Inlägg

Inlägg som makatech har skrivit i forumet
Skrivet av the squonk:

Nej, jag har det kvar, men jag använder det inte för tillfället. Skadar inte att ha ett moderkort i reserv

Hmmm, blir lite nyfiken på ett liknande byte själv... men mitt system är bra/stabilt för tillfället. 3700X på Asus Prime Pro X370, beta/test bios 5406.

Skrotade du ditt Asus Prime Pro X470 och bytte det mot ett B550?

Skrivet av hasenfrasen:

Det förändrar ju inte situationen eller nuvarande läge det minsta om det hyschas eller inte. Om den lilla kommunen var "frisk" igår kan det för en timme sedan ha stannat en bil med corona-smittad på väg till Säffle (för en kopp kaffe) vid den lokala pizzerian och smittat egenföretagaren - som inte har råd att ha stängt under högsäsong. Att peka finger i dessa tider hjälper ingen, däremot handhygien, hålla social distans och betrakta alla andra som eventuellt smittade är det bästa vi kan göra istället för total isolering.

Har det startat en kraftigare spridning i en mindre kommun så tycker jag man betydligt tydligare än idag bör varna invånarna och i synnerhet de äldre. I vissa kommuner har spridningen börjat mycket sent och där tror jag att det är en betydligt större risk att invånarna invaggats i en falsk säkerhet. Ja, precis som @Loxus skriver ges mycket underliga restriktioner till kommunanställda också vad man får säga och inte får säga.

Man vill inte starta ryktesspridning heter det ibland men det är ju exakt det man gör genom att man inte kör med öppna kort.

Skrivet av hasenfrasen:

Menar du att man kan/ska vara mindre lax i en mindre stad än på andra ställen bara för att man "vet" att där finns "inga" fall?

För att parafrasera, "Plötsligt händer det!". Där jag bor har två personer smittats de två sista veckorna, före det - förmodligen bara en enda person under hela våren. Det är svårt att hålla saker hemliga på en liten ort.

Det är som att köra motorcykel, man måste tänka "ALLA andra trafikanter är ute efter att döda mig - så jag måste tänka åt dem också".

Jag är väl trög ikväll men förstår inte vad du pratar om. När utbrottet kom i de stora städerna upplevde jag det som att man gick ut med rejäl information till alla. Till vissa mindre kommuner verkar utbrottet kommit betydligt senare och här upplever jag ett hysch hyschande från vissa mindre kommuners sida. De kan på sin höjd avslöja att de fått in Corona i någon av "kommunens verksamheter", de verkar så extremt rädda om kommunens rykte att risken finns att liv går till spillo i onödan men till slut går det inte att dölja.

Jag är sjukt irriterad över vissa mindre kommuners hysch hyschande och att de verkar så extremt rädda för badwill, rädsla för att peka ut specifika ålderdomshem etc, ett otroligt livsfarligt mesande. Kommunernas rykte är alltså viktigare än medborgarnas liv??

Sprider sig Corona (ökad spridning tex i en mindre stad) ska de för i h-vete gå ut med betydligt tydligare varningar till medborgarna, i synnerhet till de äldre.

Skrivet av Pulver:

Jag har köpt några eböcker på Bokon.se där de har ganska bra priser, finns många för typ 50:-

Man måste dock handla på hemsidan, inte i iPad appen.

En bok kostade 125:- på hemsidan och samma bok kostade 289:- i iPad-appen (på grund av Apples avgifter ?)

Gärna

@martinot här i tråden kanske har bättre koll och kanske kan svara på det du undrade om Overdrive

Själv fick jag dåligt intryck av Overdrive i Sverige, enbart ett fåtal bibliotek som är anslutna och att gå via Bibliotekets hemsida - Adobe Digital Edition på datorn - Läsplattan är tillräckligt smidigt för mig även om man behöver gå via en dator (inget jag lider över för fem öre, ändå smidigare att kolla biblioteksutbudet på en dator med stor skärm).

Sedan är det ju lite rörigt att olika bibliotek i Sverige har olika utbud av e-böcker och att fixa inloggning på flera bibliotek är ganska jobbigt/trixigt. Jag använder Stockholm och Malmö, man kunde få inloggning till Malmö via datorn medan på de flesta andra bibliotek så måste du ta dig dit fysiskt för att slutföra inloggning vad jag vet (om de inte ändrat på det nu under Corona?).

Även om det blir populärare med e-böcker i Sverige så fascinerar/förvånar det mig att inte fler gått över, det är ju totalt överlägset traditionellt bokformat, enorm skillnad i positiv bemärkelse. Om priserna blir lite bättre tror jag det här kunde få upp läsandet för ungdomar också. Det fascinerar mig att såpass ofta e-böcker är dyrare än fysiska böcker, galet om du frågar mig. Tror att momsen på e-böcker är högre än för fysiska böcker också (vilket verkligen är totalt idiotiskt, politiker som inte gör deras jobb eller inte har koll på utvecklingen). För en gångs skull ligger Sverige långt efter här (e-böcker), tex USA & England är långt före. Tror det här beror på att bokförlagen i Sverige är konservativa och rädda.

Skrivet av Pulver:

Hoppas att det är OK att ta upp denna gamla tråd ?

Har nyligen inköpt en Kobo och har därmed både Kindle och Kobo.

Det är en Kobo Libra H20 och den fungerar fint. Svenska menyer, butik där man kan handla svenska böcker direkt på plattan mm

Tanken var dock att kunna låna böcker från biblioteket direkt på plattan, men jag får inte Overdrive att fungera.

Jag har lyckats med att låna böcker på datorn via Adobe Digital Editions och sedan föra över dem till plattan, men inte med Overdrive direkt på läsplattan.

Overdrive fungerar än så länge endast på ett fåtal bibliotek (bla Malmö, Göteborg och Järfälla)

Jag är ansluten till ett bibliotek som har Overdrive och jag är inloggad med mitt lånekort, men när jag ska leta efter böcker är det tomt - det står endast "Vänligen vänta..." och sedan händer ingenting.

Har testat att logga ut och in igen - återställt plattan och börjat om men det hjälper inte.

Någon som har tips ?

Annars är jag nöjd - väldigt trevlig läsplatta

Ja, jag tycker den är grym också, man borde köpt läsplatta för läänge sedan, så mycket smidigare än böcker. Bara en sådan sak som att man får bra ljus och kan ändra storlek på text är guld värt jämfört med vanliga böcker. Hur smidigt som helst att kunna låna böcker från bibliotek utan att behöva gå dit också (eller köpa böcker online om man nu vill det).

Jag själv gav upp Overdrive för ganska länge sedan och kör via Bibliotek - Adobe Digital Edition - Läsplattan istället när jag behöver låna bok. Exakt, Overdrive verkar enbart fungera på ett fåtal bibliotek vilket gör det ännu struligare.

Prissättningen för e-böcker i Sverige stör mig dock fortfarande, lite över smärtgränsen dyrt tycker jag, för mig blir det oftast att jag lånar via bibliotek (dvs gratis). USA och England ligger väldigt lång framför Sverige när det gäller e-böcker. Bokförläggarna i Sverige håller på deras marginaler så långt det bara går (envisa typer) men självklart kommer de så småningom förlora kriget mot den digitala utvecklingen, det fattar vem som helst.

Ska se om jag orkar roa mig med ett försök igen (Overdrive), i så fall kan jag rapportera hur det gick.

Skrivet av Näbbdjuret:

NZXT H1 verkar finnas i lager hos Inet nu. Går väl åt rätt fort gissar jag.
https://www.inet.se/produkt/6904432/nzxt-h1-vit

Kommer förmonterad med AiO kylare, något udda koncept kan jag tycka men ok.

Jag är besviken på rabatterna måste jag säga, jag hade räknat med gigantiska Corona rabatter men problemet är kanske att priserna varit kvar på hög nivå pga att tillverkningen legat på lågvarv?

Skrivet av Starric:

Nope. Men det är väl inte PUBG heller? Är ju år sen man skaffade sig det nu så kommer inte riktigt ihåg

Stämmer, länge sedan jag köpte PUBG men det var väl 200-300.

Skrivet av tomle:

Jaha, skulle köpa en 3600 och para med ASRock B550M Pro4, men det blev att klicka hem en 3700X och nu sitter jag och suktar efter en 3900X, skiljer ju bara en dryg tusenlapp från 3700X till 3900X för 50% mer kärnor.
Men ASRock B550M Pro4 var rätt mycket dyrare än B450M Pro4 och verkar dessutom inte finnas att få tag på så får väl bli en B450M Pro4 med 3900X.

Ska inte överklocka CPU, ska köra som hemmaserver (Proxmox) 24/7 men skrämmer väl upp minnena i 3200Mhz iaf. Prioriterar låg energikonsumption och stabilitet över högsta möjliga clock.

Orolig över att B450M har funnits ute i två år och att det inte ska komma många fler BIOS-uppdateringar

Edit:
Antingen:
Corsair Vengeance LPX 64GB (2x32GB) DDR4 3200MHz C16 (16-20-20-38) eller
Corsair Vengeance LPX 64GB (2x32GB) DDR4 3600MHz C18 (18-22-22-42)
Inga fartmonster och kostar ungefär lika mycket...

Ja, det blir ju så, man vill ha mer men det beror ju också jäkligt mycket vad man använder sin dator till. För spel och nöje tex blir det ju ingen direkt skillnad med ett par extra cores men om man skapar film, renderar och håller på, ja, då kan det vara annorlunda. Tycker att 3700X håller måttet bra hittills.

Finns nog relativt gott om användare som inte har nytta av alla kärnor i dagsläget. Blir också ett väldigt stort fokus på just CPUn när man kanske borde kolla mera på GPUn samt kylning etc.

Skrivet av JohanFlodqvist:

Facket kan ju bara se till att de regler som finns inom kollektivavtalet och för arbetsplatser i allmänhet efterföljs. Om man har en shysst arbetsgivare så behöver den ju inte oroa sig eftersom det ingår att följa de regler som finns i att "vara en shysst arbetsgivare". Sen är det även en solidaritetsgrej gentemot andra inom samma fack som kanske är hos mindre shyssta arbetsgivare att man betalar in till förbundet så att de har möjligheten att hjälpa de som behöver det på oshyssta arbetsplatser.

Man ska heller inte glömma bort att det är mycket tack vare facken som vi har fem veckors lagstadgad semester, 8h arbetsdag, bra minimilöner osv, det är den svenska modellen att förbunden och arbetsgivarorganisationer förhandlar centralt kring dessa minimikrav vilket ger en tryggare arbetsmarknad. En shysst arbetsgivare behöver ju såklart inte oroa sig för någon av de här sakerna.

Ja, sedan är det så klart så att det är lättare att leda ett företag i medvind jämfört med i motvind.

Det är i motvind som arbetsgivarens goda vilja vekligen ställs på sin spets.

Skrivet av JohanFlodqvist:

För mig är det viktigt att vara med i facket eftersom det är genom dom jag kan sätta press på min arbetsgivare att faktiskt följa alla de regler som finns. Varje gång min arbetsgivare ens försökt skarva det minsta har jag bara hänvisat till att jag tycker det är en diskussion vi behöver ta med facket och då har hon alltid gått på min linje direkt eftersom hon ej pallar bråka med facket.

När jag slutade på mitt förra jobb hamnade jag i konflikt om pengar med min dåvarande arbetsgivare och det var först efter förhandlingar med facket som jag fick dom pengar som jag faktiskt hade rätt till. Hade jag ej varit med i facket hade jag kunnat glömma dom pengarna eller behövt betala juridiska kostnader själv.

För mig är det en självklarhet att man är med i facket för att gemensamt på arbetsplatsen kunna sätta press på arbetsgivaren när det behövs.

Men å andra sidan, har man en väldigt bra arbetsgivare, tex ett familjeägt företag som behandlar de anställda bättre än de flesta andra företag kan jag tycka det skulle kännas knepigt, nästan illojalt att springa till facket.

Jag är splittrad.... får intrycket av att en del här vägrar förstå att det faktiskt finns bra arbetsgivare.

Tänk er själva, ni har ett eget företag och behandlar de anställda generösare och bättre än de flesta andra företag, sedan får ni höra att vissa av de anställda gaddar ihop sig i diverse halvhemliga fackmöten, på arbetstid dessutom.

Själv skulle jag nog känna mig lite ledsen.

Men absolut, jag har full förståelse för att man i vissa företag verkligen vill/behöver gå med i ett fack, absolut.

Skrivet av issue:

alltså, Black Royal! tack för tipset

"For The Dead Travel Fast" diggar jag hårt också från senaste plattan, underbart skönt bakgrundsriff.

"The Reverend" andas Entombed inspiration, också riktigt bra.

Riffkungar

Ändå, coolt det här, straight out of Finland, något oväntat, bland det bästa Death 'n' roll / Death 'n' sludge band jag hört på väldigt länge, de slungar sig upp i toppskiktet. Tydlig inspiration från tex Entombed i vissa låtar men de har ändå en tydlig distinkt egen stil.

Sedan gillar jag verkligen att sångaren kan sjunga helt brutalt hårt utan att bröla/growla som en ko (vilket också legandariska LG Petrov i Entombed bemästrade till fullo).

Blir intressant att följa Black Royal, kanske ligger lite fel i tiden men så jäkla bra, ytterst imponerande.

Hyfsad review... betyg: 10, 10, 10, 10 med tillägget "Masterpiece"
http://www.metal-temple.com/site/catalogues/entry/reviews/cd_...

också hyfsad review
https://www.echoesanddust.com/2020/02/black-royal-firebride/

Vilket leder till vad LG Petrov pysslar med nu för tiden på äldre dar. Den rösten... blyhårt utan bröl (trots hans ålder), manligt.

med Entombed A.D. (vilket inte alls är samma som ursprungliga Entombed).

samt med bandet Firespawn

Skrivet av Techs:

Black Royal var för mej ett helt okänt band. Riktigt bra låtar ! Grannen nedanför måste sucka "Vad fan har galningen nu hittat ?!"

Samma här, nytt band för mig, groovy, kommer följa dem och lyssna igenom deras material. Vissa partier är så skönt tunga att jag nästan börjar tänka på Entombed. Sångarens blytunga röst har även den vissa likheter med LG Petrov.

"Pagan Saviour" är kanske liite enformig men en underbart skön testosteronhöjare, tung, ett mästerverk.

Även tex "Coven" är en sjuhelvetes bra låt, njut men "play it loud", inte alls samma sak annars.

Hmmmm, ja, vilket jäkla liv det blev, typ att halva världen nu betraktar Sverige som ett pestsmittat land.

Vad är medelåldern på de som avlidit i Sverige, 80 eller 81 år?

Människor blir ju väldigt gamla i Sverige nu för tiden och när man får in smittan i ålderdomshemmen på det sätt som vi fick, ja då går det så klart rakt åt h-vete.

Bortsett från åldershemmen har väl dock situationen i Sverige var relativt "bra" även i jämförelse med andra länder men det blir ändå konstigt/fel att säga så eftersom så många äldre människor har drabbats.

Sverige = ålderdomshemmens förlovade land. När människor blir riktigt gamla i Sverige, då sätter vi dom på ett hem, härligt att se fram emot.

Skyddet av ålderdomshemmen var så klart åt h-vete. Jag tror tex man underskattade risken att ålderdomshemmens personal skulle smittas utanför sitt jobb och bära med sig smittan in. Hur detta skulle kunna ha undvikits i praktiken är dock inte helt enkelt. Ännu mera upprörande är kanske att "nya" ålderdomshem får in smittan fortfarande, just nu i detta nu, något som jag ofta vet mörkas. Det kan tex beskrivas som att "Corona kommit in i ett av kommunens verksamhetsområden". Möjligt kommunerna är rädda för badwill eller inte vill skrämma upp invånarna i onödan, själv tycker jag det är helt galet fel.

Skrivet av Blu3n0va:

Tack för svaret!

Den enda laptop som kan vara i par är Asus G14, den har dock sina nackdelar, extremt seg skärm, dålig IO och kan blir varm och högljudd.

Är rätt sugen på Khameleon faktiskt då jag läst mkt om MAG15 som är samma som du nämnt.

Men hittar inte mycket om 1660ti och 2070 Max Q i redigerings syfte.

Billigaste 2070 Max Q går för 18700kr på Komplett
Medan 1660ti går för ca 16000kr.
För 17000kr kan jag få 1660ti varianten med 32gb ram istället för 16gb på de andra, 16gb körs även på 2666mhz vs 2993mhz på 32gb varianten.

Hur som haver blir 2070 Max Q varianten 1500-2800kr dyrare vilket jag inte vet om är värt det för redigering, hemside skapande, och en massa dokument skrivande 🤷‍♀️

Säljer XMG nordisk layout på tangentbordet? Hade ju kanske varit ett alternativ då

XMG Fusion 15 (dvs Khameleon P9) går att få med svenskt tangentbord.
https://www.xmg.gg/en/xmg-fusion-15

För mig att det är stor prisskillnad mellan 1660Ti och 2070 Max Q varianten hos Komplett, ca 4000 kr tror jag om det inte är så att de justerat priserna.

En bra grej med senaste bios (om man laddar ner från XMG) är att man kan undervolta cpu'n i bios, man behöver alltså inte använda ThrottleStop.

Men ändå, jag skulle nog själv letat efter en laptop med Ryzen 4800 eller Ryzen 4900 cpu om jag arbetade mycket med renderingar och dylikt även om Intels varianter duger bra också.

Här har du ett intressant ex till salu:
#18442119

Alltså, wtf, vad är det här, straight out of Finland, bland det tyngre jag hört på ganska länge, groovy.

Black Royal med "Pagan Saviour", håll i hatten. Mörkt, satan hit och dit men det är ju så jäkla blytungt att det är helt omöjligt att motstå.