Inlägg

Inlägg som Karate Taco har skrivit i forumet
Av Karate Taco

Prova som nämnt att reseata CPU och kolla att alla pins på moderkortet är OK.

Skrivet av jri87:

Jag började felsöka och upptäckte att om jag inte kopplar in CPU-strömkabeln i moderkortet så går datorn igång, men så fort jag sätter i den eller har den inkopplad så dör datorn direkt. På moderkortet lyser också felsökningslampan för CPU:n, och i manualen står det "CPU is not detected or fail".

Sätt inte in kontakten på moderkortet medan datorn är på ⚡️

Av Karate Taco

19 korta år. Hade ett från starten men det blev bannlyst i samband med att man spelade den läckta versionen av HL2, eller hur det nu var. Det gillade inte Valve i alla fall.

Av Karate Taco
Skrivet av Dreas89:

Jag har den upplösningen och har via XT, XTX och 4080 landat i ett 4090.

Det krävs bra grejer för flyt.

Japp. Sitter på ett 4080 Super och hade definitivt velat ha mer kraft. Tror knappt ett 4090 hade kunnat maxa allt, alltid. Tänker då främst på edge cases av moderna spel med extremt högra krav eller avsaknad av vettig uppskalning.

Av Karate Taco
Skrivet av Axhog:

Installerade i december så inte sen nya grafikkortet. Ska nog göra det när tid finns! Tack!

Japp, definitivt lågt. Din average clock ligger 40 Hz under min men det förklarar knappast skillnaden på 20-30 FPS i testerna (28k GPU score här). Kollat så du inte har något igång i bakgrunden? Körde du DDU innan du installerade drivrutiner för din nya GPU?

Edit. prova att stänga av rgb-mjukvaran. Kan ofta vara en större bov än man tror.

Edit: Har inte mitt egna resultat framför mig så har inget facit - men lasten på din GPU ser udda ut innan tester börjar, den är väldigt ojämn, så någonting belastar GPUn innan testet ens börjat. Jämför med tex gbgjockes test i samma tråd.

Av Karate Taco

Använder du medföljande antennerna? Upplever avsevärt förbättrad stabilitet med andra antenner. Har dock inte många enheter uppkopplade så det är inte säkert att det hjälper i ditt fall. Har maximalt fyra enheter uppkopplade och ingen av dessa är ljud. Själv hade jag problem med HID som gav random disconnects. Köpte dessa https://www.amazon.se/-/dp/B09NXW4TMD

Av Karate Taco

Annonsen är avslutad

Av Karate Taco
Skrivet av goodfidelity:

Ok, jag fick den idag. Betalade 799:- inklusive frakt.

Det är en Anderson monitorarm som klarar 49".

Det skall väl inte döljas att den känns billig. Men sett till priset och vad de andra armarna kostar så är det ju försvarligt.

Armen fungerar som den skall, roterar och höjer/sänker sig med en 49" OLED Samsung skärm.

Det är lite IKEA 1985 känsla över den, men insexskruvar och billiga plastdelar. Men själva armen är i stål.

Det följer med montering både för att "klämma" sig fast på skrivbordet och för "genomgående" montering.

Det följer med ett såntdär VESA fäste som passade min monitor, kanske är 75 eller 100mm jag är osäker.

Armen har ingen direkt hydraulisk/pneumatisk känsla när man vrider runt på den, utan det känns som en ikealampa med fjädrar, fast med med motstånd. Man kan också ändra motståndet i fjädrarna för att passa vikten genom att skruva på en insexskruv.

Verktyg för att montera den följar med, precis som på IKEA så är det två insexnycklar i kromat stål.

Den kom snabbt och billigt från nettonet, finns säkert liknande under andra märken från andra butiker.

Den var värd pengarna, än så länge, och om jag köper en till för den andra skärmen så tror jag fortfarande det blir den här billiga modellen och inte den som kostar 3000:- +++.

Hur länge den håller vet jag inte, och hur länge den orkar hålla vikten från en relativt tung 49" skärm vet jag heller inte. Finns säkert tyngre skärmar än min, eftersom min har nätaggregatet i en egen tegelsten som ligger på golvet.

Om någon står och väger på denna, och du inte är en person som alltid väljer det dyraste och mest premium, så vill du bli nöjd med dena här. Det är en typisk IKEA produkt. Klarar du IKEA, Biltema, Rusta, Jula och liknande kvalitetskänsla så klarar du denna.

//GF

Tack för review, bra att det funkade i alla fall, hade kikat på den och bara avfärdat den (många lyckas inte hålla uppe tyngden och tiltar fram), men då är ju den också ett alternativ. Har en G9 OLED och vill egentligen köpa Ergotron-armen, men skärmen stänger av sig själv lite då och då (blir svart i några sekunder, helt random) så det känns omotiverande att lägga så mycket på ett tillbehör när produkten kanske måste reklameras.

Av Karate Taco
Skrivet av ShinyChrome:

Vad kör du för typ av spel?

Nu senast har det blivit Alan Wake 2 (New Game+, denna gång med PT), Avatar, Robocop och Starfield. Provade även A Plague Talie: Requiem samt körde några benchmarks i Cyberpunk med PT, det verkar flyta på bra med DLSS perf/balanced och FG. FG är svart magi som gör att det mesta funkar bra Förmodligen finns det sektioner som flyter mindre bra. Portal RTX var väldigt tungrott med maxade inställningar.

Självklart hade jag dock hellre haft ett 4090 med 30% mer FPS, men det kostar 10 000 kr mer och kommer att ha ett lågt andrahandsvärde, så skulle aldrig personligen kunna motivera det.

Av Karate Taco
Skrivet av ShinyChrome:

Goddag!

Efter ett antal år helt utan speldator så har jag börjat gå i tankarna att spara ihop till ett helt ny dator, och håller därmed på att uppdatera mig efter hur marknaden ser ut idag, speciellt efter jag insåg att det var nära (om inte mer) 10 år sedan jag satte ihop en dator senast.

Ett RTX 4090 verkar vara det enda vettiga grafikkortet då jag är lite osäker på om ett RTX 4080 Super räcker till, resten är jag fortfarande helt osäker på.

Syfte:
Primärt för spel som Cyberpunk 2077 med Ray Tracing men även andra grafiskt krävande titlar.
Jag är en professionell utvecklare och sysslar med grafik som en hobby och använder därefter lite mer RAM-minne än en typisk gamer.

Önskemål:
Låg ljudnivå och stabilitet går långt färgmatchning och RGB, men jag värderar även ett snyggt chassi. Har tidigare kört med Fractal Define R-serien och kan tänka mig något från Fractal Design igen, kanske en North om budgeten tillåter. Jag har kikat på en AIO för CPU och det skulle vara trevligt med en 360 radiator, men som jag förstår är Fractal Design North för liten för det i kombination med en RTX 4090.

Skärm / Upplösning:
5120x1400 (60Hz)

Budget:
Max 40 000 SEK (exkl. kringutrustning)

Hur skulle ni bygga detta?

Kör samma upplösning och 4080 Super. Det räcker tlll. Men givetvis hade jag gärna haft 4090 - men skulle inte se det som ett krav. DLSS och FG löser det mesta.

Av Karate Taco

Ok, avslutar onsdag 18.00. @ponkus har ledande bud om det ännu är aktuellt, därefter @HenkeSthlm.

Av Karate Taco

Låter annonsen leva tills mitt i veckan ungefär, återkommer med exakt sluttid imorgon kväll.

Av Karate Taco
Skrivet av Perdonotknow:

Ja. det ser lite frågande ut. Tycker du ska ha mer. Jag ser att du kör minnena lite lågt. Jag kör med XMP 5600 MHz. Men det behöver inte vara på grund av det. Men en då. om vi säger det så.

Du har ju lite klenare CUP en mig. Men ska inte vara det. jag bara tycker att du ska ha lite mer än mig. Bara för du har ju super.
En då om Super. Visar sig inte mycket snabbare än bara 4080. Men lägre ??? hm....

Gå in och kolla på denna sida vad andra har. Bra att kunna jämföra ibland.
https://www.3dmark.com/hall-of-fame-2/

”men ändå” - ”mer än mig, mindre än dig” - ”en enda hjärncell”

Stor skillnad på ändå, än och en Det var inte helt enkelt att hänga med i din text.

Angående TimeSpy-resultatet så vägs CPU store in i total store orimligt mycket. För att utvärdera grafikkortet enskilt och utesluta ev fel äf det mer lönt att kolla på FPSen i de två delmomenten och jämföra.

Av Karate Taco

Asus TUF 3080 OC (non-LHR)

Säljer mitt ASUS 3080 TUF OC non-LHR pga uppgradering. Kartongen stals vid ett inbrott så avhämtning är att föredra.

Utgångspris 4500, reserverar mig dock för att kunna sälja till vem jag vill, osv.

Läs hela annonsen här

Av Karate Taco
Skrivet av perost:

Asus skriver i specen för OC-modellen: 1 x Adapter Cable (1 to 3). Jag antar att det är 12VHPWR-adaptern de syftar på då. Tyvärr skriver de inte ut samma information för icke-OC, där står det bara 1 x Adapter Cable​.

Tillägg: Jag råkade kolla på icke-Super, för 4080 Super TUF så skriver de också ut 1 x Adapter Cable (1 to 3). Så enligt Asus verkar det vara 3 PCIe som gäller för båda TUF-modellerna.

Såg detta, men i recensionen så skriver de två, samt har denna bild där det är två till två. Så lite önsketänk från min sida är att Asus gjort en copy paste från 4080 bara.

Av Karate Taco
Skrivet av dblade:

Bra recension men tänk, bara tänk.. om man hade fått en bild på alla kort bredvid varandra så man kan få se om det är någon storleksskillnad. Finns det någon som har t.ex. bildjämförelse mellan alla ASUS TUF 4070-4090?

Som vanligt så lyckades jag med att få igenom beställningen men det fanns inga kvar så det blir leverans någon gång i framtiden. Av erfarenhet så kan det dröja flera månader..

Är det absolut ett TUF du ska ha? Inet släppte dessa lite senare. https://www.inet.se/produkt/5414038/pny-geforce-rtx-4080-supe...

Av Karate Taco
Skrivet av Karate Taco:

"Extra strömförsörjning sker via en 12VHPWR-kontakt, men det medföljer även en adapter för inkoppling via dubbla 8-pins PCI Express-kontakter."

Så det är dubbla till denna, inte trippla som det var till 4080? Frågar eftersom jag bara har två att använda, och då slipper jag jaga efter en tredje eller köpa helt nytt nätaggregat.

Ser åtminstone ut som att OC-varianten kommer med en 3x -> 1x adapter. https://unikoshardware.com/2024/01/tuf-gaming-geforce-rtx-408...

Ytterst tacksam om ni kan verifiera om detta skiljde sig för non-OC-varianten!

Av Karate Taco
Skrivet av CrispVanDahl:

"Extra strömförsörjning sker via en 12VHPWR-kontakt, men det medföljer även en adapter för inkoppling via dubbla 8-pins PCI Express-kontakter."

Så det är dubbla till denna, inte trippla som det var till 4080? Frågar eftersom jag bara har två att använda, och då slipper jag jaga efter en tredje eller köpa helt nytt nätaggregat.

Av Karate Taco
Skrivet av Zeroastic:

Mer av samma med kortare laddningsskärmar

Indeed! Efter att ha spelat Part 1 remaken var det otroligt störigt med långa laddningstiderna i OG tvåan, men nu är det mycket smidigare. Lätt värt en hundring

Av Karate Taco

Grattis!

Skrivet av dan@work:

Tiden går fort

Aha! Var det så det var? Jag kommer bara ihåg nåt strul och att jag egentligen reggade mig tidigare än dec 2001.

För övrigt så är det den här blåa färgen jag vill ha tillbaka:
<Uppladdad bildlänk>

Hade glömt det där helt! Var lite svårläst i modern upplösning, men på den tiden var det knappt ens 16:9 än.

Av Karate Taco
Skrivet av Baxtex:

Äsch, swrclockers gjorde att det såg ut som att Samsung G9 dealen var OLED för 11 000kr men det var QLED.

Är QLED värd 11 000kr eller bör man köpa OLED för 15 000kr? 95% av användningen blir kontorsarbete.

För 95% kontorsarbete ska du ha VA:n och inte OLEDen. Äger OLEDen, jobbar hemifrån ibland och då tänker man ständigt på inbränningsrisken och textskärpan är inte heller den bästa i Windows (klockren i Linux och MacOS däremot).