Inlägg

Inlägg som Roger W har skrivit i forumet
Av Roger W

Har gått över helt till SSD sen hyfsat många år tillbaks (vilket är underbart att slippa HD-snurr och seghet ) och har fyllt på lagring när det var billigt, så är uppe i 7TB... Mer än jag trodde man skulle ha råd med

Består av:
1 x 1TB NVME SSD (PCIE4)
1 x 2TB NVME SSD (PCIE3)
1 x 4TB 2.5" SSD (SATA)

Av Roger W
Skrivet av tonii:

Nu vet jag inte riktigt vad du menar med "symmetrisk" i det här sammanhanget då det för mig inte passar på varken ips glow eller blb. blb är statisk medan ips glow kommer att skifta plats beroende på vilken vinkel du kollar på skärmen.

Bilden han postade ser fullständigt normal ut för en ips skärm.

Det jag menar med asymmetrisk är att på bilden så är det tydligt mer glow på högra sidan. Om det är ren IPS glow så ska det ju se bra ut rakt framifrån. (Eller iallafall se lika illa ut på båda sidor)

Av Roger W
Skrivet av tonii:

som tidigare påpekats i tråden så är det inte blb du ser utan ips glow. den kommer du aldrig bli av med på en ips-skärm men den minskar om du sänker ljusstyrkan. du kan nu välja om du ska fortsätta detta trollspår fortsättningen eller så får du helt enkelt ge upp att köpa skärm för det finns ingen skärmteknik som är utan nackdelar.

Nja, tror nog det där är mer nån form av bleed - eller iallafall någon form av paneluniformitetsproblem, än IPSglow.
Glow i sig bör vara symmetriskt och förstärkas med vinkel, medan bleed är ofta assymetriskt och påverkas inte på samma sätt av vinkel...
Och på bilden så ser det ganska assymetriskt ut, även om det inte har samma ljusare blänk som glow ganska ofta har.

*edit* OM det är ungefär som på bilden som skärmen upplevs när man ser den rakt framifrån, och om bilden är taken med någorlunda jämn symmetrisk belysning.

Av Roger W
Skrivet av sweisdapro:

Precis som du själv insåg med ditt 3080 går det inte att göra så generaliserande antaganden

Sant, men för mina preferenser så var det helt klart en "outlier" under ovanligt udda förutsättningar. (Covid+Miningcraze osv, plus att ett äldre grafikkort gick sönder)

Och just mus och tangentbord som man har i händerna hela dagarna är bra exempel på sånt jag inte skulle köpa begagnat eller fyndvara
(vill inte behöva undra vad personen innan mig gjort med utrustningen, och det är produkter som tillräckligt ofta dyker upp på hyfsat prisvärda reor om man har lite tålamod)

Av Roger W
Skrivet av Myllerman:

Klarat ut det nu. Tycker faktiskt det blev bättre desto längre man kom i spelet, när det verkligen kändes att man var en del av the resistance och kämpade tillsammans. Nöjd med köpet nu efteråt. Ska ta mig an Robocop igen nu när jag fått the 80s feeling (radion i spelet lol) hehe

Hmm, kommer köpa spelet nångång på rea (gillade terminator resistance!) men är lite orolig för om det kommer bli monotont att knata runt som ”stridsvagn” och skjuta gubbar…
Lycka spelet undvika det på nått vis?

Av Roger W

Jag svarade ”nej aldrig” men insåg sen att jag ju köpte mitt 3080 begagnat, eftersom det var hopplöst att få tag i fabriksnya kort till rimliga priser.
Med det i åtanke kan jag tycka det saknades ett svarsalternativ för ”ja, sällan” eller motsvarande.

Överlag vill jag köpa ny elektronik, och köper heller aldrig fyndvaror. (Annat än nytt ger för liten vinst med för ökad risk för strul)

Av Roger W
Skrivet av SalK:

Tanken är en:
AMD Ryzen 5 8600G Socket AM5 Box.

Det jag undrar är ju om denna kylare kan gå ner lägre eller till och med stanna?

Sidospår, men ska du köra utan dedikerat grafikkort?
Om du tänkt köra med grafikkort är kanske inte 8600G rätt CPU. (för lite cache)
...
Att köra stillastående fläkt i idle är nog inte omöjligt att få till om moderkortet har inställningar för det, men skulle nog rekommendera riktigt lågt varv istället vid låg belastning för att inte riska nått när det gäller temperaturer. (eller att fläkten går på och av hela tiden och är allmänt irriterande)

Av Roger W

Önskar jag kunde välja bort godiset... (tycker inte ens de är goda)
Men kan vi hålla oss till ämnet nu

Av Roger W
Skrivet av 7mangan6:

Hur menar du med ”egna standarder”? Komponenterna är väl från olika fabrikat?

Mycket av standaderna som kan skilja är kopplat till moderkortet:

Moderkortet i datorn kanske har ett annat storleksformat med andra skruvhål än ett vanligt mATX moderkort, så du inte enkelt kan byta det på sikt.

Moderkortet kan ha helt annorlunda kontakter med annan pinout. Det kan leda till tex:
- Du kan inte byta nätagg till ett vanligt ATX nätagg på sikt
- Strömförsörjning till hårddiskar och andra externa komponenter kan hanteras med icke-standard kontakter som kopplas från moderkortet istället från nätagget, som gör det svårt att expandera på sikt.
- Kontakter till powerknappen, ledlampor, USB-kontakter osv kan vara ickestandard eller vara integrerade direkt på moderkortet, så de bara passar i ett specifikt chassi.

*edit*
Och som du är inne på är 500W inte jättestarkt. Det lär räcka till kortet som sitter i datorn (stora tillverkarna kan snåla här, men de har generellt koll så agget räcker!) men det minskar ju möjligheten att expandera om du har behov av det på sikt.

Så om du med framtidssäker menar att den även ska vara uppgraderingsbar, så finns en del frågetecken!

Av Roger W
Skrivet av 7mangan6:

Vad tror ni, är den hyfsat framtidssäker?

Svårt att säga på rak arm utifrån infon som finns på den hemsidan... Man skulle behöva se bilder i den för att veta om moderkortet är standardstorlek med standardkontakter, och att nätagget har normala kontakter.
Märkesburkar har ofta sina egna standarder vilket gör det svårare att uppgradera på sikt sen.

Av Roger W
Skrivet av xealo:

Ja, det kan man göra i Sverige.
Det här är en av anledningarna till varför det är en bra ide att vara ansluten till facket, för de kan hjälpa dig med att driva in uteblivna löner, och med det juridiska om man trots det inte får betalt och arbetsgivaren fortsätter vägra.

Skrivet av Jaevel:

https://kollega.se/lon/sa-gor-du-om-du-inte-far-ut-din-lon
Om ett bolag inte betalar ut lön och man vill slippa stå utan lön (även med statlig lönegaranti) brinner det lite i knutarna med att agera på rätt sätt.

Skrivet av talonmas:

Det går via tingsrätten och det är inte dyrt att ha ett ärende där. Jämför med att göra samma sak i USA.

Ok, så det finns vägar via facket eller tingsrätten, det var enklare/snabbare än jag trodde.
Man lär sig nått nytt varje dag...

Av Roger W
Skrivet av medbor:

<Uppladdad bildlänk>

Ska vi testa denna då? Finns som onlinespel (dagligt pussel) så tycker den kan räknas. Ursprunget är inte digitalt dock

Damn, vet att jag sett de där figurerna relativt nyligen men minns inte var!
Tänkte Mahjong först, men det är ju en helt annan uppsättning.

Av Roger W
Skrivet av talonmas:

Antar att det inte är lika lätt att begära företag i konkurs i USA som i Sverige? Eller kanske inte lika billigt? För det är vad jag hade gjort om min lön uteblev utan en rimlig förklaring.

Säger du att det är enkelt i Sverige för en anställd att begära ett bolag i konkurs om de inte får ut sin lön?
Det har jag lite svårt att tro. Som anställd kan du väl tex bussa kronofogden på dem, men du lär väl inte på egen hand kunna begära bolaget i KK?

Av Roger W
Skrivet av star-affinity:

Haha. Så överdrivet snabb och ”floaty” rörelse på karaktären i Doom. Tyckte det var så när spelet kom och tycker det fortfarande.

Mem kul rekord.

Nog sant, men många andra FPS har alldeles för lite inertia istället. Blir lite ryckigt, stelt och liksom "overkligt" åt andra hållet.
Jag gillar verkligen tempot men ändå trögheten i rörelserna i gamla Doom

Av Roger W

Postmodern Jukebox - Seven Nation Army

Helskön cover i "Vintage New Orleans Dirge" stil

Av Roger W
Skrivet av 0cool:

Tänk om andra yrkesverktyg segmenterades på samma sätt som skärmar och TV-apparater!

Men det görs väl? Vet inte om jag förstod din liknelse riktigt.
Du kan köpa en billig verktygssats på Biltema för nån hundring för konsumentbruk, men om du köper en påkostad verktygssats för rent yrkesbruk från något känt märke så kan det kosta typ 5-10 gånger mer.

Ungefär samma princip gäller ju det mesta, inklusive skärmar. Om du har en skärm för yrkessbruk, som tex är certad, testad och förkalibrerad - och som i detta fall till och med innehåller en inbyggd kalibrator, så kostar den mångdubbelt mer än billigast möjliga konsumentskärm.
Jag tänker inte bedöma om just den här skärmen är vettigt prissatt, men principen att de riktiga proffsprylarna springer iväg i pris är inget nytt.
Jämför priserna på Nvidiakort för hemmabruk eller enterpriset för ett annat exempel

Av Roger W
Skrivet av Ford Prefect:

Och gällande din kommentar kring att vi har en referens: anser du alltså att det behövs en 8k 32” skärm på ditt skrivbord hemma för att du ska få “IRL Graphics” så är inte mitt syfte att hindra dig, kör hårt!

Mitt påstående gällde enbart att det redan fanns ett ramverk att snacka kring eftersom diskussionen i grunden gäller den här skärmen. Jag har inte sagt ett dugg om vad som faktiskt krävs för "IRL graphics"
Om din poäng är att upplösningen är bara en del av vad som krävs för att något ska se verkligt ut, så håller jag med dig!
Men upplösningen är ju förstås en viktig faktor i detta!

IRL har vi två ögon och en FOV på över 180 grader (och kan förstås vända huvudet åt vilket håll vi vill) och ser ingen grynighet eller pixelstruktur, vilket lär kräva en rätt brutal upplösning och foveated rendering för att verkligen nå "IRL-potential". Plus förstås en rejält hög uppdateringsfrekvens för att det ska kännas responsivt men kanske viktigast för att få bra rörelseskärpa. (ev kombinerat med ULMB som släcker ner skärmen emellan frames)
...
Sen spelar det ju mindre roll vad man har för skärm och upplösning om man fortfarande bara spelar Pong eller nått på den

Av Roger W
Skrivet av Ford Prefect:

Det är meningslöst att tala om upplösning utan att sätta en referens i form av pixlar per yta och vilket avstånd du sitter från skärmen.

... hela tråden består av kommentarer kring en specifik ny 8K skärm som råkar vara 32-tum och troligen används på skrivbordet (och in en storlek som historiskt brukar vara 1440p eller 4K), dvs vi HAR en referens

Av Roger W
Skrivet av fantomsmurfen:

Ett örhänge men ännu mer bisarrt så här i efterhand.

https://www.youtube.com/watch?v=l-80laFIW9k

Tror jag föredrar att backa lite längre tillbaks - sisådär 40 år

Av Roger W
Skrivet av Gurrrra:

Har bara läst dåliga grejer om Audio-GD, varför inte bara köpa en DAC o en amp ifrån Topping o sen vara nöjd resten av livet istället för ditt eviga pryl-jagande?

De flesta människor funkar inte på det viset. Spelar ingen roll vad man köper om det gäller något man är engagerad i, förr eller senare får man ett sug att förbättra/förnya/förändra.

Och vad skulle det vara för specifikt med just Topping som gör man är nöjd för resten av livet? Vad gör just Topping unikt ur det perspektivet som gjorde att du kände dig manad att nämna just dem jämfört med ungefär en miljon andra märken?