Inlägg

Inlägg som Jaevel har skrivit i forumet
Av Jaevel
Skrivet av Munya:

<Uppladdad bildlänk>

Senaste update från Proshop.

Tror uppmärksamheten har gjort så att proshop är oerhört resonabla i detta ärendet. Hoppas det smittar av sig. Det känns ju inte genuint när någon bara gör rätt för sig med en pistol mot tinningen.
(Men skönt att det löser sig för dig såklart)

Av Jaevel

Du borde ju kunna resolva en asynkron metod med promises i javascript

Av Jaevel
Skrivet av charmless:

Stod i många år bakom disken på serviceavdelningen hos en av de större aktörerna som numera inte finns i Sverige så meddelade vi alltid kunden att inte skicka in orginalkartong vid service. Detta på grund av att verkstäderna inte tog hand om dessa utan packade om allt i eget emaballage. Kom kunden med kartongen till oss så packades den om och sparades på avdelningen tills service var klar.

Trist att butiken inte förvarnar om det då det borde vara allmänt känt att det inte tas ansvar för sådant vid service.

Har man bara varnat om det så tycker jag att butiken gjort vad man kan för att förhindra ledsna miner när något sådant här händer. Den här tråden är första tillfället jag hör något liknande, jag har själv inte behövt lämna in delar på felsökning på det här viset på många år.

Av Jaevel
Skrivet av Munya:

Textformat:

[To] Support Proshop SE [support@proshop.se]
[Subject] Support

Bäste mottagare,

Jag har ett reklamationsärende där varan är tillbaka skickad till mig men utan originalförpackning. Reklamationsärende 591443-ordernummer 57506069.

Jag har fått som svar från Joar/Proshop att varken de eller leverantör anser att originalförpackning till min produkt inte har något värde och därav orsaken till att jag inte fått tillbaka den. Reklamationsrätten innebär att jag har rätten att klaga på fel, varan är trasig eller om jag anser att varan fungerar dåligt inom en tidsram på 36 månader dvs 3 år har jag enligt lag rätten att upptäcka fel som jag anser är ursprunglig orsak. Nu när ni har fått in varan och valt att skicka tillbaka den så har ni skickat tillbaka produkten i de skick som ni anser är rätt och värd för min produkt medan originalförpackningen som ni har valt att behålla eller kasta har ett värde för mig och ökar värdet av produkten i en andrahandsmarknad. Jag anser att ni inte följer reklamationsregeln enligt konsumentköplagen och ni har hindrat och förminskat värdet av en produkt jag äger genom att det enligt ert och er leverantörs anseende inte är värd något, hur kom ni fram till denna bedömning? Jag har inte blivit frågad om jag vill ha kvar förpackningen eller inte, jag har inte fått möjligheten att vara med och hindra er från att göra detta misstag.

Jag har rätt till att kräva ett prisavdrag då varan ni returnerat till mig är inte alls den varan jag skickade in, den saknar en betydelsefull del för att vara komplett som den kom i när jag köpte varan och det är förpackningen.
jag föreslår att ni letar reda på förpackningen och skickar tillbaka den till mig och skulle det vara så att ni inte vill eller hittar en del av produkten så vill jag häva köpet där ni enligt lag måste täcka marknadens prisökning i form av täckningsköp enligt lag.

Jag har blivit tipsad om att göra en anmälan hos ARN av Joar vilket jag kan också göra eftersom värdegränsen för att ARN ska pröva ärendet ligger på 500 kr vilket mitt grafikkort är en bra bit över men jag vill försöka lösa detta med er innan en tredje part behöver bli involverad eller att avgöra tvistemålet i tingsrätten.

Deras svar:

Re: Support [ärende#4719354]

Support Proshop SE
11:00 (för 12 minuter sedan)
till mig

Hej

Tack för ditt mail.

Som teamleder för den svenska avdelning har jag tagit detta ärende och denna kritik vidare till vår chef samt juridiska avdelning för att få koll på detta.

Jag vill börja med att säga, att vi förstår att lådan kan ha värde för dig som kund i det fallet att du önskar sälja varan vidare. Att säga att kartongen inte har något värde är därför kanske fel sätt att uttrycka det på. Jag ska därför försöka förklara lite mer ingående hur vi förhåller oss till detta. Jag vill understryka att vi följer konsumentlagen i det här avseendet. Jag vill också göra uppmärksam på, att vi är medvetna om diskussionen på Swedclockers, som har resulterat i en del ovänliga beskeden och försök att testa våra villkor. Du är därför också välkommen att ta denna information och rekommendationer vidare.

Vid reklamationer använder vi, som många andra företag, oss av externa verkstaden som är auktoriserat av tillverkaren till behandling av deras varor. Detta har vi också gjort vid specifikt din reklamation. Det är denna verkstaden som har slängt original kartongen. Det är därför inte så att vi har behållet den och nekar att ge retur den. Vi har helt enkelt inte den och har därför inte möjlighet att uppfylla din begäran om att få tillbaka den.

Enligt konsumentlagen (och jag har diskuterat detta med vår jurister) finns det inget krav om, att vi som företag, efter en reklamation, ska skicka tillbaka varan i samma kartong som vi mottog den i. Av samma orsak kräver vi inte heller, att en vara som reklameras skickas in i originalkartongen. Du som kund ansvarar dock för att varan skickas på ett säkert sätt, så den inte skadas i frakten. För att undvika en problematik som den du upplever här kan jag därför rekommendera att behålla originalkartongen hemma vid framtidiga behov för reklamation hos oss eller andra företag (om dom inte har särskilda krav om, att det ska skickas i originalkartongen). Så undviker man också, att kartongen tar skada vid frakt fram och tillbaka.

Tyvärr kan vi inte hjälpa till med att få originalkartongen retur. Du får gärna pröva ärendet vid ARN. Om du får rätt i ditt ärende kommer vi såklart att se över våra rutiner. Enligt vår juridiska avdelning och konsumentlagen finns det dock inget krav för du som konsument att få retur originalkartongen efter ett reklamationsärende.

Jag förstår, att det då ger anledning att undras varför vi gärna ser att en produkt lämnas retur i originalkartongen om man nyttjar av sin ångerrätt. Vi har inget krav om, att en vara lämnas retur i originalkartongen och vi kan inte neka returen på bakgrund av detta. Vi rekommenderar dock att man gör så i förbindelse med ångerrätten. Här har vi som företag enligt konsumentlagen nämligen rätt att göra ett värdeminskningsavdrag. Detta på samma sätt om varan hade spår av användning. Konsumentlagen skiljer alltså mellan reklamationsrätt och ångerrätt i förhållande till originalkartongen.

Att vi har rätt att göra ett avdrag om originalkartongen saknas vid användning av ångerrätten kan därför inte användas som dokumentation eller argument för, att du som kund också kan kräva denna emballage retur efter ett reklamationsärende.

Jag hoppas att detta är ett tillräckligt svar på dina frågor och funderingar om vårt arbetssätt.

Du önskas en trevlig dag,

Med vänlig hälsning | Best regards
Cecilie

Så, av denna representant fick du ett lite mer välformulerat "fuck you, vi bryr oss inte, hejdå"

Det var ju trevligt

Av Jaevel
Av Jaevel

Taggad man blir på att börja köpa Viaplays tjänster 😂

Snälla Viaplay, bara lägg ner er verksamhet, hatar era affärsmetoder och har längtat i flera år efter att ni ska få ekonomiska problem. Sluta med konstgjord andning, bara lägg ner.

Av Jaevel

Av Jaevel

Vad jag vill se i nästa bf?
Noll microtransactions. Men det kommer inte hända så jag håller mig borta

Av Jaevel
Skrivet av Dax:

Håller med gemene man bör inte behöva kryptering utan det ska företag och andra organisationer som jobbar med säkerhet ha.

Helt klart! Låt våra banktransaktioner flyga över nätet helt utan kryptering.
All data ska vara öppen åt alla!

Av Jaevel
Skrivet av Roger W:

Säger du att det är enkelt i Sverige för en anställd att begära ett bolag i konkurs om de inte får ut sin lön?
Det har jag lite svårt att tro. Som anställd kan du väl tex bussa kronofogden på dem, men du lär väl inte på egen hand kunna begära bolaget i KK?

https://kollega.se/lon/sa-gor-du-om-du-inte-far-ut-din-lon

Om ett bolag inte betalar ut lön och man vill slippa stå utan lön (även med statlig lönegaranti) brinner det lite i knutarna med att agera på rätt sätt.

Av Jaevel
Skrivet av Edskan:

Tack för hjälpen! Jag köpte den datorn du länkade😊

Kul att höra!

Av Jaevel
Skrivet av Edskan:

tack för tippset:) jag kollar lite på det nu och hittade denne här
https://www.refurbed.se/p/lenovo-tp-l590-8365u/93657c/
den verkar ju lovande i mina ögon men sen är jag rätt ny när det kommer till laptops så är lite osäker. Men alla har ju varit nya någon gång.

Den gör säkert jobbet för dig! Men har du koll på hur stor en 15,6" laptop är? Jag själv skulle inte privat köpa en laptop över 14" om min tanke var att bära omkring den i en väska, det är såklart personligt vilken storlek på dator man vill ha.

Här har du en annan hos samma återförsäljare:
https://www.refurbed.se/p/lenovo-tp-t480s-8350u/100147b/

Jag själv sitter med en T480 (den lenovo jag köpte begagnad) och har inte något negativt att säga om den förutom att man var tvungen att tweaka den på något vis för att den ska ha ett fungerande viloläge som inte dränerar batteriet. Det är säkert samma med andra lenovo-laptops.

Av Jaevel

Vad för programmeringsstudier är det vi pratar om? Stor skillnad mellan webbutveckling och spelutveckling exempelvis.
Vad för budget har du?
Hade inte köpt något under 16 GB ramminne.
Övervägt refurbat? Jag kör en refurbad lenovo som hobbydator för programmeringsprojekt, la 3000 för en schyst dator som inte svikit mig på 3 år. Verkar dock som att priserna generellt är högre nu än vad de var då

Man får en refurbad lenovo x1 med 8e generationens i5, 16 gb minne, 240 GB SSD för 3500 via inrego.
Fullt duglig för programmering. Eventuellt vill man ha en större SSD istoppad om man ska programmera till exempel .net.

Finns pengar att spara och du får en fullt duglig dator för småpengar.

Av Jaevel
Skrivet av GizmoTheGreen:

"blockerar".

Det är samma varning som på alla program som kan orsaka kompatibilitet.

som jag sa i förra tråden, dessa appar som patchar explorer exe med mera on the fly gör dels saker som man oftast förväntar sig från skadlig programvara samt beroende på exakt version du kör. jag har haft flera gånger man updaterat och så "bryter" (breaks) det patcharna och jag får crash-loop på explorer exe vilket inte alltid är lätt att fixa. eftersom det är explorer exe kan du inte browsa filer heller. man får fixa med taskman "starta process" och webbläsare +cmd för att tanka senaste versionen..

Det är ju BRA att man blir uppmärksammad på detta när man installerar. kan ju tänka mig att det är många som skyller krash after update på microsoft när de själva är boven som patchar runt.

"åh nej MS ""blockar"" k-lite codec pack..."
Learn more-> run anyway.

Lustigt att det fungerar om man byter namn på exe-filen då. För då är det ju inte beteendet man skyddar användaren mot, utan ett specifikt program

Av Jaevel
Skrivet av mwi:

Jag har haft hus ett tag och det är bra att ha en buffert, t.ex. ISK med nåt som relativt snabbt kan säljas.
Jag gjorde misstaget att använda (nästan) alla mina besparingar första gången jag renoverade, vilket ställde till det senare då jag behövde pengar till en oväntad utgift.
Nu för tiden ser jag till att alltid han några 100K i en snabb såld ISK som kan användas för sådana utgifter.

Om inte den oväntade utgiften är i 150k-kronorsklassen så kan avkastningen på isk väga över att man ett par månader har 20% ränta på ett kreditkort. Klart man ska ha en dräglig buffert tillgängligt enkelt men att ha en för stor buffert påverkar istället en negativt.

https://rikatillsammans.se/buffert-2024/

Sök på "Tankespjärn: kreditkort som buffert istället för sparkonto?" på sidan så slipper du scrolla ner för att förstå vad jag menar. Tycker inte det är en dum tanke.

Av Jaevel
Skrivet av Kwirek:

Du säger det som att det på något sätt skulle göra saken bättre. De begär att han begår bedrägeri.

Det tycker jag nog inte. Vad jag vet har de inte bett honom göra en RMA med annat än riktiga uppgifter.

"Hej, EVGA brände mina hårddiskar, vill ni skicka nya?"

Av Jaevel

Alla i tråden som påstår att detta är användarens fel måste antingen vara troll eller oförmögna till att läsa artikeln innan de uttalar sig.
De inläggen i tråden med flest svar är alltså de som förtjänar minst uppmärksamhet.

Av Jaevel
Skrivet av KentBrack:

Mjukvaruutvecklare i mindre stad (Fullstack)
Erfarenhet: Cirka 1,5 år
Ålder: 35
Lön: Ingångslön 34 000 och ligger fortfarande på detta då jag inte haft lönerevision ännu (blir om någon månad).
Utbildning: 2 år
Semester: 25 dagar

Vad tror ni är rimligt att kräva i löneök om man presterar bra?

Nu är det inte riktigt samma situation på marknaden som när jag började för tre år sedan, men efter 1,5 år gick jag till en annan arbetsgivare och fick ett erbjudande, min dåvarande arbetsgivare matchade och höjde lite och jag landade på 41, upp från 34 till 41 på ett bräde.

Gör man inte så kan man räkna med märket på 3,1, kanske att de slänger in lite extra för att de vet hur marknaden ser ut men även då kan du inte räkna med mer än 10%

Av Jaevel
Skrivet av xSean145:

Om man beställer från Amazon och det levereras med UPS så ska man kontakta Amazons kundtjänst för att få hjälp om UPS strular.
Har varit med om det många gånger och Amazons kundtjänst som alltid är överdrivet trevliga har omgående kontaktat UPS för att ge dom piskrapp. Dom har alltid löst kontakten med dom riktigt bra.

Det här är nyckeln till att hantera UPS. UPS försökte inte ens låtsas som att de försökt leverera till mig - jag var hemma och hade för säkerhets skull valt att leverera hem till mig även om jag inte var hemma. Utan någon kontakt med mig fick jag reda på att mitt paket låg hos ett ombud några mil bort.
Kontaktade UPS som lovade att de skulle hämta mitt paket och leverera hem det, när inget hänt på två dagar kontaktade jag steelseries i det här fallet, som reklamerade leveransen och skickade nytt paket. Ett par dagar senare kom det en sur UPS-chaufför och la en kommentar om att "här är ditt lilla paket som tydligen var svårt att hämta".

Av Jaevel
Skrivet av tolkning:

Jobbar mest i React och Flutter. Gör alltså både webbsidor och appar. Det är ett litet ställe så jag får göra en del design också.

40k låter högt, var på en intervju där de erbjöd 33k-35k. Gick dock inte vidare i den processen.

Byter gärna så fort som möjligt. Frågade om ett lönesamtal och min chef sa att "visst, vi kan ta det snart." Sen undvek han mig i några veckor tills jag blev uppsagd pga arbetsbrist lol.

Jag har nu med strax tre års erfarenhet, dock lite annan teknikstack (dotnet / react, fullstackutvecklare), 47k.
Efter ett år fick jag erbjudanden att byta till ett annat konsultbolag för 41k.
Bytte till produktbolag nyss och fick där upp min lön till 47k.

Visst, inte dom bästa tiderna att byta just nu men det finns fortfarande bolag med behov av utvecklare som har stabil ekonomi. 35k känns underbetalt, det är 3k mer än min ingångslön som konsult.

Jag är inget underbarn av prestation men däremot ganska duktig på att kommunicera med vad jag kan bidra med. Varför jag pratar om min situation är för att den känns relevant för din lönesituation.