Inlägg

Inlägg som tobberman har skrivit i forumet
Av tobberman

Jag har använt Ahlbergs Data en gång för en hårddisk som havererade.

Det är ett antal år sedan nu, hårddisken var i dåligt skick så de fick tyvärr inte fram speciellt mycket data. Landade på strax under 20000 då, kan det vara närmre 10 år sen nu? Nåt sånt. Det blev så pass ”billigt” för att de inte var nöjda med resultatet och för att de själva kände att det hade tagit väldigt lång tid.

Summan av upplevelsen är väldigt bra, de hade en bra kommunikation. Väldigt trevliga och tydliga. Lite tråkigt att resultatet inte blev superbra, men det berodde på att trasiga hårddisken var så pass dålig. Jag fick trots allt tillbaka en hel del av det viktiga på hårddisken.

Av tobberman

Beklagar sorgen.

Som ovan skriver stämmer fint. Jag har också precis gjort det, jag sålde ett släp från dödsbo och var enda dödsbodelägaren. Jag skrev under och skickade in. Allt gick precis lika snabbt som vanligt, utan problem. Var endast lappen från regbeviset som skickades in, den med ägarbyte alltså. Inget annat skickades med.

Av tobberman

Kan inte hjälpa dig med bekymret, men jag fick samma problem när jag körde min Philips-Tv trådlöst. Trådbundet är inga problem. Trådlöst störde ut allt.

Av tobberman
Skrivet av frong:

Köpte en Xiaomi Mi Roborock 2 för ca 2.5 årsedan som funkat alldeles utmärkt. Har rengjort den sporadiskt och har inga djur etc i lägenheten så den ser i princip ut som ny, även bytt lite slitdelar som borste etc.

I förrgår när den körde runt och städade stannade den tvärt och jag får felet "laser distance sensor malfunction", lasern snurrar dock inte så efter lite googling antar jag att det är motorn till lasern som slutat funka. Verkar även vara ett "ganska vanligt" problem med många resultat på Google.

Frågan då är om detta räknas som "fabriksfel" och något jag kan reklamera eller är detta något som man kan räkna med slits ut på under strax 3 år i en dammsugare? Jag tycker det känns som väldigt kort livslängd för en sådan produkt om man tar hand om den.

Diskussionen verkar ha snöat in väldigt mycket på lagar och regler, så jag tänkte bryta mönstret lite.

Om du inte får det på reklamation, om du går den vägen, så är det ca 150kr för motorn från Amazon, 10-15 skruvar att ta bort och sen tillbaka igen för att ha bytt den. Tar ca en kvart om man gör det själv tillsammans med Youtube. Jag råkade ut för samma ska med en maskin som är ca 4,5 år gammal. Med ny motor rullar den på som vanligt!

Av tobberman

Milestone är gratis upp till 8 kameror. Väldigt kompetent mjukvara.

Av tobberman
Skrivet av Otur:

Du ska ändra så att din DHCP-server skickar ut din PI:s IP som den enda DNS-servern till dina enheter.

Här kan det även vara smart att slänga med en annan DNS-server som backup. Går din PI ner av någon anledning så blir det svårt att surfa på internet den tiden.

Av tobberman
Skrivet av RobinJacobsson:

Jag har egentligen inga krav alls, men vid närmare eftertanke skulle jag nog föredra en Stand-alone lösning som inte involverar en dator, eftersom mina skärmar är upptagna med annat.

Så jag tänker 1-4 kameror, kopplat till en box som spelar in vid rörelse och som man kan koppla in skärmen till och se kamerorna i realtime.

Skickades från m.sweclockers.com

Då ska du kika på nån NVR, t.ex. Ubiquiti. Jag har dock inga erfarenheter av NVR. Däremot så är Milestone fortfarande aktuellt för din del, då du behöver en enhet som kan ta emot kamerafeeden och visa det. Milestone har klienter som installeras på andra enheter där du vill se kamerorna, själva servern behöver ingen skärm. Kan även vara virtuell. Går att koppla till mobilapp om man så vill.

Av tobberman

Det handlar väl egentligen om vad du har för krav på kamera. Har du en dator med skärm tillgänglig så klarar Milestone av att göra det, programvaran är gratis i den storleken. Inklusive inspelningen om du önskar. Sen kan du hänga på i princip vilken IP-kamera som helst, där sätter budget stopp egentligen. Axis är bra men dyrt som attans. Jag skulle kolla på HikVision istället.

Skickades från m.sweclockers.com

Av tobberman
Skrivet av Fragge73:

@jocke92: Tack för återkopplingen. Det var ju tur att jag lade upp hela inköpslistan! Nu ska jag bara ta reda på vad skillnaden är på patchkabel och "vanlig nätverkskabel"

Skillnaden är om det är enkelkardelig eller flerkardeliga ledare, alltså den faktiska kopparen. Installationskabel är i regel en solid ledare, styvare och gjord för att hamna i uttag där de inte rör på sig medans patchkabel är flerkardelig för att vara flexibel och smidig, samt ha den typen av kontakter du valt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av tobberman

Jag skulle kika på Milestone som server. Kan koppla oerhört många olika kameror till mjukvaran och göra väldigt mycket roligt i det. Krävs väl dock nån licens för att köra så många kameror.

Skickades från m.sweclockers.com

Av tobberman

Köpråd smart watch

Hej,

Tänkte försöka köpa mig en klocka som black friday gåva till mig själv. Men frågan är vilken.

Har funderat på Versa 2, men jag vet inte om jag vill ha en GPS i klockan eller inte. Telefonens GPS är kass i skogen och jag springer en del.

Det jag vill är att kunna se notiser samt besvara samtal i klockan. Kommer alltid ha telefonen med mig, så den behöver inte kunna ta emot samtal på egen hand. Att jag kan se vem som ringer och svara duger fint, har normalt alltid headset på mig på jobbet och tar emot en hel del samtal. Önskar kunna se stegräknare, puls och springa intervaller med hjälp av klockan. Spotify vore trevligt att kunna styra, samma här att telefonen alltid är med.

Tips nån? Budget runt 2500, mer går säkert om det är befogat. Kör en Samsung-telefon.

Av tobberman
Skrivet av sleepyoh:

Trots att du använt samma kabel rekommenderar jag dig att testa med en ny. Varit med om liknande vid dåligt kablage, ibland har jag dessutom pluggat in&ur samma kabel i samma switch och länken har ändrats mellan 100&1000 beroende på väder och hur månen står mot solen..

Vad jag vet kan man inte ändra länk på edgerouter, så du har inte konfigurerat fel där åtminstone.

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av zyberzero:

Som @sleepyoh är inne på, testa med en annan kabel. Min EdgeRouter 6P är sjukt kinkig med hur mina kablar sitter för att slå över till Gbps.

Ni hade rätt, när jag bytte kabel till en fjärde så blev det Gbit istället. Skönt att det löste sig så smidigt.
Angående att ställa om portarna så kan man tvinga ner portarna till 10 eller 100 Mbit full eller halv duplex, men mina står på auto, vilket även är default.

Tack för assistansen!

Av tobberman

EdgeRouter X - får bara 100 Mbit/s

Hej,

jag har en nykonfigurerad EdgeRouter X som jag bara har en maskin ansluten till eth1 på.
Datorn rapporterar att den bara ansluter i 100 Mbit/s till nätverket. Vad har jag gjort för fel?
Ansluter jag samma dator med samma kabel till en switch så får jag Gbit-status istället.

Konfigurationen på EdgeRoutern är enkel, har bara kört wizard på basic configuration.
eth0 är wan, brandvägg är på med standardinställningar och eth1-4 är intryckta i switch0.
DHCP är konfigurerat och tre port forwards är inställda. Annars är det inget mer.

Tips nån?

Av tobberman

Om du menar att du har svårt att hitta drivrutiner till skrivaren så finns lämpliga drivrutiner här.

https://support.hp.com/se-sv/drivers/selfservice/samsung-xpre...

Samsungs skrivardel har flyttat till HP nämligen.

Av tobberman
Skrivet av plunn:

"Kör kabel direkt in i väggen, ingen router eller liknande. "

Varför har du ingen router?

Det blir bara en massa tok om så är.

Blir det? Det har jag aldrig märkt av. Varför skulle det bli tokigt?

Skickades från m.sweclockers.com

Av tobberman

Vad har du för firmware på den just nu?

Av tobberman

Du måste ha en låg firmware på den för att kunna göra det själv.
Själva processen är enkel att lösa om man har det!

Av tobberman

Tack så mycket för hjälpen, nu är disken igång 😃

Skickades från m.sweclockers.com

Av tobberman
Skrivet av StuntmanMike:

Jag hade ett jefla strul med min OEM-m2 från Samsung på mitt z97. Vet inte exakt vad det var som löste att, men jag va tvungen att installera drivrutinerna först iallafall. Dessa va dessutom väldigt svåra att hitta.

Okej, det låter ju lite tråkigt.
Vilka drivrutiner syftar du på då? Speciella till samsung-disken?

Av tobberman
Skrivet av perost:

Från manualen:
D.v.s. du måste gå in i BIOS och slå på M.2-porten, eftersom den delar bandbredd med de två PCIe x1-portarna (som alltså inte går att använda samtidigt som M.2-porten).

Notera också att M.2-porten bara är x2 PCIe 2.0, d.v.s. du kommer max få ut ~1 GB/s från SSDn.

Schysst, hur kunde jag missa det? Ska kolla när jag kommer hem, tack 😃

Skickades från m.sweclockers.com