Inlägg

Inlägg som Mockasin har skrivit i forumet
Av Mockasin

Stoppar in i diskmaskinen under tiden jag lagar mat - förutom knivar, vissa skärbrädor, stekpannor och stora saker som tar för mycket plats i diskmaskinen. De diskas för hand när det finns tid mellan momenten i matlagningen.

Av Mockasin
Skrivet av MuLLvaD3n:

Man kan göra fantastiskt fina pizzor i vanlig ugn. Vad kör du för vattenmängd i % i degen när du "bara" har 300 grader?

Min gamla studentugn gick också till 300 grader. Det var där hela resan började.

//Pontus

Jag kör 58% hydration. Jag har även i 5-7% olja i degen, då det hjälper mot längre tid i ugnen. Då blir den mer som en svensk pizza.
Precis efter jag satt in pizzan i ugnen så växlar jag över till grill-funktionen så elslingorna tänds. Jag inbillar mig att det ger en liten extra boost i temperatur i början.

Av Mockasin

Pizza i ugn, 300 grader på pizzastål. Kalljäst i kylskåp ett par dagar.
Med Eldorado kycklingkebab och egengjord kebabsås blir den förvånansvärt bra.

Brukar höfta fram en kebabsås som alltid blir bra, bara man smakar av innan och justerar mängderna.
Majonnäs/Yoghurt (ca 60/40)
Spiskummin (Överdriv inte mängden, det blir inte bra då)
Malen koriander
Vitlökspulver eller vitlök (helst inte för mycket)
Socker/hounung/marmelad/chutney för sötma (förvånansvärt mycket)
"Salladskryddor", oregano mfl.
Salt, peppar
Optional: Fanta, tomatpuré, cayennepeppar eller vad man nu känner för.

Av Mockasin
Skrivet av DaBone:

Om Ford F-150 Lightning och andra stora pickup:er kan säljas i Sverige, så är nog inte CyberTrucken så långt borta heller.

Hela grillen på F150 är ju gjord helt i plast och det är typ 20-30cm innan man ens kommer till radiatorn. Och huven är bara tunn plåt. Hade jag fått välja så hade jag nog hellre blivit påkörd av en F150 än Cybertruck i nuvarande form.

De kanske löser det med krockgardiner eller nåt.

Av Mockasin
Skrivet av shugge:

Får du fel i memtest om du kör utan DOCP med de nya minnena? Om inte kan det vara processorns minneskontroller som inte orkar med de hastigheter och latenser du försöker överklocka minnena till.

Jag har inte testat de nya minnena i memtest än. Auto satte dem (och även de gamla) på 3200MHz, vilket jag trodde var lågt nog. Jag ska testa klocka ner dem ytterligare.

Skrivet av Swedishchef_90:

Kan vara böjd cpu pin? Egentligen är väl allt över 3000 OC med amd, kanske dålig cpu annars... (på minneskontrollern)

Jag har ju inte rört datorn sen jag byggde den för 3 år sedan, och den har varit på 24/7 utan överklockning. Men jag ska kolla på det.

Det låter ju som det är stor risk att det är fel på CPUn. Jag tycker annars det är välidgt konstigt med samma fel på så många minnesstickor.

Tack för er input! Jag ska testa lite till, samt hoppas att det ramlar in typ en 5800X3D eller nåt så jag kan bekräfta.

Av Mockasin

DDR4-minnen orsakade frysning vid boot, köpte nya och har samma fel...

Datorn fryser vid boot av windows, även när man försöker installera nytt/reparera med Windows Installation Media på USB-sticka.

Har 2st Corsair Vengeance RGB 3600MHz 16GB stickor. Testat köra dem var för sig. Testat sänka inställningar på frekvenser och ökat spänningar och Auto i UEFI. Ingen skillnad.
Körde memtest86+ på ena stickan , visade kanske 10 errors efter 3-4 timmar.
Så jag bytte ut dem mot andra gamla (2x8GB) DDR4-stickor 2666MHz jag hade liggandes --> Datorn startar direkt!

Jag beställer nya minnen, 2x16GB 3600Mhz Corsair-minnen, lite annorlunda utseende och timings.
Sätter in dem i datorn och vi är tillbaka på samma problem igen vid boot...
Testat DOCP. Testat på Auto (3200MHz). Testat Auto + spänningshöjning till 1.35V.

(Möjligheten att de nya minnena jag fick var DOA finns ju, så jag ska köra memtest i helgen)
Hjälp uppskattas enormt om ni har en idé hur jag ska felsöka vidare eller vad jag ska testa för att få någon sorts klarhet i problemet.

Asus X570-E mobo
Ryzen 5900X
Senaste BIOS

Tack

Av Mockasin

Använder G Pro Superlight men hade föredragit om formen var lite mer åt G403. Då hade den varit perfekt för mig tror jag.

Av Mockasin

Det mesta har RGB eftersom jag har ett Lian Li O11 Dynamic. Jag skyller på att jag hade det tråkigt under pandemin och ville lysa upp lite. För jag har annars alltid haft chassin som Fractal Design R5 och dylikt.

Dock är det mesta av RGBn nedsläckt för jag tycker det stör för mycket när allt är upptänt.

Av Mockasin

Jag var nöjd med min gamla 2013 Audi A5 i utseende, komfort och storleksmässigt osv men ville ha en dragkrok också.
Så jag köpte ny dragkrok och fick med en lite nyare årsmodell 2020 Audi A5 45 TFSI Quattro till den.
LED Matrix Laser-ljus är också en en trevlig bonus i mörkret då det springer så mycket vilt på vägarna hos mig.

Av Mockasin
Skrivet av Läkarn:

Snyggt diorama!

Är det hemmabyggt?

Nä, den är köpt. Såhär ser den ut. https://www.ebay.com/itm/203580965796
Om jag inte minns fel så letade jag upp den på någon kina-sida som sålde dem billigare, för runt 600 spänn, för drygt ett år sen.

EDIT: Denna här tror jag det va: aliexpress

Av Mockasin
Skrivet av Drasteroid:

Pris på den? Inköpt var?

Kan man inte få se lite mer bilder på resultatet? Tänker en mer närbild på det du visar i bakgrunden

370 spänn från amazon.se.

Detta var bara ett snabbtest i hallen med fönsterljus. Jag hann inte ta några bilder med kameran innan brandlarmet gick men tog en med mobilen.

Av Mockasin

En billig rökmaskin, dock ganska overkill rökvolymmässigt för mitt ändamål. Detta är nog bland det mest onödiga jag köpt, men kul.

Optiska brandlarmet gillade inte den.

Av Mockasin
Skrivet av Bart:

Med tanke på hur många som klarar av att använda mobilen medans de kör, så borde det inte vara några större problem att lära sig att koordinera (tajma) ett knapptryck medans man vrider på ratten från vänster till höger.

Hur har du ens lyckats komma fram till denna "logik"? Du skulle ju egentligen kunna gasa med en spak som i ett flygplan och styra höger/vänster med pedaler - är nog inte heller speciellt svårt att lära sig. Men är det en bra ide? Vad egentligen är det som har förbättrats?

Fundera sen på alla gånger du mött folk som knappt borde få framföra motorfordon på allmän väg. Dagligen möter man ju personer som inte ens kan använda blinkers, hålla sig inom vägmarkeringarna eller kan de mest basala trafikreglerna - och du ska försvåra för dessa personer ännu mer?

Av Mockasin

Jag slår alltid till korken så att den hamnar på plats innan jag börjar skruva på den. Det gör lite ont i handleden ibland men hellre det än att det börja läcka för att den är snett ditskruvad (har hänt en gång, det räcker).

Själv så brukar samla alla dessa petflaskor och sen så åker jag till olika naturreservat och våtmarker runt om i landet i min modifierade trailerdragare med jetmotorer som förbrukar >10000 liter bränsle per mil, och dumpar plasten där de gör som mest skada. En av mina favoriter är att fylla örnbon med skräp - alltid lika roligt att se arga örnar som försöker rädda sina ägg som ligger under plastskräp.

Av Mockasin

Jag brukar inte vara så kräsen men något som irriterar mig är att Win+sök verkar sämre och långsammare på att hitta grejer när man börjar skriva. Ibland så fryser det till innan den hoppar igång och söker, och det händer både på min laptop och stationära. Så var det inte med föregående Windowsversioner iaf. Oftast räckte det med att skriva 1-2 bokstäver innan jag hittade rätt program/funktion jag sökte efter, men med Win11 så krävs det många gånger 2-4 bokstäver innan den ens listar det jag letar efter.

Av Mockasin

Jag vill så gärna köpa en japansk toalett i samband med badrumsrenoveringen, men tyvärr så är de så jäkla dyra. Jag vill inte heller chansa på noname-grejer utan något väletablerat som Toto eller dylikt för att det ska vara så lite trubbel som möjligt.
Ända (höhö) sen man varit i Japan så har jag tänkt på toaletterna. Såklart man var skeptisk till en början men det är verkligen game changer, och det känns som stenåldern att smeta runt i baken med papper nu.
Jag hoppas de blir populärare och att de går ner lite i pris.

Av Mockasin

Kör primärt med G Pro X Superlight.
Trådade möss känns så förlegade nu när det finns så pass bra trådlösa. Många trådlösa har till och med lägre latens än trådade.

Att behöva ladda den varannan vecka är ju inget problem heller, då förvandlas ju den bara till en trådad mus i en kvart.
Den enda nackdelen är ju priset.

Av Mockasin
Skrivet av Linus82:

En Bunka är ju i princip en Santoku med spets, så bladprofilen är ju typ densamma.

bunka vs santoku

Du råkar ju också köpt "bunkas" som är i princip santokus. Det är ju inte min upplevelse iaf. Anekdotiskt så har jag en bunka och en santoku från samma tillverkare (Shiro Kamo), och där är inte bladprofilen lika.

Jag ser en bunka som en utveckling och av kritsuke, fast ej enkelslipad, dvs en gyuto med k-spets, som senare är förkortad till santoku-längd. Men som sagt, det är generellt jag pratar om - och då tycker jag det stämmer bra att bunkas är flackare. Såklart det skiljer markant från kniv till kniv, och tillverkarna kallar knivarna vad de vill.

Jag står i kö till en Shibata Kotetsu Bunka. Jag kan rekommendera en sån om man är ute efter en "laser" till kniv. (Jag har en sån fast gyuto sen tidigare).

Av Mockasin

Det är svårare att rekommendera en bunka till en nybörjare pga bladprofilen. Det är ju individuellt hur man hanterar kniven och en santoku skulle jag säga är men universal, för det går oftast rock choppa och sånt med den lite lättare. Jag pratar i generella termer nu för givetvis skiljer det från kniv till kniv.

Av Mockasin

Återupptar en nästan 18 år gammal hobby, fast denna gång testar jag med airbrush. Inte allt, men det mesta har börjat komma hem från posten och känns som man inhandlat hur mycket som helst.