Inlägg

Inlägg som Gramner har skrivit i forumet
Av Gramner
Skrivet av Aphex:

Hälften av katastrofen i det här kom av att man modifierat en säkerhetskritisk, normalt internetvänd applikation och gjort den beroende av säkerheten i flera andra, egentligen orelaterade projekt, för att den skulle stödja systemd. Det var den klåfingrigheten som förhöjde det till en RCE och det är bäraren av de fingrarna som har ett stort attitydproblem att jobba med.

Jag skulle vilja säga att det över lag är ett problem att folk använder något tredjepartsbibiliotek för att slippa skriva tio rader kod. Denna har sedan en drös dependencies, som i sin tur har ytterligare ett halvdussin dependencies vardera o.s.v. o.s.v.. Sen sitter man där med 50+ dependencies som ingen har koll på.

I det här fallet hade Debian en lokal patch som länkar in libsystemd inkl. alla transitiva dependencies till sshd enbart för att skicka en enkel notis att sshd har startat.

Av Gramner
Skrivet av HenrikM:

Jag har hittat ett sätt att slippa reklam på youtube, jag betalar en slant till youtube, och vipps så är det ingen reklam

Fast det är ju bara en del av reklamen som försvinner med Youtube Premium - reklam inbäddad i själva videoklippen (sponsored content o.s.v) är fortfarande kvar. Med webbläsarplugin blir man av med all reklam, d.v.s. den betalda lösningen resulterar i en strikt sämre användarupplevelse jämfört med gratis annonsblockerare.

Om Youtube fixar till det så skulle jag skaffa det (rent tekniskt inga svårigheter, bara att kräva att content creators flaggar vilka segment som är reklam så att dessa kan döljas från betalande användare. Avmonitisera videoklipp där detta inte efterlevs).

"Piracy is almost always a service problem and not a pricing problem" som Gabe Newell så träffsäkert uttryckte sig.

Av Gramner
Skrivet av Mildew:

Där ser man!
Jag som trodde problemet var hur man undgår att Windows 11 installeras på datorer som når systemkraven...

Stänga av TPM i BIOS är rätt enkelt och gör att man blir av med W11-spammet om man föredrar att köra kvar på W10. Vissa prebuilts exponerar tyvärr inte den inställningen, men kör man med egenbyggda system fungerar det bra.

Av Gramner
Skrivet av zebez:

Skulle vara intressant att veta om det går att kombinera denna register tweak med spectre/meltdown. Då båda modiferar samma register värde.

Det ser ut att vara en bitmask, så det borde bara vara att OR:a ihop dem.

Av Gramner
Skrivet av KoAoL:

I mina öron mumbo jumbo. Vilka program använder dessa avx-gather instruktionerna?

Relativt vanligt inom multimedia t.ex. Från ett projekt jag jobbar med:

$ git grep vpgather | wc -l 274

Av Gramner
Skrivet av Yoshman:

Det man måste inse att det inte i något av fallen betyder att något verkligt fall kommer i närheten av att se en sådan prestandaminskning.

OSPRay kommer enligt Phoronix benchmarks ganska nära i vissa fall:

https://i.imgur.com/lrjjHtl.png

Av Gramner
Citat:

[Q] What is the overhead for the mitigation?

[A] This depends on whether Gather is in the critical execution path of a program. According to Intel, some workloads may experience up to 50% overhead.

Rätt absurt att hårdvarutillverkare kan skicka ut en uppdatering som sänker prestandan med 50%. Tänk om en biltillverkare hade gjort likadant, "vi upptäckte en defekt med den här bilmodellen som kan uppstå vid höga hastigheter, så vi har skickat ut en OTA-uppdatering som begränsar den till 60 km/h så nu är problemet åtgärdat".

Borde vara återkallelse som gäller.

Av Gramner

Level 100 med Sorc nu. Det är rätt tydligt att allt fokus har varit på kampanjen och upplevelsen för level 1-50, för end-game content är väldigt svagt just ju. Blizzard har en hel del jobb framför sig om de vill att folk ska fortsätta spela spelet i seasons o.s.v.

Samma dungeons och samma items. Min gear på level 100 är ungefär som den var på level 60, bara med högre siffror på allting. Spelstilen har inte heller förändrats alls, fortfarande samma abilites. Det finns knappt några intessanta "chase items" att leta efter, så möjligheterna att förbättre karaktären är väldigt begränsad jämfört med andra ARPGs. Att jaga efter en bättre rollad ring som har 2% högre crit dmg är liksom inte överdrivet spännande.

Av Gramner
Skrivet av inquam:

Men om de dödar stöd för 16 och 32-bit så är det då bara AMD64-uppsättningen som skall vara kvar, eller hur tänker man?

Stöd för 32-bit i ring 3 (user space) blir kvar. D.v.s. 32-bitarsprogram kommer fortfarande fungera precis som i dagsläget, men ett 64-bitars operativsystem krävs. 16-bit försvinner helt.

Detta kommer i praktiken ha noll påverkan på vanliga användare, utvecklare av UEFI (BIOS) och operativsystem kommer dock behöva göra vissa anpassningar.

Av Gramner
Skrivet av all-seeing:

Väldigt märkligt, förstår inte riktigt vad som orsakat felet med den gamla switchen och nya datorn då alla andra datorer fungerar normalt

Som jag har förstått det är problemet att Intels kort inte uppför sig 100% korrekt i alla corner cases, och det kan antingen fungera hur bra som helst eller strula beroende på vad för utrustning som sitter i andra ändan av kabeln.

De är väl inne på den fjärde revisionen av sina 2.5GbE-kort nu (I225v1, I225v2, I225v3, I226), och även om de senaste revisionerna fungerar betydligt bättre än de första så verkar de inte riktigt fått till det ännu.

Av Gramner

Köpte en Pixel 7 från Elgiganten för 5990:- i vintras. Har priset gått upp sedan dess?

Av Gramner

Steams hardware survey har väldigt skumma urvalskriterier som resulterar i extremt mycket jitter, det går verkligen inte att dra några meningsfulla slutsatser från en månad till nästa.

T.ex. har antalet användare av 32-bitars Windows 7 enligt siffrorna ökat med 60% sedan förra månaden. Det är knappast något som rimligtvis kan motsvara verkligheten.

Har aldrig förstått varför de inte baserar siffrorna på 100% av användarbasen istället. Det är ju automatisk datainsamling, inte direkt manuella telefonintervjuer vi pratar om där det är förståeligt att basera statistiken på en liten delmängd.

Av Gramner
Skrivet av Teddis:

När Microsoft slutar stödja viss hårdvara (Windows 11) så kan du kringgå det.

Att installera Windows 11 på osupportad hårdvara kräver att man ändrar någon registerinställning som finns inbyggd i operativsystemet för att hoppa över kompatibilitetskontrollen. Inga tredjepartsprogram behövs. Har gjort det själv på en ca. 10 år gammal Haswell-laptop för ett tag sedan.

För Windows 10 behöver man inte göra några workarounds överhuvudtaget, det är bara att installera. Inga som helst problem att köra en 15+ år gammal PC med senaste säkerhetsuppdateringarna o.s.v.

Skrivet av Teddis:

När Apple slutar stödja viss hårdvara (Mac specifikt, då) så kan du kringgå det. Dvs det finns verktyg för detta.

Att bara installera en nyare version av macOS på äldre hårdvara utan support går generellt sett inte. Det finns projekt som OCLP där folk har reverse engineerat och hackat ihop patchade (mer eller mindre fungerande, beroende på hårdvara) Frankenstein-versioner av macOS som går att installera på äldre maskiner, men det är något som jag anser vara på en helt annan nivå än att bara "kringgå" någonting.

Skrivet av Teddis:

Jag tar det som att du kanske inte är så insatt i Mac?

Onödig kommentar. Kan vi höja nivån på diskussionen, tack?

Av Gramner
Skrivet av medbor:

Skylake stöds ju inte av Windows 11 heller, så det är väl ingen större skillnad på det viset

När Microsoft slutar stödja en viss hårdvara så betyder det bara att de inte ger några garanterar att det ska fungera, men det går fortfarande bra att köra på utan officiell support om man så vill.

När Apple slutar stödja en viss hårdvara så är det game over, man har ingen möjlighet att uppdatera operativsystemet på hårdvara som inte har support.

Det anser åtminstone jag vara en ganska stor skillnad.

Av Gramner

Kommer spela igenom kampanjen i alla fall, men om end-game består av att farma dungeons som allt tyder på så tror jag inte att spelet blir långlivat för min del då alla dungeons är likadana och rätt tråkiga.

Lång linjär korridor som leder till en låst bossdörr. För att öppna den måste man hämta två objekt, en till vänster, en till höger, och bära tillbaka dem, följt av en bossfight. Den enda skillnaden mellan olika dungeons var det visuella temat, gameplay-mässigt var de identiska (i dungeon A ska man hämta nycklar, i dungeon B mechanical boxes, i dungeon C blood orbs...).

Enligt folk som spelade closed beta så är det likadant i alla andra zoner också, så det är inte något unikt för just start-zonen.

Givetvis handlar alla ARPGs i grund och botten om att göra samma sak om och om igen, men av någon anledning så kändes just detta extremt segt och repetivt jämfört med alla andra ARPGs.

Av Gramner
Skrivet av landmarks:

Vad gäller moderkort har det varit ganska tyst från Intels sida mig veterligen, men det väntas vara nytt på g från partnertillverkare.

Asus:
https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/wor...
https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/wor...

ASRock:
https://www.asrock.com/mb/Intel/W790%20WS/index.asp

Största skillnaden verkar vara att Asus driver NVMe-slots (med PCIe 4.0) från chipsetet för att frigöra maximalt antal PCIe-lanes till instickskort, medans ASRock driver dem direkt från CPUn (med PCIe 5.0).

Av Gramner
Skrivet av Thomas:

Mer än så borde man väl få ut? Jag får runt 350 Mbit upp genom ett betonggolv (accesspunkt i källaren) med Wi-Fi 6 (inte 6E), vilket jag tycker var oväntat bra med så stora hinder. Nog ska man kunna få ut åtminstone en gigabit ur detta om det klarar nästan 7 i labb?

6E ger i sig själv inte högre hastighet än 6, det öppnar bara upp för fler frekvenser vilket är praktiskt om man har många andra trådlösa nätverk i närheten, typ höghus med massa lägenheter där alla har sin egen AP.

Den största hastighetsökningen i 802.11be kommer i huvudsak från tre features:

a) 4096-QAM, vilket enbart fungerar vid extremt hög signalstyrka (samma rum och fri sikt mellan AP och enhet).
b) 16 spatial streams, vilket i praktiken är en meningslös ökning från maximalt 8 i 802.11ax som redan det är total overkill. Existerar i princip bara för att ge höga siffror på papper.
c) 320MHz kanalbredd, vilket tar upp väldigt mycket frekvensutrymme och minskar räckvidden (dubblering av kanalbredden ger i praktiken en halvering av signalstyrkan p.g.a. 3dBm högre noise floor). Kan dock vara användbart om man bor i villa med relativt få andra nätverk i närheten, åtminstone om man kör med en tri-band-AP så att man kan köra olika kanalbredder på olika frekvensband.

I praktken kommer man få högre hastigheter när man har superbra signalstyrka, fast grejen är ju att det då redan är "good enough" idag. För enheter med dålig signalstyrka, d.v.s. där det faktiskt skulle vara bra med högre hastighet blir det nog inte mer än en marginell förbättring.

Av Gramner
Citat:

den första SSD-enheten med stöd för PCI Express 5.0

Den första SSD-enheten med PCIe5 är det väl ändå inte, t.ex. https://www.servethehome.com/kioxia-cd7-pcie-gen5-nvme-ssd-la... lanserades ju för ett bra tag sedan (bara ett exempel, det är möjligt att andra produkter lanserades ännu tidigare).

Första SSD-enheten för konsumentmarknaden skulle det möjligtvis dock kunna vara.

Av Gramner
Skrivet av ronnylov:

Går även att avkoda AV1 enbart med mjukvara men det kräver ganska mycket processorkraft.

Det krävs rätt mycket processorkraft om vi pratar om 8K med HDR och grejer, men en vanlig simpel 1080p-stream klarar en 15 år gammal dator av utan problem.

Av Gramner
Skrivet av PerWigren:

Varför så jäkla glest mellan raderna? Vill de att vi ska slita ut scrollhjulet?

Anpassning för touch screens (vilket för övrigt är svaret på de flesta frågor gällande UI-designen i W11). Varje enskilt objekt måste vara tillräckligt stort för att kunna urskiljas med ett fingertryck.