Inlägg

Inlägg som zetruz har skrivit i forumet
Av zetruz
Skrivet av Zipparn:

Kan man koppla nätverkssladd till dessa?
Inte ens med USB-C adapter, gissar jag?

Det går med den förra CCwGTV 4K, Google säljer en Ethernetadapter för den. Det blir tyvärr bara 100 Mbps - så kör du väldigt hög bitrate så kan det bli ett problem.

Av zetruz

Jag utgår ju ifrån att det här är sant endast i vissa specifika laster (ex. multicore-poäng) men med bra mycket högre effektuttag eller liknande. Men samtidigt så behöver man knappast slå M3 för att vara en bra processor.
Den behöver bara ha tillräckligt bra prestanda under emulering, med märkbart lägre effektuttag än Intel/AMD, för att den ska vara värd att titta på.

Skrivet av Yoshman:

Men tror tyvärr det blir en generation till konsoler med x86_64, rimligen har de redan kommit en bit på vägen och lär inte vara gratis att göra större förändringar i HW när man passerat planeringsstadiet. Annars är konsoler ett bra exempel på där man får fin utväxling på en CPU med betydligt högre perf/W, mer effekt kan skickas till GPU med för samma CPU-prestanda.

Finns i.o.f.s. rykten att Microsoft utvärderat ARM64 för nästa generation, men ska man tro ryktena där är kanske första frågan om det överhuvudtaget blir någon mer Xbox.

Den påstådda läckan sade ju inte bara att de "utvärderat" ARM64, utan rätt och slätt inte ännu har bestämt sig för om de ska köra x86-64 (via Zen 6) eller ARM64. Länkklick!
Sedan vet jag inte hur trovärdig läckan är, men jag tycker det är viktigt att påpeka att det i den påstådda läckan presenterades som en diskussion utan förutfattad slutsats. Sedan kan det ju finnas väldigt starka krafter som i praktiken redan har bestämt sig, och man kan ju argumentera för att en sådan indikation är att man redan har den processorn bestämd (tillverkare och generation). Man kan väl alltid hoppas.

Av zetruz

Kör själv Jellyfin-server på hemmadatorn och streamar till en Chromecast with Google TV 4K.

På Chromecasten kör jag två olika klienter , för när ett av dem strular:

  1. Primär: Kodi, med Jellyfin-pluginet "Jellyfin for Kodi" installerat.

  2. Sekundär: Jellyfin Media Player (finns i Play Store), och med en extern mediaspelare för att få bättre stöd för Dolby Vision (jag kör Vimu Media Player just nu, RealPlayer kan också fungera).

Det låter svårare än det är. Fördelen är att man ofta kan testa detta helt gratis, ex. installera Jellyfin-server på din hemmadator och installera klienten på en laptop, TV, mobil, eller liknande - bara för att se att det fungerar. Efter det kan man försöka lista ut sin bästa setup.

Nvidia Shield är utan tvekan mycket bättre än Chromecasten, men jag vill inte köpa ett sådant dyrt system när det redan är gammalt. Väntar ivrigt på nästa Shield, om och när det kommer.

(Notera att nästa Kodi-version med bättre stöd för Dolby Vision och HDR10+ är precis runt hörnet, men relevansen beror ju lite på vilken TV du har.)

Av zetruz
Skrivet av anders190:

Vore nog dödsstöten för datorer som hobby annars. Med tanke på att marknaden går mot en färdig produkt utan användaren ska pilla på hårdvaran så är ju den stationära x86-baserade datorn typ sista ljuset i en mörknande värld.

Vore uppskattat om det kan fortsätta ungefär som nu idag men att man har alternativet att köpa en ARM CPU och moderkort. Färre alternativ vore riktigt jävla trist.

Jag håller helt med om att det vore jättetråkigt om vi gick mot typ "stationär dator och så kan du byta GPU men inget mer". Samtidigt så är det inte riktigt sant att industrin överlag går mot mindre "pillmöjligheter" - jag skulle säga att laptopmarknaden just nu går mot mer konfigurerbarhet, där drar nog Framework ett ganska tungt lass. Men även Microsofts egna Surface Laptops har blivit mer och mer reparerbara. Så allt går inte åt fel håll.

Av zetruz
Skrivet av Miindz:

Känner mig otroligt nöjd med att jag köpte en nästan ny S23 för en tredjedel av pengen av S24, härom veckan.

S24 har inga nyheter man särskilt begär.

Jag tror en europeisk S24 är långsammare (och/eller mindre energieffektiv) än en S23. Exynos är väl mer än ett år efter Snapdragon?

Av zetruz
Skrivet av Fearnox:

Jag kanske är dum eller för sjuk, men upplever inte att det svara på min fråga...

Är HDMI 2.1s hastighet helt meningslös eftersom att man inte har behov av mer än 144Mbit?

Jag valde blu-ray eftersom att det var det jag kunde komma på som skickar mest data över HDMI, annars så har jag samma fråga fast med Xbox/PS5 om det gör vad jag undrar tydligare.

Intressant länk dock! Skulle vara kul med test av responstiden på den, alltså om eller hur mycket man tappar med trådlöst

Ta en PC med "full-fet" HDMI-port med 48 Gbps-kapacitet (ink. overhead och dylikt) - dvs det som ofta kallas "HDMI 2.1". (Den bandbredden är dumt nog inte ett krav i specifikationen för att få HDMI 2.1-certifiering.) En sådan dator kan skicka okomprimerad video i 4K HDR och 120 Hz - då behövs så mycket som 32,27 Gbps. Detta är enormt mycket mer än en Bluray-skiva, men framför allt så är det mer än vad en HDMI 2.0-port klarar av, därav behovet av en ny standard med högre bandbredd.

Okomprimerad video tar enormt(!) mycket mer plats än komprimerad video, vilket alla Bluraystandarder och streamingtjänster använder. Så bandbredden i HDMI 2.1 var långt ifrån onödig, behovet fanns absolut när den väl lanserades - men den behövs inte för videotjänster som Bluray och Netflix, för där var bandbredden i HDMI 2.0 mer än nog.
HDMI 2.1 har dock fler features än endast högre bandbredd - såsom eARC, VRR, och så vidare. Därför vill jag vara specifik med att vi endast diskuterar bandbreddsutökningen i HDMI 2.1, och inte versionen som helhet - för det finns mer än endast bandbredd som gjorde den relevant.

Hoppas det var ett bättre svar!

Edit: Wiki-sidan för HDMI har några väldigt bra bandbreddsjämförelser, både för SDR och HDR, samt feature-översikt för just HDMI 2.1. Länkklick!

Av zetruz
Skrivet av tomle:

Vad menar du för problem? Kör TP-Link Omada hemma, kan roama mellan mina EAP225 (Wifi 5) utan problem i Teams-möten, Whatsapp-calls etc. Men vanliga konsumentprodukter kanske inte sköter det snyggt men det beror ju inte på Wifi 5.

Jag har personligen inte problem med roaming på mina enheter, men i jobbet har jag stött på det många gånger. Tänker om risken för det minskar i och med MLO...?

Skrivet av NcLr:

Fråga angående Wifiutvecklingen. Finns det någon standard som ökar genomslaget av wifisignalen eller leder alla till snabbare hastigheter på bekostnad av sämre genomslag genom väggar odyl?

Kan inte mycket om det, men jag tror väl att dessa förbättringar gör att ex. 2.4GHz-bandet inte nödvändigtvis slår igenom material bättre än förut, men eftersom data skickas mer effektivt så borde hastigheten vara högre än innan givet samma omständigheter?

Av zetruz
Skrivet av Fearnox:

Varför är HDMI 2.1 48Gbit om bara 144 krävs?

HDMI-standarden är väl inte byggd på någon Bluray-standard. Bluray, trots att det ser så bra ut, är ju väldigt komprimerat jämfört med 10-bitars lossless 2160p. Så ja, wifi kan absolut skicka väldigt(!) bra video redan nu, under rätt omständigheter. Det finns till och med "trådlösa" TV-apparater, dvs endast med strömsladd - länkklick!

Av zetruz

Gällande Multi-Link Operation: Tekniken innebär ju att enheter pratar över de olika banden samtidigt för att få högre effektiv bandbredd, och det i sig är ju trevligt. Men betyder det också att byte mellan olika accesspunkter blir smidigare, för att de olika banden byter accesspunkt vid olika tidpunkter? Eller kommer AP-byte göras vid ett tillfälle och därmed ha samma problem som nu?

Och till alla som undrar "vad ska jag ens med det till?", ja, i många situationer är det säkert inte nödvändigt att ha Wi-Fi 7. Men i gallerior? Arenor? Skolor? Kontor? Wifi-förbättringar är direkt nödvändigt, så det här ser man fram emot!

Skrivet av Fearnox:

Blu-ray kvalité trådlöst?
Skulle vara trevligt om det vore möjligt med HDMI 2.1 via WiFi framöver eller någon annan standard som kan ersätta kabeldraget utan att tumma på responstid eller kvalité.

UHD Blu-Ray ska ha maximalt snitt på 144 Mbps, så det kan man absolut ha redan nu. (Med buffertutrymme för peaks.)

Av zetruz

Gissningsvis med hårdvaruaccelererad AV1-avkodning också, precis som A17 Pro.

Av zetruz
Skrivet av Dinoman:

Effekt är, som du påpekar, en stor faktor till begränsning av klockfrekvens i dagens processorer, iaf de som ligger i toppskiktet. Vi får dock inte glömma en annan faktor som spelar in när du sänker temperaturerna, det är att läckage i kislet också sjunker. Alltså, ju varmare kislet är, desto mer strömläckage vilket leder till mer värmeutveckling. Så skulle vi titta på en frekvenskurva så är den inte linjär med energiåtgången, utan exponentiell. En faktor i det är just läckage som genrerar värme.

Yes, jag rörde vid den punkten. Men i mitt huvud är den temperaturbaserade effektiviseringen rätt försumbar om vi håller oss under 95 grader på en konsumentprocessor? Men jag kanske har fel där?

Säg om man låser klockhastighet väldigt högt, och låser spänningen, har vi något hum om just hur mycket/lite man kan sänka effekten om man sänker temperaturen från 95 grader till så lite som 75 grader?

Av zetruz
Skrivet av Dinoman:

Med dagens moderna processorer som har "boost"-logiker så kommer CPU:n alltid att försöka bibehålla så höga klockfrekvenser som den kan givet att den inte blir begränsad av antingen energiförbrukning eller värme. Om du förbättrar förutsättningarna för en av dessa faktorer så kommer du garanterat att få bättre prestanda i tunga laster.

Det är nästan så enkelt, men inte riktigt. Precis som du säger så har du ofta två begränsande faktorer (värmetak och effekttak) - men det betyder ju att om du tar bort en av de faktorerna så kan det vara så att det inte gör någon skillnad i klockfrekvens, om det andra taket redan var din flaskhals.

Min 7800X3D har ett effekttak och ett värmetak, och faktiskt ett klocktak (5100 MHz tror jag), utöver diverse spänningstak osv. Under singeltrådad belastning slår den alltid i klocktaket, men om du belastar alla trådar så gör den det inte - i mitt fall på grund av effekttak, inte värmetak. Så om jag deliddade den så skulle det gissningsvis inte göra mycket av en skillnad.
(Jag tänker mig att den enda förbättringen skulle komma av att processorn blir lite lite mer effektiv vid lägre temperaturer, och därmed skulle kunna höja klockfrekvensen lite grand vid ett givet effektuttag?)

Edit: Jag är såklart väl medveten om att dessa Intel-prollar är väldigt annorlunda från AMD:s X3D-processorer, men frågan kändes generell nog att svara på.

Av zetruz
Skrivet av medbor:

Vågar man hoppas på en Steam Deck 2 eller PS6 med dessa?

Det verkar ju som att Xbox överväger antingen Zen 6 (eller vad det nu var) alternativt Arm-processor i nästa Xbox, och man skulle ju inte bli förvånad om Sony går i liknande tankar. De måste ju båda vara väldigt rädda för att konkurrenten går till Arm och kanske delvis sänker produktionskostnad och ökar prestandan.
Så den här nyheten tror jag stärker teorin att Xbox överväger AMD-processor i båda fallen.

Av zetruz

Annonsen är avslutad

Av zetruz
Skrivet av Sisyfos:

Blev lite förvirrad. Vad är högsta budet nu?

Ah ursäkta, det borde jag skrivit. Det senaste budet gäller, 3500kr. Det var en tidigare budgivare som inte återkom.

Av zetruz

Ursäkta tystnaden. Pga uteblivet svar från tidigare budgivare så fortsätter budgivning till fredag kl 21.00.

Av zetruz
Skrivet av ja6051058:

Finns det kvitto och garanti kvar?

Dessvärre inte, jag köpte det begagnat. Men det är i finfint skick, skyddsplasten är till och med kvar på fläktarna.

Av zetruz

KFA2 Geforce RTX 3070 1-Click OC

KFA2s produktsida: länkklick!
3st DisplayPort, 1st HDMI. 1x8pin strömkontakt.

Finfint kort i toppskick! Eventuell frakt betalas av köparen. Kan annars hämtas i Katrineholm eller Vingåker.

Budgivning avslutas onsdag kl 22.00. Köp nu-pris 4000kr.

Läs hela annonsen här

Av zetruz

Annonsen är avslutad

Av zetruz

Budgivning avslutas kl 22.