Inlägg

Inlägg som Gardell har skrivit i forumet
Av Gardell

Trolig felkälla på en gammal dator (kan det vara PSUn?)

Tjena!

Har en ca tio år gammal dator byggd på ett LGA1150-system med en i5 4690K, ett Asus-moderkort i mellanklassen, Geforce GTX 760, 4xRAM, 2xHDD, 2xSSD och Corsair AX 850W 80 Plus Gold PSU.

Sedan några månader tillbaka startar den ibland inte (typ var 6-9e gång någonting), det händer helt enkelt ingenting när man trycker på brytaren. Ibland räcker det med att trycka ett antal gånger till på brytaren för att den plötsligt ska starta upp, och någon gång har jag fått bryta strömmen helt en stund. Vid ett tillfälle när den jäklades extra mycket så återställdes BIOS/CMOS till originalinställningarna (problemen har fortsatt efteråt). När den väl är igång har det inte varit några som helst problem, varken nu eller förr.

Sedan i höstas så håller jag ändå på att spara ihop till en rejäl uppgradering, så det var skitsamma som så. Men planen har varit att återanvända grafikkortet och PSUn, åtminstone till en början. Men vill förstås inte använda PSUn på ett nytt system om det kan vara den som ställer till det här. Vad tror ni, kan det vara den eller är det mer troligt med moderkortet?

Tacksam för svar.

Av Gardell

Tips på UW-monitor för främst foto och film-redigering

Tjena!

Snart blir det att uppgradera datorskärmen (till PC) och jag tänkte höra om ni har några tips, både vad det gäller modeller och funktioner/egenskaper som man vill ha.
Tanken är iaf att för första gången gå mot ultrawide för arbetsytans skull. Fokus ligger på bra bildkvalitet då jag redigerar en del foto/film och spelar i stort sett ingenting.
Har sonderat en del bland modellutbudet, men det är svårt att komma till någon sorts helhetsöverblick. Behöver inte nödvändigtvis vara en ny modell då jag även kommer hålla koll på begagnatmarknaden.
Budgeten är max 10-12k lite beroende på modell/egenskaper, men gärna mindre.

Krav: minst 34" (gärna 38-40" om budget håller) välvd skärm, 10-bitspanel (eller 8 bit+FRC) med bra färgåtergivning samt skapliga kalibrerings/inställningsmöjligheter (inte nödvändigtvis hårdvarukalibrering alltså).
Önskvärt men inte avgörande: KVM-switch, bra USB-anslutningsmöjligheter, inbyggda högtalare, PiP, blåljusreducering och bra garantipolicy.
Fun to have: HDR och adaptiv synkronisering (för film i olika FPS).
Oviktigt: responstider och andra gamingegenskaper.

Då jag kört Dell i många år och varit nöjd så har jag nu tittat mest på modellerna Dell U3423WE och 38"-versionen U3824DW (eller någon av de äldre årsmodellerna begagnat). Även förstås nyfiken på OLED som Alienware AW3423DWF, men är lite orolig för inbränningar där. Ser det här som en investering för många år framåt och då kanske OLED inte riktigt är rätt väg ännu?

Tar mer än gärna emot tips!

Av Gardell

Hej alla!
Kollar på en ny tv åt mina föräldrar som knappt har några krav. Men pga vissa synsvårigheter vore någon form av rörelseförbättringsfunktion önskvärt. Typ som LGs TruMotion eller liknande.
Har läst i bruksanvisningen online att det finns något som kallas DI-filmläge samt något som heter MJC, som man skulle kunna tolka som dylika funktioner, oklart om det är det dock. Hittar ingen annan info. Någon som har koll? 😊

Skrivet av Svantesson666:

Tjejen köpte en 55" till sin son i förra veckan. Jag antog att det är TCL som ligger bakom panelen med tanke på priset. Har för mig att det bara är de och Samsung som tillverkar QLED-paneler men jag kan minnas helt fel å andra sidan.

Kanske du har koll på min fundering här ovan? 😁 Någon annan input såhär 10 månader senare?

Av Gardell
Skrivet av iFraja:

Jag förstår din frågeställning, men butiken har inga krav på att redovisa tillverkningsdatum eller att batteri/elektronik ska vara "dagsfärskt". Däremot har du ångerrätt (vid distansköp) eller reklamationsrätt om du upplever att batteriet är märkbart sämre. I detta fall spelar det ingen roll om det var en "bonus" eller om du betalat separat för det.

Det låter logiskt förstås. Jag tänkte bara att när det gäller en produkt som faktiskt blir sämre med tiden så borde man antingen ha en gräns för sådant, typ i någon konsumenköpslag, alternativt ge konsumenten ett eget val. Tänker typ som matvaror där butiker kan rea ut sådant som har kort bäst före-datum.

Skrivet av IMPANI:

Ja det är fullt rimligt att sälja kameran som ny även om den är tillverkad för 19 månader sen. Det är inte så att den typen av kameror släpper årligen en ny version och sen sjunker som en sten i värde. Nu har jag bara fotat med Canon och det är ju liksom bra grejer som håller måttet ett antal år framöver.

Två exempel i den prisklassen

Canon 5D MARK IV
Lanserad 2016, kosta 39690:-
Idag: 26990:-
Genomsnittspriset 2016-2022, 27795:-
Plats 10 i kategori systemkameror

Canon R6
Lanserad 2020, 27840:-
Idag: 24890:-
Genomsnittspriset 2016-2022, 27120:-
Plats 7 i kategori systemkameror

Det förstår jag. Det är ju fullt logiskt, och garantitiden är ju fortfarande densamma och börjar gälla från köpdatumet. Jag var bara nyfiken på vad den generella åsikten om detta var. Elektronik åldras väl lite med tiden, men som @mrqaffe skriver så är det ju inte köttfärs det handlar om.

Hur menar du med exemplen? Kameran jag köpte lanserades 2018 och har sjunkit ett par tusen sedan dess. Gissar att de hade den på kampanj nu då det ligger nära till hands att vara en utgående/daterad modell.

Skrivet av mrqaffe:

Produkter som inte har nån påtaglig åldersdegradering är nya så länge de inte är begagnade, nån specifik ålder finns inte. Kamerahuset har ingen direkt åldring men ett batteri kan ha det men åldringen är ändå väldigt liten om det förvarats rätt, det är ju inte köttfärs det handlar om.

Fullt logiskt! Se mitt svar ovan.

Av Gardell

Vad är grejen med Blockets nya köpskydd? Har inte förstått om det är obligatoriskt att ha med/betala för det, någon som vet? Klart att det är fullt rimligt att ta betalt för en dylik tjänst, men det känns lite konstigt om man ska bli tvingad till det med tanke på kostnaden som är upp till 400 kr. Borde vara köparens eget val.

Av Gardell
Skrivet av Herr Kantarell:

Efterssom Li batterier åldras och degenererar från att de tillverkats så tycker jag det är rätt fult att sälja ett sånt gammalt batteri som nytt. (vet inte om man har kommit på bättre batterier men detta var sant för 5-10 år sen iaf)
Det kommer väl hålla i ca 10 år iaf. Se till att hålla det laddat mellan 20-80%
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5452304/

Precis, det är ju vad jag lärt mig också. Nu var det ju som sagt en "bonus", så jag har ju inte betalat något för det egentligen. Man kan spekulera i att de hade (gammalt) gäng på lager som de valde att skicka med för att bli av med dem. Men rent krasst kanske man borde skrivit att de hade några år på nacken så man vet vad man får.

Skrivet av killawife:

När jag jobbade på Biltema så hade man 2 år som gräns på sina batterier. Detta var då lite korkat då man hanterade alla batterier likadant, vanliga bly-bilbatterier, agm, gel, lithium, vanliga Alkaliska, Nimh o.s.v Allt gick under samma regel vilket gjorde att väldigt mycket helt felfria batterier som lätt kunde sålts som nya kaserades pga sitt datum.

Men om jag hade fått ett 4,5 år gammalt batteri så hade jag definitivt klagat.
På tal om ingenting så hittade jag lite Capri-sonne apelsinjos i min flytt som jag fick från en annan arbetsplats då de skulle slängas för att datumet gått ut på dem. Datummärkningen var då 01-05-2016. Jag och min polare testade var sin och de smakade precis likadant som nya fräscha.

Ja sedärja. Det låter ju som en ganska knepig gräns ja. Var det för att minska det administrativa tro? Skojigt (eller lite misstänksamt) att juicen var helt okej efter så lång tid!

Av Gardell

Hur gammalt kan ett batteri (och kamera) vara för att säljas som nytt?

Tjena!

Köpte en ny systemkamera under black friday. Det var ett paket där man fick med ett extra originalbatteri som bonus utöver ett (väldigt) bra pris. På de flesta batterier står det tillverkningsdatum, så även i detta fall och det var i juli 2018 - dvs ca 4,5 år gammalt. Har inte hunnit testa det så mycket, men det är definitivt tröttare än det som följde med kameran som var tillverkat i april 2021.

Hur gammalt kan det vara för att kunna kalla för nytt? Om det nu ens finns någon sån "gräns". Det är ju oanvänt, men just batterier åldras väl ändå såvitt jag vet. Nu följde det ju med som bonus och erbjudandet var väldigt bra, så jag vill inte "klaga" i onödan. Men hade jag köpt till det för de 700 kr som det kostar hade jag inte varit nöjd.

Tack på förhand!

Edit: Kan ju egentligen passa på att fråga om kameran också. Då batteriet som var i samma förpackning var tillverkat april 2021 så bör kameran också vara tillverkad senast då. Är det rimligt att sälja en relativt dyr (25k ordinariepris) elektronikprodukt som ny när den är (minst?) ca 19 månader gammal? Antar att det inte är så mycket att anmärka på egentligen, men ändå.

Av Gardell

Fick tips av en kompis att det här tydligen kan vara vanligt på vissa LG och att det i de flesta fall kan lösas med att bryta strömmen en stund. Så även i mitt fall. Lättlöst problem!

Av Gardell

Får ingen ljudsignal till receiver från TVn

Tjena!

Förra veckan la ljudet av mitt i en film, streamad från Viaplay. Körde då ljudet från TVn (LG 55UK6470 med webOS) till receivern via ARC-HDMI, som jag gjort sen den var ny utan problem. Har nu felsökt och provat med ljud ut via både ARC och Toslink och spelat från "vanlig TV", andra streamingappar och film från USB. Men det är helt dött, receivern får ingen signal oavsett kombination.

TVns egna högtalare fungerar dock bra, likaså receivern när jag spelar upp från andra källor via samma portar/inputs som TVn. Så det bör vara något med TVn. Tycker det är märkligt att varken Toslink eller HDMI-ARC fungerar. Hade det varit bara det ena som lagt av hade det ju varit mer lättfelsökt, men båda? Kan det vara någon sorts decoder som lagt av?

Finns det någon som har något tips på vad jag kan testa är jag tacksam! En fabriksåterställning är ett alternativ men får ses som en sista utväg, har många egna bildinställningar för olika inputs med mera så jag avvaktar med det ett tag till..

Av Gardell

För att avsluta tråden så kan jag meddela att jag fått uppkopplingen tillbaka.

Efter att ha satt lite krav (och "hot" om uppsägning) på supporten idag så blev det till slut lite fart. Påpekade återigen, som alla andra gångerna jag ringt, att jag inte fått DNS och Gateway-adresser tilldelat. Och det var som att de inte förstått vad jag snackat om förut, trots att de påstått att de noterat det. Reaktionen jag fick idag var som att det gick upp ett ljus för dem.

Någon timme senare ringde en snubbe och berättade att "jag hade varit något på spåren" och att teknikerna löst det utifrån mitt "tips". Och plötsligt fungerade det. Yey.. Sent ska syndaren vakna.

Härmed utfärdas en varning för Internetbolaget. Jag har provat många olika operatörer genom åren, och stött på dålig support tidigare. Men de här står i särklass sett till inkompetens.

Av Gardell
Skrivet av mrqaffe:

Om du vill experimentera lite för att kanske tillfälligt gå runt problemen skulle du kunna prova att räkna fram nätadressen utifrån ip och nätmask och prova om gatewayen har högsta, lägsta eller adressen mitt i nätet och så anger du manuellt en dnsserver typ 8.8.8.8, det är möjligt att det kan gå att få igång så utifall det är nått problem med dhcpservern men det är ju ingen metod man bör använda "för evigt" utan grundproblemet bör ju lösas korrekt i stället för att man försöker gå förbi det med fulhack men det kanske är roligt att prova om det är "så simpelt"

Grundproblemet kan kanske ha att göra med att du klonat macadress och dhcpservenr "låser" mot mac eller att det är nått portlås i switchen du ansluter mot, vem vet ? Jo den som kan logga in i systemet och läsa av alla uppgifter, dvs operatörens tekniker.

Tack för tipset. Jag provade detta fram och tillbaka igår men utan minsta framgång, varken på laptopen eller i routern. Men jag får trots omstarter och långa perioder strömlöst ändå samma IP på båda maskinerna så det borde vara relativt statiskt för stunden (dock är det inte fast enligt operatören), men gatewayen känns ju som att försöka hitta en nål i en höstack.

Jag har lyft just denna fundering kring macadressen med operatören flera gånger. Har pratat med tre olika personer, varav två inte ens förstår frågan och den tredje menar att de inte ska ha någon begränsning för hur många macadresser man får/kan koppla upp med. Har varit med om just detta problem hos en annan operatör och då var symptomen något liknande mot nu, men det är ju ett antal år sedan.

De menar förövrigt att de inte har några egna tekniker utan anlitar då stadsnätet (Open Universe) för detta. En förklaring till varför det tog fem veckor att koppla om mig från cg-nat till publikt IP kanske. Hoppas det inte ska ta lika lång tid att lösa det här bara...

Skrivet av KAD:

De "standarder" som används på internet är enkelt tillgängliga via IETFs RFC:er. För DHCPv4 är det RFC 2131 och några tillägg, bland annat RFC 2132 som beskriver tilldelning av nätmask (option 1 i avsnitt 3.3), router/gateway (option 3 i avsnitt 3.5) och DNS-server (option 5 i avsnitt 3.7). Om man är intresserad och tar sig tiden går det alltså att förstå protokollen i detalj.

Att omsätta den kunskapen till praktisk felsökning är ett ytterligare steg, men även för det finns verktyg tillgängliga. Eftersom DHCPv4 är ett klartextprotokoll kan man titta på de utbytta meddelandena med till exempel Wireshark. Om man kan ge supporten en dump på meddelandeutbytet och peka på var det går fel är förstås chansen större att nå fram till någon som verkligen kan lösa problemet.

Nätverksverktygen på Linux är ofta betydligt mer kompetenta än de på Windows. Jag skulle därför aldrig ge mig på att felsöka ett problem av den här typen på en Windows-maskin. Linux-kommandot dhclient(8) kommer antagligen ge betydligt bättre utdata/felmeddelanden än ipconfig på Windows.

Nedan är ett exempel på hur jag släpper mitt IP-nummer och efterfrågar det igen, vilket alltså är en operation som jag kan sniffa i Wireshark (starta programmet som root, "sudo wireshark", och välj rätt interface under Capture/Options). Notera att detta är ett WiFI-interface inne på mitt LAN, inte ett interface mot ISP:n. Det kan man se på att det min router delar ut RFC 1918-adresser (privata IP). Du ska så klart göra motsvarande inkopplad direkt mot ISP:n, om du ska ge dig på den här typen av felsökning. "ifconfig -a" ger dig en lista på dina interface.

Adressrymden för CG-NAT-IP-adresser (shared IP) beskrivs i RFC 6598. Du behöver ha koll på dessa så att du kan kontrollera att du faktiskt får en publik IP.

kad@localhost:/$ sudo dhclient -v -r enp0s25 Killed old client process Internet Systems Consortium DHCP Client 4.3.3 Copyright 2004-2015 Internet Systems Consortium. All rights reserved. For info, please visit https://www.isc.org/software/dhcp/ Listening on LPF/enp0s25/3c:97:0e:d9:16:17 Sending on LPF/enp0s25/3c:97:0e:d9:16:17 Sending on Socket/fallback DHCPRELEASE on enp0s25 to 192.168.1.1 port 67 (xid=0x4e7a6d2c)

kad@localhost:/$ sudo dhclient -v enp0s25 Internet Systems Consortium DHCP Client 4.3.3 Copyright 2004-2015 Internet Systems Consortium. All rights reserved. For info, please visit https://www.isc.org/software/dhcp/ Listening on LPF/enp0s25/3c:97:0e:d9:16:17 Sending on LPF/enp0s25/3c:97:0e:d9:16:17 Sending on Socket/fallback DHCPDISCOVER on enp0s25 to 255.255.255.255 port 67 interval 3 (xid=0x6b18f16b) DHCPREQUEST of 192.168.1.163 on enp0s25 to 255.255.255.255 port 67 (xid=0x6bf1186b) DHCPOFFER of 192.168.1.163 from 192.168.1.1 DHCPACK of 192.168.1.163 from 192.168.1.1 bound to 192.168.1.163 -- renewal in 18090 seconds.

Om du postar lite paketdumpar eller skärmdumpar från Wireshark så kanske det finns någon som kan titta på det och säga vad som är fel. Rimligen bör din DHCP-klient efterfråga nätmask och router, samt få det tillbaka i svaret om allt fungerar (vilket det uppenbarligen inte gör).

Tack för det förslaget! Tyvärr har jag inte tillgång till någon Linuxmaskin och i dagsläget känns det som en lite för stor insats att ställa i ordning någon sådan bara för att prova detta. Men kommer det ta flera veckor att lösa för operatören så finns ju alltid alternativet..

Av Gardell

Verkar svårlöst detta. Pratade en vända till med supporten igår, fick höra på eftermiddagen att det var någon kunnig som skulle jobba kväll. Men det visade sig inte riktigt stämma. Hon förlitade sig främst på Windows felsökare för nätverket och ville också veta vilket felmeddelande jag fick i webbläsaren så hon kunde Googla på det.. Är ju lite som att Googla på "varför startar inte min bil" när man vet att tändstiften är urplockade.

Aldrig varit med om att få "halvkontakt" med omvärlden såhär. Jag får IP och länken hit från leverantören fungerar ju uppenbarligen fint. Men sen då? Som att de missat att koppla in "min" tråd från deras nät till internetet.. Är väl bara att vänta antar jag.

Av Gardell

Pratat med leverantören igen nu och den tekniska supporten erkänner att det här är över deras kunskapsnivå. Efter lite tjat igår kväll gjorde de ärendet till prioriterat och en åtgärd har kommit idag. Stadsnätet har startat om en switch i natt, men det har ju föga förvånande inte gjort någon skillnad. De har ju hela tiden sett att uppkopplingen hem till mig fungerar, och kan se min router och/eller laptopen när den är inkopplad.

Efter att haft laptopen inkopplad en lite längre stund i fiberdosan så fick den också till slut ett IP-nummer (efter ca 15 minuter). Men precis som med routern så stannar det där. DNS och Gateway är blanka. Vet inte hur det brukar se ut eller fungera förvisso, men oavsett så fungerar det ju inte som det är nu.

Lite döläge nu. Ska få prata med en annan på supporten ikväll som tydligen ska kunna lite mer. Men annars lär det behöva komma hit någon från stadsnätet som jag förstår det. Men det känns ju inte som att det är hos mig felet ligger eftersom det blir lika på både laptop och router. Skulle vara fiberdosan då, men hur sannolikt är det att den pajar samtidigt som leverantören gör en ändring hos sig?

Skrivet av BigJ:

Du bör kunna ha DHCP enablat, din router ska ju bli tilldelad din publika IP sen så ska ju den dela ut en IP till dina enheter bakom routern. Det skulle ju kunna vara aktuellt att testa koppla din dator direkt till Fiberjacket och ställa in ditt nätverkskort till statisk med den IP du blivit tilldelad

Enligt leverantören har jag inte fått ett statiskt/fast IP, bara bytt från privat/cg-nat till publikt som ändå tilldelas via DHCP.

Skrivet av MacAllan:

Idag är det väldigt ovanligt med fasta ip och kan man få det så brukar det kosta extra.
Det vanligaste är dynamisk tilldelning men i praktiken har man ofta kvar samma ip under lång tid.

Det känner jag till. Hade bara förstått det som att jag skulle få ett fast IP men så var ju inte fallet. Det spelar egentligen ingen roll för mig, huvudsaken är att det är publikt.

Skrivet av Bengt-Arne:

Om det nu är rätt IP som visas efter att du fått Statiskt IP så kan en temporär lösning provas.
IP: <Det dom visas nu>

DNS1: 8.8.8.8
DNS2: 8.8.4.4
MTU: 1500
Subnet mask: 255.255.255.0

DNS1 och 2 är Googles publika DNS

En temporär lösning, tills du får leverantörens riktiga.

Hade faktiskt provat detta redan blandat med det som Mayhem skrev nedan, men det gör ingen skillnad.

Skrivet av Mayhem SWE:

Kan vara vad som helst men prova samma IP som din router blivit tilldelad över DHCP men med en etta som sista siffra.

Skrivet av anton studs:

Har du gjort fiberconverten strömlös ett tag ?

Ja, har haft den avstängd/strömlös mellan varje konfigurationsändring. Allt från en kvart till över natten till igår.

Av Gardell
Skrivet av BigJ:

Hur har du IPv4 confat på ditt nätverkskort? Satt som DHCP eller har du statiskt confat din IP även där?

Har inte ändrat om någonting sådant, så allt det är satt som automatiskt/DHCP. Har funderat över det också nu när jag fått ett publikt IP som bör vara statiskt/fast. Men har inte fått någon info från leverantören huruvida jag ska ändra eller konfigurera något sådant, vilket jag borde fått om det var så.. Eller?

Av Gardell
Skrivet av dlq84:

Kan du inte exportera (göra backup) alla settings? Många routrar stödjer det. Då kan du åtminstone eventuellt utesluta fel hos leverantör.

Det kan jag göra. Tänkte dock som nedan, att eventuellt fel också skulle backupas i så fall. Men då skulle jag ju förstås få veta det.

Skrivet av MacAllan:

Tänker bara var/hur du tittar när ser ip men inte övriga saker?
Vad är det för router?

Brukar ju även gå att göra backup på inställningar, men då är det viktigt att du testar innan du återställer denna för att se om det är något i dina inställningar som är problemet.

Det finns ju allmän överblick för WAN där man kan se IP-nummer, DNS och gateway. Jag ser ju alla fortfarande men allt utom IP är ju 0.0.0.0.
Det är en Asus, kommer inte ihåg modellen nu och jag är inte hemma. Den har något år på nacken men var inte den billigaste modellen iaf.

Kommer göra en återställning och testa om inget annat förslag inkommer, men det blir som sagt sista utvägen.

Av Gardell
Skrivet av MacAllan:

Har du provat göra en återställning av routern?

Nej, det återstår att göra. Men då jag anpassat många inställningar, portar och annat så vill jag ogärna göra det i första hand. Men kommer vi till den punkten att det är bara det som återstår att prova vs. att vänta på leverantören så absolut, men där är vi inte än hoppas jag.

Av Gardell

Ingen uppkoppling efter att ha fått publikt IP-nummer

Tjena!

Bytte bredbandsleverantör (via fiber/stadsnätet) i månadsskiftet jan/feb. Blev lovad att få ett publikt IP-nummer inom "några dagar", men detta tog fem veckor och blev fixat först i slutet av förra veckan. Jag var då bortrest och hade kopplat ur all elektronik inkl. fiberdosan hemma. Kom hem igår kväll och då visar det sig att det inte fungerar med den nya konfigurationen.

Routern får ett IP-nummer, men DNS och gateway visar 0.0.0.0. Har provat att koppla in dator direkt i fiberdosan (efter att haft dosan avstängd en timme), men den får inget IP-nummer ens en gång.

Har också ändrat om lite i routerns konfiguration. Tidigare körde jag kloning på mac-adressen och det låg kvar när jag startade upp första gången igår. Med det kvar fick jag ingen som helst kontakt med omvärlden, men när mac-fältet är tomt eller har LAN-macadressen så blir det som tidigare beskrivet, jag får IP men inget annat. Provat att ha allt avstängt en stund mellan de olika konfigurationerna också.

Har pratat ett par vändor med leverantören, men de verkar varken särskilt kunniga eller snabba. En felanmälan är lagd, men jag misstänker att det här kan komma att ta tid. Så jag tänkte höra med er om det finns nåt jag kan göra, typ om det är någon inställning i routern som är problemet, eller om det finns något jag kan "tipsa" leverantören om?

Tack på förhand!

Av Gardell

Tack till alla! Extra tack till Zidichy! Väldigt pedagogiskt inlägg, nu har jag en mycket bättre uppfattning om hur det fungerar. Jag var nog på ett sidospår, om än ganska lika.

Ska även ta en titt på VirtualBox!

Tråden/frågan kan ses som avslutad.

Skrivet av Zidichy:

Nej du tänker rätt, går att utföra det du planerar Men!

Låt oss börja från början så du får upp en bra bild på hur docker och containers fungerar.
Ska förklara så simpelt och bra som jag kan.

Se docker som skeppet i bilden nedan. (en grund / plattform för dina applikationer)
Se sedan alla containers på skeppet som applikationerna som man kan använda via docker.
https://theloadstar.com/wp-content/uploads/%C2%A9-Roza-_l_20426071.jpg

Så dvs, när du vill ha t.ex. en applikation via docker och nu tar vi plex här som exempel.
Så skriver man ett command i terminalen, och sen hämtas applikation ner från den plats som koden / filerna finns på, detta kallas (Repository)
Du kan välja att hämta ner applikation via cli eller gui.
Filerna / koden sparas i en så kallad "image" tänk dig en .png eller .exe för vanliga filformat,
samma idé för containers. Mer info om det här

Så om vi nu hämtar ner plex från t.ex.
https://hub.docker.com/r/linuxserver/plex
Välj det nätverk du ska ha och vart plex ska installeras, osv
bara läsa dom alternativ som finns längre ner, och fylla i det du har på din server.
Så kommer plex hämtas ner > extraheras > starta > köras på den port du har valt och poff!
Plex körs via docker i en container.

Okey, hoppas du nu har en bättre bild på hur docker / containers fungerar.
Nu till din idé som du ville lyckas med.

Docker finns till windows men trivs bäst i linux miljö.

Du kan fjärrstyra din docker både via cli och gui.
SSH används för CLI och du kan använda Portainer för GUI

För att köra applikationerna isolerade krävs att du läser och sätter dig in i hur docker fungerar, info det finns här. https://docs.docker.com/engine/security/userns-remap/

Prova utan att "bloata" eller påverka huvudsystemet på något sätt.
Yes de går utan problem!
Ogillar du applikation raderar du image & appdata.

Antar att du kan ha en fundering eller två efter att ha läst allt detta...
Måste jag ha linux? eller kan jag utföra det jag vill via windows med docker?
Linux är inget krav för att få din idé fungerande, Så Ja du kan använda dig av windows för att lyckas

Hoppas detta hjälper en del / något?

Av Gardell

Docker - helt virtuell Windowsmaskin?

Tjena!

Jag är otroligt dåligt insatt i Docker - har fått en väldigt basic beskrivning för något år sedan endast.

Bland annat förstod jag det som att man skulle kunna köra det som en helt virtuell maskin i Windowsmiljö. Ungefär som att köra remote desktop mot en annan dator, alltså. Det skulle kunna öppna upp för att installera vilka program som helst och köra de helt isolerade. Typ, installera och prova utan att "bloata" eller påverka huvudsystemet på något sätt.

Men efter att ha installerat det nu och försökt få någon överblick så förstår jag inte hur detta skulle gå till. Är det ens möjligt att göra så som jag tänkt, eller är poängen en helt annan?

Tack på förhand.

Av Gardell

Intresset startade med familjens Lap Power som inte skulle gå att överklocka, men efter någon form av modd på moderkortet fick jag upp P2:an från 333 MHz till 375 MHz! Året var 1999.

Köpte min första egna datorn 2001. Innehållandes en AMD Athlon Thunderbird 1200 MHz som jag låste upp multiplern på och fick upp till knappt 1500 MHz med luftkylning.

Samtidigt jobbade jag hårt med grafikkortet, ett GeForce 3 Ti200 som blev Ti500++ under korta perioder med fönstret på vid gavel och burken precis nedanför när det var -20c utomhus. Med "sprakande" bild och artefakter fick jag det att gå igenom ett komplett test på 3DMark och kom topp 10 i världen med just det kortet.
Det var tider det..

På senare år har både intresset och "behovet" falnat kraftigt. Bästa resultaten av alla överklockningar kom väl dock när jag testade med min Intel 2700k och framförallt minnet, Corsair Dominator som jag fick ner latensen kraftigt på. Enligt SiSoft Sandra fick jag bättre resultat än 99,79% av de andra (ca 18000 tester) med just de minnena.
Kul förstås, men klockning och dylikt var generellt sett roligare back in the day.