Inlägg

Inlägg som Evil Peter har skrivit i forumet
Av Evil Peter
Skrivet av pv2b:

Ja, det är ju en komplex fråga. Men om vi uppfann en maskin som mångfaldigade mat gratis och för evigt så hade vi inte behövt producera mat på något annat sätt. Det hade gjort en betydligt större omvälvning i samhället än att konkurrera ut några lokala producenter i fattiga länder, det hade raderat ut hela jordbruksindustrin, förutom någon slags mindre nostalgisegment. Och ingen hade saknat dem. De får hitta annat att göra. Eller kanske till och med inget alls.

För har vi ett samhälle som kan producera allt åt alla, då bör alla åtminstone få sina basbehov (vatten, mat, sanitet, värme, husrum, sjukvård, utbildning, säkerhet, etc) mötta oavsett om de jobbar eller ej. Det finns ingen anledning att folk ska gå hungriga. Vårt kapitalistiska ekonomiska system är användbart när det handlar om att fördela ändliga resurser, men i en hypotetisk värld med en matreplikator som kan producera all upptänklig mat gratis så går det kapitalistiska systemet sönder.

Men om vi återvänder till verkligheten en stund, och återgår till media så är den begränsade resursen inte kopiering och mångfaldigande (där är vi i samma scenario som med den hypotetiska matreplikatorn) utan att skapa ny media och ny kultur, och att ha en modell som tar betalt vid kopieringen eller tillhandahållet skapar många problem, där det finns system som är mindre dåliga på många sätt. Frivilliga donationer för att finansiera media som folk faktiskt vill se, vore ett sätt. Visst, den som inte har råd blir utan inflytande, men det är ändå mindre dåligt än idag där bara de som sitter på de stora pengasäckarna har inflytande.

Jag blir inte fattigare på något sätt om en student som inte har råd kollar gratis på TV-serier eller film. Eller ens om en miljardär gör det.

Jesus framstod dock inte som oändligt kapabel så han hade sannolikt inte kunnat mata hela världen. Men poängen var inte att dra den extremt hypotetiska liknelsen med Jesus i långbänk utan att påpeka att etik är svårt och det som gynnar vissa gynnar inte andra, alternativt ger kortsiktig fördel till kostnad av långsiktiga diton.

Jag tror inte frivilliga donationer skulle fungera bra alls som driv i en levande underhållningsbransch. Jag tror mycket mer på att folk med resurser skapar underhållning att sälja, varpå de bör göra underhållning som folk vill ha för att kunna sälja den. Då slipper folk också slösa mer tid på att engagera sig i en massa "kickstarters" och kan istället bara köpa/hyra det som finns tillgängligt. Precis som det fungerar bättre att gå till affären och köpa den mat som finns (baserat på att ha analyserat vad folk vill ha) än att man ska hålla på och be bönder att föda upp ett djur eller odla lite potatis åt en. Det blir att backa oerhört långt i tiden vad gäller produktionsmetoder.

Din sista mening tycks lämna din tes om etik bakom sig totalt. Jag blir inte fattigare för att någon annan person blir bestulen heller, och jag blir inte skadad av att någon annan blir nerslagen. Att basera åsikter i frågan på om huruvida det drabbar en själv är mycket märkligt i mina ögon när man pratat om etik.

Av Evil Peter
Skrivet av pv2b:

Om det gick att kopiera mat gratis, och enkelt, hade det varit oetiskt att förhindra det.

En historia i Bibeln går ut på att Jesus matade över 5000 personer med två fiskar och fem bröd, så att de blev mätta, och det blev tolv korgar över. (Matteusevangeliet 14:13-34). Oavsett om man tror att detta hände på riktigt eller ej, så spelar det ingen roll. Poängen är att uppenbart måste ju Jesus ha kopierat maten på ett eller annat sätt, precis som man kan dela med sig av ett streamingkonto eller av media. Det är ingen som säger att Jesus gjorde något oetiskt när han matade över 5000 på det här sättet.

Jag vet att om Jesus var i livet idag, och född i Sverige, då hade han varit en fildelare.

Hade han fortsatt göra det regelbundet hade han gjort så lokala bönder och fiskare blev av med sin inkomst för de inte kan sälja sina produkter och därmed inte längre kan försörja sina familjer annat med att Jesus ger dem mat. På samma sätt som att bortskänkning av mat till fattiga länder konkurrerar ut en hel del lokala producenter eftersom de inte kan mäta sig med gratis, så istället för att hjälpa dem komma på fötter blir de än mer beroende av den yttre hjälpen.

Av Evil Peter
Skrivet av JoOngle:

Den största dolda successen finns inte än så länge.

Hade dom varit smarta, hade dom gått ihop med producenterna av ALLA Teve apparater, och haft en inbyggd X-box.
Konsolmarknaden hade dödas direkt.

Men så smarta är dom inte.

Alla? Så inklusive Sony. Det blir en tuff förhandling.

Det är dock bättre med lösa konsoler då folk överlag vill ha en tunn tv, samt att de som inte spelar konsolspel inte vill betala för konsolens hårdvara och det krävs en mycket dyr tv för att det inte ska bli ett rejält prispåslag procentuellt sett. Man tappar också möjligheten att enkelt använda konsolen någon annan stans. På sin höjd hade man kanske kunnat göra en eller två modeller på marknaden men tror inte de sålt speciellt bra.

Av Evil Peter
Skrivet av Yatagarasu:

Och jag är förvirrad över Sonys förvirring här ärligt talat.

En telefon är så mycket mer än en spelkonsol;
Det är en kamera, ett kommunikationsverktyg, portalen till omvärlden i allmänhet för de allra flesta då persondatorer ersatts i många folkhem. Det är även en spelkonsol i viss utsträckning.

Jag ser inte några några konstigheter gällande att folk spenderar upp emot 10 - 15 000 kronor på en sak de använder potentiellt timtals dagligen, till mer eller mindre allt som berör vardagen. Kontra en enhet som exklusivt används för en sak, och endast på fritiden med begränsat antal timmar en given vecka för de flesta.

Skillnaden är väl just i hur ofta man köper dem. Det är inget ovanligt att folk köper tre telefoner under en konsols livslängd, och varje telefon kostar 2-3 gånger mer än konsolen.

Dock skulle jag nog säga att mobiltelefonen är bland den mest effektivt marknadsförda produkt som finns då folk spenderar så mycket pengar så ofta trots att relativt få faktiskt utnyttjar vad de dyrare telefonerna erbjuder på ett vettigt sätt. Trots att det är en mycket viktig enhet i våra liv så tycker jag ändå man lurat i folk att känna mycket större behov än de egentligen har, utan att egentligen göra något oetiskt. Mycket välskött.

Av Evil Peter

Efter att ha läst kommentarer här och vid artikeln kring Apple och Epic så framstår det nästan bisarrt att se pro-Apple argument som kretsar kring att man inte ska jämföra med Microsoft eller Google på deras plattformar (förutom om det någon gång skulle vara fördelaktigt för Apple) utan det ska antingen argumenteras i ett vakuum eller med andra krystade jämförelser.

Det är trist att se hur vanliga människor försöker skydda stora företag som beter sig illa. Jag hoppas det inte sprider sig då det inte skulle båda gott för framtiden. Alla jättar måste ses över, och självklart även de som jag köper produkter från.

Av Evil Peter
Skrivet av Alphahanne:

Nej, det har jag inte påstått heller. Tycker bara detta är ännu ett symtom på hur mänskligheten försoffas.

Jag skulle säga att saker som att tända lampor manuellt hamnar extremt långt ner på listan av vad som gör en person driftig och aktiv. Det framstår snarare som det måste vara en riktig soffpotatis i övrigt som tycker denne är duktig för den går och tänder en lampa.

Av Evil Peter
Skrivet av Trihxeem:

Mest trött på att folk kvider för att det är Apple - oavsett anledning.
Säg: Apple ger vatten till folk i tredje världen - folk kvider för att de inte får en iPhone också och om de fick det så skulle de kvida på datatrafiken

Folk gillar att kvida på Apple för det ska man göra men man skiter i alla andra som gör lika mycket skit.

Därmed inte sagt att apple inte gör en massa skit, men andra gör det också - det är poängen.

Hjälper ju inte heller att spotify är ett skitföretag som lägger pengar på att köpa in t.ex. joe rogans propaganda för 2,5 miljarder kronor istället för att betala artisterna mer.
Joe Rogan Gets New Spotify Deal Worth Up to $250 Million

Apple kan gott sänka sina kostnader men hoppas spotify kursar, skräpföretag som det är.

Folk klagar här av tydlig och specificerad anledning. Vad som är mycket värre är att du försvarar Apple med hjälp av halmgubbar. Varför prata om ett hypotetiskt scenario där Apple är filantroper som ger vatten till tredje världen? De är inte filantroper och du har naturligtvis inte några som helst belägg för att folk skulle klaga på det. Du använder här bara ohederliga medel för att svartmåla andra som tycker olika.

Man bör också jämföra äpplen med päron, så din tidigare jämförelse med Youtube och App Store är också haltande. Youtube har helt andra typer av kostnader för lagring och datatrafik då de är en stor streamingtjänst, medan App Store inte behöver betala något för vad som streamas i appar som finns på plattformen, bara för nedladdning av apparna själva. I övrigt är de nog ganska lika, där båda har underhållskostnader, båda går igenom material på plattformarna för att se att de följer regler, osv.

Om det nu är så att man legitimt kan säga att folk bara klagar på Apple för att de är Apple måste det ju finnas massor av riktiga exempel på när Apple får skit i situationer där andra gör exakt samma sak men klarar sig.

För att kommentera den sista irrelevanta jämförelsen med Spotify så ser jag massor av klagomål mot det företaget så även de är inget exempel på att bara Apple får en massa skit.

Av Evil Peter
Skrivet av Dem8n:

Lugn nu 😅

Att fackföreningar ska förhandla om ens lön är helt orimligt, de går ju med som vad som helst och klarar inte av att kriga för dig, de krigar för skaran av medlemmar, att alla ska få samma.
Är Pelle mer produktiv varför ska han ha samma lön som Kalle som inte producerar lika mycket?
Vart är felet i att kunna ge Pelle mer i lön?
Förtjänar han det inte enligt dig, eller ska hans produktion bidra till Kalles eller hur går tankarna?

Det där stämmer inte för något företag jag jobbat för (och då syftar jag inte bara till min situation utan på alla nivåer), och jag har inte hört någon bekant nämna en sådan attityd på deras arbetsplatser. Jag säger inte att det inte kan hända men det är uppenbart så att det du säger inte är en träffsäker allmän beskrivning för hur fack arbetar.

Av Evil Peter
Skrivet av Aktsu:

Fast det är ju precis det som Tesla skulle mista kontrollen över om de tecknade kollektivavtal. Det är inte bara så att de skulle tvingas ge löneökning till de som inte producerat bra då det vad jag vet finns ett minimum i avtalet, utan de kan tvingas ge större löneökningar till de som producerat dåligt under längre tid för att det görs satsningar på de som ”halkat efter”.

I min bransch är det helt okej att ge 0% löneökning även med kollektivavtal men det kan man inte göra hur länge som helst utan att facket börjar undra vad man håller på med (givet att personen är medlem såklart). Så att en Lata Lennart kan sitta och pilla sig i naveln och ”sno åt sig” löneökning från de som faktiskt producerar något stämmer faktiskt även här.

Sedan kan man såklart tycka vad man vill om det, att de som visar bra resultat ska hjälpa de som inte gör det eller att det rättvisa är att lönen sätts efter vad man gjort själv osv. Det går såklart att argumentera för båda sidorna och vad man själv tycker är rätt är individuellt.

Det är inga problem för ett företag att få göra åtgärder om någon inte sköter sitt jobb, så det hänger mest på företaget om de gör något åt Lata Lennart eller ej. Det låter ju snarare befängt att de skulle ha kvar någon som inte sköter sitt jobb under flera år bara för att de inte behöver öka hans lön.

Av Evil Peter

Att spel är långa är bara bra, om de klarar av att fylla dessa timmar med kvalitet. Jag spelar hellre något fåtal riktigt bra spel som har historier och karaktärer som jag vill spendera mycket tid med, snarare än en större rad dussinspel som är kortare. Visst kan kortare spel vara riktigt bra men kommer inte hinna göra samma starka intryck som något som får ta tid och gör det bra. Så personligen håller jag mig till spel som Witcher 3, Baldur's Gate 3, kommande Final Fantasy VII Rebirth, osv, och är nöjd med att det inte blir många spel på ett år. Kvalitet framför kvantitet, och jag har andra intressen som också måste få tid.

Vad gäller vad man hinner så är det ju bara en fråga om prioritering. Vill man ha många barn och annat i vardagslivet som tar mycket tid så bör förhoppningsvis detta ha varit ett medvetet val och då får dessa saker stå för glädjen i livet. Ser man till att livet har bra med tid för hobbys så kan man njuta av dem. Jag tror inte det är någon stor del av oss som blivit tvingade att spendera mycket tid med saker de inte någonstans valt att göra (nu räknar jag inte med saker som att man normalt sett måste arbeta en hel del tid för att ha råd att leva).

Av Evil Peter
Skrivet av Airikr:

Meta skulle endast gå i vinst med att stänga ner Fecesbook här i Europa. De tjänar nämligen i genomsnitt $217,26 per år per användare i endast USA och Kanada. Det är $147,26 mer än vad de tjänar per år per användare på europeriska användare.

Detta är såklart vad de får av tredjepartstjänsterna som de säljer deras användarnas data till, och då främst till reklamföretag (vilket utgör 99% av deras inkomst).

Källa: https://proton.me/blog/what-is-your-data-worth

Du glömde visa vad Meta har för kostnader per användare. Om de ska gå med vinst på att stänga ner i Europa måste kostnaderna per användare naturligtvis vara högre än vinsten för densamma.

Av Evil Peter
Skrivet av Yasko:

Det bästa vore om folk slutade att abonnera helt så att alla dessa "gatekeepers" gick i konkurs. Det bästa hade varit om det hade funnits en steamliknande klient och massor med mindre filmbyråer där ingen stor koncern kunde "censurera" eller "filtrera" marknaden.

Eller du kanske gillar Disney Star Wars mer än det Lucas hade?

Tyvärr brukar det vara så att när marknaden sviktar (som den gör om folk slutar abonnera) så är det möjligheten för de stora jättarna att köpa upp fler av de mindre. De stora har råd att förlora pengar mycket längre än de små. Den enda egentliga möjlighet jag ser till att skapa mindre bolag är genom politisk reglering. Man får hoppas att det kan ske någon gång då det frekvent ryktas om saker som att Apple skulle köpa upp Disney, vilket verkligen vore uselt enligt mig.

Vad gäller sidofrågan om Star Wars så skulle jag säga att det är både och. Inget slår originaltrilogin och den nya trilogin var extraordinärt dålig, men Rogue One och Andor är mycket bättre än vad Lucas gjorde efter originaltrilogin.

Av Evil Peter
Skrivet av MinscS2:

Hahaha jamenvisst är det så!

Att Disney, främst via Star Wars och (f.a) Marvel bokstavligt sprutar miljontals dollar rakt ner i toaletten genom att göra filmer och serier som nästan ingen vill se och ännu färre gillar har ju så klart iiiinget att göra med att företaget blöder pengar och har problem.

Nej absolut inte.

Folk som lösenordsdelar är säkert villiga att betala flera gånger så mycket för samma streamingtjänst, Disneys innehåll är ju så fantastiskt bra, det är ju därför dom lösenordsdelar säkerligen!

Snabbt, har någon en spruta Naloxon? Jag tror jag håller på att överdosa på sarkasm...hjälp!

Nu lever vi ju dock inte i en värld där ett problem bara kan ha en enda orsak. Bara för att Iger sagt att lösenordsdelning är ett problem betyder ju inte att vi behöver låtsas som att han inte också sagt att de haft fel strategi där fokus på kvantitet har urholkat kvaliteten, samt att de främst bör fokusera på att underhålla istället för att leverera budskap.

Vår kritik blir vassare och mer effektiv om vi inte förvränger vad andra framför utan istället fokuserar på att kritisera de faktiska uttalandena och budskapen.

Av Evil Peter
Skrivet av Thor:

Intro:
Här följer en förutfattad mening, se det som att jag blir irriterad på när jag uppfattar att folk är lite för lata eller att de gör saker som jag själv inte riktigt förstår värdet i. Ni får gärna upplysa mig om värdet med riskokare, dvs förutom "smidigt", för det anser jag helt enkelt inte är sant, utan mer en ursäkt för att köpa en pryl

Så följer den tidigare nämnda förutfattade meningen:
Man måste äta så jäkla möe ris att man hinner bli tungmetallförgiftad innan man får ut nå värde av en sån här sak.

En hel maskin, som gör exakt EN grej. Kanske finns mer avancerade modeller som klarar av att laga hela rätter, det har jag mer förståelse för.

Att koka ris i gryta bra är ungefär lika svårt som att tugga tuggumi och inte så värst mkt mer opraktiskt, du kan ju köra grytan i diskmaskinen eller då diska den för hand, vilket tar typ 30-60 sekunder.

Tror mer på att folk köper sånt här när det är trendigt och sen hivar skiten när de tröttnat på att ha en sak som tar bänkyta eller ligger undanstoppad på nåt otympligt ställe för de har så mkt skit att den inte fick plats på nå vettigt ställe.

Visst är det ok att vara lat, men om man sparar kanske 60 sekunder då är man fan lat på att vara lat!

Jag vet inte om jag håller med om att det är exakt så lätt att koka ris om det ska vara perfekt. Visst, de flesta bryr sig inte ens om skillnaden mellan bra och perfekt pasta, där skillnaden är större och fönstret för koktid och serveringstid är ganska litet, men vill man ha bästa möjliga resultat så kommer en riskokare vara en fördel även där. Åtminstone om man har en lite mer avancerad version som inte bara har en termostat.

Tyvärr har min lathet gjort att jag inte skaffat en själv, trots att jag vet att jag skulle uppskatta det. Jag har dock en enklare modell som jag fick för en massa år sedan men den gör inte bättre ris än man gör i en kastrull. Dock är det helt klart skönt att kunna fokusera fullt på övriga matlagningen, alternativt hinna med något annat medan riset blir klart vilket frigör klart mer än 60 sekunder. Jag bryr mig dock om resultatet så jag har varit lite väl dum i min lathet att inte byta ut den tidigare.

Vad gäller att kunna göra andra saker så finns det ju massor av saker man kan laga i riskokare. Det kommer dock inte vara någon direkt anledning till att jag skaffar en bättre.

Av Evil Peter
Skrivet av nu1mlock:

På tal om design och UX så vore det ju himla trevligt om Apple var lite konsekventa i hur man går bakåt i gränssnittet.

Ibland går man bakåt genom att swipa från vänster, ibland går man bakåt genom att dra uppifrån och ner, ibland går man bakåt genom att trycka på ett kryss i ett hörn. Så otroligt inkonsekvent.

Men annars är det ju bra.

Mitt största hatobjekt i den kategorin är bakåtpilen uppe i vänstra hörnet, vilket är högt på topplistan av mest obegåvade designval för användbarhet genom alla tider. För enhandsfattning är toppen ett dåligt val, samt vänstra sidan för högerhänta (den stora majoriteten av användare), och de valde att kombinera båda för att göra det optimalt dåligt. Samma idioti finns på några Android-appar också, fast där finns åtminstone ett permanent alternativ i operativsystemet så appar begränsas i sin möjlighet att förstöra upplevelsen.

Av Evil Peter
Skrivet av medbor:

Älskar hatet mot apple samtidigt som samma affärsmodeller går hem på spelkonsolerna

Det finns ju jailbreak om man vill köra vad man vill, precis samma som att chippa en konsol

Menar du att du inte sett alla klagomål på exklusivitet av spel på konsoler? Folk är absolut irriterade på det också, fast man ser nog i princip aldrig att de som är okej med det försöker gömma sig bakom Apple. Brukar dock förvånansvärt ofta vara "men de då?" som svar när man kritiserar Apple.

Av Evil Peter

Hade inte ens märkt att DualSense skulle ha dålig batteritid. Jag har aldrig behövt sluta spela för att det blivit lågt batteri. Visst sätter jag alltid kontrollern i laddstationen när jag slutar så den är alltid fulladdad när jag börjar, men jag kan aldrig tänka mig att jag aldrig spelat längre än 5-6 timmar.

Oavsett vilket så är det ju alltid bra med förbättring.

Av Evil Peter
Skrivet av klockish:

En Sous Vide Cirkulator där man först ska vakuumförpacka maten och sedan tillaga den i ett vattenbad

Där har vi ju en pryl som verkligen kan göra något som är väldigt svårt utan. Den gör det inte bara enkelt att få väldigt konsekventa och exakta resultat utan gör det också möjligt att få mycket bra kontroll på textur av köttfibrer osv som skiljer sig mycket mellan olika stycken.

Jag har svårt att se det som överskattat när de som kan mest om matlagning brukar vara de som uppskattar det mest.

Av Evil Peter

Jag tycker inte Bethesda gjort något roligt spel sedan Skyrim, och även Skyrim blev enligt mig rejält daterat när man såg vad CDPR kunde göra i Witcher 3. Det sistnämnda hade en mycket mer levande värld och långt bättre karaktärer, så när Bethesda nu skulle försöka sig på att göra en spelvärlden som är enormt mycket större än vad de tidigare gjort så är jag inte det minsta förvånad att spelet känns tomt och trist.

Dock verkar det vara minst lika illa med dialog osv. Tydligen får man sällan ens göra de val som presenteras utan istället kommer en NPC säga att "så gör man inte" och så blir det standardvalet istället.

Men det är tydligt att många andra är mer intresserade än jag med tanke på att spelet sålde bra så jag förväntar mig samma sak nästa gång de släpper ett spel.

Av Evil Peter

Ska det vara lite exklusivare julmust så tycker jag Nyckelbryggeriers must är bäst. Rund och kryddig på ett sätt som passar bra när man vill sitta och njuta av ett glas. Som en liten bonus har de också lagt ner lite mer krut på sin större flaska, vilket höjer intrycket något.

Vad gäller simplare must som man sköljer ner julmaten med så blev jag lite förvånad över hur bra det funkade med Apotekarnes sockerfria, vilken jag blev bjuden på igår. Till mat vill jag inte ha någon tung must som tar över upplevelsen och där funkade denna helt okej.