Inlägg

Inlägg som Olegh har skrivit i forumet
Av Olegh

Är inne på samma spår som @lillaankan_i_dammen

Om Apples mellanhandsavgifter verkligen är så mycket värre än Googles (enligt Spotify), så torde det mest effektiva sättet att bemöta det vara att ha olika prissättning gentemot kund baserat på om du använder applikationen på en iOS- eller Android-enhet.

Ja det drabbar dig som apputvecklare, men det var du som valde att utveckla en app för en särskild plattform med alla associerade fallgropar. En plattform som inte tillåter sideloading SAMIDIGT som man inte erbjuder gratis distribuering via en egen kanal har som explicit mål att kontrollera apputbud och vara en "gatekeeper". Det medför extra kostnader och för mig verkar det rimligt att överföra de kostnaderna på slutanvändaren.

Av Olegh

Röstkontroll. För mig är det inte en feature, det är en bugg. Jag är för gammal (35) för att försöka prata med döda ting. Automatiska telefonsvarssystem är illa nog.

Om din produkt lägger prio på detta så är den inte för mig.

Av Olegh
Skrivet av Baxtex:

Jag ser inte riktigt poängen med dockan. Om man har något sånär modern tv eller mediaspelare kan man streama inom sitt lokala nätverk från speldatorn. Smidigt.

Äger ingen särskilt vass speldator (dock en laptop med ett 2060 med några år på nacken) och ville komma ifrån så mycket potentiellt trassel som möjligt med att ansluta/konfigurera flera handkontroller till en Windows-dator.

Helt ärligt så har vi/jag inte provat exakt hur smidigt/osmidigt det är att använda grejerna vi redan hade, så det är möjligt att det var ett onödigt köp för oss (mtp att portabiliteten inte lär nyttjas särskilt mycket).

Av Olegh

Köpte en (plus den officiella dockan) som min fru ska få i julklapp. Hoppas vi kan hitta fler trevliga co-op spel än vad som finns tillgängligt på Nintendo Switch

Hoppas/tror att vi kommer uppleva prestandan som tillräcklig. Om det hade funnits en mindre portabel "steam-konsol" utan skärm och styrdon för liknande pris men med bättre hårdvara så hade jag köpt det istället. Smidigheten (enligt vad jag läst) och hur den verkar vara mer plug-n-play jämfört med en vanlig windows-dator kopplad till en tv var det som fick mig att slå till.

Av Olegh
Av Olegh
Av Olegh

Klickade hem en ny cykel tidigare idag, en Canyon Roadlite 6 WMN

När jag jämförde geometrin på herr och dam-versionen så verkade skillnaderna hyffsat små, mest bara sadelrörs-längden som skiljer. Jag gick dock emot storleksrekommendationen (176 cm lång, 83 cm innersöm) large och valde medium istället. Kikade lite på Roadlite 5 också, men om Sram växlarna (aldrig testat Sram innan) inte hade funkat perfekt så hade det grämt mig nåt oerhört att jag inte valde en cykel med Shimano istället.

En annan cykel som jag kikat på, Marin DSX 2, kommer med ett förslag till personer mellan 167-178 cm att välja medium. Den har stack och reach på 573 och 405 mm. Canyonen som jag beställde har 582 och 414 mm, dvs den är lite större men rekommenderas av till personer mellan 164-173 cm. Känns den mot förmodan för liten så kan man ju byta styrstammen.

Har under ett drygt år haft en stor tung 29" MTB med riktigt sunkiga växlar och bromsar så jag ser fram emot det här bytet iaf för nöjescykling och turer där cykeln inte lämnas obevakad några längre stunder.

Av Olegh

Jeeves

Av Olegh

Min sociala ängslighet är betydligt större när kommunikation/interaktion sker via telefon/mail/chatt/video.

"Alla" interaktioner dränerar mig i någon utsträckning, men är det möjligt så föredrar jag alltid IRL även om jag måste medge att online oftast funkar helt okej, åtminstone på kort sikt

Av Olegh

Väljer redan att inte använda någon app för att läsa innehåll på reddit. Ganska ofta att man stöter på någon tråd på "framsidan" som inte kan komma åt från webbversionen men meh. Bryr mig inte tillräckligt mycket. Gissar att jag bara kommer sluta med att läsa reddit helt om de blockerar åtkomst till fler och fler trådar.

Av Olegh
Skrivet av oatp1b1:

Durham eller? I så fall ligger det väl prismässigt bra mycket närmare Kalifornien än Alabama.

Charlotte. Hade ingen aning om att Durham är dyrt

Av Olegh
Skrivet av Swedishchef_90:

Är inte 5600 usd ganska dålig lön då du inte har semesterersättning, pension etc? Typ lön runt 22-25k i Sverige? Eller är det normal ingångslön

Har ingen aning faktiskt, hade inget förhandlingsutrymme. Eftersom att min sambo i dagsläget försörjer mig så är någonting bättre än inget. En klasskompis (också internationell student) valde att göra sin praktik obetalt eftersom det är ett krav för att kunna ta examen. Det här är en kort tidsbegränsad grej så känns inte rätt att kalla det ingångslön. Tänk mer exjobbs-lön.

Skrivet av oatp1b1:

Beror väl på om arbetsplatsen är i Kalifornien eller Alabama.

North Carolina, så mer Alabama än Kalifornien!

Skrivet av Swedishchef_90:

5600 usd är väl 25% federalskatt sen + delstat skatten sen har man medical på ~3% sen jämfört med Sverige så är semester 12% och sedan pension på 4.5%+
Sen behöver man kompletterande sjukförsäkring...

Nu vet jag inte vad min årsinkomst kommer bli, men ett överslag med min praktikplats-lön ett helt år resulterar i ca 15% statlig inkomstskatt. Sjukförsäkring nämndes i min onboarding-dokumentation men jag får erkänna att jag inte hängde med i svängarna där. Borde kanske kolla på det igen. Just nu betalar jag ur egen ficka via terminsavgift.

Av Olegh

Från Januari fram t.o.m. ungefär nu: ~1200 USD/mån som lärarassistent
Från och med Juni (om allt går i lås): ~5600 USD/mån på min praktikplats (timlön så noll i förmåner, semester etc.)

Håller på att avsluta min utbildning (MS) som datavetare och affärsanalytiker

Av Olegh
Skrivet av Printscreen:

Varför vänds den här artikeln mot Apple? Om säljaren inte låser upp enheten är det ju säljarens fel, inte Apples.

Jag tycker det är samma sak som att sälja en bil men inte skicka med nyckeln, och att köparen inte kollar om nyckeln hänger med.

Riktigt konstig vinkel här. Såklart ska inte varken laptops eller mobiler kunna låsas upp, inte ens av autoriserade firmor?!

Tycker du verkligen att det är jämförbart?
Alla bilägare: Hur många procent känner till att en bil kräver en nyckel för att komma in i och starta?
Alla mac-ägare: Hur många procent känner till den nödvändiga proceduren för att återställa datorn innan avyttring av maskinen till en ny användare?

Och från artikeln:
"De användaruppgifter som "Hitta"-applikationen nyttjar lagras i säkerhetskretsen och om det inte inaktiveras innan återställning förblir enheterna låsta för en eventuell ny användare."

Artikeln går inte riktigt in på det, men det antyds att det inte ens är så "enkelt" att man som köpare tar kontakt med säljaren för att få problemet fixat, om denne inte inaktiverat säkerhetsfunktionen innan återställning. Köper jag en bil och inte får nyckeln pga säljarens (och min egen) okunskap, så kan vi nog luska ut att den där lilla mackapären som kallas nyckel är vad jag behöver för att bruka bilen.

Apple för skit för detta eftersom de har grävt en fallgrop som oskyldiga trillar ner i, och möjligheterna att ta sig ur gropen verkar inget vidare. Som lök på laxen har vi brist på miljöhänsyn och (förmodat) hyckleri.

Av Olegh

Jag flyttade till USA i slutet på 2021 för att plugga. Gjorde mig av med typ allt jag ägde för att sakteligen skaffa nya prylar med hjälp av mina besparingar i skräp-SEK. Plus inflationen som alla måste brottas med... Jag lever fortfarande gott men det är surt ändå.

Av Olegh
Skrivet av Kalium:

Äger ingen SUV eller crossover själv, men har kört en del olika. Farsan hade en XC60 D5 förut och numera en XC60 T8 hybrid. D5an hade sportpaket med sportfjädring och allt det där men var fortfarande hemsk att köra och drack en hel del soppa (som alla andra Volvos verkar det som). T8an går riktigt bra i en rak linje men så fort man behöver svänga eller bromsa så känner man av höjden och tyngden och man håller på att skita på sig för det känns som att köra ett hus. Båda var klumpiga att parkera med, trots kameror och sensorer. Sambon kör en Qashqai, lite mindre och smidigare än XC60 men fortfarande inge vidare att köra. Duger för stadskörning men på motorväg så känns det inte särskilt trygg. Bränsleförbrukningen är dock förvånansvärt bra för att vara en bensinare. Har kört BMW X5 också, gillade inte. Föredrar helt klart 5-serie.

Själv kör jag en BMW 3-serie. Sänkt, Bilstein sportfjädring, polyuretanbussningar, lågprofildäck. Ligger som ett strykjärn på vägen och känns alltid trygg att åka i. Är 180cm lång och väger tresiffrigt, dock vältränad, men har inga problem att ta mig i eller ur trots att den är sänkt och jag har sportstolar. Har kört till jobbet på vinter på oplogade vägar, hade hela fronten full med snö efter att ha plogat min egen väg till jobbet men med fyrhjulsdrift och 300 hästar så tar man sig fram ändå om man kopplar ur antisladd och antispinn och vågar köra på lite. Jag tar mig även upp/ner för branta grusbacken till föräldrarnas sommarstuga utan problem. Går även kanonbra att dra fullastad släpvagn uppför den backen, behövs inte SUV till det. Fick även in fyra hjul och fyra lösa däck i bilen när jag fällde sätet, inte illa för en liten 3-serie. Den enda nackdelen jag tänker på är vägljudet. Dom lite högre bilarna kommer längre ifrån vägen och har betydligt mycket mer gummi än vad jag har så vägljudet blir inte lika tydligt. Men det går att få till med en vanlig kombi också. F11 5-serie tyckte jag var otroligt bekväm och tyst att köra, tystare än både tjejens Qashqai och föräldrarnas XC60.

Jag håller med TS, förstår inte grejen varför nästan alla ska ha SUV eller crossover. Vi ska tänka på miljön men ändå gör vi bilarna onödigt stora och klumpiga?

Jag flyttade nyligen till USA och fenomenet med obscent stora bilar var en rejäl käftsmäll. Oavsett hur många ad-hoc rationaliseringar man lyckas hitta på både för eller emot så hittar vi newtons andra lag någonstans nära slutet på listan.

På ett samhälleligt plan så är "stora" bilar bara ett uttryck i mängden för överskott och excesser.

Av Olegh
Skrivet av Blomman90:

De står ju att man kommer att notifieras via notis samt mail. Jag ser ingen skillnad mot alla streamingtjänster som idag mailar ut information om prishöjningar (exempelvis Spotify, Netflix, etc.).

Missade det, tack

Av Olegh

Om det nu är så lätt att "missa" dessa notifikationer att du, prenumeranten, av misstag mister din prenumerationstjänst (och måste spendera 2 minuter att återupprätta prenumerationen...), ska samma typ av notifikation räknas som att du har blivit informerad om prishöjningen?

Per deras egen logik, eller åtminstone skälet som nämns i artikeln, så är det väl högst tveksamt? Om det nu är så enkelt att av misstag eller ointresse bara swipea bort notifikationen, då kan den väl knappast räknas som ett tillräckligt bra sätt att informera kunden?

I min värld så är inte ett meddelande om prishöjning av en tjänst via brev och en sketen notifikation i mobilen alls jämförbara.

Av Olegh

Jag skulle uppskatta om någon bättre vetande kan klargöra i vilket sammanhang och med vilka antaganden det här är relevant.

Liknande siffror/tabeller postas ju titt som tätt både här och där, men om jag har fattat det rätt så är en grundförutsättning att de presumtiva hackarna har tillskansat sig en hash-table med login och lösen, så att man kan testa möjliga lösenord mot tabellen och inte en faktisk login-server.

Edit: Sent ute

Skrivet av Thomas:

Absolut! Alla dessa förutsätter att databasen läckt och att hackarna kan sitta och göra vad de vill med datan.
Om inte det skett så ligger man långt bättre till än vad dessa worst case-beräkningar säger.

Jag tycker iaf att det är riktigt dåligt att detta inte klargörs i dessa artiklar.

Av Olegh

Som privatperson är jag i allmänhet inte alls pigg på affärsmodeller där ett beroende stadfästs mellan mig och företaget som jag köper en produkt av. När jag har betalat så vill jag inte känna en osynlig hand ovanför mitt huvud. Kontakt mellan mig och företaget ska initieras av mig, och helst inte alls. Det förutsätter förstås att produkten lever upp till vad som lovats.

Hybrider mellan prenumertionstjänster och rena transaktioner av full ägande- och nyttjanderätt är oundvikligen negativ för min autonomi som konsument, eftersom spelreglerna oundvikligen blir luddiga. Genom dessa modeller öppnar konsumenter upp sig för manipulativa marknadsföringstekniker och företag ges större möjligheter att knyta starkare band mellan din plånbok och deras inkomster.

Med allt det sagt så är det ju få privatpersoner som köper dyra serverplattformar, men som flera andra varit inne så är det ju redan en vanlig trend inom flera industrier. I B2B affärer är principer inte mycket värda utan här handlar det om pengaflöde i den närmaste framtiden. Smart drag av Intel.