Inlägg

Inlägg som Sando har skrivit i forumet
Av Sando
Skrivet av stoffe_83:

Jag känner att jag inte hänger med vad prestandan motsvarar mot de grafikkort som jag känner till. Är XE2 snabbare än ett 3070RTX t ex?

Återkom vid årsskiftet. Ingen har ett bra svar på den frågan just nu.

Nuvarande toppkortet från Intel A770 ligger mellan 4060 och 4060Ti i de flesta moderna spel. Optimeringen för gamla spel är fortfarande lite si som så.

Av Sando
Skrivet av Night Prowler:

Fläkten har jag ju redan köpt och den är dessutom mycket tystare än fläkten på NH-U12S eller någon annan luftkylare. Jag kanske inte har skrivit det men att datorn är knäpptyst är av yttersta vikt. Jag har tinnitus och den blir mycket sämre av fläktar som låter.

Okej, men om du är villig att spendera pengar och inte behöver mer prestanda så kunde du ju bara köra helt passivt? i3 eller 5600g funkar fint utan fläkt på NH-P1. Skaffa ett passivt eller semi-passivt nätagg (kanske ditt stannar redan vid låg belastning?) så har du en 100% tyst dator.

Jag skulle oberoende rekommendera 5600G över i3 12100, men det är väl av mindre vikt.

Av Sando
Skrivet av Night Prowler:

Ingen annan fläkt, bara montera fläkten på kylaren? Är datorn tyst?

Skrivet av sweisdapro:

Ja precis, det hade jag gjort, eftersom det bara är en komponent som ska kylas så bör bli bäst
Nu har jag tre fem andra 140mm i den datorn (be quiet silentwings 4(?)), men den fläkten är i princip ljudlös, och jag är ganska ljudkänslig skulle jag säga.

Helt fruktansvärt overkill för en i3. Då spenderar du ju 1200kr på heatsinken och sen dessutom 360kr på fläkten. Vill du ha aktiv kylning så kan du ju då lika gärna bara köpa en NH-U12S Redux för typ 600kr. Med en i3 som används för kontorsarbete märker du verkligen ingen skillnad på de två. Det är bara att kasta närmare 1000kr i sjön. Om du inte "behöver" ha Noctua så skulle jag bara köra på en Thermalright Peerless Assassin, som är praktiskt taget lika bra men kostar endast 450kr.

Du blir garanterat nöjd, utan att spendera absurda pengar på kylning för en i3:a.

Gällande vattenkylningen så finns den fördelen att de kan ställas på stabilare varvtal pga av buffern som vätskan ger, men det är minimala skillnader vi pratar om vid såna här belastningar.

Av Sando
Skrivet av Night Prowler:

Så här tänker jag: Noctua-fläkten och nätagg har jag redan. Jag nöjer mig med en fläkt i botten som pressar upp hettan från den passiva kylaren genom toppen. Alltså bara en fläkt i hela chassit. Då skapas ett övertryck.

Lite osäker på SSD:n. Går säkert lika bra med en P3 för 50 kr billigare.

https://komponentkoll.se/bild/YFnEr.png

Du har en grym obalans i det där bygget. Bygg istället lite billigare och vettigare, och sätt in ett externt nätverkskort för några hundralappar.

https://komponentkoll.se/bild/gzmnH.png

Att ha passiv kylning på CPU, där värmen uppstår, men separata fläktar runt i chassit är ju inte heller vettigt. Bättre då att ha mindre fläktar i chassit och t.ex. en AIO som spottar ut varmluften ut ur chassit.

Men som sagt, en NUC är bara så mycket vettigare.

Av Sando
Skrivet av Night Prowler:

Men nu har jag redan köpt en fläkt: Noctua NF-A12x25 LS-PWM

En sån där NUC måste väl bli väldigt varm? Det skulle helt klart räcka för mina behov men jag gillar att sätta ihop något eget.

Tror du jag inte behöver någon kylare på i3:an? Den kanske jag kan stänga av i BIOS och se hur temperaturen blir.

Tja, lite varm kan den väl bli, men knappast så det blir något problem. Speciellt inte om du inte pressar den till 100% i längre stunder. NUC:en har alltså en laptopprocessor med högre effektivitet och lägre förbrukning än en motsvarande för desktop. För ditt use case verkar det rätt perfekt, tycker jag.

Kylare är inkluderad.

Skrivet av Night Prowler:

Vad är haken? Hur kan NUC:en (6 käring i3 13th gen med Intel Nätverk) vara billigare än om jag köper en 4 kärnig i3 13th gen processor med moderkort som har Intel Nätverk? Bara dom två komponenterna går på 4-5000 kr.

Många faktorer påverkar. Köper du moderkort och processor separat ska många ha en del av kakan. Här är det bara Intel och butiken du köper från. Dessutom har de ett mera avskalat moderkort utan insticksportar, mindre kretskort (ledningar), mindre tid på produktionslinjen och en chip som produceras i större mängder. Chassit är specifikt gjort för den här produkten, vilken också innebär inbesparingar. Sen så tror jag att Intel till viss del subsiderar de här produkterna för att hållas relevanta på företagsmarknaden...

Om det finns någon hake så är det väl att du förlorar en del flexibilitet i framtiden om du t.ex. vill sätta in mera lagring, ram eller ett grafikkort.

Av Sando
Skrivet av Night Prowler:

Fördelen med AP201 är att den har fläktplatser på botten och toppen. Där tänkte jag ha två tysta fläktar på botten och en tyst flykt på toppen så att det blir övertryck. Den är mycket mindre än chassit jag använder idag. Det finns iofs semi-passiva nätaggregat. Men jag tror inte att mitt nätagg som jag använder idag låter.

Intel är väl av gammal vana. Idag använder jag HD Graphics 4600 och i3 12100 har UHD Graphics 730. Det borde jag klara mig länge på.

https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-HD-Graphics-P4600...

Jag vill ha ett moderkort som har Intel Nätverkskontroller och tyvärr har inte billigare moderkort det.

Tro mig, för en vanlig kontorsdator som kommer dra typ 30-40W max så är fyra fläktar totalt onödigt, och gör dessutom passiv kylare totalt onödigt.

Men varför inte bara köra på en Intel NUC i så fall?

https://www.inet.se/produkt/2223737/asus-nuc-13-pro-barebone-...

Den ska då ha RAM och lagring till. För en kontorsdator räcker en i3 riktigt bra till, men vill du ha mer prestanda så är i5 förstås snabbare. Sen så finns slim och tall, där slim är mindre men marginellt (antagligen inte märkbart för kontorsbruk) mera högljudd. Tall ska i alla fall va rätt så tyst också.

Av Sando
Skrivet av Night Prowler:

Hittade en snygg mATX låda: https://www.inet.se/produkt/6905495/asus-prime-ap201-vit

Då kan jag köpa mITX-kortet och använda den senare i en mITX låda om jag vill uppgradera. En annan cool sak är att Noctua NH-P1 passiva kylare ska få plats på mITX-kortet, iaf enligt Noctuas hemsida: https://ncc.noctua.at/coolers/NH-P1-68/motherboards/ASUS/LGA%...

Med en passiv kylare kommer datorn bli mycket tyst.

Men jag läste en Amazon-recension som löd: Tyvärr är det lite för stort för ett Mini-ITX-moderkort. Den kan endast installeras med vertikalt orienterade kylflänsar.

Det känns som att du lite gör det här svårare än det borde va. AP201 är ett helt bra chassi, men behöver du ett så stort chassi om du ändå inte ska ha grafikkort eller andra pci-kort? Passiv processorkylare är också lite onödigt, för du har ändå en fläkt i nätagget som lär ha mera ljud för sig än en bra processorkylare.

Är du förresten inställd på Intel av någon orsak? Ska du inte ha grafikkort så har ju AMD betydligt bättre grafikdel, och ett B550 Matx-moderkort kan du få för under 900kr, med en 5600G för 1500kr.

Av Sando
Skrivet av Otori:

Jag tror man kan konstatera att de som är nöjda kör Tesla. De verkar faktiskt genomtänkta och har en grym infrastruktur som ingen annan kan konkurrera med.
Men så kan inga sndra nyttja det fullt ut heller. De stationer som tillåter andra bilar har begränsat effekten exempelvis.

Att kvaliteten på bilarna i sig lämnar lite att önska är en annan femma.
Frugans morbror hade en Model X som han var extremt nöjd med, tills han fått reparera den otaliga gånger pga undermåliga delar i bland annat drivlinorna och att måsvingarna slutade fungera.
Bilen såldes, nu vet jag inte vad han kör.
Det var minsta modellen och han kör extremt lugnt.

Det är nog många år sen Tesla var det enda vettiga märket. Det fanns en bra period för dem efter Model 3 släpptes och före Hyundai, Kia, Polestar, VW/Audi/Skoda, Mercedes och BMW kom ut på marknaden med något under lyxklassen. Det var ju då ungefär 2017-2020. Sedan 2021 har det funnits mycket att välja på, och på senare år har ju även de franska tillverkarna haft bra fart på, och MG och BYD är väldigt konkurrenskraftiga.

Många som kör annat än Tesla som är nöjda.

Av Sando
Skrivet av Yoshman:

Du har helt rätt! Var inte ens medveten om att det fanns bilar med 48V och närapå en upphott:ad startmotor kopplad till det.

Att bl.a. Volvo använder de termerna jag listade beror naturligtvis på att de bara har "mildhybrid" samt PHEV. Var från deras sidor jag sett de termerna.

Men det kanske också kan ge viss förklaring till hur hybrider kan klara sig bättre än ICE trots att både elbilar och än mer pluginhybrider oftare får problem jämfört med ICE.

Om jag fattat rätt hur "mildhybriderna" typiskt integreras är det ju en ytterst liten modifikation av en normal ICE, där styrlogik måste kunna vara otroligt simplistisk. D.v.s. det finns egentligen väldigt lite som kan strula i det man har utöver en ICE + som jag uppfattar mildhybridens effekt från tester är att den gör start mjukare, vilket borde kunna vara lite mer skonsamt.

Vet inte om regenerativ bromsning är netto positivt eller negativ, ett vanligt problem med bromsar är ju att de blir rostskadade och det blir ofta värre om de används lite. Men om det är positivt har ju den biltypen även där en fördel mot "vanlig" ICE.

Påverkan på bränsleförbrukning verkar dock vara rätt liten, realistiskt verkar det kunna ge max 15 % och mer realistiskt verkar man kunna förvänta sig 5-10 %.
Beror naturligtvis väldigt mycket på hur mycket man kör. Genomsnittsbilen i Sverge rullar numera bara 1112 mil/år, vilket om man väljer att tanka när "lampan tänds" (ungefär vad jag gör) borde man klara sig på <20 tankningar per år.

Testade klocka tankning av vår Subaru, från nästan tom till full (60l) tog hela tankförloppet ~4 minuter (i med kortet, slå kod, tanka).

Blir i så fall en bra bit under 2 timmar per år. Hur jobbigt det är beror då mer på avståndet till mack:en, för egen del ligger flera ställen att tanka utefter den rätt korta vägen till affären där storköpen görs. I.e. ett icke-problem.

Sen skulle det vara väldigt interessant att veta vilken genomsnittlig ladd-effekt folk faktiskt får när de behöver snabb-ladda!

Som tur är har vi 11kW laddare hemma till vår elbil, så vardagen fungerar lysande. Då vi har "nya" XC40 Recharge LR ska den fixa 200 kW mellan 10-80 %. I "verkligheten" har vi aldrig sett över 140-150 kW över en ladd-session (och laddar inte >80%, möjligt att den nått 200 kW i något läge, inte så man står att stirrar i 30-40 min).

I teorin tar 10 till 80 % 28 minuter enligt Volvo, men det förutsätter då att man faktiskt får 200 kW. Så i verkligheten tar det längre tid.

Om man börjar prata om längden på genomsnittlig resa blir egentligen inte BEV det vettiga valet, då blir PHEV långt vettigare då dagens PHEV fixar med råge det avståndet. Vi körde PHEV rätt tidigt, en Passat GTE. De tidigare modellerna hade en realistiskt räckvidd på 30-40 km, klart kortare på vintern. Det räckte ändå relativt ofta, men var i kortaste laget.

Så vi är i nuläget lite inne på att nästa bil blir återgång till PHEV. Det som talar emot är statistiken, de strular oftare. Det som talar för är att vi skulle nog ta 80-85 % av alla resor på el + man kan "bara köra" de gånger man åker längre.

Tycker elbilen ändå fungera lysande på sommarhalvåret. Men vet inte riktigt hur andra kan vara så nöjda vintertid, vi kommer inte ens fram och tillbaka mellan Stockholm/Gävle vintertid (är inga problem alls sommartid). Vissa hävdar 10-15 % högre förbrukning vintertid, skulle säga 100 % mer känns betydligt närmare sanningen. Det är OK-ish vid 0-5°C, det dyker snabbt om det går ned mot -10°C eller lägre.

Rätt glad att vi lämnade elbilen hemma över nyår, blev en rejäl köldknäpp där. -10°C på väg upp och på resan hem startade det på -30°C, realistiskt räckvidd då hade varit ~1/3 (d.v.s man hade kommit <20 mil). Tror elbilsägarna märkte det, har aldrig varit med om att trafiken gått så långsamt Stockholm/Sveg, låg sällan över 80 km/h (vilket i.o.f.s. också gjorde att gammelbilen drog betydligt mindre än "normalt" på den sträckan)...

Om du har fördubblad förbrukning på vintern så är det nog nåt större problem med din bil. Beroende på batteritypen och uppvärmningen så borde du ligga nånstans mellan -5% och -20% i range i 0c till -10c. Om batteriet har mycket kobolt, du inte använder batteriuppvärmning och har en bra värmepump så kan skillnaden vara mindre än -10% (t.ex. BMW i5).

https://insideevs.com/news/707165/tesla-model-3-highland-fall...

Notera att testet jämför WLTP med verklig range på vintern, men sällan når man ju WLTP på sommaren ens, beroende på förhållanden.

Sen är det här ju också en sak som har utvecklats otroligt mycket i nyare elbilar. Bättre isolerade och uppvärmda batterier, bättre pumpar, snabbare laddning överlag... Vissa sportigare modeller kan ju till och med ha fördel i måttligt kyliga temperaturer, eftersom de inte behöver använda energi till att kyla ner batteriet.

Av Sando
Skrivet av Otori:

Åker man 40 mil, oavsett riktning, så räcker det med en kort kiss-paus och en kaffe/macka.

Kör man bensin/diesel räcker en tankning tur/retur och det tar inte mer än 5min inkl. betalning.

Att behöva ladda mellan sthlm och örebro när det är -15 är ju helt galet.

Men Tesla fungerar iofs betydligt bättre i sin egen laddinfrastruktur än vad någon annan elbil gör. Inom Sthlm är det dock väldigt begränsat var Tesla tillåter andra märken tillgång till laddarna.

Jag lyssnar som sagt inte bara på en eller två i min bekantskapskrets utan 11 personer, där en är nöjd men denne snurrar iofs inte längre än 10 mil. Men även med dennes Tesla så sjunker räckvidden MARKANT när det är under -10.

Åker du 40 mil i -10 så finns det många elbilar som klarar det utan att ladda alls, även i -10c. Exempel är Hyundai Ioniq 6, Tesla Model 3 LR och till och med MG4 Extended Range. Men oberoende så hinner du ju ladda rätt mycket under tiden du annars tankar, kissar, köper och dricker din kaffe och macka. Om hela den processen tar 15 minuter (vilket är förvånansvärt lite tid) så laddar en uppvärmd Ioniq 6 ca 10-70% under tiden. På vintern är det då ca 280km range.

Visst kan du bygga upp en scenario där det krävs några minuter mer med en elbil än en bensinbil, men det är väldigt marginellt, och motsvarande exempel finns andra vägen också.

Under mina två år med elbil har jag en enda gång stött på en situation där vi fått vänta på bilen, och det var ett extremscenario där bilen stått ute i -20c över natten och vi behövde ladda direkt vid start, och med en bil utan batteriuppvärmning också (Audi Q4 2021). Visst var det lite jobbigt den ena gången, men inte skulle jag byta ut det mot de kanske 60 stoppen jag annars skulle ha gjort för att tanka. Bara att slippa bensinlukten på händerna är så jäkla skönt.

Och jag kör mycket långa resor i vintertemperaturer (mot norra Finland).

Av Sando
Skrivet av Night Prowler:

Jag måste också köpa ett nytt nätaggregat som passar.

Vanlig surf, youtube-tittande etc. Ingen musik/video-produktion.

Med låg ljudnivå tänker jag mig att fläktarna knappt ska höras förutom när jag startar datorn möjligtvis.

Om du bara ska använda datorn för sånt så behöver du verkligen inte oroa dig för ljudnivåer. Skaffa bara en processor som är rätt trevlig gällande värmeutvecklingen, så kommer du inte ha några problem alls.

Jag skulle köra på något i stil med det här, plus Inwin Chopin Max. InWin Chopin Max är känd för att ha en fläkt i nätagget som kunde va lite tystare, men det går att göra en modd på nätagget för att byta ut fläkten mot en bättre, men det kräver att du är bekväm med att öppna upp nätagget.

https://komponentkoll.se/bild/xVWiL.png

Vill du ha något med lite mera kraft i nätagget och plats för grafikkort så finns också Velka 3 på bara 3,9L, men med plats för 600W nätagg och grafikkort.

Men överskatta inte hur tyst en kontorsdator kan va idag med rätt processor och fläkt. Ofta är det som låter mest en fläkt av låg kvalitet, och har lite att göra med t.ex. värmeutveckling.

Edit: Länk till InWin Chopin Max, som alltså inkluderar 200W nätagg: https://estore.in-win.com/products/chopin-max

Av Sando

Mini-ITX, om du tycker det är värt att spendera mera pengar. Det går nog åt åtminstone en tusenlapp extra om du ska ha ITX, men det blir också snyggare och mindre.

Gällande ljudnivå så kan du nog få ITX riktigt tyst också. Det handlar bara om val av komponenter. Kan du berätta lite mer om vad du ska använda datorn till? Kontorsarbete, men är det musikproduktion eller liknande om det ska vara så tyst som möjligt? Behöver du alls grafikprestanda för simuleringar, videoredigering, renderingar eller nåt annat?

Med låg ljudnivå, tänker du på att du vill ha låg bottennivå eller undvika höga toppnivåer, eller bara generellt en trevlig ljudbild?

Av Sando

Vilken besvikelse när det gäller prissättningen. Det fina med AMD:s APU:er från senaste generationerna var ju att man kunde få dem för en rätt trevlig peng, men det här tar ju bort hela den delen.

I tiderna kunde man ju få en ITX-bräda och 3200G för ca 200 euro. Nu blir 8600G och moderkort runt 400 euro. Men jag antar att de inte riktigt kunde motivera för aktieägarna varför 8600G borde kosta mindre än 5600G...

Av Sando
Skrivet av MsSmith:

Software as a Service har uppstått för att digitaliseringen har krävt det. Kravställningen har kommit från att allt fler vill digitaliseras, ha titlar men inte ta ansvar, dvs lägg datan hos någon annan så slipper vi ansvara för det. Microsoft har exempelvis lyckats väl här med omställningen från att i huvudsak leverera mjukvara (Windows) till Azure och just SaaS.

Nej, SaaS har uppstått eftersom det gör det lättare för investerare att räkna return on investment med större andel recurring revenue. Jag jobbar med M&A inom IT-branschen.

---

Hos oss har vi oftast 3 streamingtjänster, varav Prime och HBO är rätt konstanta, med den tredje som lite flukturerar. Personligen föredrar jag helt klart den här modellen än tiden före streaming-tjänster, då man betalade klart mer i månaden för att få ett konstant löpande utbud av halvdåliga filmer på obekväma tider, alternativt behövde gå och hyra själv.

Min åsikt är att vi har gjort stora framsteg tekniskt, men affärsmodellerna som kräver konstant uppmärksamhet har gjort att kvantitet och säkra kort går före kvalitet. Tyvärr vet jag inte hur vi ska komma tillbaka, för ekonomisidan talar inte för det.

Av Sando

Första spelet var väl helt enkelt, om kanske lite platt, så blir väl att köpa tvåan om ett år eller två när man får det för 200kr...

Av Sando

Det kan jag respektera. Jag har själv Game Pass, men jag kan också se att det finns flera olika aspekter där som inte är hälsosamma för marknaden.

Överlag tycker jag faktiskt att PC-spel är för billiga nuförtiden. Med tanke på vilka spel jag fick gratis via Epic runt jul, vilka som är free to play och vilka som finns på Game Pass så lär jag inte spendera många extra slantar på spel i år. Jag har åtminstone spel som räcker mig tidsmässigt till sommaren, och under tiden lär det komma fler.

Intressant nog har jag två spel på min must buy-lista; Baldur's Gate 3 och Elden Ring. Kommer de på -20% eller mer så köper jag de spelen, och det lär ta mig till 2025.

Edit: Tips - Jag började spela Wartales på Game Pass för typ 1,5 månad sen. Riktigt bra spel, som också är lite DnD-liknande. Så om man gillar Baldur's Gate kan det vara värt att ta sig en titt på. 70 timmar in, och jag har inte tröttnat än i alla fall.

Av Sando
Skrivet av mpat:

Raytracing är en grej om man spelar spel som kör hårt med det, men de är inte så många. Jag har bara varit intresserad av ett sådan spel än så länge (Cyberpunk), och det spelet är snyggt även utan RT (det är snyggare än exempelvis Starfield), men visst är det en poäng att det är spelbart med RT i 1440p medan det inte är det i 7800XT, absolut.

Frågan är ju inte om RT är spelbart, utan varför man skulle välja RT över högre bildkvalitet, upplösning eller framerate.

Vad spelar man hellre Cyberpunk med för inställningar? 1440p ultra med 86 fps eller 1440p RT med 43fps? Ingen väljer RT i praktiken...

Det finns en poäng om det skulle finnas ett kort med ca dubbla prestanda jämfört med RTX 4090, som då kunde nå upp upp emot 100 fps 1% low i 4K med maxade inställningar, men vi är långt från det. Även om man accepterar DLSS Quality så är man långt ifrån, och då finns det alltid bättre avvägningar än RT.

Jag har själv haft kort med ray tracing sedan 2019 och aldrig haft det påslaget i mer än 10 minuter för att testa.

Av Sando

Bor inte i Sverige, så det är väl knappast jätterelevant, men betalar 12,90€/mån för 100M/100M.

Edit: Dagens växelkurs nånstans runt 145kr.

Av Sando
Skrivet av macbang:

Glad att jag tog och började plugga mot energisektorn som vindkraftstekniker. IT sektorn verka vara på väg ner, då folk sägs upp överallt i mina ögon. Kan ha fel.

Jag känner flera ingenjörer som både studerat energiteknik, och min bror jobbar med vindkraft. Där finns nog också samma problem som IT lider av - höga räntor och kostnader som uppkommer i ett tidigt skede. Som "tur" är så har ju energibristerna varit rätt höga nu, vilket har räddat vindsektorn till viss del.

Varkendera har några strukturella problem, och de kommer att må bra igen när räntorna kommer ner.

Av Sando
Skrivet av Xeonist:

Va? Spelindustrin skriker ju efter folk, jag vet inte hur många gånger jag har hört det senaste året...

Tja, så var det väl ännu för runt 6-12 månader sedan. Gällde all software... men speciellt spelutveckling är ju väldigt front loaded när det gäller kostnaderna, och varför ska man investera i sånt när räntorna har skjutit i höjden och du kan få närmare 5% för amerikanska treasury bonds?

Samma problem som för industrin och byggsektorn, egentligen.