Inlägg

Inlägg som aragon har skrivit i forumet
Av aragon
Skrivet av giplet:

Tack för input. Jag är nog inte främst ute efter att optimera den dagliga temperaturen. Snarare att kunna sänka snabbt till typ 16 grader om vi inte kommer att vara hemma på någon dag, samt enkelt justera tillbaka. Vidare så finns det tre tonåringar i huset som justerar värmen efter sitt eget tycke och smak, och så klart inte justerar tillbaka.

Det är ett vattenburet system med fjärrvärme. Idag sitter det vred med 0-9, vilket jag tolkar som inte ens är en termostater, så jag vill gärna byta dem oavsett.

det är termostater, men är det på elementet detta sitter eller är det på väggen?
är det på väggen är det nästan garanterat 24v som går till en liten motor ventil, då är det tex qubino termostat 2 du använder, då kan du använda befintliga kabel.
eller så kan du sätta med skärm och det finns då både batteri driva eller 230v väljer du 230v måste du byta kabel.
vi har thermostat 2 och ser temperaturen på telefonen samt har vi plattor på väggarna.

är det på elementet är det radio termostat tex popp/danefors du väljer, dessa kan du sedan i kontroller ställa så man inte kan ändra temperaturen på själva termostaten, nackdelen är att du kommer får byta batterier minst 1 gång om året. det har nyligen kommit versioner som man kan driva med usb i stället för batteri (kollar på det själv) sedan finns det större system som drivs av tex 24v osv

kör du tex ett z-wave (eller annat smart system) system så kan du enkelt sätta så det stänger ner när ni är x mil borta och så det återaktiverar systemet när ni är inom x mil så det är varmt när ni kommer hem. eller att det ska göras via klockslag osv (väldigt lätt att glömma både sänka och höja temperaturen när man ska göra det manuellt) för oss tar det drygt 30min innan golven är varma, hur lång tid det kommer ta hos dig får du helt enkelt testa.

Av aragon
Skrivet av giplet:

Undrar om någon har tips på termostater till radiatorer (vattenburet system)

Jag ser framför mig en termostat på väggen där man ställer in temperaturen för rummet och att denna enhet sedan kommunicerar med något som driver ventilen på elementen i samma rum. Jag skulle också vilja kontrollera hela systemet med en app så att man kan se vilken temperatur som är i varje rum samt även ställa in temperatur för en eller flera av rummen så att man tex kan sänka temperaturen i alla rum om man åker på semester och liknande.

Jag har kollat lite på Danfoss Ally, men blir lite osäker på om man kan ha en termostat på väggen med det systemet. Att mäta temperaturen vid elementet känns helt bakvänt.

man brukar kunna ställer in hur stort element man har på termostaten för att anpassa det till rummet.
en lösning om man inte är nöjd med detta är att sätta en givare där man önskar mäta och låta den styra elementet.
detta är då främst trådlöst. Jag testade lite olika lösningar hemma och körde då först på termostater på elementet, sedan satte jag lösa tempgivare, resultatet var närmast 0 i skilldnad.

sedan som tidigare skrivit beror det på vad du har för värmesystem, ska du styra på elementet är det främst om man gör små justeringar tex sänker vi idag ner tempen när vi inte är hemma eller sover, men då talar vi om enstaka grader och främst för att få behagligt klimat, dvs det ska vara varmt när man vaknar och kommer hem. nackdelen är att pannan kommer gå i onödan

Sedan något år bakåt ha vi satt inomhus termostat till bergvärmen, det är mycket mer ekonomiskt, dvs man sparar en del när pannan inte går i onödan som den kunde göra om det var kallt ute även om det var varmt inne.
Idag samkör vi pannans termostat med nattsänkningen och när vi är iväg, men även här talar vi om rätt små % och igen det är främst för att ha värma golv när man kommer hem eller går upp. själva besparingen är främst att den inte går i onödan när det är kallt ute men varmt inne.

vi kör popp på elementen som är en version av danfoss, jag skulle nog inte rekomenderar dom då man får byta batterier typ 1 gång per år. på golvvärmen kör vi qubino termostat 2 fast dessa är då kabelanslutna, fungerar dock utmärkt. båda dessa system styrs av en z-wave controller som samkör mot pannan som styrs av thermia online och inomhus termostaten.

Av aragon
Skrivet av MasteraCe:

Sorry men det skär i hjärtat se VITA klammer på svart kabel.. dessutom skruvklammer 😳
Hade gått göra så mycket snyggare.

Men det ingår inte personskyddsbrytare med denna laddare, det köps separat och den finns även i 20A
T.ex. https://www.e-nummersok.se/sok?Query=2163673

Men 16A ska ju ändå kunna ladda 11kW, du ska ju klara resten av huset också på huvudsäkringen 😄

Tja som tidigare nämnt så är det dom valen som fanns enligt elektrikern, elektrikern är anlitad av Evify
Så det kan ju vara dom som satt gränserna.
När jag bad han sätta 20A i stället sa han att det inte gick på grund av garanti. Jag har ställt frågan till evify om jag kan byta den nuvarande 16A till 20A via 3part eller om det påverkar garantier, hittills har jag inte fått ett ja eller nej bara att kablen klarar 22kw men att man sätter 16A när huvudsäkring är 20A. Håller helt med att det inte är snyggt men det ska sättas en vit plåt över så det kommer inte synas.

fick efter ett antal undvikande svar följande:

"Det kan bli strul med garantin på grund av att våra elektriker vill ej utföra detta och får ej göras. Om du vill detta så är nästa steg 25A."

Av aragon
Skrivet av sesese:

Hej

Har en ny anläggning med 47paneler a430w med Growatt 3PH Hybrid Växelriktare och 20KWh Growatt APX high-voltage battery

Funkade bra i några dagar med laddning av batteri på dagen för att nyttja på kvällen. Men nu är panelen på batteriet svart och appen visar 0% på batteriet. Så nu funkar det inte. Leverantören ska kolla på problemet och återkomma.

Någon här som varit med om samma sak?

Har provat att starta om anläggningen men ingen skillnad.

(stämmer jag säljer ingen el)

https://i.postimg.cc/nhDscDZr/IMG-5537-1.png
https://i.postimg.cc/Bnn0mW70/IMG-5533-1.jpg

det är mjukvaran, när batteriet går under 10% så laddar det inte igen utan drar ur sig helt,
dom bytte mjukvaran hos mig för någon månad sedan på grund av detta, mjukvaran gjorde även att när man laddade för fort eller drog ur batteriet för fort slutade det att fungera och drog ur sig till 0%. detta var särskilt tydligt när jag laddade batteriet under billiga timmar med köpström. du bör sätta batteriet till typ 13% som max det får ladda ur då det lätt faller någon % extra. ett tips, köp dig en rpi samt en licens för solarassistant, då får du sekund uppdateringar av anläggningen i stället för typ varje 10-15 minut, detta underlättar mycket när man felsöker+ att det blir mycket lättare att styra anläggningen. vill du får igång batteriet innan byte av mjukvara får du stänga av all el i ett par minuter, sedan slå på igen då brukar den ladda upp igen, detta bör göras under dagen när solen lyser om du inte har att den får ladda batteriet med el du köper.
ett par gånger gick inte detta för mig, men när jag slog av inverter brytaren och lät övrigt vara på så laddade den batteriet till 11% med köpström, sedan fungerade ett par dagar igen. Men som sagt begär att dom ger dig den nya mjukvaran, man får använda ett par usb nycklar för att uppgradera till den och det tar ett tag att fixa. (körs in i batteriet)

Av aragon

talar vi rent ekonomiskt var kickstarten av oculus rift klart bästa affären.
talar vi användarmässigt så är det z-wave systemet (styrning av huset)
enskilda enheter så är det närmast oavgjort mellan gräsklipparen som bara rullar, (430x) eller dammsugaren dreame L10 ultra.

Av aragon
Skrivet av RetarDeD:

Om det är en Zaptec Go så ska man kunna sätta den till 20A.
Är insatt i det norska systemet så förstår inte riktigt vad du menar med personskydd som följer med? Normalt sett följer inga säkringar med utan väljs av installatören.
Tänk också på att man inte bör ligga på 100% av rating på en säkring över längre tid.

Det var elektrikern som sa att det, dom har satt ett personskydd med säkring, den fanns i två val, 16A eller 25A enligt han fick man inte sätta någon annan vertion.
Det var därför jag ska kolla med annan elektriker om inte dom kan slänga dit en 20A istället i efterhand.

Av aragon
Skrivet av glemmy:

@aragon: vit kabel som klamras helt vågrätt hade ju sett liite bättre ut 😁

Det blev en ångtvätt, riktigt kul att ånga loss på diverse svåråtkomliga ställen och se smutsen flyga av!
<Uppladdad bildlänk>

japp... jag tror han missade att ingången på laddaren var på sidan av laddaren och inte i mitten.
mitten ingången är i botten på laddaren. nu gör det inte så mycket då jag kommer sätta en vit plåt över.

Av aragon

fick laddaren monterad i fredags, inte den snyggaste installationen och det visade sig att man bara kan välja mellan 16A eller 25A dvs jag köpte till så jag skulle kunna köra 20A vilket nu inte går med det personskydd som följer med laddaren, jag ska kolla med annan elektriker om dom inte kan byta nuvarande personskydd till 20A version. det laddar ju åtminstone snabbare än tidigare 2.2kwh lösning.

Av aragon
Skrivet av Hyperhorn:

Hej,

Jag är i början av att vi ska bygga ett hus.
Jag sitter i mitt huvud och tänker på vilka smarta saker man ska komma ihåg att fixa inför inflytt som beräknas vara om ca 1 års tid frammåt.

Kom gärna med era bästa tips på saker som är bra att tänka på i tidigt skede som kanske är bökigt att fixa i efterhand!
Kablar som ska dras genom väggar? Ska jag ha saker till garaget etc?

Om Huset:
Kommer vara ett L-format hus med friliggande Garage.
3 sovrum varav ett kommer vara kontor/gästrum. Sen alla andra normala rum man har i ett hus såklart

tänk på varje dosa du kan tänka dig vilja ha, sedan överdriver du antal tomrör och doser och sedan tripplar du det
våra väggar såg ut som Schweizerost och vi fick sätta extra reglar för bär fasthet ändå saknar jag rör och dosor.

media luckor på smarta ställen är bra, dra rör från en samlingsplats till dessa. (glöm inte få 220v uttag monterade i dom)
uttag i badrum,tex i fönster för högtalare
fiberpatch i stället för koppar mellan media luckorna.
tomrör och doser till kameror ute, markbrunn för belysning, och högtryckstvättar (sätter ett större rör med grus i botten där man har uttagen)

belysning i golvnivå, tänder när ma går upp på natten så man slipper tända taken.
samma sak i ev trappor.

ska du ha skärmar för att styra huset eller visa elpriser mm, förberedd för detta vid ett par ställen tex vid ytterdörren,köket vardagsrum mm.

kommer du ha element? ska dom styras, sätt så du har möjlighet att ansluta termostater till fast matning för att slippa byta batteri. (talar då om vattenburna system)

ska du ha bergvärme, köp till takmonterad frikyla till sovrummen och vardagsrum (detta saknar jag som sjutton, vi satte vanlig väggmonterad innan jag såg att det fanns takmonterad som kunde gått till alla rummen)

sätt även inomhus termometer mot bergvärmen, det gjorde 15-20% av förbrukningen för oss då pannan inte jobbar i onödan
när det är kallt ute.

dra fram större rör för laddstolpe om du ska ha el eller hybrid bil.

välj en dörr med motorlås, dvs i framtiden kommer du kanske vilja montera eldrivet lås. för att slippa jobbet med batterier så är det bättre att redan från början sätta motorlås med fast matning, detta styrs sedan på valfritt sätt, jag skulle styrt det via tex dahua kamera ringklocka som har funktionen inbyggd.

förberedd för solskydd ute, det är jättetrevligt med stora fönster, dock inte lika trevligt på sommaren när man försöker sova.
sätter man vanliga rullgardiner inne får man in värmen även om man blockar ljuset, i moderna hus är det ett helsike att får ut värmen när den väl kommit in.

något som är ett problem i nybyggen i dag är den nya typen av silverfiskar som gillar torra miljöer, dom kommer in under byggnationen och är skitsvåra att få bort. sätter du en automatisk dammsugare som torkar nära lister tex dreame x30 (L30) och kör det från början och dagligen slipper du problemet. (vi hade ett helsike att få bort dom)

ska du ha säkerhetsskåp eller kassa skåp? förberedd för detta i golv eller vägg.

Uttag i fönster för lampor.
Skulle jag bygga nytt idag skulle jag monterat en låda under fönsterbrädan, fönsterbrädan skulle sedan vara skjutbar, i lådan har man uttag monterat så sladdar mm försvinner under lampan.

Just det, se till att elektrikern sätter extra djupa dosor, detta för att kunna sätta relä,dimmer eller till och med trafo bakom brytare och uttag. dvs du vill inte ha standard apparatdosa utan typ: https://www.elbutik.se/product.html/schneider-multifix-appdos...

eller helt enkelt doser som har ett större djup, särskilt om du vill kunna styra uttag utan att behöva tänka på vad du kopplar in, dvs om du ska få plats med tex heltun high load bakom uttagen.

Av aragon

stöter till och från på att vissa saker inte stödjer vissa usb-c kablar vilket är lite skumt,
det gäller främst billigare elektronik, som exempel så har jag en liten enhet i bilen för att få trådlös android auto
den funkar endast om jag använder billigare skit kabel, försöker jag sätta en dyrare typ ugreen eller annan bättre kabel fungerar det aldrig. annat exempel är billigare usb-c batteri laddare (cr2) som inte heller fungerar när jag väljer bättre kabel.

Av aragon
Skrivet av durrav:

Finns ett tredje alternativ också: sätta dimmerpucken uppe vid lampan istället, OM det finns obruten fas där.

sant

Av aragon
Skrivet av Chris_Kadaver:

Jag gillar philips warmglow-lampor men saknar fysisk dimmer i 2 två rum där jag skulle vilja kunna dimra lamporna som sitter under plafonder, 3 lampor i vardera rum. Tycker det verkar onödigt dyrt att ta hit elekriker för att byta ut strömbrytarna mot dimmers. Har själv bytt halogendimmer till led-dimmer förr. Men som jag förstår det är det inte tillåtet eller lika enkelt att båta strömbrytare mot dimmers. Tänkte att det borde finnas smarta E27-sockel/adaprear som kan dimma dimbara led-lampor. Men hittar inga som klarar detta? Gillar inte de lampor som har snäv vimkel på spridningen vilket många "smarta" lampor har. Dessutom gillar jag inte att färgtemeraturen inte blir varmare när man dimmar ned vanliga led-lampor.

Fimns det någon här som vet en bra lösning som jag inte tänkt på men som jag själv kan/får installera?

är det smart lampor dvs zigbee? i så fall finns ju batterilösa fjärrkontroller som ersätter tryckknappen.
att byta vippbrytare till dimmer är inte godkänt, meeeeeen så länge som du gör arbetet fackmannamässigt lär inget hända.
problemet är ju dock att det vanligen saknas nolla, dvs du har bara fas och tändtråd i apparatdosan. då finns två val, hitta en dimmer som kan dimma utan nolla, brukar kräva en kalibrering mot lampan, 2 ta dit elektriker och dra fram en nolla.

sedan finns ett grå område, dvs byta till en återfjädrande vippa med inbyggd dimmer, det är ju en vippa dock inte exakt samma
som sitter. när jag talat med elsäkerhetsverket om reglerna gällande detta har jag fått både ja och nej som svar, beroende på vem man talar med, men igen du ska kunna utföra arbetet fackmannamässigt dvs du ska veta vad du gör. läser jag det du skriver är nog en elektriker det bättre valet.

Av aragon

P1 splitter så jag kan ha fler saker mot elmätarens p1 port.
Samt ett par skor, dessa (Nike pegasus) rekomendera jag starkt för alla som har ryggproblem med smärta vid gång.

Edit: kan vara bra att veta att p1 splittern tydligen både kan drivas av p1 porten utan att använda usb men klarar även att driva ansluten enhet utan utan extra matning. (blev lite förvånad när man pluggar ur strömmen ur alla enheter och det fortfarande funkar

Av aragon

ip konflikt är väldigt möjligt om du har flera enheter kopplade mot samma fiberkonverter, får du mer än 1 ip av leverantören?
du har möjligen inte satt någon enhet till statiskt ip?

är det varmt där du har fiberkonvertern? det är väldigt vanligt att dom börjar starta om sig när dom blir för varma
(fick ta bort min fiberkonverter på grund av detta)
kan du testa med en annan fiberkonverter eller koppla fiber rakt in i en router?

för ett antal år sedan fick jag problem med att router startade om sig när jag höjde hastigheten från 100/100 till 1000/1000, detta skedde då ett par år efter att jag kört in fiber direkt i router, det var samma problem här man hittade inget fel och nätet dog var gång man belastade det. det visade sig vara själva fibern, eller rättare svetsningen som inte var bra nog för den högre hastigheten.
men för att hitta detta var jag tvungen att gå med på att betala för felsökning av fibern om man inte skulle hitta något fel.

för drygt 6 månader sedan fick jag problem igen med fibern, samma problem att den tappade anslutningen titt som tätt, detta efter gjort rent en server som står vid fiberutaget, det visade sig att det kommit in damm i uttaget, samt i sfp kontakterna, efter köpt en rengöringspenna och gjort rent har problemet försvunnit.

Av aragon

köpte två pax stommar (garderober), klöv dom på mitten och gjorde om dom till 3 skåp som
jag sedan monterade hyllor med utdragsfunktion för L-boxx system. ska montera en skiva på så det blir en arbetsbänk
med lätt tillgång till prylarna.

Av aragon
Skrivet av Tommy:

Tack för bra tips i tråden! Jag tror att vi kommer att lägga oss på en rätt lugn nivå med det här eftersom vinsterna verkar vara rätt små överlag ändå, vi har dessutom fjärrvärme så vi kan inte påverka värmekostnaden genom att köra en värmepanna vid rätt tid.

Det jag tänker mig är att jag ska sätta upp en display nånstans med en dashboard med överblick av elpriserna, och förmodligen lite annat också, typ väderprognos och busstidtabell in mot stan t.ex, så kan man slå flera flugor i en smäll.

Vad var det för klocka du nämnde @aragon? Blev nyfiken på hur den såg ut och vad man kan göra med den.

https://www.m.nu/sensorer-wifi/elprisklocka-24-h-ecowatch-jul...

eller om man inte vill ha en klocka: https://www.m.nu/ovrigt-wifi/elprisindikator-per-timme

Av aragon
Skrivet av talonmas:

Ok, vilken konstant stress ni måste leva under. Lyssna på musik o så för den plötsligt?

Sälj din hemautomation så har du råd med prisskillnaden för din stereo! Den riktiga kostnaden hade du redan identifierat, komfortvärmen.

inte direkt, det beror ju på hur man ställer dom olika intervallerna, rött kommer troligen bara nås någon enstaka gång när priserna är löjligt höga. sedan är det inte direkt några 40w högtalare som stänger ner utan dom 2 större systemen som även används till tv/surround system, dvs system som drar många hundra watt.

Av aragon
Skrivet av Tommy:

Har någon här fixat övervakning av elpris till sitt hem så att man kan optimera när man t.ex. kör tvättmaskinen för att få det så billigt som möjligt? Var hittar man elprisdatat i så fall, och hur har ni integrerat det i vardagen - rita ut en graf på en webbserver/display eller typ skicka notifikation till telefonen när man är under nåt tröskelvärde till exempel?

Nyfiken på vad man kan göra med det här som borde kunna resultera i många sparade kronor i längden.

personligen har jag mest kört detta för att testa det inför framtiden när avtalet går ut,
min lösning är, Homeassistant som styr sakerna baserat på vad spotpriset är genom nordpool, men även tiden på dygnet, tex så laddar inte bilen när jag pluggar in den, den börjar ladda när solcellerna börjar producera på morgonen.

för värme så stänger ha av tillsatsen i pannan när priset är högt, (kör genom thermia online som styrs av HA)

Homeassistant (Ha) håller koll på timpriset genom nämnda integrationen nordpool.
här kan du naturligtvis ställa om du vill bli notifigerad om du manuelt vill starta saker, personligen kör jag sakerna genom automation,

för att styra större förbrukare som torktumlare-tvättmaskin-diskmaskin osv där är tanken att använda dom heltunhigload z-wave module som styrs av fibaro hc3 detta styrs sedan av HA. tanken är att om priset högt stängs strömmen av i uttaget, dock inte på disk eller tvätt om dom redan körs, där fungerar det så att när förbrukningen går ner (dom är klara) då stänger uttaget av tills dess att priset är lågt igen. torktumlaren stänger av direkt när priset är högt. samma sak, tv,stereo, uttag till speldatorer osv kommer stänga av när priserna är mycket höga, det gör dock inte jätte mycket på priset då detta inte förbrukar så mycket jämfört med tex torktumlare

det som gjort mest för elförbrukningen (om man inte räknar solceller) har varit att installera en inomhus termostat till bergvärmepannan, detta gjorde drygt 15-20% på den totala förbrukningen utan att vi gjort annan förändring.

vi har satt batteri till solceller som lagrar el på billig tid under vintern, och sedan används under tider med högre priser.
återbetalningstiden lär dock bli lång och är förmodligen rent ekonomiskt svårmotiverat.

med nuvarande batteri
klarar vi oss drygt 1.45H på batteriet vid max belastning, vilket är rätt ok för att täcka dyra tiden på morgonen samt dyra tiden på kvällen om batteriet laddar upp mellan tidpunkterna. funderar dock på att dubbla eller trippla batteriet så man klarar sig längre tider särskilt under dom 3-4 månaderna när solcellerna inte ger energi. (dvs laddar dom på natten via nätet, sedan använder man det på morgonen sedan pausar man användningen till kvällen innan dom går in igen. (så man slipper ladda under dagen) ser väl som sagt inte att detta kommer vara någon ekonomisk vinst, dock gör det mig lite lugnare när jag vet att jag inte kommer få en chock räkning.

idag kör jag plattor på väggarna som visar priserna, men inom en mycket snar framtid ska jag köpa två klockor som visar priserna så frugan direkt ser varför maskinerna inte har ström. dvs en kommer sitta i köket och en i tvättstugan.
klockorna säljs bland annat på m.nu dessa är dock egentligen inte nödvändiga men frugan vill ha något som tydligt visar
vad som går att köra, dvs man ställer dom att lysa grönt,gult,rött beroende på pris.

tanken är att tvätt,disk går att köra i grönt och gult, ej rött, tork kan bara köras i grönt.
mat ska man kunna laga 24/7 då vi använder batteriet när det är dyrt.
under vintern ska bilen laddas under tiden med låga priser, skulle det blir väldigt dyrt får den gå på bensin i stället, (hybrid)

vill du bara övervaka priset, gör en automation i telefonen som plingar när du har dagslägsta eller använd tex appen spotpriset den kan göra detta om du vill sköta sakerna manuellt.

Av aragon

4st Rc snubber så jag kan använda shelly med induktiv last, sedan kom 2st Shelly Qubino Wave i4 som ska experimenteras med, jag ska se om jag kan få den att aktiveras (triggas) av dom dumma rörelsesensorerna som sitter ute)
sist men inte minst kom en 10cm usbc-usbc i mjukt gummi som är till bilens Android auto modul

Av aragon

ett par vattenflaskor, väldigt nöjd med dessa sedan tidigare då dom inte börjar lukta som andra gärna gör efter en tids användande.