Inlägg

Inlägg som zachie har skrivit i forumet
Av zachie
Skrivet av Pibben:

Jag har en universal-laddare som automatiskt byter till "rätt" spänning genom att det sitter olika resistorer i de olika kontakterna. Jag har istället satt in en "digital pot" som jag styr ifrån en Arduino och vips har jag ett programmerbart PSU på 15-25V 6A.

En bra idé men nu har jag inget annat än en laptopladdare.

Skrivet av ronnylov:

En tanke är om man kan kompensera den högre effekten med en längre värmetråd? Jag menar om du har 10 cm vid 10W så använd 65 cm för 65 W (bara som exempel).

Jag hade den tanken ett tag, men jag har inte hittat någon bra motståndstråd att använda. och jag tror även att tråden kommer kommer bli likvarm längs med hela längden, och då hamnar för mycket värme på fel plats och måste isoleras osv.

Skrivet av mrqaffe:

Tänk på att spillvärmen måste ta vägen nånstans, det kan vara opraktiskt att feldimensionera nätdelen för mycket och sedan sänka effekten med effektresistorer då det lätt blir överhettat nånstans och då behövs det kylning osv...
Det kanske går att reglera spänningen bättre redan från början genom att ändra på nätdelen i stället.

japp, därför jag var tveksam till effektresistor från början, att ändra spänningen direkt i laddaren blir lika som tidigare nämnt allt extra jobb med spänningsregulator resistorer och kondensatorer och det känns som väldigt mycket jobb för mycket lite om man säger så.

Tack för alla tips och idéer!

Av zachie

@bardbard Tack för din idé och ursäkta att jag inte svarat tidigare.

Jag har tittat lite på spänningsregulator men egentligen inte blivit klokare på det, det låter simpelt men ändå verkar det som det blir mycket mer jobb och inköp än vad jag tänkt mig.
Jag hade gärna gjort något väldigt simpelt men det verkar inte gå så jag måste nog handla för att få igenom denna idé jag haft.
Jag såg de hade en spänningsregulator LM350 som klarade upp till 3A men det verkar som att jag med den måste justera utspänningen med resistorer osv. för övrigt verkar det behövas koppla in kondensatorer efter dessa också. Jag är tveksam till det här "snabba roliga projektet" nu. Det blir för mycket arbete för något jag troligen mycket sällan kommer använda.
Jag ska se om jag kommer över någon billig passande laddare på typ 2nd hand eller loppis eller nåt istället.

Av zachie

Vad göra med laptopladdare?

Hej Sweclockare!

Jag har fått för mig att leka lite elektriker i arbetslöshetens tristess.
OM någon har andra förslag på vad jag kan hitta på med laddaren/adaptern tas det tacksamt emot.

Jag trillade över ett litet projekt på youtube där någon byggde en trämärkpenna (sådan man bränner in mönster mm i trä med) samt ett annat klipp där någon gjorde en "frigolitskärare" eller vad de kan kallas för. (metalltråd som smälter frigolit i en hållare.)
(Hädanefter kallade leksaker då dess syfte är just det.)

Problemet jag har är att dessa leksaker verkar vilja ha 5V (DC) och ca 2A, medan min laddare är specad 19V 3,42A.
Jag har Elutbildning i ryggsäcken, men den är nästan 20år gammal och sällan använd.
Men enligt uträkning så hamnar ju P=U*I > P=5*2 > P=10W Stämmer?
Med min laddare blir det istället P=19*3,42 > P=65W Vilket verkar väl mastigt.

I Båda leksakerna används ju kortslutning för upphettning av verktygsdelen. Jag har sett att man "bör" använda Nichrome-tråd (till foamskäraren) men då jag redan har vanlig ståltråd eller stålwire att använda så blir det något av dessa.

Jag funderade på att använda ett effektmotstånd (enligt uträkning ca 10ohm 50-60W) för att dra ner ström/spänning/effekt, men blev osäker på om det var en bra idé eller om det skulle funka som jag vill.
Så hur hade ni gjort? Hjälp mig gärna på traven så inte detta projekt enbart blir liggande i huvudet.

Av zachie

Jag har inga riktigt bra tips, men jag blev väldigt nyfiken på hur du har byggt ditt växthus, vad du har använt för saker osv. det vore kul att se en liten bygglogg eller liknande. Själv försöker jag odla lite olika chiliplantor och har insett att de tar mycket plats när man inte vill döda flera plantor
Men som Slayzor sa. Odla en svår chili. själv testar jag bland annat moruga red scorpion eller vad den nu hette plantorna är fina, men om de bär frukt får framtiden utvisa.
Annars gillade jag även tipset om en lotusblomma

Av zachie

sluta jaga varg och låt den föröka sig, och tvinga alla som hittar på problem med varg att anpassa sig till dagens it-samhälle. Förbjud jakt över huvud taget så länge det finns kött i butikerna. vargen behöver mat!

Jag förstår inte hur man i länder, som har hundrafalt fler vargar än Sverige, klarar sig jättebra utan samma "stora" problematik med vargen som i Sverige. Det finns en kul artikel från typ Rumänien om jag inte missminner mig, där de "häcklar" svenska jägare och frågar om de är rädda för räven också I artikeln nämns att det finns typ 10000 vargar eller så.

Om Jägarna får som de vill och får utrota vargen pga att det är farligt rovdjur, då kommer snart alla rovdjuren gå samma väg.. till slut sitter sveriges jägare och gnäller på att de måste kasta mycket kött (för att det är svårt att sälja) och lägga tid på jakt för att hålla nere gräsätarnas stam.

Jag tycker att de borde titta bort från det påhittade vargproblemet och rikta blickarna mot det mycket större problemet Vildsvinen som får föröka sig okontrollerat. (men jägarna vill väl inte skjuta dem förrän det är ett verkligt stort samhällsproblem och staten betalar för avskjutningen)

Av zachie
Skrivet av Wibart:

Jag tycker det låter som att din SSD-disk är trasig helt enkelt. Prova att stoppa in den i en annan dator och se om den fungerar som den ska där.

tack för ditt svar, men den verkar inte trasig.
Jag har inte testat den i annan dator, däremot vill windows formatera den när jag vill titta i den vid reparationsdelen där jag kan välja att ladda in drivrutiner osv.
Den verkar helt enkelt ha "tappat minnet" typ.

Min enkla lösning av det hela blev att köpa en ny ssd då jag inte vågar formatera denna utan att kollat igenom alla filer ifall något viktigt inte blivit backupat i tid.

Av zachie

hjälp uppskattas, bootdisk plötsligt obootbar.

Tjena alla eminenta sweclockare!

Det har dykt upp ett underligt problem som jag inte lyckats lösa.
I fredags gick datorn problemfritt, stängde av den på em, startade på kvällen igen och boom! Insert proper boot device or other media blabla
Jaha tänkte jag, enkelt fixat med windowsreparation. letade upp skivan och drog igång. hmm, windows ser ej OSdisken. startar en reparation ändå och sedan får jag bara error loading OS.
Jag har efter det läst och testat olika saker men utan resultat. En sak som irriterar mig är dock att disken syns i UEFI, den hittas i diskpart när jag kör kommandotolken via windows startskiva. jag har försökt aktivera partiotionen enligt följande:
starta cmd, diskpart -> list disk (hittar samtliga diskar) ->select disk (väljer disk) -> list partition (hittar enda partitionen på disken) -> select partition (Ingen partition har valts) <-- detta som stör mig. det är alltså diskpart som talar om att ingen partition har valts.
Jag kan välja de andra diskarna samt partitioner utan problem, men inte på min OSdisk.

Finns det någon som kan komma med lite förslag som inte innebär formatera och installera om OS?

SSD:n listas som den ska med ett undantag. de andra diskarna visas som NTFS medans OSdisken listas som RAW dock som 111GB vilket stämmer.

Datorn i sign är det som det handlar om.

Mvh

Av zachie
Skrivet av SwedZi:

Hej, druckit lite idag. Totalt 6st baccardi breezer vilket är på 275ml och 4,5% alkohol halt styck, jag drack den första vid runt 22:00, och resten av dom 5 från runt 22:30-24:00, sedan dess har jag inte druckit något mer.

När kan jag köra bil igen? är hos en kompis nu men hade varit skönt att åka hem då jag ej kan sova. Fattar att ni inte kan säga då och då kan jag köra, men någon kanske har lite bättre koll än jag iallafall.

Du kan köra igen när Din promillehalt understiger 0,2. när Det tidsmässigt inträffar beror ju på många faktorer, Så Som förbränning, längd, vikt osv. Vill du Vara något sånär säker Så ska du vänta till iaf 10-12 idag fm.

Mvh

Skickades från m.sweclockers.com

Av zachie
Skrivet av punTZ:

Hej!
Ska köra videosamtal med min farsa och när vi startat upp samtalet så blir bilden jag ser på honom helt konstig. Vi har båda Microsoft LifeCam Studio 1080p Webcam helt nya. Han ser sin bild jättebra men min är sjukt konstig.
Någon som vet varför det blir såhär?

Bild: http://www.ladda-upp.se/tumnagel/cqloupfsrnepl/

Tacksam för all hjälp!

Tack!

Hej. Din dator är föråldrad. Byt till en tidigare version av skype. Jag hade själv problemet på en gammal laptop. Gooflade och kom till skypes frågesida. Nåt strul med äldre hårdvara, men de Har en specialversion.
mvh

Skickades från m.sweclockers.com

Av zachie
Skrivet av mrqaffe:

De flesta lösa radiodelar har dålig mottagning eftersom det inte ryms antenner i dem, men en blåtandsmottagare till headset lär funka utmärk och det finns även med fristående mp3spelare
http://www.sonymobile.com/se/products/accessories/smart-wirel...
en sån och ett par bra lurar så blir det nog så bra det kan bli, och det är som sagt en headsetmottagare så telefonen funkar som telefon och mediaspelare också.

Mw 600 är föregångaren, den har inte inbyggd mp3 spelare utan då måste man spela mp3 via telefonen, men den är billigare.
http://www.sonymobile.com/se/support/accessories/hi-fi-wirele...

Hej och tusen tack för denna!
Den ser verkligen intressant ut och det är inte alls omöjligt att det blir en sådan.
Vi ska kika lite mer på den, kolla efter ev. test och leta recensioner. Sen kanske det blir en beställning.

Mvh

Av zachie
Skrivet av LemonIllusion:

Hon råkar inte ha en smartphone? Med internetradio får du bra kvalitet överallt där du har internetuppkoppling.

Hehe
Nej hon har ju inte det, och ingen vill hon skaffa heller. Hon är nöjd med den telefonen hon har. (med radio utan vettig mottagning)

Av zachie

Radio/mp3spelare

Hej!

Frugan önskar sig en liten portabel radio/mp3spelare. Det viktigaste är att den har en bra radiomottagare, så mp3funktion kommer i andra hand. Bra ljud är givetvis en fördel.
Hon skall använde den på sitt jobb där hon sitter vid ett arbetsbord och monterar diverse mackapärer. Tyvärr går det inte med en vanlig bordsradio pga alla bordsgrannar. (alla vill höra olika kanaler så ingen får spela "hög" musik.

Jag/vi/hon har suttit och kollat lite på prisjakt och googlat lite på mp3spelare med radiofunktion, tyvärr verkar ju de flesta ha en radio som gärna har dålig mottagning trots ett bra ljud vid mp3spelande.

Kom med bra tips om vad vi ska inrikta oss på.

skyddskåpor med radio går fetbort!

Av zachie
Skrivet av Berrich:

Okej
får hitta nån liten trä skiva ^^

Så stora bor hål kan ge ljud i från sig ? det var ju inte bra : / får gå på små då

är det 5mm som gäller?
Lite off-topic men ni verkar veta vad ni talar om
Chassit har en ganska stark blå lampa (power led)
Går det att byta dom ?
Såg att kjell hade lys dioder
vad letar man efter ?

Dold text

Med stora hål tänker jag på ca 10-12 mm, är hålen typ 30-40 mm stora så vet jag inte riktigt, men även små hål kan låta mycket om de sitter på fel sätt. Samt att de då har sämre luftflöde.
men man måste ju också tänka på fläkten också. en som ligger på runt 500-800 rpm låter ju betydligt mindre än en som ligger på 1500-2000 rpm.
Så en lågvarvig fläkt behöver ju inte skapa dessa riktigt enerverande tjutande ljuden.

Exempelvis den här placeringen av hålen;

o o o o o o
o o o o o o
o o o o o o

ger sämre luftflöde och ett värre ljud än den här placeringen;

o o o o o o
o o o o o o
o o o o o o
o o o o o o

Dold text
Av zachie

Tänk också på att när man borrar hål för en fläkt och du har för stora hål för glest så kommer du få ett vidrigt tjutande ljud pga luftflödet. då är det bättre med en hålbild likt tidigare länkad bild eller ett stort hål för hela fläkten.

Mvh

Av zachie

Sitter sedan 4-5 år tillbaka med en samsung (CLP-315 tror jag den heter) färglaser som jag fortfarande inte bytt toner i.
Jag skriver inte ut ofta, men när jag skriver ut blir det istället många sidor. Detta var ett problem tidigare då jag var tvungen att köpa nya färgpatroner till min fotobläckstråleskrivare 2-3 ggr per år pga att de torkat ut, men nu är det bara att printa vid behov.
Den enda? nackdelen är väl egentligen att det är svårt med "proffsfotoutskrift", problemet i sig är väl egentligen bara att det inte finns fotopapper(till min skrivare), samt så är inte upplösningen tillräcklig, men fotokvaliten på lite bättre (tjockare) papper är riktigt bra om man inte är extremt kräsen.
Morsan fick en nyare samsungmodell för att kunna skriva ut foton mm och den blir snäppet bättre än mina fotoutskrifter.
Snabbt går det också. ett foto i A4format tar väl uppskattningsvis 1 min från start av skrivare tills det den är ute, snabbare om man skriver ut fler foton och drar en genomsnittstid.
Vill jag ha stora foton eller bara fotoutskrifter på fotopapper är det inte så dyrt att framkalla på beställning heller.

Mvh

Av zachie

När jag senast i våras köpte från amazon så tillkom inga andra avgifter än de som kom upp på sajten.
De tar däremot ut en tull/momsavgift tror jag det var för att kunna betala tull/moms vid införsel av ups till sverige, detta stod även rätt klart och tydligt när jag beställde varan.
Jag fick ett mail om att de ville föra in de kvarvarande 12kronorna från den avgiften på mitt visakort efternågra månader, dock kan jag ju inte garantera att det är så det fungerar på alla beställningar.
Jag har även köpt filmer och tvserier utan extra avgifter. Skillnaden den här senaste beställningen var att de skickade direkt från usa och inte från england.?

Edit: snyggade till texten lite

Av zachie
Skrivet av McZ:

Många svar

Men jag glömde en del av min poäng, jag har handlat gear för mer än 4m men klarar mig ändå sämre än min kompis barbar som har högre dps (100k+) för mindre Gold.

Jag gillar mina skills speciellt cyclone.

Jag tycker du ska byta till natalyas ring+skor för kraftig dpsökning. Sen kanske även kolla upp passiv skill dodgechans vid dualwield. Den hjälper mig att överleva. Tyvärr är ju inte 4M guld särskilt mycket idag... Har själv lyckats få ihop typ 20 M idag men kan inte uppgradera Så mycket.. en annan grej är förresten dina lacunis, Har De critchans? Annars byt ut mot t ex strongarm bracers eller likvärdigt rares alternativt chansa på crafting.. sitter på mobilen Så kan inte se statsen...

Skickades från m.sweclockers.com

Edit: här är min munk som jag kör http://eu.battle.net/d3/en/profile/LiFeZaChS-2574/hero/398491...
har egentligen ett innas bälte, men testar lite med detta fina felköp...
såg förresten att du hade CC på lacunis så de är nog inget att byta då

Av zachie
Skrivet av PFall:

Hej. Recept köper du jättebilligt på AH. Och crafting tar en stund. Vet en kille som har craftat 2500 amuletter utan att få en "end game" amu. Så crafta på du

haha varför tänkte jag inte på det köpt många andra recept på AH men nu slog mig inte ens tanken hmm 2500 amuletter á 130K ger ju typ 325 miljoner guld... lär ju vara mer värt att köpa en på ah istället då själv har jag en svag guldekonomi.. haft som mest 20M guld på en gång, då hade jag hittat en set-chest som efter tre försök på AH gav 17M sån tur har jag spelat ungefär 550 timmar totalt.

Skrivet av N0iZE:

Om du har tålamod så sitt uppe sent och försök snipa grejer:P jag har lyckats rätt bra på min wiz:P

Jag har försökt att sitta uppe sent, men tröttheten har alltid knäckt mig dock har jag nog hittat några bra grejer på AH hittils. tyvärr blir väl AH lite mer svårhanterligt nu med 1.08-patchen då man så lätt ser hur ett byte ter sig. Det känns som att alla kommer bli ännu mer kinkiga då. får knappt sålt nånting på AH själv, bara saker för under 50K känns det som, detta trots att jag alltid sätter mitt BO pris strax under hälften mot vad närmaste likvärdig sak ligger ute för

Av zachie
Skrivet av N0iZE:

På Babben behöver du iaf mer critchance. Satsa kanske lite på crafting? Byt ut ringar, amulet, sen även bracers kanske. din ring som ger 35+str borde vara relativt billig att byta ut.

hej och tack för svar, jag har prövat göra ett flertal amuletter utan framgång, bracers har jag inte möjlighet att crafta då jag saknar strengthreceptet. Ringen du nämnde borde vara enkel att byta ut verkar vara svår i mina ögon, jag hade tidigare en unity-ring där med ca 160 str och 4,5 CC. Efter lite sökning på AH verkade det vara runt 25M som startpriset för en bättre ring ligger, vilket är långt från vad jag har.
samma sak med allt annat jag söker efter.

Jag får nog bara sitta och nöta tills jag fått ihop tillräckligt med guld, för hitta något dyrt att sälja lyckas jag inte med. (inget billigt skit heller verkar det som)

Av zachie
Skrivet av zachie:

hej hej. Vad kan jag uppgradera på dessa två minigrisar.. jag kan lira Mp2 med barbaren och mp4 med munken. munken är den som dör mest sällan. är jag usel på att spela och därför dör oftare med barbaren? eller är det att jag kör en dodge-munk bara?
jag har i dagsläget ca 1,6 miljoner guld. är det bara att sitta och nöta tills jag sparat ihop 250 miljarders miljoners guld?
Barbaren http://eu.battle.net/d3/en/profile/LiFeZaChS-2574/hero/155422...
Munken http://eu.battle.net/d3/en/profile/LiFeZaChS-2574/hero/398491...

är det ingen som har några tips på vad jag ska uppgradera?