Inlägg

Inlägg som Gzerd har skrivit i forumet
Av Gzerd

Sen när digitalkameran tog över så glömde folk bort hur bilder såg ut förr. Folk tycker det är realistiskt med neonstarka färger och ytor som ser bakgrundsbelyst ut. Men det finns ingen kvar från tiden som det var förr.

På analoga bilder så såg inte fotade blommor ut som neonlampor, det var ett naturligt färgspektra.

Men det väl ingen som minns hur det var när man tittade på pappersbilder

Systemkamera eller inte vem bestämmer?
Syftet med systemkamera är ju för att ha fullständig kontroll, men det går ju inte när det ändå finns underliggande funktioner som inte går att deaktivera såsom att när du flyttar kameran så ändras ljuset

Förr behövde du inte ens en systemkamera när det räckte med en kompaktkamera att fota hustak och resten himlen utan att huset blev underexponerade.
Digitalkameror har bara ljusmätningsmetoder som ändras sig när du flyttar kameran,, det finns ingen fast ljusmätningsmetod dvs beroende som analoga har.

Vad är naturligt, ja den definitionen har reducerats ut med digitalkamerans ingångna defekter av vanemässiga färgspektra. Att det blir starka färger o kontrast är endast en orsak av digital exponering. Även idag så verkar bildsensorn få överljus som tenderar till överdrivna överexponeringar i stora ljusförhållanden.

Det här har visst folk glömt bort som vant sig att det blir problem i vissa ljusförhållande, men med en analog så var det princip inga problem.

Folk har blivit så indoktrinerade med starka färger och kontrast ut av digitalkamerans defekter jämfört med analog.

Det är en smaksak. tyckte ni likaså år 2002 - 2004?
Ingångsläget på indoktrineringen hade inte börjat

Av Gzerd

Det första exempelbilden är inte ändrad, Jag har anpassat där jag stod för det närmaste naturliga. Så är det naturliga färger fotat med färgrymd Adobe-RGB

Ställ frågan till dig. Är färgerna neonstarka? Uppfattar du på riktigt att gräset princip lyser? Uppfattar du att berg är knall-grå-blå och mossan princip lyser? När digitalkameran kom så blev färger så starka. Analoga bilder är inte så

https://i.imgur.com/6SV5v8a.png

Här har vi en till naturligt foto som togs här om dan. Så här såg det typ ut på 80-90-talet på vernissage, mjuka toner. Det var nåt helt annat på den tiden.

Av Gzerd

@Nissling:

Hur resonerar du?

Vad är logiken att påstå att man ändå inte kan få som det såg ut
Du tycker att det är rationellt att istället överdriva med effekter så det inte ens är i närheten mer naturlig färg o kontrast, så har du reducerat alla aspekter på den naturliga grunden.
Vad är det du menar,, verkligen paradoxalt?

Att färger är något starkare är väl inte så farligt.

Men när man avsiktligt gör ett foto något oskarp som reducerar omfattande detaljer och färgnyanser som inte är naturligt,, så ser det mer ut som en renderad bild från programmet Vue, färre polygoner därför ser det något oskarpt ut.

Ser ut som första utkast av en nybörjare som leker med Vue men det blev lite för ljust och fel färgtemperatur.

Ska renderade bilder med Vue också räknas som foto,, det ser ju inte handgjort ut och uppfattas som ett foto? Ska det här heta illustrationsfoto?

Av Gzerd

@Hujeta:

Det är frågan vilken definition man avser. Den nya definitionen verkar vara efter råformatet, så talar man inte längre om traditionell grundläggande framkallning som man gjorde i mörkrum. På det gamla sättet kunde man inte separera färgnyanser och enbart öka på kontrasten mm.

Så kom råformatet med helt nya förutsättningar. En massa reglage för olika funktioner. Den stora trenden att avvika från original sensordata så fotot får ett orealistisk intryck att i sin verkan inte uppfattas som vanligt foto.

Jag säger så här.
När är ett utövat foto går över så det inte kan identifieras som ett foto i sitt nya verk så blir bilden en möjlig utövning att göras med pensel, det är då bilden tappar sin väsentlighet från kameran som likaså kunnat varit en avmålning från platsen. Det kvittar vilka detaljer det är när det synbarliga intrycket inte uppfattar av relation till ett foto.

Det finns fotografiska målningar,, vad kallas det, fotografisk bildutformning?
Hur ska det här definieras med fotografiska målningar t.ex höst massa trän och löv samtidigt som folk manipulerar foton långt ifrån vad målningar presenterar?

Av Gzerd

@Ferrat:

Inte alls luddigt.
När råformatet kom så kom trenden att manipulera så omfattande som inte är autentisk, Nu ska man alltså inte visa autentiska bilder.

Det krävs en större prestation o skicklighet att fånga autentisk attraktion. Du står där och ser nåt vackert,, så behöver man ha rätt inställningar i kamera. Bör inte det här värderas mycket högre att fånga motiv direkt utan att manipulera så omfattande.

Men när folk lägger ut ett manipulerat foto och fått flera hundra kommentarer så kan man ifrågasätta vad de har får utlåtande för, Men den o-manipulerade fotot skulle nog inte fått så mycket utlåtande.

Av Gzerd

När räknas ett foto som målning dvs handgjord avsiktlig utförande+

https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/3759073.htm

Det är vanligt att folk manipulerar bilder men frågan är om det kan räknas som ett foto som inte kan uppfattas som det. Det är vanligt att folk överdriver färgnyanser och tar in nyanser som inte fanns på riktigt

Folk gör foton till något helt annat än hur originalet såg ut och kan det verkligen kallas för foto?

https://i.imgur.com/e3nRjjZ.png

Den här tog jag här om dagen, den är inte manipulerad.

Så var går gränser när ett foto inte kan tillkännagivas som ett foto, det kunde lika gärna varit en målning?

Av Gzerd

@cyklonen:

Ordet "amatör" har ju en laddad negativ innebörd som används som skällsord när nåt är dåligt
--- Åh jösses vilken amatörbild.

Har du fotokunskaper så vill du väl inte dra på dig en betäckning som inte motsvarar för vad du kan? Du har ju fotokunskaper på det viset att du inte fotar slarvigt med fel inställningar. Vad ska du utge dig för när proffs är ett ett yrke och inte för själva underbyggande prestationen?

Så här se synonymer ut på amatör
* lekman, icke‑professionell, icke yrkesmässig utövare, outbildad;
* nybörjare, novis, blåbär, gröngöling; dilettant, klåpare, kludd, oskicklig utövare.

Låter inte så fint va?

Synonymer på professionell
* yrkesmässig, fackmannamässig, fackmässig, sakkunnig, yrkes‑,
* expert‑; yrkesskicklig, skicklig, kompetent, proffsig

Det blev nåt helt annat

Men kända naturfotografer kallar man inte för amatör hur förklarar du det? Varför slipper dom ordet "amatör"? Trots att det inte är ett yrke, verkligen dubbelmoral när ordet inte ska med

Av Gzerd

Varför amatörfotograf?

Begreppet "amatörfotograf" låter nedvärderande att inte tala för någon med fotokunskap utan någon som fotar för enkelt nöje. Det kvittar hur duktiga folk är när det saknas begrepp som anger deras befintliga tillstånd. Att du har fått jätte bra betyg i en fotoskola det kvittar,, du är fortfarande amatör

Det representativa begreppet "professionell fotograf" det är ensidigt som bara baseras på att folk tjänar pengar på att fotografera, det är då ordet "professionell" tillämpas

Folk som tagit ingenjörsutbildning för eget syfte kallas dom för amatöringenjör?
Har aldrig hört det.

Dags för debatt.

Av Gzerd
Skrivet av mkl:

Det är sant att onlinehandel skapar en utmaning för fysiska butiker men vi ser även att företag som började med enbart online försäljning börjar öppna fysiska butiker av olika skäl, exempelvis Amazon, inklusive deras köp av Whole Foods samt SkinCity i Sverige

Men det går inte att bedöma storleken på saker på nätet
Att köpa på nätet är ju opålitligt. Som när Nintendo-mini lanserades för nåt år sen och folk hade förbokat men det var många som inte fick något för att tillverkningen var slut

Så när nåt lanseras så måste man vara först i kvarn i butiker. Att förboka på nätet går ju inte att lita på när det gäller begränsat lager

Av Gzerd

Det här borde vara ett brott mot konsumentlagen. Kontantkort är ett annat betalningssätt

I så måste Telia ta 15kr på vanligt abonnemang om man inte ringt över 400kr inom 30 dagar
Det ska vara rättvist eller hur?

Av Gzerd

Din dator blir bara några år

Nån generell kategorin hårdvara fanns inte så jag tar här

Från början så användes datorn som ett verktyg för olika ändamål, det var tiden före internet. Några aspekter på senaste operativsystemet var dock inte viktigt när folk kunde sitta med gamla operativsystem.

När datorn var en oberoende pryl detta försvann när internet blev vanlig. På grund av massa datavirus så måste folk ha senaste Windows som underhålls . Din Windows upphör efter några år

Idag lever datorer lika länge som Windows, och har du otur så kan du ha inkompatibla saker som förhindrar uppgraderingen. Men vad synd så blev du tvungen att pröjsa en ny dator.

Du förlorar på att pröjsa en dyr dator när du inte ens vet om drivisar blir kompatibla till att uppgradera Windows. Om några år så sitter du där med ett felmeddelande. Japp det var den datorn för 15..00kr

Så slängs massa fungerande datorer. Så här var det på 80-90-talet

Vad vill ni säga?

Av Gzerd
Skrivet av sweisdapro:

Nu är jag ingen kameraexpert, men du har fått otaliga svar i tråden som förklarat för dig att "klara färger och bra kontrast" inte är samma sak som bildkvalitet och frågat dig om du ställt in kameran rätt, du har till och med en användare som tagit sig tiden att redigera bilder från båda kamerorna för att "simulera" vad som hade hänt om du ändrar i kamerans inställningar, vilket visar att bilden från den kamera du beskrev som "skräp" hade en mycket skarpare bild.

Varför byter du ämne?
Men det hindrar ju inte att dra upp skärpan i den gamla filmkameran JVC GZ-HD5 så bli det lika skarpt eller ännu skarpare. Vad tog höstfärgerna vägen, men med JVC Quad Proof ser det ut som att det var vinter.

Förövrigt kan jag inte ger mer svar eftersom det saknar anspelning på senaste film. Upplösningen är inte frågan utan bildkvaliteten färg och kontrast.

Av Gzerd
Skrivet av anon265474:

@Gzerd Vet inte om jag håller med om att tiden stått till sen 2006.. Syftar framförallt på den nya kameran som Blackmagic släppte ganska nyligen, Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K. Den filmar 4K RAW 60fps för en bråkdel av vad det liknande teknik kostade förut.

Nu är det filmkameror vi pratar om.
Varför byter du ämne som inte besvarar filmen jämfört med äldre bildbevis?
Ser inte du vilka klara färger det är och bra kontrast. Det här är bevis att dyra filmkameror fortfarande gäller. Så tiden står still sen 2006 när det alla filmkameror var rätt dyra.

Jag har köpt ett gäng billiga filmkameror som var dåliga. Hur tror du det känns att köpt filmkameror som inte utger sig efter marknadsföringen. I verkligheten visar det sig vara något annat. Köper du en billig filmkamera så får du räkna med defekt vitbalans, konstiga färgtoner som inte sker med en kamera.

Så måste du köpa dyr filmkamera för att kunna sätta fast extern mick för bättre ljud. Billiga filmkameror har ingen blixtskohållare.

Av Gzerd
Skrivet av Sebbepojken:

@Gzerd: Varför väcker du liv i en död tråd? Du har livat upp den i två omgångar nu; först efter sju månaders tystnad och nu efter tio ytterligare månader.

Vad bygger du den logiken på? Tiden påverkar ju inte innehållet tråden. Det finns jätte långa aktiva trådar, varför är det inte lika logisk att avluta för att tråden är så lång. Men då är det inte på tal om varför hålla igång en några månaders gammal tråd

Det blir svårt att göra uppföljning i en ny tråd när historiken inte finns.

Här visar jag att dyra filmkameror fortfarande gäller tiden har stått still sen 2006
Vilken billig filmkamera kan konkurrera en Panasonic HC-VX1 ?

Sista scenen är filmat med aromatisk vitbalans för att få fram det naturliga kvällsfärger. Med en dyr filmkamera så funkat automatisk vitbalans jätte bra.

Av Gzerd
Skrivet av Jonny Myran:

Vad är det som ska diskuteras? Varje gång någon lägger fram sakliga argument och förklaringar på det du uppenbarligen inte förstår så blir svaret "Men ser du inte hur dåligt det är?", följt av ordbajseri från någon som uppenbarligen inte kan så mycket om kameror som han inbillar sig och vill ge sken av.

Jaså hur då

1 Du lägger fram film som bevisar filmkamerors resultat
vilket ena filmkameran visar en anmärkningsvärd sämre bild.

2 Folk kommer med avvikande svar som inte har sin relevans
till vad som kritiseras.

Säg mig vilka är det som ordbajsar?

Någon påstår i tråden att dyra filmkameror inte innebär är bäst. Det är endast jag som lagt fram bevis. Säg mig var är relevansen när ingen har kommit med bestridande källhänvisning att det finns bra billiga filmkameror

Så du är tvungen att pröjsa en filmkamera runt tiotusen för att få motsvarig bildkvalite som typ i dokumentärfilmer "Blowing Up History" på Discovery Science.

Bra filmkameror har dock inte gått ner i pris. Alla dessa billiga modeller är rena skämtet.

Av Gzerd
Skrivet av Fltoig:

@Gzerd Det känns som du har en lite konstig inställning och uppfattning kring både kamerorna och svaren du fått.

Det låter som du trott stenhårt på att "Ju dyrare ju bättre", och nu upptäckt att så inte är fallet.
Först och främst, priset säger absolut noll om en produkt egentligen. Företag sätter vilket pris de vill, priset behöver inte bygga på en ren prestandajämförelse. Bara för att JVC:n är dyrare behöver den inte vara bättre vad gäller de aspekter du värderar.

EDIT: Med lite trix i inställningar och kanske redigering av filmen så borde det dock gå att få bättre bild.
Men viktigt att komma ihåg är att, inom film- och fotografivärlden så är ljuset i princip allt. Dåligt ljus innebär allt som oftast dåligt resultat. Så man får se till att använda det ljus som finns till sin fördel. Sen klarar såklart olika kameror detta olika bra, men man måste upp bra mycket högre i pris för att få prylar som briljerar i dåligt ljus.

Varför inte.
Hur förklarar du alla mina grisen i säcken eftersom specifikationer inte talar för verkligheten.

Först köptes JVC GZ-R435BEU Quadproof 2.990kr som bilden är kontrastlöst i sämre ljus. Platt glas framför som inte är optisk, det blänker över hela bilden när solen är i närheten. Så omfattande reflektioner blir det inte med ett filter på kameran
Så tappar den lätt fokus

Sen blev en CANON LEGRIA HF R806, 2.490 kronor.
Den filmar uselt på vintern, snön blir kraftigt motljus, allt blir mörk. Temaläge snö så blev allt överdrivet överexponerat inga konturer. Så har den felaktig vitbalans. I starkt ljus på sommaren så blir vita hus ljusrosa och asfalt mörkrosa

Sen blev det en SONY HDRCX450, 3.490 kronor
Det blir överdriven ljusskillnad av kontrast på sommaren. Men den funkar bäst på vintern och dåligt ljus

Sen blev det över låga priser Panasonic HC-VX1, 8 990 kronor
Den här filmar typ lika motsvarigt som min gamla filmkamera sen 2008

Så dyr filmkamera är i högsta grad bäst, jag har ju bevisbördan av värdelösa filmkameror som jag köpt i tron på falsk marknadsföring

Av Gzerd
Skrivet av PlogarN97:

Hoppas på värme likt förra året.

Blir det för varmt så hoppar jag i polen som finns 250 meter från jobbet

Förstår mig dock inte på folk som måste ha en AC och folie på fönstren när det blir över 15 grader ute.

Skickades från m.sweclockers.com

Jaså så du tyckte förra sommaren var bra med eldningsförbud redan i maj. Stadsbor drabbas att inte kunna grilla på allmänna grillplatser. Det är bara husägare som kan grilla.

Vad är en ssommar för folk som bor i lägenhet? Gå förbi övergivna grillplatser på kvällen med önskan att kunna grilla. Det är hånskrattande när husägare minglar med grillen.
DET HÄR FÅR INTE NI GÖRA ERA SARDINER HA HA!
Det ska vara som en förbannelse när det är generell eldningsförbud men påverkar inte husägare.

Inte så konstigt många skiter i eldningsförbudet för ska hela sommaren gå förlorad på alla grillplaner?

Av Gzerd
Skrivet av Aleshi:

Ett UFO är något oidentifierat. Per definition så måste bilden vara så dålig att du inte kan se vad det är för att det ska bli en bild på ett UFO. En bra fotograf, med bra utrustning under bra förhållanden kan inte ta en UFO-bild, han lyckas bara ta bilder på väderballonger, flygplan, rislyktor osv.

Men om vi pratar om rymdvarelser. Människor har teknik och förstånd nog för att inte sväva runt med starkt ljussken lagom högt upp i luften. Har de teknik nog att ta sig ner och flyga runt i lägre atmosfären så har de förstånd nog till att göra det på en höjd och under tider då de inte ses på mils avstånd. De skulle se till att inte använda ljusskapande motorer. Och de skulle hålla sig så högt eller så lågt att de inte upptäcks. Om de nu skulle bemöda sig med klumpigheten med bemannade farkoster.

Märkligt nog så får folk hökögon som kan rita av hur objektet såg ut men kameror lyckats inte med nånting. Det finns lista på förekommande objekt som folk har sett.

Kan det fortfarande definieras som UFO när folk vet hur objektet såg ut?

1 Du ser hur objekten ser ut
2 Objektet är främmande
3 Vad kallas det då?

Det kan ju inte heta UFO eftersom du har sett formen på objektet

Av Gzerd
Skrivet av mikgus:

Glöm inte att du har luft mellan kameran och objektet. Märkte redan när jag beskar en filmsnutt filmad med mitt 180mm objektiv hur mycket luften rör sig och sabbar bilden på relativt korta avstånd.

Apropå bilden i trådstarten

U Unidentified. Nej det är ett hus
F flying. Nej det ligger på marken som hus oftast gör
O object. Ja det är ett objekt.

Det håller inte för då skulle bilder på flygplan också vara lika dåliga

Av Gzerd

Nu har vi spårat ur här. Tråden diskuterar varför det är så svårt att fota UFO oavsett att folk har erfarenhet.

Det bör ju vara en grundregel för erfarna fotografer att alltid ha fokuset på oändligt när man mest fotar landskap. I mörker med bländande ljussken så bör det vara rekommenderat med ett polariserat filter som tar bort överflödigt ljus, o på dagen så blir allt långt bort kontrastrikt,, utmärkt i lite dimma.

Men nejdå, märkligt nog så dyker UFO bara upp på områden som folk inte kan nåt om fotografering. I mörker så är autofokus värdelös. Det är ingen som har kommit på att ratta in fokuset Men när folk ska fota rally det är då det är så viktigt med manuell fokus.

Är det verkligen så svårt att fokusera nåt bländande om man har rätt utrustning?
Sätt bländande lampor på en drönare som sveper förbi i mörkret.

Men förövrigt så visar man hur bra kameror fotar i dåligt ljus