Inlägg

Inlägg som Choy har skrivit i forumet
Av Choy

Låter som störningar.

Skrivet av Dr.Mabuse:

1. Är det 2.4 GHz eller 5.2 Ghz? 6 GHz!?

De intressanta klienterna är på 5 GHz bandet. Men det som visas i grafen är ping mellan 2 trådade enheter som behöver hoppa över backhaul. Antar att den ligger på 5 GHz.

Skrivet av Dr.Mabuse:

2. Hur ser omgivande radiolandskap ut? Har du använt korrekt kanaler och/eller överlappar de varandra.

Det är väldigt tomt på 5 GHz bandet. Just nu så ser jag bara en radio som jag antar är någon quick share från en av våra telefoner.

Skrivet av Dr.Mabuse:

3. Vad har du för förutsättningar? Är det kontorslandskap, hus eller lägenhet?

Betonglägenhet. Så väldigt lite externa störningar, men svårt att nå fram själva.

Skrivet av Dr.Mabuse:

4. Vad är det för avstånd mellan dina AP och vilken signalstyrka?

Det är ca 5 meter mellan APna men signalstyrkan är bara -71 dBm.

Skrivet av Dr.Mabuse:

5. Har du gjort några mätningar med t.ex,. SSIDer 3.1.2.1? Finns det radioskuggor eller andra föremål som kan hindra fri signalsrträcka?

Gjorde några snabba mätningar nu och de stämmer med vad APna rapporterar. Betongväggen verkar göra ungefär 8 dBm skillnad.

Skrivet av Dr.Mabuse:

6. Vilka enheter ansluter till vilken AP? Fungerar roaming/uppdaterade drivrutiner på de enheter du ansluter med?

De flesta enheter är hyggligt stilla och roamar inte. Har huvudsakligen 2 telefoner som förflyttar sig ofta. En Samsung och en Xiaomi. De är bägge hyggligt uppdaterade.

Skrivet av Dr.Mabuse:

7. Bor du nära en hamn. Inga båtar som slår på sin radar när de passerar

Har ingen riktig hamn i närheten, så det är nog inte problemet.

Skrivet av Dr.Mabuse:

8. Överhettad router? Visar sig vid last.

CPU och load average på APn och router verkar inte matcha spikarna överhuvudtaget.

Jag ser att spikarna främst kommer väldigt regelbundet med 60 minuters intervall, men det tenderar att glida över tid så flyttar sig över timmen. Sen dyker det upp lite andra spikar.

Jag hann sitta ner steama ett spel igår och märkte att problemet finns kvar. Vid några tillfällen kom märkbar lagg och pixellering. I historiken kan jag se några spikar i ping under den perioden som jag tror är kopplade. Glömde bort att skriva ner tidpunkterna.

Av Choy
Skrivet av mrqaffe:

Det där låter olämpligt, en rpi klarar inte att routa särskilt snabbt.

För att förtydliga, det är en rpi4. Verkar inte vara någon last på den, även fast externa nätet ligger på en usb-adapter. Och jag har bara 300/50, så det verkar jag kunna fylla.

Har nu provat att köra adguard home på routern istället för pihole längre in i nätet. Det verkar inte ha gjort någon skillnad.

Här är ping över wifi respektive trådat. Det kommer plötsligt enstaka ping som är skyhöga inom några minuter och sen blir det normalt. Jag kan inte egentligen se att jag har mycket trafik just då. Det går att ana de perioder jag strömmat video eller haft samtal och ping klättrar upp några millisekunder.

Får ta tid och sätta mig en stund de här lediga dagarna och se om jag upplever laggen igen.

Av Choy
Skrivet av KAD:

Paketet adblock på OpenWrt är för övrigt extremt smidigt. Jag har svårt att förstå varför man vill köra en separat PiHole om man har så mycket RAM i sin OpenWrt-router som i en RPi4.

Anledningen är enkel. Jag lekte runt med docker och la in Pihole. Det var inte ett genomtänkt beslut. Har visserligen nu infört en cloudflaretunnel på dnsen. Men det kan vi ta bort och problemen fanns innan det las in.

Skrivet av KAD:

Att kolla hur länkhastigheten på radiogränssnittet ser ut borde vara rätt upplysande. Vilken MCS-nivå erhålls? Är det stabilt?

Nu börjar jag bli förvirrad vad vi pratar om. Börjar med att bara titta på en av maskinerna. Ser att har tx-länkhastighet på en av mina bärbara är ca 700 och rx runt 200. Hoppar runt lite, men relativt stabilt.

Att det verkar vara trådad trafik över samma… ähm switch?… som orsakar fördröjningarna tyder ju dock på resursbrist i den mojängen. I OpenWrt (som inte är aktuellt i den noden) finns det en accelerationsteknik som kallas Wireless Ethernet Dispatch för att hårdvaruaccelerera övergången Wi-Fi-ethernet. Kanske finns en liknande inställning här? Hur som helst borde du kika på CPU i den där Wi-Fi-mojängen närmast servrarna.
[/quote]
Mojängen är en unifi switch.

Skrivet av KAD:

Edit: om du brandväggar mellan VLAN i routern… så borde du sagt det… för det får ju konsekvenser.

Kör visserligen VLAN, men allt "normalt" är i samma VLAN. Bara lampor, dammsugare och sånt som ligger på andra vlan.

Av Choy

Ska fundera på hur jag kan testa att flytta på pihole till andra sidan. Inte helt lätt eftersom jag kör den virtualiserat och har inget på andra sidan att köra på. Routern ligger på en raspberry, så den kan inte köra den.

Samtidigt är jag inte säker på att det blir bättre. Servern kör ganska många saker och alla de anropen kommer att börja gå över wifi hela tiden.

Av Choy
Skrivet av tcntad:

Länkhastighet mellan alla enheter? Prövat byta kanal osv? Prövat kabel?

GB på alla linjer. Wifi5 på wifihoppet. Provat andra kanaler. Inte märkt problem när jag provat kabel, men det kanske döljer problemet eftersom det är så snabbt. Men "får inte" ha kabel.

Skrivet av dlq84:

Vad mäter du latens emot? Internet?

Mäter latens från router till server och NAS. Mäter även från router till den närmaste trådade APn. Jag förutsätter att skillnaden är det som byggs på över wifi.

Mäter även till ISPn från router, men det verkar stabilt.

Skrivet av dlq84:

Din ritning är lite oklar. Kan du förtydliga hur NAS och Pihole-servern är kopplade till nätverket?

Rak kabel från router till AP.
GB via en Unifi Flex på den nedre delen, så server, NAS och de trådade klienterna.

Skrivet av Rouge of Darkness:

Om du går via pi hole så kommer ju all data behöva skickas trådlöst till router sen pihålet och sen trådlöst igen tillbaka igen till routern innan du når internet.

Så teoretisk iaf så får du ju din wifi ping x3 typ på allt som passerar pajhålet.

Antar att du dirigerar till pihålet i routern.

Jag skickar ut piholes ip via dhcp, så nästan alla anrop går direkt till pihole. Bara lokala adresser jag inte har manuellt matat in i pihole går från pihole till dhcp i router och tillbaka. Antar att det blir 4 wifi-hopp i de fallen för en trådlös klient.

Av Choy

Hög latency med lagom trafik i meshnätverk

Jag upplever att jag ofta har problem med hög latency få fort det är lite trafik i mitt nätverk.

Nätverket är inte idealt eftersom det är delat med bara wifi-kommunikation mellan de 2 delarna. På sidan med kontakt utåt så har jag dhcpservern i routern. Och på sidan innåt så finns min pi-hole dns och allt annat. Användarna flyter runt mellan de 2 accesspunkterna.

Det jag upplever är att allt blir snabbt hackigt när jag kopierar lite filer mellan min nas och min server. Även om jag har satt en låg begränsning på 5 MB/s på kopieringen så påverkas allt. Det jag upplever är tex att videosamtal börjar pixelera och bli hackiga. Även när jag kör jellyfin så stannar filmer när den vill buffra ikapp.

Jag loggar även ping och ser toppar på medel kring 30 ms och spikarna på flera hundra ms över wifi. Jag förstår inte hur lite trådad trafik kan skapa så mycket fördröjning.

Nätverket är ett unifinätverk på Wifi5. Routern är en Raspberry pi 4 med Openwrt. DNS är pihole som kör virtuellt på en modern maskin.

Av Choy

700+frakt för Watch5

Av Choy

Samsung SSD 850 EVO 500GB
Kingstone SSD 1TB SA400S37960G

600 inkl frakt

Av Choy

800+frakt för minnena om det är intressant för dig.

Av Choy

RMB låter som ett bra spår. Jag provade att ändra registrynyckel för portable utan resultat.

Hinner inte testa nu, men ska göra ett försök senare™️.

Av Choy

Provade nu och samma resultat. Den vill inte göra något på externa diskar.

Verkar som jag behöver göra om det hela.

Blir nog att jag stannar på Win10. Är mer besvär än nytta med det här eftersom jag använder denna lösning så sällan.

Av Choy

Inget mer än att jag föredrar att ha lika på mina datorer. Irriterar mig över att jag gör fel när jag byter mellan dem.

Av Choy

Det är en nerlåst jobbdator. Så det alternativet finns inte.

Systemet på den externa disken är för privata saker som spel.

Jag skulle behöva resa med 2 datorer annars.

Av Choy

Problem att uppgradera till Win 11 på extern hårddisk

Jag har sprungit på ett problem med att uppgradera Windows 10 som jag har på en extern hårddisk till Windows 11. I Windows update står det bara att det är på gång. När jag provar att köra med Installation Assistant så kommer jag en bit innan jag får ett meddelande om att det inte går att uppgradera på en extern hårddisk.

Jag hittar mängder av info om hur jag installerar Win 11 på en extern hårddisk, men det verkar inte vara någon som har beskrivit hur jag uppgraderar till det. Är det bara jag som inte lyckas eller är det att ingen har löst det?

Datorn är en Lenovo X1 Yoga gen 6 och hårddisken är en Samsung T7.

Av Choy

Kör med Tele2 cloud som ingår med mitt bredband. Använder restic som stödjer den tjänsten. Det verkar finnas en qnapklient för den också.

Så här långt har det fungerat bra. Skickat upp en stor backup och provar regelbundet att det går att återställa.

Nackdelen är att jag inte har hittat något bra grafiskt gränssnitt för restic.

Av Choy

Vad jag förstår så går det inte att minska antalet diskar i en pool. Så du får skapa en ny pool och flytta innehållet dit med de nya diskarna + de "extra" diskarna i den nuvarande poolen.

https://kb.synology.com/en-global/DSM/tutorial/Reduce_RAID_dr...

Av Choy

Dök upp för mig efter 1-2 minuter.

Av Choy

Det låter rimligt. Såg någonstans innan att det inte är någon större skillnad, men att få 10-30% fler fps för dryga 1000 kr låter prisvärt.

Är det här ett rimligt val eller kan vi förvänta oss bättre alternativ och priser under hösten? Mina önskemål är 15+ tum, skärm med bra färger, och dedikerat grafikkort.

Av Choy

Sneglar på den här:
LOQ 15 i5 WQHD RTX4050 https://www.elgiganten.se/product/gaming/gaming-pc/gaming-lap...

Den verkar ha en rimlig skärm och verkar duga att spela lite lätt på. Och priset är mycket lägre än hos Lenovo själva.

Är inte så påläst kring vad som är bra och dåligt, så jag skulle uppskatta lite åsikter.

Av Choy

Produkt: Samsung QE85Q70B QLED Smart 4K TV (2022) 85"
Länk: Benify
Kategori: TV
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=6016565
Pris: 16190 kr