Inlägg

Inlägg som arowe17 har skrivit i forumet
Av arowe17
Skrivet av Rouge of Darkness:

Powerline?

Borde räcka med en puck vid pumpen och en nånstans där du kan ha en puck kopplad till din router på samma elfas.

Bör ha bandbredd även vid dålig signal nog för det

Svårt att tro den pratar mer än Kbits på sin höjd i datamängd.

Intressant tanke..

Kan tillägga att jag har en Ubiquiti AP i samma rum (pannrum) som bergvärmepumpen. Men den drivs av PoE (injektorn sitter i andra änden av huset vid routern). Så jag vet inte om jag på ett bra sätt kan sätta en liten switch i pannrummet som kopplar upp både AP och BV-pump. Alternativet är väl att jag använder bef Cat6 kabel för en switch i pannrummet och sedan löser en ny plats för Ubiquiti-injektorn i pannrummet. Och drar en kabel till BV-pumpen.

Av arowe17

Brygga tråd <-> wifi

Hej,
Jag skulle vilja koppla upp min bergvärmepump (Thermia Atlas) mot min router/internet. Den har ett RJ45-uttag för detta, men jag skulle helst vilja koppla den med wifi. Bredvid RJ45-uttaget finns en USB-A kontakt som används för SW uppdatering. Finns det någon brygga som kan drivas av 5V USB som ger mig uppkoppling? Eller tips på någon annan variant med 230V?

Av arowe17

Börjar med dessa:

Av arowe17

Några tips på vettig lödpenna gör lite enklare hemmaprojekt? Vågar man köpa det på ebay, eller ska man köpa det i mer välkänd butik?

Av arowe17
Skrivet av mrqaffe:

Det finns tex kit likt https://www.ebay.com/itm/312949243061?hash=item48dd3a7cb5:g:8...
då behöver man löda ihop det, fixa en nätdel och en låda, lådan kan ev även fungera som kylare om det är nått passande i metall och vill man kan man bygga på med ett försteg, kanske en dac och nått "smart".
Det går ju även att bygga en egen aktiv högtalare eller nått eller en riktigt bra förstärkare tex med Hypexmoduler. https://www.hypex.nl/

Det är mest att planera vilka byggblock man behöver och montera ihop det mekaniskt och inte direkt nån elektronikkonstruktion som behöver göras.

Hmm... Skulle man kanske kunna bygga en batteridriven chromecast högtalare som man kan ta med ut i trädgården? Man går då utgå från en köpt chromecast audio.

Av arowe17
Skrivet av mrqaffe:

Det går ju att bygga elektronik idag också. det finns många olika halvfabrikat på kinasiterna (typ Ebay) och så kan du bygga egna lådor till det så blir det plåt och träarbete. Bygg ett ljudsystem så får du en del att tänka på även om du gör det från halvfabrikat men du kan ju göra det helt från bara en ritning också om du vill ha ännu mera moment.
Du kan ju också få in mjukvara i det om du använder en dsp eller gör nån egen styrning av det.
Det går också att göra nått med Arduino eller RPI.
Finns också folk som byggt tangentbord på egen hand och det är rätt mycket pillande med det.

När det kommer till mjukvara, RPI och Arduino så känner jag mig ganska blåst. Men att bygga någon form av elektronik kunde vara kul. Det skadar ju inte om 5-åringen kan bli lite intresserad också 😁

Ska söka lite på ebay och se vad jag hittar.

Av arowe17
Skrivet av Robin1992:

Köp en 3d skrivare

Nja. 😁 Jobbar som mekanikkonstruktör och har ett par stora printers på jobbet som jag regelbundet kör ut saker i (för jobbet alltså). Så 3D-printersuget får jag tillfredställt på jobbet.

Av arowe17

Hobbytips?

Hej,
Söker lite uppslag på tekniska och praktiska hobbies man kan pyssla med någon timme eller två på kvällen när ungarna har lagt sig. Typ att bygga, montera, pilla lite med något. När jag var yngre (runt 10 år kanske) så gjorde jag några mindre lödprojekt (färdiga kit), byggde modeller av plast som skulle målas, lego, mecchano etc. Detta övergick senare i datorbyggande. Jag är nu sugen på att göra något liknande fast eventuellt lite mer avancerat då man ändå är dryga trettio nu... 😁 Bor i villa så har tillgång till pannrum/verkstad/hobbyrum och garage.

Hit me!

Av arowe17
Skrivet av Aka_The_Barf:

Får hoppas på 4k som när jag köpte 9700pro för massor av år sedan 😁

ATI Radeon 9700 Pro 128MB? Det var tider det 😁

Av arowe17
Skrivet av mrkhaglund:

Hur fasen blir de för mig som är skelögd? 🤪

Köpa två stycken Special edition Cyclops headset kanske? 😁

Av arowe17
Skrivet av medbor:

Hoppas du gick fram och hälsade

Jag stötte faktiskt på honom i Villa Villekulla och tackade gör alla åren på SweC. 😁

Av arowe17

Kändisspotting på Astrid Lindgrens värld idag! @emilakered

Av arowe17
Skrivet av Chippen2188:

Med VW får du WeCharge och det kommer garanterat ge bästa priser på dom största laddnätverken i Sverige, så behöver inte oroa dig för det. Det ska vara Tesla som kan vara värt att ha utöver det annars håll dig till WeCharge, speciellt eftersom du får det gratis.

Ok 🙂 Men är inte Ionity backat av VW? Är WeCharge en app som används för att betala vid Ionity-stationer?

Edit:
Sökte i Google Play men hittade ingen app som heter WeCharge...

Av arowe17

Vår beställda ID.4 byggs denna vecka, så bör vara hos oss om några veckor enligt säljaren. Nu undrar jag vilka appar man "definitivt" behöver för att kunna ladda längs vägen? Kommer ladda 90-95% hemma, men vad behövs för att ta sig fram ute i landet? Ingick något abonnemang från VW som standard? Ionity?

Av arowe17

Nu behöver jag utöka med en tredje accesspunkt. Ska bli med elbil och behöver förbättra täckningen vid och runt garaget för laddaren och bilen. Vad ska man satsa på från Ubiquiti? Accesspunkten kommer även hjälpa till att täcka vår trädgård bättre, så inte bara bilen/laddaren. Ska man köpa någon enklare än Unify AC LR och sätta i garaget, alternativt köpa någon fläskigare och sätta centralt i huset och flytta ut en AC LR till garaget? Det är kabel draget till garaget (tänker köra PoE). Lagerstatus på Ubiquitis grejor verkar vara svajig eller?

Av arowe17
Skrivet av arowe17:

Tänkte bara informera om att denna väska funkar super med våra grejor. Kvalitet!

Av arowe17
Skrivet av medbor:

Detta betyder ju att vi inte behöver någon annan kontakt för i princip någonting, denna nivå skulle ju klara av en laptop med dedikerad GPU eller driva en extern skärm utan separat sladd

Bra utveckling helt klart, så länge kablar och enheter validerar vad de har för kapaciteter

Ja, varför inte använda internt i en dator? 10st USB-C på agget, 2-3 kablar till GPU, några till moderkortet..

Av arowe17
Skrivet av arowe17:

Överväger starkt att skaffa en ID.4 som personalbil via jobbet. Idag har vi en Toyota Avensis från 2018. Givet att vi kör knappt 3000mil/år så kostar en ny ID.4 lika mycket som vår Avensis per månad, ca 6900:- allt inräknat (drivmedel, skatt, spolarvätska, däck, värdeminskning, service och reparationer, tvätt etc). En bonus är då också att vi får loss kanske 150' som nu är bundna i bilen.

Jag beställde en ID.4

Leverans någon gång i sommar troligen. Planerad "preliminär produktionsvecka 24".

Har fått en offert på en Easee Home laddbox. Någon med positiva/negativa erfarenheter av denna? Laddboxen kommer sitta inom räckvidd från vårt wifi.

Av arowe17

Beställde en ID.4 2wd i början av mars. Säljaren estimerade då leverans till okt-nov ungefär. Igår fick jag mail om att "Bilen ligger i preliminär produktionsvecka 24." Så det ser ju ljust ut om de inte springer på några problem 😀

Av arowe17

Det är ju lite missvisande att bara skriva pris och hastighet... Ibland betalar hyresföreningen alt. bostadsrättsföreningen till leverantören för uppkopplingen. Att då en viss del av priset är inbakat i den vanliga "hyran/månadsavgiften" för lägenheten.

Någon form av standardiserat format vore vettigt för att få en mer korrekt bild.

T.ex. :
Boendeform: Egen villa/bostadsrätt/hyresrätt etc
Nätavgift: Det man betalar till t.ex. stadsnätsägaren
Tjänstekostnad: Det man betalar till typ Bahnhof