka en telefon låter också som lögn när telefonen själv sänder ut på upp till 2W

För sakens skull höll jag nu min telefon mot min C2 och fotade under omstart. Ingenting hände.

Din "erfarenhet och kunskap" låter snarare som desinformation eller fake news jämförbart med konspirationsteorier.

Av flukke

Väljer en egen jobb telefon varje eller vartannat år och har som tjänstetelefon. Använder den för privat och jobb och har portat mitt privata nummer till arbetsgivaren.

Nu arbetar jag bland annat med MDM lösningar så jag "övervakar" även mig själv så att säga.
Förstår inte riktigt folks oro att ha en enrollad telefon men det är väl upp till var och en, jag orkar i alla fall inte släpa på 2 telefoner.

Folk verkar väldigt arbetsskygga och rädda för att bli övervakade här, men i realiteten kan vi knappast se någonting om dina surfvanor, vilka videos som du tittar på eller vem du skickar DMs till på instagram.

Det vi bryr oss om är att du har en vettig pinkod/biometri till din telefon och att den hålls uppdaterad.

Av flukke

Plockade själv upp en Oneplus 12 förra veckan, och som för flera i tråden stod valet mellan Pixel 8 Pro och denna.
Blev Oneplus på grund av den bättre batteritiden och mycket snabbade laddningen och är efteråt väldigt nöjd med mitt val.

Fotar inte supermycket men bilderna ligger på samma nivå som min tidigare Galaxy S21 Ultra som nu agerar reservtelefon eller bättre, förutom zoomen. Prestandan är på top och absolut inget lagg eller liknande.

Att kunna ladda fullt på enstaka minuter är så skönt när det behövs och att man dessutom lätt klarar sig hela dagen med 7h+ timmar screen on time gör att jag oftast lämnar laddaren hemma.

Av flukke
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Klarar den under 99.9 wH så den får flygas med?

"Det stora batteriet går att ladda fullt på 1,5 timme med en 33W-laddare."

Ett par saker som inte går ihop här, 33W borde ge max 50Wh på 1,5h?

Men samtidigt är det lite oklart vilken batterikemi det har, 28 000mAh på 3,6V brukar ge 100.1wH. Gissar på avrundningsfel och det är säkert runt 27 700mAh på 3,6v vilket blir 99.7wh och får därmed flygas med.

Av flukke

I USA verkar det finnas 59 st vätgas mackar som man kan tanka på om man kör en vätgasbil.
Eller fanns, Shell stängde 7 st av sina mackar vid månadsskiftet med anledningen "hydrogen supply complications and other external market factors". Det finns således 52 st kvar.

Känns inte som att framtiden talar för vätgasbilarna, i alla fall inte på medellång sikt, då borde utvecklingen snarare vara en kraftig tillväxt på tankmöjligheterna.

https://h2fcp.org/sites/default/files/Shell_LD_Closure.pdf

Blir lite hönan eller egget av det hela.
Samtidigt öppnade Tesla 330 supercharging stationer med 3030 uttag globalt bara under q1-q3 2023, och då är de bara ett företag.

Av flukke

Ät ordentligt med mat, då är det nog enklare att jobba effektivare och på så vis höja lönen med ett par tusingar. Då behöver man inte tänka så mycket på kostnaden.

Med det sagt så lägger vi ca 14-16k per månad i matbutik för 2 vuxna och 2 barn hemma, sen tillkommer ett antal tusenlappar i utemat så jag är nog inte rätt person att komma med tips här. Även om vi snålade så kom vi inte under 10k så har gett upp den tanken, får helt enkelt försöka tjäna mer pengar istället eller spara på annat...

Av flukke
Skrivet av Yoshman:

Håller med om tillförlitligheten. Själv ser jag definitivt ett värde i PHEV, men är rätt tveksam till att köpa en privat (den vi hade innan var "bil från jobbet").

Å andra sidan är ju många nöjda med BEV, även de har rätt trist statistik med att i nuläget ha ~80 % mer problem jämfört med ICE (mot 150% mer för PHEV). Tesla kan ju stoltsera med att att ha 4 av 5 platser i "mest återkallanden av alla bilmodeller", där model Y slagit nytt rekord i grenen.

Sedan får man ha med sig att saker ändras. Man trodde ju länge (och kanske fortfarande tror) på bränsleceller, men de har likt fusion blivit något som "snart borde fungera" väldigt länge nu.

En sak som i alla fall jag tycker kastat om på relevant sätt är att man rätt nyligen gjort genombrott i hydrolys av vatten. Man har kunna göra detta länge, men fram till rätt nyligen krävdes färskvatten som renats rätt ordentligt. Genombrottet är att man nu hittat effektiva metoder att göra detta av havsvatten!

Nästan all form av utvinnande av råmaterial kommer med kraftigt negativa effekter, hydrolys av havsvatten är ett av väldigt få undantag. Ovanpå det kan vätgas både lagras och fraktas, d.v.s. det kan producerad när man har sol/vind där man har bäst förutsättningar för sol/vind.

Håller absolut inte med om att batteriproblem skulle vara löst med LFP.

LFP använder fortfarande litium. Positiva med litium är att det finns gott om det, nackdelen är att brytningen av det har rätt rejäl påverkan på närmiljön. Största problemet är nog att det krävs brutal mängd vatten i brytningen, vatten som man typiskt tar från grundvatten -> ger ökenutbredning i närområdet + stor risk att det pajar färskvattenreserver. Men hey, mesta av brytningen görs ju på södra halvkloten så det påverkar ju knappast oss!

Ovanpå det är det ju ingen av EV-eliten som kör med LFP, det är ju för plebsen som nöjer sig med "standard-range" modeller
Tesla har rätt typisk användning av LFP, genom att hålla vikt/volym konstant kan man bygga standard-range med LFP och den "bra varianten" med NMC.

Specifikt för oss som bor i ett relativt kallt klimat har LFP också nackdelen att det fungerar sämre än NMC på minussidan, positiva åt andra hållet är att LFP tål lite högre temperaturer.

För oss som kör EV med NMC, vi får ju full rövhattsbingo...

Nickelbrytning är direkt förödande för närmiljön. Men hey, Ryssland är ju på top 5 av nickelproducenter så vissa får sitt straff från högre makter...

Mangan finns massor av, är det 12:e vanligast grundämnet på jorden. Det är ett viktigt spårämne för de flesta levande organismer, i närområdet där man utvinner mangan har det tyvärr en kraftig tendens att ackumuleras i växter och djur. Men hey, mangan utvinns primärt i fattiga länder och där har man knappt någon utbildning, så bättre att de får hjärnskador än att vi får det...

Kobolt behöver man kanske inte säga mer om. Eller vi kan ta det positiva, jag tycker i alla fall att det är en väldigt fin blå färg på koboltmalm.

Ja det är självklart problem med oljeutvinning också, men det går inte att komma ifrån att just utvinning av mineraler har alltid haft rätt stora negativa effekter på närmiljön. Så är det då inte oroande när vi nu väljer en teknik som kräver ~6 gånger mer av dessa mineraler? Då vi ska gå från dagens ~25 miljoner EVs till 1,5-2,0 miljarder EVs när övergången är gjord är det inte precis möjligt att lösa någon större del med återvinning.

Att det ovanpå det också krävs ~4x mer koppar samtidigt som koppar är en kritisk komponent för att bygga vindkraftverk, kärnkraftverk, solceller och mycket annat vi vet är kritiskt för omställningen. Koppar har identifierats som något det kommer vara rätt kraftigt brist på kommande decenniums just då så mycket i "elektrifieringen" är beroende av det.

För att återknyta till PHEV. ICE i sig är inte problematisk, CO2 utsläppen när man kör med bensin/diesel är. Det kombinerat med genombrotten kring hydrolys av havsvatten + att bl.a. Toyota visat att man enkelt kan modifiera en ICE-motor till att köra på H2 kanske ändå säger att man kanske inte ska helt räkna ut ICE än.

Toyota har inte helt släppt bränsleceller, men de har nu också sitt H2-koncept, ICE som körs på vätgas.
https://youtu.be/ypEdnckk-4k

Tänk att kunna njut av ljudet av en stor V8 och ändå känna att man inte gör något dåligt för miljön
PHEV är ett sätt att brygga perioden från nu till dess vi har en vettig vätgasinfrastruktur.

Och att du körde en PHEV där bensinen börjar bli gammal visar bara hur effektiv dagens PHEV är, bensinkvalitén försämras med tiden och bör inte ligga i tanken mer än 2-3 månader utan påfyllning.

Informativt inlägg men din slutsats tycker jag är helt felaktig.

Vätgas är en återvändsgränd för personbilar och de flesta biltillverkare har insett detta. Elbilarna blir mer och mer effektiva och kräver mindre energi för varje generation samtidigt som batterikemin förbättras, produktionen förenklas och återvinningen av material ökar.

Tex så gjorde en Tesla model s 2013 42,5 mil på en laddning, idag gör de över 63mil på samma batteristorlek.

Med vätgas får du otroliga energiförluster, det krävs en massa ny infrastruktur och i storleksordningen 1-2 extra kärnkraftsreaktorer i Sverige för att kunna producera all extra el jämfört om man kört på elbilar direkt.

För större fordon kan det vara aktuellt men även här ser vi att varken Volvo eller Daimler som är de största tillverkarna av lastbilar inte ens börjat tester i någon större skala (sommaren 2024 verkar vara startdatum med första kundtest av prototyp). Men båda säljer olika modeller av eldriva lastbilar sen flera år tillbaka.

Vi får helt enkelt återkomma om några år och se

Av flukke
Skrivet av Hackers:

Vad jobbar du med?

Vet inte om det är enligt topic, men är just nu anställd som IT konsult inom cloud tjänster. Går knappast någon nöd på mig och jag klagar inte över min lön eller liknande.

Försöker dra mitt strå till stacken genom att vara med i hemvärnet sen 12 år tillbaka, hjälpa till med eftersök, skogsbränder och tex evakuera människor vid fara.
Dagpenningen som jag får därigenom höjs visserligen också med prisbasbeloppet, men i mitt fall får jag ca 1413:- per dag från försäkringskassan som jag deltar men tappar ca 2700:- i förlorad lön + pensionsavsättning så det är en klen tröst. Gör det för att ställa upp för samhället och hoppas väl lite naivt att om någonting händer med mig eller min familj så finns det andra som ställer upp för mig vid kris.

Av flukke

Tycker också att det är otroligt mycket gnäll från den yngre generationen (som jag tycker jag tillhör då jag själv är född på 90 talet).
Man blir sjukskriven för minsta lilla och tror att pappa staten ska langa fram stora plånboken och betala allt.

Här är en förkortad lista på bidrag som höjs med inflationen, berätta gärna vilka löner som fått motsvarande ökning på ett år:

Aktivitetsersättning Höjs 9,14 %
Bostadstillägg Fribeloppet höjs 9,14%
Föräldrapenning Högsta nivån höjs 9,14 %
Graviditetspenning Högsta nivån höjs 9,14 %
Merkostnadsersättning Höjs 9,14 %
Omvårdnadsbidrag Höjs 9,14 %
Sjukersättning Höjs 9,14 %
Sjukpenning Högsta nivån höjs 9,14 %
Tillfällig föräldrapenning Högsta nivån höjs 9,14 %

Det finns många fler bidrag som också baseras på prisbasbeloppet och dessa personer får således kraftigt ökad ersättning och drabbas inte alls av inflationen.
Samtidigt är det enligt mig många som går på bidrag som klagar trots att de inte drabbas.

De som kämpar i vården, polisen, räddningstjänst och andra samhällsbärande yrken får ynka 1-4% löneförhöjning samtidigt som inflationen höjer deras kostnader kraftigt och systemet gör bidragstagarna till vinnare.

Av flukke

Svarade alternativ 1 mest för att det är så jag har gjort på jobbet.

Men kom att tänka på min vän som renoverade sitt kök hemma för ett par år sedan och satte in 2 st diskmaskiner.
Förstod inte riktigt varför först men när han visade hur han aldrig behöver ställa upp något i skåpet utan han tar från den rena och när han är klar ställer han disken i den smutsiga blev jag allt lite avundsjuk.

Om mitt nästa hus har ett tillräckligt stort kök ska jag lätt sätta in 2 diskmaskiner!

Av flukke

Jag hade gjort såhär. Ni har säkert ett Team redan i office 365 och ni har en lista i excel.

1. Öppna Teams, gå till ert teams där ni samarbetar administratörer emellan
2. Välj en lämplig kanal eller skapa en ny för detta ändamålet
3. Klicka på + tecknet bredvid post/notes planner osv.
4. Välj List, add new list och sen välj importera från Excel, välj då det dokumentet som ni har.

Det skapas då en lista som ligger i teamet som alla medlemmar kommer åt.
Dubbelkolla så att listan blir snygg och fungerar.
Ni kan sen bygga workflows på tex utlåningsdatum och sätta att den larmar när dagens datum-utlåningsdatum blir ett visst värde osv.

Kan ta ett meddelande på PM om du behöver mer hjälp. Jobbar extremt mycket i Sharepoint och Teams som konsult och hjälper dagligen IT avdelningar att samarbeta effektivare och gjort många liknande lösningar själv.

Av flukke

Nu vet jag inte vilka system ni har tillgång till, men kör ni google workspace eller Office 365?
I så fall är möjligheterna oändliga med tex en sharepoint lista eller helt enkelt lägga dokumentet i en google group eller i ett team.
Kan också bygga enklare workflow som påminner om ingen bockat av en dator som återlämnad osv.

Av flukke

Synology DS920+ är ju en konsumentprodukt i grunden och kanske inte helt rätt för ett bolag som omsätter en massa miljoner.

Synology har dock en lista med NASar med Google Workspace support här:
https://www.synology.com/sv-se/dsm/packages/ActiveBackup-GSui...

Där finns DS920+ i listan, men jag hade nog försökt att få till något rejälare samt också kikat på deras "backup as a service".

Av flukke
Skrivet av DasIch:

Är han dum i huvudet på riktigt?

Tror du inte att försvarsdepartementet har data som är skyddsvärd på riktigt?
Lönesystemet Primula går inte att jämföra med övrig data som försvarsdepartementet har när det gäller säkerhetsklassning.

Av flukke
Skrivet av JonasT:

Gällandes kommuner så verkar det bara vara Vellinge kommun som drabbats.

Långt många fler kommuner har drabbats.
Vill inte outa några men det är nog ett tiotal minst.
Flera har av säkerhetsskäl stängt ner sina system hos tieto och det kommer att släppas mer info senare i veckan.

Detta blir en spännande tid med mycket jobb för mig framöver och förhoppningsvis många nya kunder som vill höja sin säkerhet

Av flukke
Skrivet av Mirialia:

Får man inte idag en notis om tredje person efterfrågar uppgift om en via exempelvis ratsit?

Nej varför skulle man få det? Inte när det gäller lönekollen där taxerad förvärvsarbete, inkomst av kapital samt om personen har betalningsanmärkning.
Ska det plinga till i din telefon varje gång någon bläddrar till sidan där du finns i taxeringskalendern på biblioteket också eller hur tänker du att det ska fungera?

Ratsit och andra siter ger dig helt enkelt ett utdrag av den sidan där personen du sökt på finns. Smidigt på så vis att jag får grannar och oftast partnern samtidigt när man beställer uppgifter om en person.

Av flukke
Skrivet av Dumbullen:

Nu är det ju Andreas Jernberg som är VD, Robert fick kicken för nästan ett decennium sedan....

Robert Ohlén och Ohlenfamiljen var ju fortfarande största ägare och hade full kontroll av bolaget fram till att de sålde Dreamhack till MGT något år efter han slutade.
VDn är ju bara en tillsatt roll av styrelsen där han fortfarande satt kvar, men nu går vi lite OT

Tycker fortfarande att Dreamhack gått åt fel hål de senaste åren. Men framförallt så tror jag att festivalen drog till sig fel klientel i sina försök att växa. Det såldes en massa droger på IRC när jag var där sist och det stals en massa.

Ett litet hatobjekt blev en person som kom att kallas "knippsaren", han gick runt med en avbitare när folk sov och kapade folks kablar på random. Min polare fick både mus, tangentbord och sin bildskärmskabel klippt utan anledning och flera kring oss fick utrustning förstörd på samma vis.

Av flukke

Nu minns jag en av anledningarna till att jag slutade åka på Dreamhack:

Vd:n för Dreamhack hotar att flytta datorfestivalen till ett annat land om inte Sverigedemokraterna åker ur riksdagen. Och han kallar partiledaren Jimmie Åkesson "homosexuell arabisk invandrare".

https://nyheter24.se/nyheter/politik/746841-dreamhackboss-til...

Av flukke

Hemma för Dreamhack kommer alltid vara Jönköping i min värld.
Nu var det 10 år sen jag gick sist men har ändå deltagit på en sådär 10st DH under 2005-2013.

Av flukke
Skrivet av Lofen:

Sluta med att sprida desinformation i frågan.

Att 90% väljer att arbeta, vilket kan vara lögn ingen annan än facket vet sanningen, betyder inte att bara 10% är medlemmar. Man kan strejkbryta för att slippa repressalier från företaget men ändå vara medlem i facket.

Ingen går med i facket om dom inte vill, att ett företag skriver på kollektivavtal tvingar inte någon att gå med i facket.

Kollektivavtal finns för att balansera makten mellan arbetsgivare och arbetstagare åt båda håll. De som vill kan gå med i facket för att vara med och påverka om de vill.

Facket vet ju inte alls hela sanningen, Tesla har ju facit på vilka som faktiskt stämplar in på jobbet eller inte.

Vet minst en person som "strejkar" men som också skuggjobbar på en annan anläggning för att han gillar pengar, verksamheten fortgår på så vis som normalt och han får 130% ersättning från facket och 100% av sin lön från Tesla.