Inlägg

Inlägg som Psionicist har skrivit i forumet
Av Psionicist
Skrivet av Laxpudding:

Kvalitetsskärmar likt ColorEdge är mer än "bra allround". De är fantastisk allround

Men då förstås inget superroligt när det kommer till spelande i och med 60 Hz. Så vad du kan matcha en kvalitetskärm med är en väldigt öppen fråga. Ytterligare en 4K-skärm är förstås det som ger mest flexibilitet och där kan ju andra skärmen ha mer spelfokus, likt högre frekvens än 60 Hz.

Tack Thomas, såklart jag ska tänka så. Min andra skärm kan vara en skärm duglig för gaming.

Vad är dina tankar om 27" vs 32" 4K for foto/video/produktivitet? Jag var bestämd igår att jag ville ha 27, men nu är jag lite mer tveksam.

Av Psionicist

Bra allroundskärm för video/foto-redigering, media/produktivtet, lite gaming. Hög pixeltäthet. Relativt hög budget

Tja.

Önskar förslag på en skärmsetup. Jag vill köra 2 skärmar, inte en ultrawide. Personlig preferens samt att det funkar bättre med mjukvaran jag använder. Problemet är att välja "huvudskärmen"

Det mest krävande är foto/videoredigering. Grejen är detta: färgåtergivning är... jag ska inte säga "skitsamma", men sålänge det är "bra" så räcker det. Jag behöver ingen "professional color grading". Så vill inte nödvändigtvis måla in mig i "foto-skärmar"-kategorin (dock är jag ett stort fan av Eizo rent genrellt.. bra kvalitet)

Det sagt: jag gillar bra färg, hög pixeltäthet, osv. Vill ha en bra skärm helt enkelt. Jag är ingen gamer men spelar ibland, så skärmen bör inte vara värdelös på det.

Funderar på kanske en bra 27 tum... kanske 4k?. Sen en duglig andra skärm som kan stå bredvid som inte behöver vara lika bra.

För huvudskärmen har jag kollat på några alternativ. Tankar?
* Eizo ColorEdge CS2740. Detta är visserligen en foto/video-skärm men kanske funkar bra allround också? Schysst upplösning: 3840 x 2160
* Alienware AW2723DF verkar rätt nice? Dock sämre upplösning på samma storlek, så sämre pixeltäthet. 2560 x 1440
Andra alternativ?

Andra skärmen är... ett senare problem

Cheers

Av Psionicist

Tack för hjälpen!

Gjorde lite research om modellen på grafikkort och det har varit lite mer strul med den modellen än medel för 3090. Priset går ju inte att klaga på dock.

Är det dumsnålt att överväga 3080 eller 4070? Läste nånstans att 4070 är ett dåligt köp men förstår inte varför. Jag uppgraderar så otroligt sällan så skulle kunna titta åt ett annat håll, bita i det sura äpplet, och köpa ett 3090 från annan tillverkare (kommer vara lite dyrare) om det är stor skillnad.

Finns det nån tumregel för hur mycket minne man vill ha? Har ingen bild om 24GB vs 12GB osv.

Av Psionicist

Intel/Nvidia-system för videoredigering (obs: måste kunna luftkylas)

Hej.

Dags att bygga en ny stationär. Den kommer uteslutande användas för videoredigering (davinci resolve) av högupplöst video, för det mesta 4k eller 5.3k men ibland större. Har inte uppgraderat på 10 år pga andra prioriteringar i livet, så har inte lika mycket koll längre.

Vill kunna luftkyla systemet och inte använda AIO eller vad det heter. Har bestämt följande komponenter redan att bygga vidare på:
- Corsair Airflow 5000D
- Noctua NH-U12A Chromax Black
- En massa extra fläktar (fixade ett 3pack Phanteks T30 120MM)
- Corsair RM850x v3
Fråga nummer 1 redan här: Är det värt det att skaffa en contact frame? Vilken isåfall? Tips på kylpasta?

Nu till det roliga I guess:
- CPU? Jag vill ha 13th gen Intel pga hårdvarudecodning av videoformat. Funderar på antingen i7 13700K eller i5 13600K då det verkar som att i9-vad-den-nu-heter inte går att luftkyla. Tankar?
- DDR4 eller DDR5? Jag vet inte. Vill förmodligen ha 64 GB. Finns det nackdelar med DDR5?
- Moderkort? Tips?
- Grafikkort? Jävlar vad dyra de har blivit "senaste tiden". Antar att jag är villig att lägga upp till 10-15k på det men jag vet inte längre vad som är normalt och vilka sweet spots som finns, så jag gissar att jag kan stretcha det lite om det finns något bra resonemang för det.

Stort tack för hjälpen! Om ni orkar får ni gärna tipsa om "resten", här tänker jag framförallt SSD-disk(ar) och sånt där jox som man använder när man bygger nya datorer nu för tiden. (Exempel: jag hade ingen aning om att "contact frames" var en grej förrän igår)

Tack

Av Psionicist

Jag installerade nyss en Noctua tornkylare med en 120mm-fläkt. Kommer inte ihåg modellnamnet.

Otroligt enkel att montera!

Hade jag behövt frakta denna dator hade jag bara skruvat bort kylaren. Att montera tornet när backplate väl är installerad tar typ några minuter (inklusive att lägga på ny kylpasta osv). Då har jag inte byggt en burk sen 2010

Av Psionicist

Tack för svar!

Det mest krävande jag använder processorn till är simuleringar i Linux, som både är multitrådade och använder SIMD. Så arbetsbelastningen som Prime95 genererar är relevant. Där uppmäter jag ungefär samma temperaturer (några grader svalare).

Enligt Intels dokumentation för värmeproblemet med den här processorn: https://communities.intel.com/docs/DOC-23517 så är problemet i regel att moderkorten ger för mycket spänning med autoinställningar. Därför jag var lite nyfiken på att se vad ni har för profiler i era MSI-bios

Av Psionicist

Få ner temperaturen på en 4790K på ett MSI Z97-moderkort

Tja

Core i7 4790K ej överklockad
MSI Z97-G45 GAMING

Med stockkylaren så kom processorn upp i 100 grader vid Prime95 och började throttla.

Jag installerade ett Noctua-torn med en 120mm-fläkt och nu har jag inga throttlingsbesvär längre, men processorn är fortfarande rätt varm (84 grader plus/mins några grader) efter en timme Prime).

Enligt Intels "Extreme Tuning Utility" så ligger TPD på typ 110-120 W så jag misstänker att mitt moderkort är lite väl frikostlig med spänningen med alla Auto-inställningar. Jag tittade lite i BIOS men för någon som inte meckat så mycket med hårdvara på flera år är jag rätt vilse vad som är vettigt att ändra på el-mässigt.

Tycker min vcore ser rätt bra ut på 1.15v (max 1.2v).

Har stängt av XTS (eller vad de där minnesprofilerna hette).
Har stängt av någon "extra turbo"-funktion (minns inte heller vad den hette, men som ändrade så att fler än 2 kärnor påverkades av turbo).

Nån som har ett MSI mobo och kan tipsa?

Tack

Av Psionicist
Skrivet av Stilad:

Hej som exempel till vad jag vill åstadkomma tar jag sidan http://featherrevs.com/ vilket bara är en köpt domän med ompekning från http://martinsassner.com/featherrevs/ där sidan är upplagd. Detta är som jag förstår en tjänst som loopia har men tillexempel inte citynetwork där jag har köpt mina domäner tidigare.

DNS kan inte lösa det problemet eftersom DNS bara bryr sig om domännamnet (martinsassner.com). Katalogen efter ("featherrevs") bryr sig inte DNS om utan din webbserver.

Så varken Loopia eller någon annan kan lösa det med DNS, däremot kan de ju ha en tjänst som bara slänger upp en enkel webbsida på deras servrar som redirectar till vad-du-nu-vill.

Men fear not! Om du kan sätta upp en subdomän featherrevs.martinsassner.com så kan du på Loopia sätta upp ett CNAME från featherrevs.com till featherrevs.martinsassner.com.

featherrevs.com blir då ett "alias" för featherrevs.martinsassner.com vilket är vad du vill åstakomma.

Av Psionicist

Detta är ett väldigt stort område.

Om du vill bli _expert_ på kryptografi så skulle jag rekommendera att du först studerar matematik och teoretisk datalogi och sedan doktorerar inom ämnet. Läs kurser inom exempelvis "abstrakt" algebra, talteori, komplexitetsteori, kryptografi (heh) och brancha ut därifrån. Inte enkelt - den enda människan jag känner personligen som faktiskt är bra på kryptografi har en PhD i ämnet.

Om du "bara" vill bli farlig, exempelvis kunna föra resonemang om kryptografiska primitiver, förstå hur vissa protokoll fungerar (typ BitCoin) etc så räcker det att ha ett stort intresse + läsa någon kryptografikurs. Det underlättar stort om du kan programmera och har "matematisk mognad" (typ kan resonera om bevis osv).

Datorsäkhert kräver mer bred kunskap och jag känner ingen som kan något om detta som inte har lång erfarenhet av en ganska stor bredd områden (databaser, operativsystem, nätverk, programmering, kryptografi, hur en dator fungerar etc etc). En civilingenjör i datateknik eller motsvarande är en bra början.

Av Psionicist

Jag får det till 752148633600 alltså ungefär 68% av de 16^10 möjligheter om dublettvilkoret inte fanns.

Algoritmen fungerar såhär:

1. Generera alla unika "alfabet" som kan användas för att skapa lösenorden. Vill säga alla strängar från {0,0,1,1,2,2,3,3,4,4,5,5,6,6,7,7} till {8,8,9,9,10,10,11,11,12,12,13,13,14,14,15,15}.
2. För varje alfabet räkna antalet unika (lexikografiska) permutationer. Det är helt enkelt (10!)/(d^2) där d är antalet dubletter i alfabetet.

Kod: http://pastebin.com/G2wMLjUX Kör på < 1 sekund på min gamla dator.

Edit: Den här algoritmen är ju skitkass. Finns en mycket bättre. Se om nån kan klura ut den

Av Psionicist
Skrivet av Bubben97:

Hur kan man utnyttja en bugg i en webbläsare för att komma åt operativsystemet i sig?

Buffer overflows är väl typexemplet. Nånstans i webbläsaren görs ett felaktigt antagande att indata bara kan vara en viss längd. En attackerare hittar detta och designar en speciell indata som skriver data över längden på buffern. Om buffern ligger på stacken så kan processorn exekvera den istället för vad den egentligen skulle göra, exempel hoppa tillbaka till koden som anropade funktionen som allokerade buffern.

Lite pseudokod:

void func(char *in)
{
char buf[4]
copy(buf, in)
return
}

Säg att du anropar func på addr 0xf00f med in = "org". Din stack kanske då kommer se ut tyå såhär precis innan return

[0xf00f]
['o']
['r']
['g']
[0]

Kompilatorn kommer se till att 4 words poppas och sedan returneras till vad stackpekaren pekar på (0xf00f).

Om indata är längre än 4 tecken kommer returnaddressen skrivas över. Du konstruerar då en sträng, typ

"orgx<SHELLKOD>"

Där <SHELLKOD> är vad du vill ska exekveras istället. Och då är du körd

Av Psionicist

EXPLAIN <din query>

Så kan du se hur queryplaneraren bestämmer sig för att köra din query.

Om du ser att du har en sekventiell scan på hela tabellen så kan du nog skapa lite index som Mattsingen säger.

Av Psionicist

Med base64 så blir 3 byte indata 4 tecken utdata. En base64-kodad har alltså alltid en längd som är en multipel av 4. Är den kortare så "paddas" den (ofta med "="-tecknet).

Så. 88 är jämt delbart med 4. 84 är jämt delbart med 4. 85.333 paddas alltså uppåt till 88 tecken.

(Noter att förklaringen ovan är något förenklad, många base64-implementationer behöver exempelvis inte paddningen utan listar ut själv, exempelvis).

Av Psionicist

Få ut alla länkar på sidan kan du göra exempelvis med

curl -s "http://www.blocket.se/stockholm?q=gant&cg=4080&w=1&st=s&cs=2&..." | # Ladda ner dokumentet iconv -f iso-8859-1 -t utf-8 | # Konvertera det till UTF-8 grep item_link | # Plocka ut alla länkar sed -e 's/.*href="//' -e 's/">.*//' # Radera HTML:en

Av Psionicist

Att låta klienten ha serverns publika nyckel är inget konstigt utan är hur asymmetrisk kryptering är tänkt att fungera och användas.

Mitt tips är att du inte implementerar detta själv utan använder något existerande bibliotek exempelvis OpenSSL.

Av Psionicist
Skrivet av iaken:

Är ju ändå rätt imponerande att folk som registrerade sig för 10 år sen fortfarande är kvar

Kan ej bestämma mig om det är något bra eller dåligt.

Av Psionicist
Skrivet av Supertuba:

Tjena alla Sweclockare!

Går i nian nu och fick precis hem en bunt med kataloger från diverse gymnasium i stan. Hade innan tänkt att gå på Ebersteinska gymnasiet Naturvetenskapslinjen, men jag lyckades hitta ett ytterligare ett gymnasium nämligen ett ljud och bild gymnasium (LBS). Där finns linjer som: Spelutveckling,speldesign och systemutvecklare och blev intresserad men samtidigt vill jag kanske ha en bredare öppning till högskolor.

Min fråga är då vad kan ni ge för råd, för-/nackdelar med de olika linjerna? Jag Gillar spel,system men som sagt vill jag kanske ha en bättre utbildning.

Mvh, Supertuba

Mitt råd är att du läser en "klassisk" naturvetenskaplig utbildning. Se till att du läser så mycket matematik, fysik och språk som möjligt att du inte stänger några dörrar när du ska söka till universitet/högskola sen. Vill säga, läs Matte E, Fysik B, Kemi B, Biologi B och något språk (utöver engelska) till minst steg 3 (om jag minns rätt). Gör du det så kommer du kunna söka vidare till samtliga ingenjörsutbildningar, läkare, psykologi, jurist, handelshögskolan etc etc.

Skippa spelutvecklingsutbildningar och dylikt. I majoriteten av alla fall är det bara skapade av desperata skolor för att få bidrag (om du söker en utbildning får skolan pengar av kommunen, så det finns massvis med utbildningar som kommer försöka muta dig med exempelvis laptops, ipads etc. Genomskåda det).

Cheers

Av Psionicist

Så bilden du länkade till är indelad i 6 segment med 5 "väggar" imellan. De grundläggande färgkomponeterna är centrerade på på vägg 0 (röd), 2 (grön) och 4 (blå).

Så om du skapar en array sedan adderar du ihop så får du ditt spektrum. RGB är additiv skala så det är bara att ha en array och hela tiden addera till den.

Kan rekommendera att du använder flyttal för färgerna så RGB(1.0,1.0,1.0) är helt vit sedan kan du normalisera i slutet till integers från 0-255.

Så låt säga att du vill att ditt spektrum är 600 px brett. Den gröna komponenten är då centrerad på px 200 och ska gå från maximal grönt RGB(0,1.0,0) till svart vid px 400 (och även åt andra hållet, till px 200).

Så den här lösningen går alltså ut på att förgenerera att spektrum och sedan använda det för att få ut RGB-värdena du vill ha. Finns andra lösningar, men denna är enklast.

Av Psionicist

1) Enligt forumets regler är det inte okej att ragga folk.

2) Om man nu ska bryta mot reglerna och ragga folk så kanske det är en fördel att man vet vad man snackar om. Du har ju copy-paste:at något du inte förstår dig på

Tråd låst.

Av Psionicist

Några artister jag lyssnat mycket på den senaste tiden som jag kan rekommendera. Lite olika genrer:

Aesthetic Perfection (electro/industrial, ebm)
Leonard Cohen (singer/songwriter)
Parov Stelar (eh, electroswing?)
Kenny Loggins (klassisk 70/80-tal rock)
Cirque de Soleil (ambient, soundtrack, world etc)