Inlägg

Inlägg som Joakim Ågren har skrivit i forumet
Av Joakim Ågren
Skrivet av Zarlor:

Har en fråga angående nya TV-apparater.

Att köpa en begagnad TV som såldes 2020-2022.

Vi tar ett exempel:
Att köpa en Sony XH-90 för 9000kr. 85"
Tittar jag i Tv-guiden från 2020/2021 här på Sweclockers var den en topp/mid-TV med 4K/120Hz och hade de flesta bra grejer man vill ha då.

Fråga:
Hur mycket skiljer sig dagens TV-apparater (2023-års modell) från modellerna 2020/2021?
Jag tänker att det kanske kan vara som mobiltelefoner nu, det händer inte så mycket mellan varje år.
Eller är bildkvalitén så pass mycket bättre? Denna modell såldes ut/slutade säljas september 2022 för 20,000kr och hade ett introduktionspris på 36,000kr.

Eller är det bättre att köpa en helt ny TV för 10,000kr istället i motsvarande storlek?

Känner inte riktigt att jag hängt med i TV-utvecklingen på sistone. Min TV är från 2015 just nu. Klarar mig bra på den (och har en projektor som komplement, men den är bara 1080p).

Finns ju alltid risker med att köpa begagnat förstås vilket tål att tänkas på!

Vad gäller just XH90 så är den på många sätt en bra TV men tyvärr failar den när det gäller blooming runt undertexter i mörka scener vilket gjorde att jag avfärdade den modellen när jag kollade runt på TV 2020. Här exempel på den effekten:

Av Joakim Ågren
Skrivet av letin:

5 x 4 meter är mitt vardagsrum.

Med andra ord 20 KVM vilket är rätt medel, dock är ditt rum lite bredare än medel, ett medelvardagsrum kanske ligger på 3.5-3.6 m bredd och 5.5 m- 6 m längd. Vilken aspekt av TV'n är det som gör att du tycker den känns för stor för rummet?

Det är ju annars en fantastisk lyx TV med jättebra bild du har som fortfarande går på 50K att köpa utan rea...

Av Joakim Ågren
Skrivet av letin:

Jag har samma fråga fast jag vill eventuellt sälja.
Vad kan min Samsung QE85QN95B 3 månader gammal vara värd?
Den är lite stor för mitt vardagsrum, så jag tänker eventuellt sälja och köpa en mindre tv. Har kvitto med alla tillbehör och kartong.

Ovanligare att folk vill nedgradera i storlek, nu blir man ju lite nyfiken på hur stort vardagsrummet i fråga är dvs längd X bredd?

Av Joakim Ågren

Ofta hänvisas det på andra forum till Sweclockers för hjälp med en del specifika problem eller undringar. Med karantän så förhindras detta flöde så jag tycker inte vi ska ha karantän här. Detta forum är för nischat för det! Här vill folk ha hjälp så snabbt som möjligt från entusiaster och kunnigt folk.

Ibland kan resan mot en ny entusiast/datorfrälst börja med just en prisförfrågan. Minns att mitt engagemang ökade kring datorer 2010 när jag här fick hjälp att välja en datorskärm då min gamla Samsung skärm gått sönder. Blev en Dell IPS skärm som fortfarande kommer till användning. Visserligen var jag medlem redan tidigare men var då mest en lurker...

Av Joakim Ågren

Produkt: Philips 55" TV 55OLED807 - Ambilight OLED 4K
Länk: https://www.proshop.se/TV/Philips-55-TV-55OLED807-Ambilight-O...
Kategori: TV
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=6497256
Pris: 11990kr

En bra deal ifall du är ute efter en 55" OLED TV, Liknar nog priset kan komma sälja för under Black Week så om du behöver TV redan nu kan det vara intressant. Näst billigast är annars Elgiganten som säljer den för närmare 17000 Kr. Kostade kring 23000 Kr när den var ny förra året.

Av Joakim Ågren
Skrivet av Brainsplitter:

Finns bra pris på 14 Pro just nu om det är intressant

#20232458

Det där är ju snikvarianten med 128GB lagring så inte så billigt...

Av Joakim Ågren
Skrivet av maweric:

Du får tillgång till "Högsta" bildkvalitén när du kör Firefox. Med Chrome-baserade webbläsare får du bara "Hög".
https://viaplay.se/se-sv/devices/pc

Var läser du om Firefox? Kan endast se om Edge där...

Men då jag har Viaplay så kan jag välja högsta kvalitet i just Firefox så kan bekräfta att Högsta funkar i FireFox när jag kollar på en serie/film. Vad gäller för sport/live så vet jag inte eftersom jag inte har tillgång till det innehållet med mitt Filmer/Serier abonnemang.

Intressant förövrigt att dessa enhetsbegränsningar inte står någonting om på hjälpsidorna när man är inloggad på sitt konto. Visste sedan tidigare att det fanns sådana här begränsningar för NetFlix men har inte sett nått om Viaplay tidigare.

Finns en del andra konstiga begränsningar med Viaplay tex att man inte kan spola tillbaka i live innehåll på Samsung och Android TV apparater men det går i LG's WebOS samt i mobiler och datorer. Det går heller inte att välja undertexter i Chromecast efter att innehåll börjat spelas upp så det måste man göra i förväg, denna begränsning finns dock inte i AndroidTV.

ViaPlays tjänst är underutvecklad och lämnar en hel del övrigt att önska.

Man undrar ju vad det är i Chrome och andra Chromiumbaserade webbläsare som gör att innehållsleverantörerna inte vill släppa på högsta kvaliteten?

Av Joakim Ågren

Hur är det kopplat egentligen? Antar att du bor i 2 rum och kök där det finns totalt 3 uttag i väggarna 1 i sovrum samt 2 i vardagsrummet med totalt 6 portar, dessa går sedan till en patchpanel i skåpet där dessa 6 uttag ska finnas utmärkta? Hur är sedan routern kopplad? Antar att den röda WAN porten går direkt upp mot medieomvandlaren? Och sen är patchpanelen kopplad mot routern i en av routerns gula LAN portar?

Har jag gjort rätt antagande här?

Av Joakim Ågren
Skrivet av Saagaa:

Vad är poängen med detta quiz? Att veta hur många pinnar intel använder för x arkitektur? Eller Amd då och då? Vem lär sig vad här? Meningslös historia antar jag. Pinnar betyder ingenting ändå så handlar detta quiz om det huvudsakligen... Åtminstone 3 eller 4 frågor in då jag fick nog av dessa irrelevanta frågor.

Om Sweclockers ska finnas kvar som medie i framtiden så bör ni gå djupare in i teknik, t.ex processorer. Att skapa quiz om bästa färgen på bilen är vad detta är.

Gå igenom varför mer eller mindre cache är bra. Eller varför inte vad TLB är för något, som referens.

Det gick dåligt va?

https://media.tenor.com/LSZBqc4yiawAAAAC/robert-gustavsson.gif

Av Joakim Ågren
Skrivet av dakke:

https://www.sweclockers.com/forum/trad/1691317-klarna-vilket-...

hävdar fortfarande att de inte borde få ha sin visa symbol på sidan, de tar inte visa kort utan tredjepartsverifiering via bank id

bank id är svenskt påhitt så utländsk bank = rip att handla med klarna

Pratar du om 3D Secure Verified By Visa verifieringen? I så fall har den inget med Klarna att göra utan med din bank. För debit kort kan en del banker erbjuda alternativ till Bank ID tex SMS kod+ lösenord (gäller endast Swedbanks Mastercard och man måste aktivera det alternativet i nätbanken), för Handelsbanken finns även kortläsare tex. För just kreditkort (särskilt Visa) gäller oftast nu vad jag vet endast Mobilt BankID för svenskar i Sverige som giltig verifiering. Hur kommer det sig att du inte använder Klarnas 30 dagars faktura? Betydligt smidigare och du kan då betala manuellt via vanlig banköverföring/OCR om du så önskar. Förövrigt undrar jag hur du kan använda Klarna utan BankID då det ju krävs för att logga in på sitt Klarna konto? Vad använder din bank för metod för 3D Secure?

Av Joakim Ågren
Skrivet av JustNuVetJagInte:

Ser jag fel eller har du lagt ihop DDR5-minnen med ett moderkort som vill ha DDR4?

Bra att du uppmärksammade detta! Tänkte rekommendera ett annat moderkort men kom sedan på att det saknade BIOS FLashback dvs att man kan använda en BIOS fil på ett USB minne och uppdatera BIOS helt utan CPU. Som det är nu vet jag inte om det går att boota med 14'e generationen utan en BIOS uppdatering? Och då krävs ju en tidigare generation CPU för att göra detta om BIOS FLashback inte stöds!

Av Joakim Ågren
Skrivet av Infiniti:

Tråkigt att det är så långt mellan gångerna det faktiskt kommer bra reor/erbjudanden. Speciellt när de gånger de faktiskt kommer så f*kkar butiken i fråga upp det så endast en minoritet (varav hälften är självgoda scalpers) kan ta del av det.

Är nu på jakt efter en ny iPhone då min TrueDepth-kamera gett upp (endast PIN för upplåsning/BankID etc nu). Hoppas på deals på förra årets Pro-modeller under hösten/vintern. Minns att det var bra reor på modeller med extra lagringsutrymme för något år sedan, men har inte sett något liknande i år.

Jag personligen tycker det är konstigt att FaceID kan få finnas eftersom då kan ju tex tjuvar eller ordningsmakt tvinga till sig tillgång genom att scanna ansiktet på dig om de får tag på din mobil till skillnad från pinkod som du ju kan hålla hemlig, därför jag endast litar på pinkod i min Android mobil. Men men håller med dig, svagt med erbjudanden men kanske blir nått till Black-week om nån månad?

Fast det fanns ju tidigare i år nått fantastiskt erbjudande på Facebook om nya iPhones för 29 Kr i nån Elgiganten butik i Västerås! Självfallet en blåsning men var en del som gick på den minan...

Av Joakim Ågren
Skrivet av joakim99:

Tillbaka på ungefär samma nivåer som det var sommaren 2001.

<Uppladdad bildlänk>

Det som skiljer 2001 från idag är att man då visste att det var en tillfällig dipp. Nu är det mer osäkert hur länge den svaga kronan kan vara? Kan det bli så att detta varar i åratal?

Av Joakim Ågren

Skulle nog uppgradera minnet till 6000 MHz varianter eftersom det utvecklar sig till att bli nån sorts standard för DDR5 och prisskillnaden är liten, vid nybygge idag skippa tanken på DDR4. Sen det där chassit står att det inte kommer lager förrän januari nästa år så välj annat chassi. Skulle nog också när det gäller Intel välja en CPU med inbyggd grafikkrets med tanke på den lilla prisskillnaden. Kan komma väl till pass nån dag tex vid felsökning eller om ens GPU går sönder.

Vad gäller nätagget skulle jag också välja minst 750 Watt men helst 850 Watt med tanke på framtida uppgraderingsmöjligheter. Vad gäller RTX4060 så kan den knappas kallas prisvärd, inget grafikkort idag över 3000 Kr bör komma med mindre än 12GB VRAM vad gäller nytt. Men det är svårt... Vad har du för maxbudget?

Av Joakim Ågren

Jaha lite över medel då så godkänt resultat. Hade egentligen hoppats på minst 7 rätt men gick bet på en Intel sockel från forntiden!

Av Joakim Ågren
Skrivet av QRikard:

Jag blev just nekad av Aditro pga avsaknad av namn på kvittot. Fotade fysiska kvittot från butik, nytt försök nu med pdf kvitto från power (finns om man är inloggad).
Dock en överraskning att jag har 3 ordrar på soundbar och 3 annulleringar (order med -1 i saldo). Köpte fysiskt i butik och har en soundbar hemma, dock ingen återbetalning så lite ordning verkar dom ha åtminstone.
Stor omväg bara för att sluta med en surfplatta i handen...

"Hej,

Dina uppgifter för registreringen i Samsungs kampanj är ofullständiga. Vänligen gör en ny registrering och se till att all information är korrekt ifylld och att rätt kvitto är bifogat.

Ert namn saknas på det bifogade kvittot. Välkommen att göra en ny registrering med ett kvitto där detta framgår, har du inte tillgång till detta kan din återförsäljare maila ett till dig.

Med Vänlig Hälsning

Aditro Logistics AB"

Egentligen borde du bestrida detta för krav på namn på kvittot finns inte i villkoren för erbjudandet och ofta innehåller kvitton från fysisk butik inga namn (men du valde ändå det andra alternativet och fixa fram ett namn). Finns många som skickat in kvitto utan namn och fått det godkänt. Det som gäller är att om ett köps gjort av en kvalificerad produkt och man kan bevisa detta köp med kvitto/orderbekräftelse samt rätt serienummer på produkten som gjorts senast 15'e oktober så ska man få bonusprodukten. Samsung ska inte få slingra sig undan här...

Av Joakim Ågren
Skrivet av Nevil:

Mja, Än sålänge.. De ska ändra det efter nyår nu om ja fattat rätt, Att man måste "verifiera" med ID eller Pass oavsett förnya eller skapa nytt BankID..

Var har du läst detta?

Står inget om detta på min bank (Swedbank) Inte kan jag heller hitta nått om detta på BankID's egna hemsida...

Av Joakim Ågren

Lite oroväckande ändå...

Har Sverige börjat bli betraktat som fattigmans-land likt Öststaterna? Vår svaga Krona är verkligen illavarslande...

Av Joakim Ågren
Skrivet av Nevil:

Måste ju snart ha ID eller Pass för att förnya Bank-ID, så varför inte integrera allting i ID ? inkl körkort m.m

I dagsläget krävs bara pass/ID ifall du ska ny-installera ett BankID och använder bankdosa för att identifiera dig. OM du redan har ett BankID och ska förnya det på samma enhet och använder ditt gamla BankID alternativt ett annat BankID på annan enhet så funkar det utan pass/ID ifall du befinner dig på samma plats som du brukar när du använder ditt BankID tex i hemmet. Det som brukar trigga ID krav är just ifall man använder dosan eller om man befinner sig på annan plats när man försöker förnya.

Av Joakim Ågren

När det gäller pannkakor så är riktiga pannkaksjärn överlägsna de flesta vanliga stekpannor vad gäller resultatet. Kan rekommendera denna i gjutjärn från Skeppshult:

https://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/stekpannor/ske...

Jag tycker även dessa är bättre på att steka ägg!

Nackdelen med gjutjärn är ju att de är lite småkrångliga att rengöra samt att det tar tid att få dem perfekta och om man råkar bränna något så illa att man måste rengöra pannan på ett sätt som förstör den perfekta ytan så måste man börja om från början och "köra in" pannan. Men det är det värt för perfekta pannkakor Kan med fördel även användas för att rosta bröd....