Inlägg

Inlägg som Fearnox har skrivit i forumet
Av Fearnox
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Jo, teknik utvecklas ju hela tiden, men bra att lagstiftning också styr hårdvarutillverkare: tills ny teknik är på plats i stor skala kommer miljarder enheter tillverkas och åldras med den gamla tekniken.

Kombinerar man nyheterna så har ju tillverkarna möjlighet att använda samma batterier tillsammans med bättre laddningsteknik för att leva upp till kraven. Så det kan klart finnas motivation till att få ut den nyare tekniken så tidigt som möjligt, för att då spara pengar.

Av Fearnox
Skrivet av medbor:

Idag är mjukvara långt mer begränsande än hårdvara. När batteriet börjar ta slut får enheten inte längre köra senaste os så att applikationer inte längre funkar, vad är då poängen att hålla hårdvaran vid liv (förutom retro och annat kul såklart)

Man får ta ett problem i taget, att öka mjukvarusupport börjar redan nästa år, men kan säkert utökas ännu mer i framtiden:

"Fakta om de nya kraven
Alla nya mobiltelefoner och surfplattor som sätts på EU:s marknad från och med den 20 juni 2025 måste tåla oavsiktliga fall och repor, vara skyddade mot damm och vatten, samt ha tillräckligt långlivade batterier.
Batterierna ska hålla för minst 800 laddnings- och urladdningscykler samtidigt som de behåller minst 80 procent av sin ursprungliga kapacitet.
Reservdelar ska fortsätta att finnas tillgängliga sju år efter att modellen slutat att säljas på EU-marknaden.
Det ska finnas tillgång på viktiga reservdelar inom fem till tio arbetsdagar.
Uppgraderingar av operativsystem ska vara tillgängliga i minst fem år efter det att produkten har släppts på marknaden."

Pixel 8 har redan uppdateringar till 2030.

Skrivet av Beltet:

Jag hoppas mest på att den här lagen får tillverkare att börja designa för reparation. Att det faktiskt går. Som löstagbart batteri som exempel.
Sen kan man ju hoppas på att reparationsbutiker dyker upp. Men där kan kostnaden för själva arbetet dra iväg, fast in man köper mobiler för 25,000kr kanske man tycker det är värt det.

Kan ju också leda till att fler butiker får egen reparations avdelning. De kan då lösa lättare fel själva eller skicka dem till relativt närliggande reparations anläggning och mer sällan utomlands som det ofta görs nu.

Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Det har väl också reglerats i lag nyss?
Batterier blir oftast tråkiga inom runt tre år på saker man laddar dagligen, medan operativsystem behöver få uppdateringar i fem (?) år, så ungefär ett batteribyte under en enhets användbara livstid. Apple brukar vara rätt bra på att släppa säkerhetsuppdateringar ett tag efter att hårdvaran inte längre får nya operativsystem, så man kanske har ekonomisk fördel av att göra två batteribyten på deras enheter.

Numera är min känsla att hårdvaran är såpass bra att nya OS-versioner snarast begränsas av möjligheten att exempelvis portera nya drivare för modem/radiokretsar till gammal hårdvara, och där är ju faktiskt Qualcomm snarare än mobiltillverkarna den stora flaskhalsen.

Var ganska nyligen en nyhet om att batterier kunde få dubbla hållbarhetstiden framöver:

https://www.sweclockers.com/nyhet/38650-ny-teknik-kan-dubbler...

Edit* Källa https://www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2023/nya-krav-sk...

Av Fearnox

Låter ju helt otroligt!
Trevlig utveckling och kan säkert skapa en hel del jobb framöver om det går bra.

Av Fearnox
Skrivet av Syglarn:

Att spela i 4k 120hz var absolut med i säljmaterialet. Sen trodde ingen att man kör 4k 120 native, och om det var formatet som stöds eller om spelen skulle klara det lämnades medvetet diffust såklart. Men PS5 saknade stöd för 120 FPS vid release. Nu finns tydligen stödet och flera spel kan köras i 120FPS. Något som laggade efter Xbox och som Sony fick en del kritik för.

Vad menar du med stöd för? PS5 kunde visst köra upp till 120FPS/Hz redan vid release.

Här har du ett exempel:

Av Fearnox
Skrivet av Mocka:

Detta! Folk stirrar sig blint på 45% uppgradering i raster prestanda men glömmer helt bort PSSR samt AI delen. Lär bli någon Framegen kan man gissa och då lär vi få se på ordentliga boosts, precis som FG gör på RTX 4000-serien.

Framegen vill helst ha 60, men ska tydligen även rekommenderas i lägre FPS än så av vissa. Så det lär säkert bli användbart framöver, speciellt i lite långsammare spel.

Nu kanske det tar tid men AMD hoppas på mycket bättre prestanda med hjälp av Work Graps framöver också:

https://gpuopen.com/learn/gdc-2024-workgraphs-drawcalls/

Av Fearnox
Skrivet av ipac:

Vilken ambition..."ändå gå med vinst"...måtte aktieägarna gilla.

Tvärtom så brottas Sonys speldivision lite med en inte jätteimponerande vinstmarginal och de pekar så sent som i senaste kvartalsrapporten på förluster på hårdvara (främst pga "promotions", dvs tillfälliga prissäkningar).

Så det skriver ovan stämmer helt enkelt inte.

Att priset inte gått ner på 4 år är sjukt men det har inte så mkt med Sony att göra. Det mesta har tvärtom gått upp i pris på 20-talet, som kanske noterat...

Skumt att de haft en negativ prisutveckling över 3,5 år om man räknar bort lagringen i så fall. Redan sommaren 2021 så sålde konsolen med vinst och det var långt innan m.2 SSD:er krascha i pris.
Komponenterna är rätt gamla nu och de har också lanserat en en mer kostnadseffektiv Slim sedan dess.

Men du vill mena på att bland annat Zen2 moderkort och cpu:er kostar lika mycket nu som i slutet av 2020?

Av Fearnox
Skrivet av alebaler87:

Ps5 duger bra så länge, tycker skillnaden på pro för priset är löjligt. Uppgraderar häldre grafikkort till pc för 15000kr och väntar på en ps6. Playstation kommer inte kunna köra riktigt 4k med raw prestanda i hög fps på många år utan skalnings tekniker som ger sämre kvalite

Vi vet väl inget om priset?
Finns väl ingen plattform som kör 4K i hög FPS native?

Moores law is dead menar istället att det finns väldigt lite som motiverar någon större prishöjning.

Om de vill kan de kapa priserna ganska rejält och ändå gå med vinst. Bara lagringen har ju gått ner till en tredjedel jämfört med för några år sedan. Nuvarande konsol är ju 4 år gammal och har ändå inte reducerats i pris till kund vilket är rätt sjukt egentligen.

Det som lockar med 5 Pro mest för egen del är att det möjligtvis finns stöd för features till moderna TV-apparater, likt hur 4 Pro hade stöd för 4K och HDR när det var ganska nytt.

Av Fearnox
Skrivet av RoxonMicke:

Den måste kunna leverera 60 fps. Annars är det lika bra att köpa en Ps5 slim.

4K120 borde till och med vara möjligt. Då menar jag med Sonys/AMDs variant av DLSS och sedan framegeneration på det från typ kanske 1080P/60.
Skulle kunna bli riktigt bra i så fall, under AMDs presentation under GDC påstod de att man kunde spara väldigt mycket CPU prestanda genom att GPUn istället sköter vissa uppgifter, vilket låter lovande.
Utvecklaren som gästade Moores Law is dead förra veckan hade för sig att det handlade om runt 30%.

Om Sony nu pushar för detta framöver så kanske inte GTA 6 i 60FPS(eller mer) är så långsökt som många försöker får det till.

Av Fearnox
Skrivet av Pamudas:

Med ett GT 710 tror jag knappast vi pratar om massor med FPS oavsett - mer att det är skönare för ögonen i typ desktopmiljö med högre uppdateringsfrekvens

Det är väl sant i och för sig, och i dekstop miljö bör säkert upplösning prioriteras framför FPS.

Av Fearnox
Skrivet av Daemon:

Och skärmen kör 2560x1080 (upp till 200hz), inte 1920x1080.

Men det bör väl inte spika Hz till 60FPS förutom genom att det är upplösning som drivrutinen ser som standard?
Kanske kan få upp den tillexempel till 75Hz i alla fall om hen orkar med lite meckande. Det är ju i alla fall ganska många mer % i FPS.

Sedan så kanske det inte behövs så hög upplösning i E-sport, så där skulle hen kunna gå ner i 1080P(eller något som skalar bra) eller till och med ännu lägre.

Av Fearnox
Skrivet av Zippeer:

Tveksam om det grafikkortet klarar något mer än 60hz i 2560x1080

Första jag fick på google var: "This graphics card can connect up to two displays. The DVI-D DL port has a max resolution of 2560 x 1600 at 60 Hz while the HDMI port has a max resolution of 4096 x 2160 at 24 Hz."

HDMI porten verkar vara HDMI 1.4. Den pallar i så fall med 30Hz i 4K och 1080P i 120Hz.

Det är väl säkert inte garanterat dock, men kanske kan vara värt att prova.
Har för mig att man kan överklocka och lägga till olika Hz/upplösnings-lägen med ett program och i så fall prova sig till vad man kan uppnå.

Edit: Tror det var denna eller något liknande som jag använde för rätt många år sedan. Lyckas få 60Hz skärm att nå 72Hz.
Du har dock inte exakt samma problem, men det borde gå att använda programmet till det som du vill istället, alltså lägga till en upplösning och Hz som inte stöds som standard.

Av Fearnox

Äntligen!

Av Fearnox
Skrivet av robbankentor:

Tänker som dig, vet ingen iphoneanvändare som vill ha en alternativ appstore. Känns mest som att det är android användare som vill ha det.

Känner alltså ingen som spelar Fortnite?

Kan ju också vara så att en del Android användare skulle kunna tänka sig iPhone ifall Apple tillät spel/appar som dem ser som väsentliga. Sedan så skulle det såklart vara bra ifall inte Apple aktivt motverkar samarbete till enheter som inte är inom deras walled-garden.

Skulle vara bra för alla användare ifall stämningen i USA går igenom, vilket då kan leda till att andra företag inte heller får motverka konkurrens på samma sätt som Apple gör.
Jag tänker då på bland annat Microsoft, Sony och Nintendo.
Det verkar också vara en del i Microsofts Xbox strategi på senaste tiden där retoriken varit att inte låsa ner system vilket då kan vara i förberedelse för detta.

Av Fearnox
Av Fearnox
Skrivet av GizmoTheGreen:

man har ju sett högarna med låste ipads och iphones (macbooks också!) vissa reparatörer sitter på som är icloud låsta, inte anmälda stulna. utan sålda så för ägaren glömt, eller organisation (arbetsplats, skola) inte brytt sig.
och finns inget att göra. om man inte hittar ursprungliga ägaren och den personen kommer ihåg sitt inlogg så de kan va snälla och gå in och ta bort den från sitt konto.

Borde rimligen finnas en tidsgräns varpå man kan begära att enheten tas bort från icloud kontot om ingen stöldamnälan kommer in efter 2-3 år eller så.

Eller om deras mail och telefonnummer är inaktivt så att det inte går att återställa ett lösenord som enheten inte vill ta emot längre.
Kan hände om hen har bytt arbetsplats och använt jobbmail till kontot tillexempel.

Av Fearnox

But does it run Crysis?

Av Fearnox
Skrivet av walkir:

Dock en viss skillnad iom att Windows 10 knappt ökade systemkraven från Windows Vista.

Windows 11 slopade däremot helt stöd för 32-bit OS, bumpade systemkraven rejält och dödade på så sätt effektivt marknaden för små och billiga Intel-baserade enkortsdatorer (PC On A Stick) och tablets.

Sitter på rätt många datorer med bra prestanda som inte har officiellt stöd för Windows 11.
Finns ju en risk att MS när som helst patchar bort kryphålet för att installera W11 på datorer som inte har "rätt" processor så man riskerar att förlora hårdvara vilken dag som helst...
Finns också väldigt många äldre datorer som har bättre prestanda än nyare low-end vilket gör det hela lite bisarrt.
Det är väl inte ovanligt att en äldre bärbar dator med separat grafikdel har mycket bättre prestanda än en ny med integrerade men ändå kommer uteslutas på grund av detta.

Tråkigt när hårdvara artificiellt utdateras och lär bidra till enorma mängder e-waste.
Kan dem inte "bara" släppa en W11 legacy edition eller något liknande för de som inte har något prestanda behov av att uppgradera?

Antar att samarbetar med OEMs för att motverka att användarna sitter för länge på samma hårdvara och då inte köper nytt.

Av Fearnox

Folk köper ändå inte spel på Xbox så läsare är väldigt overkill.

Av Fearnox

Får väl hoppas att detta har med apple målet att göra, i så fall så kanske alla behöver öppna upp framöver. Målet menar också på att Apple driver upp priserna på marknaden, vilket kan bli spännande att se hur det i så fall utvecklas om stämningen går igenom.

Av Fearnox

Det borde också vara ett ypperligt tillfälle att gå över till ARM i och med kommande generationen av konsoler också.

Med tanke på hur få spel som är exklusiva för senaste generationens konsoler och alltså rullar på med PS4/Xbox One så borde man kunna spela de flesta spelen genom emulering för att få backåtkompabilitet. Jag menar då att prestandan man förlorar vid emulering ändå inte bör leda till att man ligger under PS4/One prestanda utan en bra bit över det. Eftersom att relativt få spel är exklusiva till PS5/Series X så skulle MS/Sony kunna hjälpa till att porta/patcha för att får ordning på native ARM stöd istället, men som sagt så bör det vara få titlar som har behov av det.

När sedan Pro/mid-gen uppgrade kommer så bör ARM prestandan säkert vara så god vid emulering så att alla PS5 spel bör rulla på riktigt bra, tänker jag. Tycker man som kund att övergången till ARM kompromissar för mycket på prestandan när det kommer till bakåtkompabilitet så kan man då vänta och få det till Pro eller generationen efter istället. I vissa extrema fall så kan de istället då erbjuda det via streaming eller erbjuda vissa titlar via streaming medan arbetet på att konvertera pågår.

Fördelen blir ju också att bärbara system bör ju kunna bli rätt mycket bättre med effektivare kretsar framöver.
Deck 2 eller 3 med dagens prestanda för X86, men med betydligt högre prestanda och/eller batteritid med ARM skulle ju vara nice.
----

Men är det någon som har koll på hur ARM presterar vid mer krävanda uppgifter?