Inlägg

Inlägg som Kibbo har skrivit i forumet
Av Kibbo

Då har vi lyckats ta oss till plats 34 i alltime-rankingen.

Av Kibbo
Skrivet av SweDragon:

Uppdatering: Lämnade in kortet på Inet för det var för stort för att passa min väns dator. Det visade sig att kortet var lika oanvändbart i deras testrigg så jag fick ett nytt där allt funkar 100%.

Eventuellt var förra kortet ett måndagsexemplar eller drivrutinen jag använde innan det packade ihop för det nya kortet upplever jag som betydligt tystare i drift, i alla fall i mer lättdrivna spel (jag har använt AMD Chill med FPS cappat på max 120fps från start på båda korten).

Lite sent i tråden men Sapphire hade en period under april/maj förra året där flera av deras kort hade problem med att VBIOS blev korrupt, så det är möjligt att du fick ett kort från den batchen. Mitt 7900 XTX hade också det problemet men eftersom mitt kort har dual VBIOS kunde jag kösa problemet genom att helt enkelt byta vilken som kördes och sedan flasha om den korrupta VBIOS:en.

Av Kibbo

Nu har Buildzoid även gjort en video med Asus "Intel Baseline" som verkar köra helt andra värden än Gigabytes.

Av Kibbo
Skrivet av perost:

Testet gjordes enligt VideoCardz inte med en normal 13900KF utan en QS (Qualification Sample) som har en PL2 på 188W.

Tråkigt om det är sant eftersom det bara spär på förvirringen om man testar med CPU:er som normala konsumenter i regel inte kan få tag på. I videon som jag länkade lite senare där Buildzoid testar Gigabytes "Intel Baseline" sätter den hans 14900K:s PL2 till 188W samt att han ställer sig också frågan var PL2 188W kommer ifrån. I vilket fall känns det som att ett väldigt stort korthus håller på att blåsa omkull.

Av Kibbo
Skrivet av Teddis:

Men nu när man testar så verkar ju Intels spec innebära att en i9a knappt kan klå en i7:a. Inga initiala tester vad jag minns fick sådana resultat. Köpte man inte chipet för överklockning så känns det typ katastrofalt.

Nu har vi än så länge bara sett ett test där det inte gjordes någon djupare jämförelse, de testade exempelvis enbart en toppmodell (13900KF). Vad händer med en 13700K/14700K med samma inställningar? Det har vi inte fått något svar på ännu, men det lär ju komma tester på det snart. Jag misstänker att de kommer tappa en del prestanda också men inte i närheten av vad toppmodellerna gör.

Edit: Sen ställer jag mig tveksam till om Gigabytes 188W PL2 är så representativ då Intel i skrivande stund fortfarande listar 253W som rekommenderad PL2 (något som hittills inte följts särskilt noga) för samtliga i7 och i9 K-CPU:er i 13:e och 14:e generationen. Det känns mer som att Gigabyte, med sin extremt åtstramade PL2, försöker ge Intel en känga i retur.

Edit 2: Buildzoid på ActuallyHardcoreOverclocking har lekt lite med Gigabytes nya BIOS-profil.

Av Kibbo
Skrivet av Novdid:

Problemet är att "spec" fram tills nu varit upplåst effektbudget på 13th och 14th-gen. Så allas dag 1-resultat är inte enligt Intels "nya" krav för stabila system.

Vad jag har förstått av det som funnits att läsa och lyssna på hittills är att en rekommenderad inställning har funnits i grunden men att Intel har hanterat det som just det, en rekommendation, och inte påtvingat att detta är vad som ska köras. Men om testare nu har ställt in BIOS enligt de värden Intel har rekommenderat så borde det ju vara hyffsat nära.

Av Kibbo
Skrivet av Teddis:

Finns det någon recension från lansering där man kan få bekräftat att allt var inställt enl Intel stock?

Jag fick intrycket förut att "gränslös" TDP var en slags specad inställning sanktionerad av Intel, men tydligen är det vilda västern som Intel inte satte stopp för? (Kanske pga det gav dem bättre positioner i testresultat?)

TechPowerup, Gamers Nexus, Hardware Unboxed och jag har för mig att även SweC brukar nämna att de ser till att processorerna testas "enligt spec" med manuellt inställd BIOS. Så tester från dessa aktörer bör vara tillförlitliga även efter de här ändringarna, eller åtminstone vara väldigt nära i resultaten.

Av Kibbo

I mina kretsar är det jag som köper nytt och sedan ger bort eller säljer mina gamla grejer till bättre behövande.

Av Kibbo
Skrivet av [SmR]BMF:

Var inte Asus inblandade i det också? Eller jag minns kanske fel...

Skrivet av Swedishchef_90:

Ja men flera andra också, tror jag

Asus, Gigabyte och MSI var väl de tillverkarna som figurerade mest men Asus spelade i en helt egen liga när det gällde att pressa inställningarna utanför spec vill jag minnas.

Av Kibbo
Skrivet av DevilsDad:

Felmeddelandet var bara en av flera problem som nämndes i denna artikeln. I övrigt nämndes även spelkrasher och instabilitet. I artikeln om problemen intel utreder nämndes vitt skillda problem som bla innefattade spelkrasher, instabilitet och felmeddelanden om att minnet är slut. Det är inte direkt långsökt att anta att samma problem kan yttra sig på fler sätt än exakt det som nämns när det är en så stor variation på symptom.

Ska säga att jag också enbart läst swecs artiklar, men antingen har de inte rapporterat om händelserna särskilt väl, eller så är denna artikeln lite osmakligt vinklad enligt min mening.

TPU har också en artikel om ämnet och har uppdaterat den med följande;

Citat:

Update: As the community has pointed out, motherboard makers often run the CPU outside of Intel's default spec, specifically causing overvolting through modifying or removing power limits, which could introduce instabilities into the system. Running the CPU at Intel-defined specification must be assured with a BIOS check to see if the CPU is running at specified targets. Intel programs the voltage curve into the CPU, and when motherboard makers remove any voltage/power limits, the CPU takes freedom in utilizing the available headroom, possibly causing system instability. We advise everyone to check the power limit setting in the BIOS for the health of their own system.

Edit: Tl;dr det lutar åt att precis som när AMD:s X3D-processorer började brinna så är det återigen moderkortstillverkarna som klantar sig och matar chippen med alldeles för mycket spänning och annat skoj.

Av Kibbo
Skrivet av xfade:

En fråga...

Är det färre i laget med vassare hårdvara, eller fler som foldar?

Enligt https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t... har vi i skrivande stund 58 aktiva foldare, men vi har bara 19 som genererar en miljon eller mer per dag, så det lutar lite åt att det är ett fåtal personer som drar det stora lasset, men alla aktiva hjälper så klart till.

Av Kibbo

Har bytt fram och tillbaka mellan midi och gigantiska chassin genom åren, men föredrar nuförtiden större modeller då högpresterande grafikkort och CPU-kylare tar så stor plats, pyttedatorer är inget jag är intresserad av. Kör för tillfället ett Corsair 7000D airflow.

Av Kibbo
Skrivet av g0pp3:

Mina två jag haft har klarat -30 i CO.

Jag motsäger inte att det säkert finns många exemplar som kan köra väldigt bra CO-värden, men att det skulle vara någon generell sanning att alla 7800X3D kan köra -20 eller bättre stämmer helt enkelt inte.

Av Kibbo
Skrivet av Mocka:

Det sägs att alla 7800X3D ska klara -20 iaf

Jag kan säga direkt att det stämmer inte, min klarar som bäst -18.

Av Kibbo
Skrivet av Citybiffen:

Inte så insatt i vad det betyder men kan det vara aion som kyler dåligt eller är det processorn som är defekt?

Om jag ska gå efter mina egna temperaturer så är där vissa delar i din processor som går väldigt varma. Som jag har skrivit tidigare är det dina temperaturer på L3 cache samt IO die (kretsen som sköter kommunikation mellan CPU-kärnorna och resten av datorn) som jag är förvånad över.

Såhär ser det ut efter att jag kört folding@home på både CPU och GPU under ~8 timmar. Trots att hela processorn, inklusive IO die, jobbar stenhårt vid foldande håller den sig betydligt svalare än din, samt att min L3 cache inte heller går särskilt varmt jämfört med din. Så rent spontant känns det som att dina idle-temperaturer är lite väl höga på dessa komponenter, vad det kan bero på är svårt att säga utan att testa med andra kylare.

Av Kibbo
Skrivet av g0pp3:

Hwinfo hade varit igång i 48 sekunder. Tycker min cpu själv går upp och ner i temp hur den än vill. Man får kolla genomsnitt över en längre tid är nog mest rätt.

I bilden som har länkats är det inte så mycket CPU-temperaturen jag reagerar på utan temperaturerna på OP:s L3 cache samt IO die. Dessa är väldigt höga om jag jämför med min egen 7800X3D som inte ens når över 45 grader på någon av dessa vid körande av program som exempelvis folding@home under flera timmar i sträck.

Av Kibbo
Skrivet av Citybiffen:

Update så här ser idle tempsen ut nu i hwinfo. de känns på tok för höga?

https://imgur.com/a/CUUVpnJ

Temperaturen på din IOD hotspot är tokvarm, min går aldrig över 45 grader. Verkar definitivt som där är någon form av kontaktproblem mellan kylare och CPU.

Av Kibbo
Skrivet av g0pp3:

Okej tack för info
Är en helt ny Asus TUF 7900 XT.

Jag vill minnas att just Asus har haft en del Radeonmodeller där monteringstrycket på kylaren har varit ett problem.

Av Kibbo
Skrivet av g0pp3:

Vad ligger din gpu/gpu hotspot temperatur? Har en delta på 30 grader. 52/82 grader som max.

Rent generellt om deltat mellan GPU och hotspot-temperatur överstiger 20 grader kan det vara dags att montera om kylaren då ett stort delta kan vara ett symptom på dålig kontakt mellan kisel och kylare.

Av Kibbo
Skrivet av norrby89:

Well ändrar inte att det är skillnad på dom och att den incke certifierade fungerar betyderligt bättre, inte haft problem alls med den för mitt 7900 xt och polaren hade exakt samma sak med sitt xtx, för oss båda är det ospelbart med den certifierade versionen.

För egen del körde jag in betaversionen när den släpptes och den fixade det mesta, sen körde jag in den WHQL-certifierade versionen när den släpptes och det fortsatte att vara fixat. Men som sagt, Helldivers 2 är ruskigt buggigt (som alla andra Arrowhead-spel) och det som fungerar för en person fungerar inte nödvändigtvis för någon annan, men som tur är har det hittats massa olika workarounds för att få spelet att rulla till dess att Arrowhead fått ordning på grejerna.