Inlägg

Inlägg som Ernesto har skrivit i forumet
Av Ernesto
Skrivet av Dinkefing:

Tack!

Hur är det med bidrag då? Följer de samma uppgång? Bostadsbidrag, socialbidrag mm?

Många saker är knutna till det så kallade prisbasbeloppet, medan andra är frikopplade för att kunna justeras av nuvarande politiska landskap.

Sjukförsäkring, föräldrapenning etc är mot prisbas, tror inte barnbidrag el bostadsbidrag är det

Av Ernesto

Amazon Kindle Paperwhite, helt bortom all konkurrens!

Av Ernesto

Svinbra artikel!

Av Ernesto

Du växer som tusan på att byta jobb. 5 år är i längsta laget i början av karriären. Du bör utan tvekan byta för din egen utvecklings skull. Sen om det andra jobbet är bättre kan jag inte svara på, du ska ju inte jobba där för resten av ditt liv.

Av Ernesto
Skrivet av FireFox:

Kan det verkligen stämma? Min arbetsgivare gav alla anställda ett visst belopp att köpa utrustning till hemmet för under pandemin när vi började jobba hemifrån och har fortsatt med det till varje nyanställd, och vi har inte blivit förmånsbeskattade för detta.

Känner till kollegor som bland annat har köpt bord, stolar, skärmar, hörlurar och lampor, och fått ersatt för dessa.

Vill minnas att i avtalet, för de som tagit del av erbjudandet, framgår det att om anställningen avslutas inom ett år ska arbetsgivaren ersättas med 40% av beloppet, så det kanske innebär att företaget tekniskt sett äger utrustningen under första året.

För att inte förmånsbeskattas måste företaget äga utrustningen och du får låna det och använda det i jobbet. Du kan sen köpa loss utrustningen till marknadsvärde. Det är skitenkla regler runt det där, nära på omöjligt att göra fel om man inte aktivt försöker. Sen har ju inte skatteverket koll på varenda kontorsstol som cirkulerar runt i världen och huruvida den står hemma hos dig eller på ett kontor. Rent generellt bör man som företag vara mycket restriktiv när det kommer till att låta de anställda göra egna utlägg då det blir så mycket bökigare vid eventuell kontroll. Skatteverket skiter nog inofficiellt stenhårt i huruvida företaget ger dig en skärm och en mus till hemmet under pandemin, men för att hålla folk ärliga sker det nog några stickprov lite då och då. De brukar ju till och med informera i förväg och säga typ, i år fokuserar vi på den här branchen och kollar på de här grejerna, hör av er till oss om ni har frågor etc.

Mellan tummen och pekfingret kan man alltid resonera så här: Om man köper någonting på sitt företag som ett led i att bedriva verksamhet som skall generera intäkter, då kan man dra av det som en kostnad. Om det inte finns något verkligt mål att generera intäkter ska man inte hålla på och dra av saker. Om man inte genererar intäkter och bedriver affärsmässig verksamhet kommer företaget att avregistreras och det kan bli lite hoola-baloo om man har otur. Det är så lite pengar att det inte är värt det, om man ska hålla på och bryta mot lagen och sno pengar av sina vänner och grannar kan man ju gå lite mer all-in så att det blir lite mer fartfyllt!

Av Ernesto
Skrivet av Sinery:

Jobba inte som systemutvecklare, inte pga av AI utan för att det är låg lönat och svårt - både att ta sig in och avancera lönemässigt.
Undantaget är SecDevOps och allt det heter, vilket du givetvis kan studera medan du jobbar.

Är väl ett av de mest högavlönade yrkena vi har, tror du tänkte lite fel där hehe.

Av Ernesto

Jag är inte ekonom.

Om ni ska äga stugan och hyra ut det till företaget för 0 kronor, och företaget ska hyra ut till slutkund, kommer ju alla intäkter räknas som vinst och ni kan inte skriva av några kostnader på något vis.

Om ni sen använder företagets pengar för underhåll, kommer ni ju privat beskattas för det i tjänst som förtäckt lån, etc.

Om ni överför stugan på bolaget som eget kapital kan ni ju låta bolaget amortera / betala ränta / dra av renoveringar etc. - Sen beror det ju säkert på detaljplanering och annat om man ens får äga hus på ofri grund i området eller om ni ska överföra hela fastigheten på bolaget, så kanske det inte heller är tillåtet? (kanske?).

Kanske andra grejer som sätter stopp att man inte får bedriva sådan verksamhet där, bla bla bla. Massa frågor att reda ut innan ni kör tror jag minsann!

Av Ernesto

Tarkov är ju från 2017, på den tiden var det AMD 1000 serien eller Intel 7000-serien som gällde. De är ju 30-50% så starka som en 5800. Jag tror inte dipparna har att göra med processorn. 5000-serien räknas ju fortfarande som en "modern" processor och klarar av även de nyaste titlarna. Jag tror problemet ligger någon annan stans.

Det är kul med ny hårdvara, men jag tycker det blir jättedumt när man rekommenderar att alltid köpa senaste generationen, när man redan har mycket kompetenta grejer. Det kommer ju bara resultera i besvikelse och bortslösade pengar.

Det är lätt att rekommendera att andra ska spendera sina pengar - Om man själv inte uppgraderat från näst senaste till senaste och bränt 4-5000 i onödan, då tycker jag man ska vara mycket restriktiv i sina rekommendationer.

Summa summarum: Det är inget fel på din CPU, den borde klara av alla spel som finns utan problem i minst en generation till. Vill du kasta pengar i sjön är det ju upp till dig - Villhöver är på riktigt och kul, så då är det bara att köra. Men om du vill ha faktiska råd huruvida du ska uppgradera eller ej, ur ett monetärt perspektiv, så är svaret utan tvekan att en ny processor kommer ge dig inget annat än hål i plånboken.

Av Ernesto

Bra läge att köra utpressning om bolaget sparar loggarna också

Av Ernesto

Otroligt tveksamt om ens då, de få FPS du tjänar spelar INGEN roll för en amatör. Man kan ju inte uppgradera varje generation för att man kör CS. Blir dyraste söelet någonsin.

Av Ernesto

Jag tror inte en ny processor kommer ge dig någonting i spel i 1440 el 4k

Av Ernesto

https://wigle.net/

Här kan man slå upp vart alla bor som har postat sitt nätverksnamn

Av Ernesto

Snygg phishing.

Av Ernesto
Skrivet av artiqio:

Ok, om vi skippar det internet jag använder under jobbtid, kan jag kräva kompensation på merkostnader jag fått av att behöva använda mitt telefonabonnemang privat? T ex om jag streamar film osv.

Sen, vad är skälig tid att begära att de återgärdar felet? Det har gått två veckor nu utan att de sickat en tekniker eller gjort något åt felet.

Ja, men då måste du bevisa faktisk skada och/eller kostnad, vilket är bökigt.

En olägenhet räcker inte

Av Ernesto
Skrivet av kundun:

Jodå, många unga nya som är vassa på moderna ramverk och patterns men som inte är savvy alls om vad som finns bakom dom. Har man bråkat med grunderna är det betydligt enklare att förstå vad som egentligen händer när man får problem med abstraktionerna. Jämför css/html/js med diverse ramverk, orm's mot sql, osv osv
Säger inte att man måste kunna minnesallokering etc men det underlättar när det blir problem eller om särskilt nötiga uppgifter ska lösas.

Många gamla erfarna som är vassa på moderna ramverk också, jag hajjar inte riktigt vart vi försöker argumentera mot.

Ja, det finns människor som i syn yrkesroll är trötta och inte längre orkar vidareutbilda sig, men då handlar det ju om att man är medioker på sin höjd, inte hur gammal man är.

Du kan ju inte ställa en webbutvecklare mot en som programmerar mot metallen, det är ju två olika yrkeskategorier som kräver olika kunskaper, varav den förstnämnda tenderar att vara rätt dåliga programmerare då de mycket sällan programmerar, och det de programmerar i är synnerligen enkelt att göra fel i. Är ju mest det det hänger på.

Inget av det har ju dock med ålder att göra. Att plastisiteten minskar med åldern betyder ju inte att man inte längre kan lära sig saker, bara att det tar lite längre tid.

Av Ernesto
Skrivet av kundun:

Konceptet är översättningsbart till utveckling också, kalla det dev-native och dev-savvy om det känns bättre.

Man kan inte naturligt idag programmera bara för att man får en iPhone när man är 8 år. Det funkar inte så. Normala människor utsätts inte för kod i sin vardag. Det är någon eller några som dragit helt uppåt väggarna slutsatser här hehe.

Av Ernesto
Skrivet av kundun:

Jodå, många unga nya som är vassa på moderna ramverk och patterns men som inte är savvy alls om vad som finns bakom dom. Har man bråkat med grunderna är det betydligt enklare att förstå vad som egentligen händer när man får problem med abstraktionerna. Jämför css/html/js med diverse ramverk, orm's mot sql, osv osv
Säger inte att man måste kunna minnesallokering etc men det underlättar när det blir problem eller om särskilt nötiga uppgifter ska lösas.

Att vara tech-native betyder ju att man hela sitt liv är uppvuxen och omgicen av digitala tjänster och enheter. Det är ju inget som leder till att man är kapabel att programmera.

Av Ernesto

Det är ju från 2013, så möjligt att stödet har upphört, vet ej.

Av Ernesto

Minst 10 timmar i veckan de senaste 30+ åren. Aldrig mobilspel

Av Ernesto

Snacket om tech-native är inte relevant inom utveckling.