Inlägg

Inlägg som Fredag har skrivit i forumet
Av Fredag

4K är standard idag. Det är så basic det kan bli, då även budgetpanelerna i instegsklassen har tillverkats i 4K i många år nu. Idag är HDR även med i instegsklassen. Gå in på valfri El-lada och fråga efter billigaste 55 tummaren. Det kommer stå 4K HDR på den.

Vill de pissa folk i ansiktet och låtsas att det regnar med sin "premium"-produkt, så hoppas jag folk röstar med plånboken.

Premium hade kunnat vara en garanterad bitrate, maximal färgrymd, DV IQ, HFR, lossless på ljudströmmen och föruppskalad 4K när källan är dålig.

Då kanske jag skulle fundera på "Premium". Det skulle dock krävas att de verkligen tar in 4K versionen av alla filmer, vilket de inte gör idag.

Det här inlägget kan kopieras till alla filmtjänster, vilket är tragiskt 2024.

Av Fredag

Om Sony lyckas med att skala upp 1080p till 4K på 2 millisekunder utan större kvalitetsförlust med AI så avlastar det ju spelmotorn rejält och offrar man dessutom 60 fps för 30, som GTA 6 kommer göra, så kan 45% motsvara en betydligt häftigare uppgradering i visuell kvalitet än gamla PS4 Pro lyckades med.

Problemet för Sony är om MS tänker hoppa till nästa generation direkt. Det roliga är att priskriget kommer bli blodigt i jakten på GTA6 konsumenterna. Kan bli svårmotiverat att köpa en refresh om nästa generation kostar likvärdigt.

Av Fredag

Kör med www.superstart.se sen sålänge jag kan minnas. Lätt att konfigurera till sina egna intressen. Kör med tillägg i webbläsaren så att varje ny flik öppnar sidan. När man skapat ett konto minns den sen inställningarna på alla enheter och webbläsare där man loggat in, så även kalendern blir praktisk att använda.

När man fått in sina nyhetssidor, poddar och specialintressen räcker det med att hovra över länkrubriken för att se en kort sammanfattning, så man snabbt hittar det man tycker är intressantast att gå vidare med.

Ju flera sidor man kollar in varje dag, desto kraftfullare blir startsidan, man får en helt annan överblick. Kan t ex söka på youtube, tradera, wiki, IMDB direkt och så hamnar sökresultatet i en egen flik, vilket också sparar tid.

Vid en första anblick verkar sidan ganska alldaglig, men skapa ett konto och flytta runt, ta bort och lägg till block, ändra färger och tema så känns den snart riktigt trevlig och personlig. Den samlade tiden man sparar genom åren blir enorm mot en blank sida med bara ett sökfält och man blir snabbt beroende av översikten. Med lite dåligt minne på allt man brukar besöka blir det guld med en bra startsida.

Jag har t ex väder i två städer, tv-tablå, nyheter, reseplanerare, sökmotorer, forum, musik, radio, webbtv, valutaomvandlare och en massa länkar och det jag använder mest ligger överst, vilket gör att man inte kan ha för mycket heller.

Med lite överkurs som filter, minimering osv kan man gå steget längre och t ex göra att nyckelord triggar en hämtning eller väljs bort ur resultaten vilket gör allt ännu mera relevant för just dina behov, t ex släng bara in aktierna du själv äger så ser du direkt om du behöver logga in i appen eller om du kan glömma aktierna för dagen.

Att fixa iordning sidan på en dator och få allt perfekt gör att det blir guld att öppna sidan i mobilen sen när man är på resande fot. Själv tvingar jag mobilen att visa skrivbordsversionen, så ser allt ut som man skapat det.

Har man problem med att t ex firefox drar mycket resurser för att man har 120 flikar igång, så kan man även spara in där på en riktigt bra startsida istället och så slipper man förlora allt om nått fel blir trasigt, hehe!

Hoppas det inspirerar någon att uppgradera sig från att starta blankt!

Av Fredag
Skrivet av xc:

Ja det låter ju,...fruktansvärt.

Det som gör mest ont är när man tänker på tacofredag eller pizza. Själva hungern går över, det sliter mest på psyket i längden. Men ja, när man får bekräftat att det är fruktansvärt så motiverar det lite faktiskt. Får försöka hårdare helt enkelt. Tror jag behövde det, så tack!

Det som är roligt med såna här trådar är att man hittar lite tips ibland.

Av Fredag

Skippa frukost, ha kokosfett i kaffet för energi. Smör, ost och bröd kostar för mycket.

Skippa lunch, svindyrt ju. Ersätt med kaffe. Mera kokosfett bara.

Middag, skippa grönsaker, kött, fisk, fågel och allt som är dyrt. Linser, bönor och ris är allt du får äta.
Kör på med röd peppar tills det brinner i munnen, så slipper man kväljningar av att äta ensidigt. Att skippa lunchen gör att du är så hungrig vid det här laget att det blir lättare att äta.

Kvällsmål, haha nej.
Gå och lägg dig, du är inte hungrig när du sover.

Av Fredag

Har fasat ut Netflix, då man måste rösta med plånboken ibland.

Av Fredag

Kreatörer på Youtube tjänar pengar på egen reklam, så fast folk betalar så behövs fortfarande tillägg för att det ska bli reklamfritt. Så känner att ublock är en vettig lösning. Vill man verkligen stödja så köp merch typ.

Hade några filmtjänster ett tag, men det blev snabbt orimligt när alla bolag ville dela upp sig istället för att köra en spotify. Plus att just det man ville se kunde sakna engelsk text eller enbart med dövinformationen, köras enbart i 1080p och utan HDR. I vissa fall fick man även hyra toppfilmerna fast man redan betalade för tjänsten.

Idag finns det över 20 renodlade filmtjänster och även om man ruinerade sig och skaffade alla relevanta så blir det en hel del dubletter och stora hål i utbudet av filmer man vill se i hög kvalitet. Alla kör med netflixstilen vilket gör det väldigt svårt att få en överblick. Det var bättre innan då man fick hyrfilmer på posten, då kunde kategorierna vara mycket mera detaljerade än de blivit nu för att dölja det dåliga utbudet.

Sök på Tom Hanks tillexempel och kolla sen på hans filmlista på IMDB, Eller Kurt Russel, eller "valfri skådis från när film var bra" och lycka till med att ens hitta 10% av deras totala filmer på valfri tjänst. Enorma hål trots tusentals kronor på att äga alla relevanta tjänster.

Det kommer fortsätta vattnas ut så länge folk betalar, hade folk stått på sig hade filmbolagen inte kunnat utnyttja tillfället. Men för många växte upp med Netflix osv så det är snart en generation försent. Att betala för att bläddra bort en filmkväll har blivit det nya.

Av Fredag
Skrivet av leeggee:

Tanken är och sälja den för ca 5000~ och då få Samsung telefonen med obegränsad surf till ett pris av 15000kr totalt. (Mobil+abonnemanget betalt)

Känns väl helt ok?

Ja, det borde du få minst. Rena kompispriset. Den går nog inte ner nämnvärt i värde innan BF, med lite is i magen borde 6-7 tusen inte vara allt för svårt heller, beroende på vart du bor. Speciellt om du säljer den oöppnad. Lycka till med det.

Av Fredag

Bard?

Ser Alexander framför mig då, så kan vi väl inte ha det?

Kan inte Sverige lägga in ett veto eller något, så vi får en lokaliserad verion?

Typ ÅsaBengt eller vad som helst, men inte Bard. Kanske går att lösa med ett script?

Eller kommer AI:n respektera sitt nya namn på kommando?

Av Fredag

Vill ha de fyndiga resultat-texterna tillbaka. De är liksom belöningen på att man sög eller var bäst. Eller som de flesta av oss, nära snittet.

Sen inser jag att ämnet gör det svårt, backar ut och stänger dörren efter mig.

Av Fredag
Skrivet av leeggee:

Fick möjlighet till att köpa detta paket:

Samsung 55" Q70C QLED 4K Smart TV (värde 11 990 kr) på köpet. Ta ditt tv-tittande till nästa nivå.
Senaste flaggskeppsmobilen från världens största producent - Samsung. Det bästa av det bästa.
Mobilabonnemang med obegränsad surf i 5G-hastighet.

Verkade som jag hann och beställa den, tycker du den var en ”bra” deal?

Fick samma erbjudande och kollade upp panelen direkt, Tele2 luras här med, "värde 11 990 kr". Det hade räckt till en 65 tum Q80C. Både större och bättre panel.

Skillnaden mellan Q70C och Q80C är att panelen du beställt inte är lika bra på uppskalning, lite sämre tryck i HDR och har sämre kontroll över kontrasten. (Edge-lit vs Local Dimming) lite annat småtjaffs med, men detta är märkbart om du ställer de bredvid varandra.

Den är inte direkt dålig på något sätt, bra spelfunktioner och 120hz panel, lite sämre processor och HDR, men det kan man kompensera för lite med en mancave, ställ TV:n i en mörk miljö och stäng av energisparläget (inte auto eller low utan OFF) som i praktiken dödar det sista trycket i HDR. (Home->settings->system->eco)

Den är inte "värd" sitt pris, men jag tror inte du blir missnöjd med den, bara jag som är lite petig med paneler. Den duger till min dotter och hon är nöjd så min rant är mest emot Tele2:s fulspel med sina "erbjudanden"

Jag hade sålt den dock, då avsaknaden av Dolby Vision och HDR-trycket är en klar dealbreaker för mig. Samsungs Tizen är också något jag kan vara utan. Lyckas du få ut "värdet" på en försäljning är dealen klart bättre än en surfplatta alla försökte bli av med på BF för 1500 iallafall. Tele2 begränsade detta till 300 personer och bara till de som visat intresse, så då kommer de undan med sina lögner lättare. De överdrev liksom värdet med 3000 kronor! (8990 hade varit korrekt)

Men jag hoppas ändå du blir nöjd med TV:n och din nya Ultra såklart, sorry för min negativa inställning, ville bara visa varför jag fortfarande tycker Tele2 har tappat det.

Av Fredag

Angående erbjudanden nu:
Tele2 vill ha 729*36 för nya Ultran, men då ingick unlimited och en superfantastisk surfplatta, nämligen A8. Ni som inte skrattar nu har aldrig ägt en A8 eller har aldrig gjort mera än en grej på den samtidigt.

De brukade ha de bästa BF-priserna, det här året var bara pinsamt. Likaså detta erbjudande. Över 26 tusen för en bra mobil med obegränsad data och en platta metallskrot.

Tele2 slutade även med sin superdeal där man kunde få 5GB för 99:- så för den ynka datan ska man nu upp i 270 typ, när deras nya prisplan börjar i april. För 5GB data.

När vi pratar minne, borde inte 512GB lagring vara standard år 2024 när vi pratar Ultra?
Tele2 menar att det skulle vara värt 3000 extra. Vilket är hälften av vad en toppmobil brukade kosta, så ursäkta om jag skrattar lite.

Att de tar mer för "gamla" Ultran just nu känns bara konstigt, vill de inte bli av med lagren?

Skulle behöva byta operatör helt, ledningen har förlorat förståndet. Ursäkta offtopic, men dessa fantasipriser börjar bli för mycket.

Av Fredag
Skrivet av medbor:

Att man kan betyder inte att det kommer göras

Precis, handlar om pengar. Billigt att driva 2G mot att plantera ut 4G som knappt används för att täcka de ytorna som släcks. Så logiskt att då anta att det inte kommer att ske, för då hade det varit billigare att inte stänga 2G

Smällar man får ta, enligt stadsbor. De tittar på kartorna över täckning och tror de stämmer. Inte ens 3G blev "färdigt". Så varför inbilla sig att det ska bli bättre, vad är agendan bakom så dålig slutledningsförmåga?

Av Fredag

Får 5 pluppar med 2G och kan prata två timmar utan kvalitetsförlust.
4G ger noll till en plupp och om inte samtalet bryts så är det inte ovanligt med robotsoppan. Man måste ringa om flera gånger och kvalitetsförlusten är random as f.

Bor man inte i storstaden och faktiskt använder telefonen för att prata med blir det inte kul. Det är omöjligt att bygga ut 4G över hela landet, rätt stora delar som släcks helt. Visst är det bättre kvalitet på 4G när man är nära mast, men ytorna i landet där 2G regerar är mycket större än ni tror och ljugkartorna som visar 4G är inte i närheten rättvisa. Dra bort 10% i alla riktningar från alla kartor som visar täckning, så kanske man närmar sig normal samtalskvalitet.

Av Fredag

Man blir lite påmind om att man inte är fjortis längre. Om 25 år till så har jag uppnått medellivslängden för en människa. Tiden går för fort. 😁

Av Fredag
Skrivet av RVX:

Vad är motsvarande siffra för XBOX series X?

Två X på varje S i EU och Sverige följer EU rätt bra, så när MS sålt två X har Sony sålt nio PS5 häromkring.

En av nio köper potatisen som drar ner hela generationen.

Två av nio köper X.

Bara sex av nio köper rätt om man vill ha en framtid utan blandade SKU:s och en framtid utan spel som en service.

De som vill ha spel gratis från dag ett kommer bli ihågkomna av historikerna. Naivt att tro att spelstudios kan drivas utan inkomst, att de inte såg varningstecknen med uppköp och nedläggningar och att reportrar på sidor som dessa inte valde att upplysa lite tydligare om konsekvenserna. Men som grodan i kastrullen verkar man inte märka hur värmen stiger. Eller memen "This is fine" för den yngre generationen som missat helheten och inte har en aning om att både EA och MS ligger på tomtens naughty list.

Eller har man missat hur filmindustrin sakta men säkert degraderats sedan 90-talet?
På den tiden gick folk på bio eller hyrde film varje helg samtidigt som man byggde på sig köpfilmer i bokhyllan.
Idag sprider man ut de pengarna på streamingtjänster, som istället ska fördela de pengarna över hela sitt utbud istället för årets filmer. Samtidigt har de fått för sig att de är James Cameron och försöker göra egna filmer.

Snart sitter även spelindustrin med facit i hand, tyvärr är min tidsmaskin trasig, men ska vi extrapolera mot hollywoods tidslinje har vi nog redan nått point of no return och om tio år är nog även större delen av spelbranschen den mellanmjölk streamingtjänsterna är idag.

"Det började med något de kallade för Free to Play" tror jag blir titeln på boken i framtiden. Har du läst ända hit är du iaf inte tiktok-skadad än och kanske du även sett en film som "måndag hela veckan" så skriv gärna vad du tror Sonys siffror kommer betyda för framtiden.

Med detta menar jag att det snart är sista chansen som gamer att bojkotta MS. Filmindustrin är redan körd och det kommer aldrig gå att reversera. Romantiska komedier i klassiskt tempo kommer aldrig nå de barn som föds idag. De kollar inte ens klart 5 sekundersklippen på tiktok. Snart kommer scrollskador att ersätta tennisarmbåge...

Ursäkta långt inlägg, men bakom de till synes positiva säljsiffrorna för Sony döljer sig stora problem. MS revenue är trots det likvärdig, tack vare ingamevalutor och spel som service, så det räcker inte. Eller vad tror du?

Av Fredag

Kommer lira GTA på releasedagen, som vanligt. Behövs inga flera versioner. Kanske remastern till PS6 Pro om 11 år.

Av Fredag

DualSense

Vanesak, då jag haft Playstation från starten 1996. Trodde inte Dualshock kunde bli mycket bättre och samma tanke ligger inför PS6. Men lär väl bli possitivt överaskad igen.

Av Fredag

När Insomniac anställde folk till Wolverine låg denna beskrivning uppe:
"creating cuts, slashes, gouges, severs, gashes, stabs, [and] a lot more."

Om någon studio får äran att inviga PS5 Pro med ny prestanda lär Insomniac ligga högt upp på den listan med tanke på teknisk kompetens och förmåga att snabbt realisera nya idéer.

GTA VI kommer sälja mera och vara sandlådigare, men själv har jag lagt nästan all hype i låda ett. Oavsett ett löjligt bra år att äga en PS5 eller investera i en Pro, om nu ryktena stämmer.

Av Fredag

Onsdag den 8 november går EU:s institutioner in i slutförhandlingar om att din webb-läsare måste acceptera allt staten säger åt den att acceptera – utanför HTTPS certifikatsystem.

Det handlar om artikel 45 i EU:s Digital Identity Framework (eIDAS) som nu är uppe till slutlig behandling i EU.

Blir förslaget verklighet kommer den browser du använder att tvingas acceptera interaktion med certifikat från sådan tredje part som beslutas av regeringen – utan nödvändiga säkerhetsgarantier och helt utanför HTTPS certifikatsystem.

Vilket får allvarliga konsekvenser för säkerheten på nätet. Samtidigt öppnar det för att staten kan övervaka dig och vad du gör online.

EFF kommenterade det hela redan tidigt i processen:

»The amendment would require browsers to trust third parties designated by the government, without necessary security assurances. But trusting a third party that turns out to be insecure or careless could mean compromising user privacy, leaking personal or financial information, being targeted by malware, or having one’s web traffic snooped on.«

I ett uttalande förra veckan försökte the Internet Society få EU:s beslutsfattare att inse att de inte fullt ut förstår vad de lagstiftar om och vilka konsekvenser detta kan komma att få.

Även industrin med Mozilla i spetsen har idag skrivit brev till Europaparlamentet och EU:s ministerråd – i vilket de varnar för att artikel 45 kommer att få negativa globala konsekvenser vad gäller säkerheten online.