Inlägg

Inlägg som TrinitoN har skrivit i forumet
Av TrinitoN

Installera iperf eller motsvarande på nasen och prova det. Är det också kasst får du nog börja felsöka nätverket. Är iperf resultaten bra så börja felsök dina feldelningsprotokoll och/eller volymer/pools på nasen.

Av TrinitoN

Det finns massor av routrar med "fiberingång". Men det du skall leta efter är med SFP/SFP+ anslutning, så får du köpa rätt modul och stoppa i. Detta kan vara mer eller mindre komplicerat eftersom din ISP kan använda t ex taggade VLAN för olika tjänster (TV, telefoni, internet mm.)

Ska du behålla den gamla har du två vettiga alternativ:
1, Låt din nuvarande router fortsätta vara router. Stäng av wifi och komplettera med accesspunkter.
2, Brygga din nuvarande router så att den blir mer som en fiberkonverterare. Då kan du komplettera med en egen router. Lite beroende på hur du bor är det förmodligen fortfarande en bra idé med separata accesspunkter som sköter om wifi.

Av TrinitoN
Skrivet av Tuomaz:

Tips på mjukvara:

Tack för tipsen!

Skrivet av Kr^PacMan:

Jag kör själv både en Synology samt en TrueNAS-burk och båda har defintivit sina fördelar. De flesta av dina krav fungerar finfint med en TrueNAS med "jails". Jag kör själv Plex, Adguard home, Nextcloud och Home Assistant. Det kräver lite pill med bland annat användarrättigheter. Om du gillar att pilla med saker här och där är TrueNAS mycket kraftfullare än en Synology. Men Synology har ju en enormt användarvänligt gränssnitt och den stödjer ju också en mängd med olika plugins och VM:ar.

Så vill du ha mer flexibilitet och kan tänka dig att pilla lite med systemet, välj ex. TrueNAS. Annars tar du en turnkeylösning som Synology.

Edit: Byggde min TrueNAS-server på stabil hårdvara (2U 19" chassi med 12 diskplatser samt SuperMicro-hårdvara med EEC-stöd) och den fyllde nyligen 10 år. Då har den i princip varit igång 24/7 i 10 år utan några större hickups.

Schysst input! Det kliar lite i fingrarna att bygga en burk, det måste jag erkänna. TrueNAS SCALE verkar ju rätt smidigt, och allt jag vill ha verkar finnas som "appar", så jag får väl försöka leta reda på lite hårdvara...

Av TrinitoN

Beroende på husets storlek låter den förbrukningen ganska normal. Välkommen till livet med villa.

Termostaternas funktion är oklar, men förmodligen styr det respektive golvvärmekrets. Ställer du ner för mycket blir det kallt inne.

Ställ in det så du trivs i hemmet, tycker du elpatron går på för mycket så får du undersöka det närmare. Kolla med grannarna, bor du i radhus är det stor chans att dom har samma eller liknande uppvärmning. Annars kan det kanske vara läge att ta ut någon som dels kollar över anläggningen, genomför service och informerar dig om hur den funkar och hur du bör ta hand om den. När filter ska bytas, vad du kan göra och inte bör göra etc.

Av TrinitoN

Hård och mjukvara för en hemmaserver

Det börjar bli dags att fräscha upp hårdvaran här hemma och då samtidigt passa på att göra lite ändringar. Jag har inte superbra koll, men är inte helt obegåvad vad det gäller IT, servrar och nätverk.

Idag körs följande hårdvara och tjänster:

Synology DS414 som dels agerar filserver (SMB) och dels NVR (Synology Surveillance station). Denna har för övrigt tuffat på i princip 24/7 i över 10 år utan minsta tjaffs, men nu börjar den bli rätt trött, speciellt med NVR.
Rock Pi 4B med Home Assistant OS
Ubiquiti EdgeRouter 4
Ett gäng Ubiquiti APs

Förmågorna jag skulle vilja ha:

Filserver för lagring Inte speciellt mycket data, säg 8 TB. Som lagringsyta för mina Windowsmaskiner. Jag vill också på ett smidigt sätt kunna backa mina och familjens mobila enheter mot denna (Android/iOS). Det skall också på ett smidigt sätt gå att backa hela enheten mot USB-HDD och/eller en annan enhet offsite.

HomeAssistant för styrning av mitt hem.

Plex (när jag förstår varför detta är så bra, vilket jag inte gjort ännu...)

VPN Främst vill jag kunna nå mitt lokala nätverk utifrån med relativt god prestanda. Protokoll spelar mindre roll, bara det fungerar på diverse enheter relativt smidigt. Wireguard?

NVR Ett gäng kameror, den ena dummare än den andra. Det jag saknar idag är vettig objektdetektion så jag slipper få inspelningar för att ljuset ändrar sig eller för att det regnar framför kameran. Bra integration mot HA ska finnas.

Webbserver Möjlighet att hosta en enklare privat server, både webbsida och tjänster (för framtida bruk)

Tar jag steget och kör även router/brandvägg i detta så vill jag även kunna köra annonsblockering, och jag vill kunna köra hela nätverket via extern VPN (och då gärna kunna sätta regler för vilka enheter som körs via VPN och vilka som körs utan)

Jag ser lite olika lösningar:

Alternativ 1:
Likt idag så körs det mesta på dedikerad hårdvara. Så i princip behåll routern, köp en nyare NAS och kör HA på något med lite mer kraft i.

Alternativ 2:
Jag köper eller bygger en server som får köra några VM (proxmox?) med TrueNAS*, HA, pFsense*, Frigate* etc (behåller nog routern lite till - det känns lite läskigt att köra den i mjukvara just nu, men jag vill ha möjligheten)

Alternativ 3:

Som 2, men servern kör ett OS med containerlösningar för dom olika tjänsterna istället för VMs. Jag kan inte mycket om detta och har svårt att avgöra vad som är bra eller dåligt.

* = eller motsvarande

Stort fokus läggs vid att det är smidigt och stabilt. Med två småbarn finns inte längre tiden att googla i timmar för att lösa diverse problem. Säkerhet och integritet är såklart viktigt, men behöver inte gå till överdrift. Budget finns, men gärna så lite som möjligt.

Jag skulle inte direkt kalla mig kunnig, men jag kan grunderna i nätverk, datorer, OS och programmering. Jag har tidigare pysslat en del med olika servrar, SAN, NAS och switchar (HP/HPE, Dell och Cisco) och är inte främmande för CLI och dylikt, men jag uppskattar också när det mesta bara fungerar. Jag blev positivt överraskad av HA när jag började med det.

Så, vad tycker experterna på Swelockers är en bra lösning för mig? Vad hade ni valt? För och nackdelar? Finns det bättre lösningar som jag inte tänkt på?

Av TrinitoN

Jag kan inte din applikation, men en googling ger att det finns optimerade bibliotek för detta, typ "ParaMonte" - använder du inte detta eller motsvarande så börja där. Rena beräkningar i ren Python eller Matlab är fruktansvärt långsamt.

Men jag förutsätter att du har koll på ovanstående, så börja med att profilera din kod för att ta reda på vart flaskhalsen ligger. Optimera sedan så gott det går. Därefter köper du prylarna du behöver. Är du osäker så lägger du ut resultatet från din profilering här så får du garanterat hjälp med hur du klokast spenderar dina pengar.

Av TrinitoN
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

De är egenföretagare. Det är deras egenföretag som har köpt prylar som de använder i arbetet.
Det är inget speciellt alls. Mer än att man kan luras och tro att de är anställda av det stora företaget som är ansiktet utåt, precis som alla andra som jobbar åt det stora företaget.
Jag vet många inom helt olika yrkesområden som har liknande upplägg och då även emot riktigt stora företag.
Inom IT brukar egenkonsulterna vara extremt duktiga och många inklusive jag skulle ej klara av det. Detta av många anledningar som att företag oftast vill ha anställda, dessa egenföretagare får verkligen vara duktiga.

Vad är det för taskiga arbetsgivare du haft som inte ger dig tillgång till den utrustning du behöver för att utöva din tjänst?

Min erfarenheter av konsulter är att dom brukas där man snabbt behöver ha in specifik kompetens för att lösa en uppgift fort och där behovet tar slut när uppgiften är slutförd. Alternativt nyttjas det för att komma runt en massa svenska lagar vilket gjort att företag i viss mån inte vågar rekrytera folk utan vill ha folk man snabbt kan göra sig av med om företagets ekonomiska förutsättningar skulle förändra sig (utan att behöva följa en massa regler kring detta). Det brukar inte vara så att deras utrustning är något speciellt.

Är det enmansföretag finns det extremt sällan (aldrig?) ekonomiska förutsättningar för dyr mätutrustning utan det är det bara större företag som kan unna sig. Vanligtvis får mindre firmor köpa eller hyra den specifika kompetensen/produkten då investeringen blir för tung.

Av TrinitoN
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Snarare borde ha, nu får de byta ut prylar som de inte kan mäta om de är hela eller inte. Men bra saker kostar, sedan kostar det att lära sig använda dem.

Men jag har nog insett att det är kört, lycka till att övertyga skattemyndigheten att man bör ha bra teknikprylar när det inte går övertyga folk här.

Jag tror inte det är direkt vanligt att bli nekad tillgång till instrument/verktyg som behövs för tjänsteutövningen. Dom gånger jag inte fått köpa in det jag behövt så har jag fått hyra instrumentet eller köpt tjänsten/mätningen från extern part. Behövs det för ditt arbete- då får arbetsgivaren pröjsa.

Jag är övertygad om att de flesta elektriker har det dom behöver. Men jag är nyfiken på vad det är du har som en elektriker borde ha (jag är också miljöskadad av mätteknik)...?

För ett bra svar på din fråga - ring skatteverket. Eller så startar du eget och börjar fakturera. Avdrag kan du göra retroaktivt.

Av TrinitoN

Jag bor på landsbygden, ca 6 km från tätorten där samtliga ombud finns. Jag hade ett tag problem med att UPS körde taktiken enligt trådstart.

Efter ett par gånger tröttnade jag, hörde av mig till kundservice och förklarade problemet. Dom beklagade sig, och i vanlig ordning frågade dom om jag verkligen var hemma, om jag kan ha missat att någon knackade på, etc. Jag lyckades övertyga kundservice att slå upp mina försändelser (trackingnummer, historik), och kunde då förklara att det helt omöjligt kan vara 1-3 minuter mellan "Misslyckad hemleverans" och "Paketet finns att hämta hos ombud xxxx" såvida inte chauffören flyger helikopter. Kundservice köpte det helt och hållet, och skulle undersöka saken närmare.

Nu några månader senare har jag inte problemet längre, allting har blivit hemkört enligt ordning. Dessutom är chauffören ovanligt trevlig.

DHL, Bring eller Postnord har jag aldrig haft problem med.

Av TrinitoN

För vilken syfte?

Av TrinitoN

Utan att egentligen veta:

Du borde kunna använda outputen från "sobel operator" som en binär lagermask och ta bort alla alla vektorer som inte ligger inom det maskade området. Använd sedan valfri uträkning för att bestämma om det är rektanglar du ser.

Du kanske har goda anledningar, men varför egentligen gå över ån efter vatten? cv::findContours och cv::approxPolyDP borde lösa det åt dig.

Av TrinitoN
Skrivet av nawks:

Hörseln är det inga problem på, till skillnad mot dina antaganden

Du fick utmärkta tips, så dryga dig inte.

Du har förmodligen problem med akustiken i rummet, inte högtalarna.

Av TrinitoN

Tröttnade på värdelösa baby-monitorer med kasst ljud och värdelös räckvidd. Numera sköts det exemplariskt av Discord på två telefoner, en med bara ljud till 2-åringen och en som streamar video till bebisen. Räckvidden är obegränsad, det är gratis och både jag och min sambo kan vara på olika platser och hålla koll på barnen (stort hus). Skitsmidigt!

Av TrinitoN
Skrivet av BjörnJEJohansson:

Andra har också frågat
How do I find my computer's username?
For Windows users,
Press Control + Alt + Delete.
Click Task Manager.
Click Users. Your username will be listed under 'User'.

Jag gjorde så och där stod min emailadress.
Emailadressen är tydligen användarnamnet.
Tyvärr funkar inte det trots nyanskaffat lösenord.

cmd-->"whoami"

det bör returnera lokala namn och inte ditt MS-konto exempel: *datornamn*\*användare*

Av TrinitoN

Kolla hennes Microsoftkonto

Av TrinitoN

Shelly-DIM-2 eller motsvarande skulle funka, ta bort din nuvarande dimmer och fixa två stycken återfjädrande strömbrytare. Det är stor chans att du kan köpa till fjäder till den strömbrytaren du har idag om du har en hyfsat modern brytare i någon av de lite mer kända serierna. Ska du prompt ha vriddimmer finns både Wiser och Plejd, men då kommer du också behöva en gateway då dessa inte pratar wifi.

Av TrinitoN

Du är helt rätt ute, jag hade alla dagar i veckan köpt en begagnad kvalitetsdator före en billig plastig instegsmaskin.

På jobbet nyttjar vi Inrego en hel del och det har aldrig varit något problem.

Kanske skulle denna passa?
https://shop.inrego.se/outlet/hp-zbook-17-g4-13

Av TrinitoN

Nu är ju detta Plejd men kan kanske funka?
https://www.plejd.com/sv-se/produkter/SPR-01

Annars finns det säkert motsvarande för Z-wave eller zigbee, men där har jag dålig koll.

Av TrinitoN
Skrivet av mrqaffe:

Det finns väl inga förstärkare med inbyggd subbas så du menar väl en lågnivåutgång eller tänker du på att det ska finnas möjlighet att driva en passiv högtalare via en förstärkarkanal ?
Hur som helst så kan många hembioreceivrar göra det förutom att de inte har inbyggda högtalare.

Ja det går att bygga om gamla förstärkare till fjärr om man verkligen vill, kostar kanske 1000-2000 kr i delar och kräver en del kunskap, finns en hel del halvfabrikat på Ebay om du inte gör det helt själv. troligen är det billigare att byta förstärkare.

Jag har byggt RC-styrning till ett försteg, förvissa ett hemmabyggt försteg men det borde gå fint att implementera det på det mesta, bara det finns lite extra utrymme. Det kostade inte många spänn och gick förhållandevis smidigt.

Följande skulle fungera:

  • En arduino nano (kopia funkar ~50 spänn)

  • Motoriserad potentiometer (en lite bättre ALPS, ~200 spänn men billiga fungerar säkert bra också)

  • CHQ1838 IR-mottagare (någon enstaka krona)

  • IC med H-brygga för att driva motorn, tror jag körde med L293 (några tior)

  • Någonting för att spänningsmata det hela, antingen ett litet switchat aggregat eller rent av en 7805 om det finns bra sekundärspänningar att tillgå (~50 spänn)

Sedan kan du ju lägga till lite mer prylar. Min styr förutom volymen även start/avstängningssekvens för försteg/slutsteg, mute-funktion samt lite status-LEDs. Kör det med vanliga IR-fjärren till TVn där jag lagt de "färgade knapparn" till att styra försteget.

Detta förutsätter ju att volymen redan sköts av en potentiometer, vilket många äldre förstärkare gör, annars blir det svårare och kräver lite mer kunskap om elektronik. Nu tillhör väl inte Denver direkt high-end så det kanske inte riktigt lönar sig i detta fallet.

Av TrinitoN

@dextrodammit nördade ner sig i detta förra året, här är tråden