Inlägg

Inlägg som Morr har skrivit i forumet
Av Morr

Borde det inte gå att uppbåda en sensor med tunn sladd som inte stör isoleringen för mycket och ha resten på utsidan? Kanske inte snyggt men lite samma princip som vilken inne+utetermometer som helst där utesensorn är på sladd? Det skulle väl lösa problemet med batteri i kyla och räckviddsproblem.

Om inte hyllvara så borde det väl gå med en DIY-lösning i värsta fall? Hade varit fint med nåt färdigt iofs. (Börjat kika runt lite på olika sensorer i och med att jag sent om sider dykt ned i IoT hålet med HA. Att välja och hitta rätt saker känns som att springa med ögonbindel i skogen... man stöter på saker hela tiden men det är i alla fall inte tråkigt...)

Av Morr
Skrivet av F.Ultra:

ja nya drivisar leder till ny kompilering.

Inte för mig.

Av Morr

Nvidia har släppt en hotfix på drivisarna som åtgärdar problemet med krasher i spelet för 30-serien.
Jag hade konstanta krascher tidigare, hotfixen fixade detta för mig. Har ett 3070.

https://nvidia.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/5455

Av Morr
Skrivet av Qrush:

Angående shader cachen så verkar det som att spelet använder det ram som finns för att sen gå över till pagefilen tills kompileringen är klar. Det kan förklara varför det tar så lång tid för vissa och går snabbare för andra.

Intressant! För mig var just shader cachen nåt som kändes problemfritt (och relativt snabbt avklarat insåg jag när jag upptäckte vilka tider och problem andra hade). Så har jag också 64GB RAM...

Av Morr
Skrivet av Myllerman:

Jupp.

Open Issues:

***
[The Last of Us Part 1] Game may randomly crash during gameplay on GeForce RTX 30 series GPUs [4031676]

Vad jag ville visa var mer än så, nämligen svar från NVIDIA (se bild). "Fix will be released" är bra mycket bättre än identifierat open issue (som i sin tur är bra mycket bättre än "added additional tracking for developer tracking purposes" i releasenotes, vilket i min värld är "vi vet inte vad vi letar efter och behöver mer debuginfo!"

TL;DR: det rör på sig, trots allt. Fix utlovad (bild på svar från mitt bidrag till att uppmärksamma på problemet med krasherna)

Av Morr
Av Morr

Angående 30-serien varandes det som är fel, här borde vara källan till detta:

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/forums/game-ready-driver...

Under "Open issues":

"[The Last of Us Part 1] Game may randomly crash during gameplay on GeForce RTX 30 series GPUs [4031676]"

Av Morr
Skrivet av xcluzive:

har det kommit några patcher än eller är det fortf ovärt att ens köpa och försöka spela?

En igår, en idag. Oklart om den hjälpt nån vad mig anbelangar och den idag innehöll mest "slå på mer saker i spelet för att felsöka och hjälpa de som försöker förstå problemen"...

Av Morr
Skrivet av marcusOCZ:

Såg du inte att han skrev /s?

Nope. Då hade jag inte reagerat på samma sätt, så klart. My bad.

Av Morr
Skrivet av Bunk:

Sluta inbilla dig saker. Spelet fungerar bra och är väl värt sitt pris. Det är bara otacksamma barn som reviewbombat spelet som vissa här hävdar. (som inte ens kunde starta sitt spel för två dagar sen) /s

Ehhh va? Vad är det jag inbillar mig? Krascherna på min dator? Exakt vad är det du menar?Och vad har otacksamma barn som reviewbombat att göra med saken? Själv har jag medvetet låtit bli att lägga review på spelet för jag tänker att jag vill basera den på att jag spelat spelet.

Vilket jag inte kan, eftersom det kraschar stup i kvarten. Senast nyss.

Skrivet av Kaleid:

Visst, releaset är skräp, men folk får också lära sig chilla lite. Självklart så kommer det fler patchar.

Well, det håller jag med till fullo. Jag har sett fram emot spelet, väntat på det och blev så klart frustrerad när jag inte kan spela det efter att det nu släppts. I övrigt tänker jag som du - det är bara att vänta in rätt fix.

Är emellertid förbluffad över mängden "det funkar för mig alltså ljuger/gnäller andra utan anledning"-inlägg i debatten. Så glömmer jag lätt bort att hälften kanske inte ens har åldern inne för att ens få spela spelet, än mindre har en färdigutvecklad frontallob. Nåja.

Av Morr

För övrigt, releasenotes 1.0.1.6 inkluderar raden:

"Added additional diagnostics for developer tracking purposes"

Som utvecklare själv tolkar jag det som att man inte vet än vad som är rotorsaken eller det som flest har problem med. Lägger man till utökad loggning etc i en produktionsversion letar man högt och lågt fortfarande. Been there, done that. :/
De fixar som gjorts kan säkert vara relevanta men kan också vara allt från kvalificerade gissningar till långskott. Eller optimeringar som löser delar av prestandaproblemen, tex. med cachen som vissa får - men i mina ögon vet man fortfarande inte vad man letar efter vilket är rätt illa så sent i en release.

Det positiva är väl att man med stor sannolikhet ökar chansen att faktiskt hitta och fixa problemet/problemen. Så all good, i den bemärkelsen

Av Morr
Skrivet av Kaleid:

[The Last of Us Part 1] Game may randomly crash during gameplay on GeForce RTX 30 series GPUs [4031676]

verkar finnas något bugg specifikt för 3000 serien

Åfan! "May"... hade tre krascher på raken med ca 3 minuters speltid mellan varje krasch igår.
Och har 3070...

Skrivet av Bagarbosse:

Var läser du det där?

Patch v1.0.1.6 har släppts ikväll. Nåon som hade krasher innan som märker skillnad nu? På vilken gpu?

Har 3070 och upplevde krascher från start och även efter uppdateringen som släpptes igår. Om det kommit ytterligare en ikväll ska jag genast testa, har precis kommit hem. Återkommer!

Edit: haha! 30s spelande och sen första kraschen. Fast... jag hade ingen uppdatering köad idag... hmm. Well, oavsett vad, inget nytt på den fronten för min del.

Av Morr
Skrivet av ipac:

Spelet är gjort för en konsol med 16 GB minne och snabb SSD-hantering.

Med det inte nödvändigtvis sagt att nuvarande implementation för PC är kompetent...

Jag har en PC med 64GB minne, snabb SSD hantering och ett 3070 och kan inte spela. Bygga cachen gick på några minuter, grafiken är dödligt vacker även om allt inte är på max. MEN... det kraschar i snitt var 5:e spelminut. Så nej, den känns inte kompetent. Eller snarare... den känns inte färdiggjord kort och gott.

Skrivet av marcusOCZ:

Men hur är det spelstudions fel när det är fel på hårdvara/windows hos folk?

Jag har en Ryzen 7 5950X, 64 GB RAM, RTX 3070 och NVMe lagring. Med detta som exempel: vad är det för fel på denna hårdvara som gör att jag inte kan spela spelet, menar du?

- Trasig? Det funkar felfritt i alla andra spel jag har, inklusive erkänt grafiskt tunga spel som Microsoft Flight Simulator 2020 och för all del andra PC portar som Horizon Zero.

- För gammal/dålig? Tror inte nån av delarna ligger under prestandan på PS5 även om min dator nu är över ett år gammal. Definivt inte önsketänk att det borde gå att köra spelet på den. Och det gör det, flyter på fint. NÄR DET INTE KRASCHAR var 5:e minut!

Det var bara exempel. Problemet är att PC-spel måste funka på en otrolig mängd kombinationer av hårdvara = måste testas mycket mer = tar längre tid att få stabila. Ändå kan man (bevisligen) inte ta ut lika mycket betalt för PC spel som för konsolspel. Portar man ett konsolspel tar man dessutom nåt som designats för EN specifik kombo av hårdvara och försöker få det att funka på så många som möjligt.

Spelstudion kan omöjligen täcka in alla kombinationer men tittar man på mängden folk som har allvarliga problem att ens köra detta spel så har man bevisligen inte testat tillräckligt. Släppt en för ofärdig produkt. Oavsett hårdvara det körs på.

Av Morr

Jag upplever krascher konstant. Anser att problemen är två:

Prestanda och stabilitet.

Vad gäller prestanda är det mycket mer komplicerat; felet kan vara flera fel och det kan sträcka sig från spelkoden till hårdara och mjukvara utanför spelet. Eller för all del inställningar som inte är rätt i eller utanför spelet. Detta är inget nytt, unikt för detta spel eller så. Det är också här jag noterar att många är otåliga, inte tar tid att fundera över vad DE kan göra för att optimera spelet för just DOM. Återigen, inget specifikt detta spel.

Stabilitet emellertid, det är betydligt "enklare". Ett spel som släpps där en ansenlig del av köparna inte kan spela spelet utan att det kraschar är ett problem som ligger hos leverantören av spelet (för mig kraschade det fyra gånger på 20 minuters speltid igår t.ex. vilket gav mer tid jag fick vänta på felrapport och starta om spelet än att faktiskt spela). Orsakerna till krascherna kan vara precis lika mångfacetterade som prestandaproblem men ansvaret känns tydligare:

Här har man släppt ett spel som kort och gott inte har testats tillräckligt - eller möjligen där man känt sig tvungen att få ut det och fortsätta "testningen" med betalande köpare. Det senare ÄR verkligen något att bli upprörd över. Det handlar inte om att PC-spelare "får skylla sig själva" eller "borde skaffa bättre hårdvara". Det handlar om att betala för en undermålig kvalitet.

Jag fattar... det är en helt annan femma att täcka in stabilitet över världens kombinationer av PC-hårdvara, än att göra det för en specifik konsol och dess hårdvara. Säger sig självt. Ändå är konsolversionen dyrare. "Rabatten" till PC-spelare täcker inte ett ospelbart spel. Kanske borde det vara konsolversionen som är lite billigare än PC-versionen, då den senare behöver täcka upp för mer testning?...

Vet att prissättning inte funkar så men jag ser på det ur köparperspektivet nu och jag är en köpare. Av både konsolspel och PC-spel.

Av Morr

Stora problemet: instabiliteten

Har en hyfsat ok PC med senaste drivisar och fick likväl två CTDs efter mindre än en timmes speltid. Prestanda ok och skapa shaders gickeärt snabbt (minuter men inte jättemånga)

Prestanda är alltid knepigt då det kan vara spelet men lika gärna en kombo av spelinställningar, hårdvara, drivisar etc etc.

Att så många upplever krasher däremot är inte försvarbart när man tar betalt fullpris för ett spel. Det känns lite grann som att få betala för att vara med och betatesta, fast utan att man vill det.

För den nyfikna, har följande specs som ger bra flyt på föreslagna grafikinställningar (vilket inte är max men blandat mellan high och low)

Ryzen 7 5950X
64GB RAM
RTX 3070
NVMe SSD

Det blir att avvakta spelande till de löst problemen för min del. Synd att man pressade ut spelet innan man testat på en större bredd hårdvara.

Av Morr

På ena burken men inte andra (som är en Ryzen 9)

På laptopen kör jag W11 och är toknöjd. Känns både fräschare, stabilare och smidigare.

På speldatorn avvaktar jag pga prestandabuggen/buggarna, främst den som drabbar Ryzen 9-datorer. Eftersom det är ... en speldator med 5950X och jag köpte den för att få ut bra prestanda i både spel och utvecklingsprojekt - känns det inte så lockande att uppgradera innan de fått ordning på den röran. SÅ kul är det inte att uppgradera. Men över lag gillar jag verkligen vad de gjort i W11.

Av Morr
Skrivet av MatteN:

Räcker med Kodi, LibreELEC är bara en av de bättre och enklare varianterna.

Misstänkte det. Och eftersom jag redan testat OSMC vore det kul att testa nytt. Jag tackar och bockar för bra input och hoppas att det inte är för mycket trådkapande - men TS är ju inne på frågeställningen även om det är R2 som avses.

Av Morr

Följdfråga: är LibreELEC ett krav för att få Retrospect att funka (eller dylikt) eller är det mer bra approach för en dedikerad Kodi-Pi då det är slimmat för ändamålet)? Kan inte se att LibreELEC är prereq för Retrospect men det kan ju ändå vara så att man måste ha det för att få någon specifik sak att fungera.

Av Morr

Lysande @MatteN, det där såg intressant ut. Jag menar. Pajen hänger där, vore skam att inte göra nåt med den (ifall det nu saknas användningsområden...) Tack!

Av Morr

Går lite i liknande funderingar, fast med en R3:a istället. Vi har en SmartTV men jag upplever den seg och jobbig att använda. Innan jag springer åstad och köper en Chromecast eller AppleTV känns det fel att åtminstone inte testa att använda R3:an som ändå hänger bakom TV'n till nåt.

Just nu har den Kodi men jag har inte längre några lokala filer som var dess användningsområde tidigare. Jag tänkte mig kunna se Netflix, SVTplay och nåt till. Kodi+plugins säger nån?

Googlar jag på saken dyker ofta gamla inlägg upp och/eller plugins som verkar outdated. Jag är öppen för lite olika lösningar och pill men slutupplevelsen måste vara någorlunda stabil och användbar. Tips?