Inlägg

Inlägg som Lythelius har skrivit i forumet
Av Lythelius
Nytt bud: 500 kr Fina reservdelar till döttrarna. =)
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Lythelius

Algoritmfritt

Hej!

Jag behöver verkligen inspiration! Det moderna internet - med algoritmer, trollfabriker, desinformation, den ständiga kåtheten att skapa/sprida innehåll som blir "viralt" (2000-talets svordom nr1), sociala medier och "flöden" (svordom nr2) börjar mer och mer gå mig på nerverna.

Jag inser att jag numer söker mig, och stannar kvar längre, på plattformar som inte styrs av just ovanstående. Jag kräks snudd på av flöden där algoritmer och riktat innehåll styr vad jag ska se och läsa. Och mer och mer märker jag av hur tydligt det är att det finns "krafter" (foliehatt?) där ute som försöker påverka mig utifrån vad jag tillåts se och inte.

Mitt vanliga tidsfördriv i mobilen består av SVT Nyheter, Facebook, Twitter, Gamereactor och 9GAG. På datorn lägger jag till Sweclockers då jag föredrar att besöka sidan med skärm och tangentbord.

SVTNyheter är väl den nyhetssida jag upplever som mest neutral och inte så häpnadsväckande. Sajten skriker inte åt mig att klicka på artiklar och inga helvetiska betalväggar döljer innehåll. Dock är det en rätt grå och trist nyhetssajt i övrigt men ja, de fyller sitt syfte.

Facebook... ja, där är det mest grupperna jag deltar i som är intressanta. Vänner postar ju knappt något längre på sitt eget flöde och det gör jag ju knappt själv heller. Men det ständigt strömmande flödet svämmar dels över av reklam och dels påverkansinlägg som försöker förföra mina åsikter.

Likaså sker på Twitter. Jag följer ett gäng personer inom ett visst ämne och tycker det är intressant att läsa deras inlägg, men mitt emellan dessa är det så mycket skit som Twitter själv plockar fram åt mig så jag orkar knappt stanna kvar på plattformen 3 minuter.

9GAG var en fenomenal meme-app för något/några år sedan. Det var skön humor, härliga memes och kommentarsfälten bjöd oftast på de största skratten. Men även den här appen märker jag mer och mer har blivit utsatt för rena trollfabriker som spammar ut inlägg med dolda budskap och desinformation som ska få mig att misstro både det ena folkslaget som det andra, likväl som det ena landet efter det andra. Idag består det mesta av innehållet av propaganda kring kriget i Ukraina (och då propaganda från båda sidor ska tilläggas).

Gameractor och Sweclockers tillhör dock den gamla goda tidens klassiska webbplatser. Här publiceras inlägg i kronologisk ordning, rakt uppifrån och ner. Gamereactor är dock väldigt svag journalistiskt sett i mitt tycke, men duger gott för att hålla mig uppdaterad om vad som händer och sker i spelvärlden (dock har deras fokus i för stor utsträckning börjat rikta sig mot film...).

Det som just skrämmer mig är just dessa algoritmer, riktade inlägg (betalda får man anta) och desinformation.

Jag kan ibland fråga min fru om hon läst/hört om det som hände där och då och hon skakar bara på huvudet. Oavsett vart jag vänder mig på nätet så är det senaste nytt och ploppar upp men helt okänt för henne. Detta då vi möts av helt olika flöden som baseras på data utifrån vad vi läst, klickat på, interagerat med, dröjt kvar blicken för länge på, pratat om i chattar osv.

Och jag vänder mig till er nu. Inte bara för att ventilera en rant (det var välbehövligt) men främst för att få tips och idéer om appar och sajter som är befriade från all modern internet-pest. Plattformar i stil med Sweclockers och Gamereactor, gammalt hederligt internet a la millenieskiftet typ. Där innehåll skapas och publiceras i den takt det skapas och publiceras, inte utefter när någon annan tycker att jag borde se det.

Och gärna ett alternativ till 9GAG.

Mvh

// Peter

Av Lythelius

Det sista paketet Mums-Mums väntas produceras i september i år. Jag kan förstå det, det är sällan jag själv köper Mums-Mums men det är ju en sån där sak som man tar för givet bara skall finnas.

Tanken på att det om något år (när butikerna sålt slut sina lager) inte kommer kunna gå att få tag på Mums-Mums igen och att jag aldrig mer kommer kunna äta det gör mig ledsen och lite smått sur. =(

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/cloetta-i-linkoping-slu...

Av Lythelius

Tänker spontant om det kan vara HDMI CEC som ballat ur? Testa att stänga av funktionen i Apple TV och även i TV-skärmen om det går. Har själv inte ägt en Apple TV men den bör ju ha stöd för HDMI CEC.

HDMI CEC (eller vad det kallas nu igen) har ju en funktion att kunna stänga av och sätta på andra enheter. T.e.x. om du startar Apple TV så ska TV:n och soundbar starta också om de har stöd för detta, och vice versa.

Du fick inga problem när du bara tittade på TV om jag hängde med nu, utan först när Apple TV sattes på? I så fall misstänker jag att Apple TV kan vara boven som skickar ut felaktig signal om att stänga av sig.

Nu är jag dock ute på hal is och det är vilda kill-gissningar...

Av Lythelius

Har skummat igenom tråden men det jag tänker spontant är just närmare vad som sker. Startar själva TV:n verkligen om eller är det bara bilden som blir svart och sedan kommer tillbaka?

Om skärmen startade om så borde någon diod slockna alt. lysa rött. Min skärm har en diod som lyser rött när den är i standby men dioden slocknar när den är igång.

Hur beter sig din? Om dioden inte indikerar att skärmen startar om sig så misstänker jag fel i själva skärmen och inte någon nätdel t.e.x.

Vill minnas att min gamla TV betedde sig på samma sätt och då var den en kondensator som var rökt. Löste det på egen hand genom att införskaffa en lödkolv från Kjell & Co á 350kr och beställde några kondensatorer och lite lödtråd för några tior. Var riktigt kul projekt att ta sig an och enklare än jag trodde. Men den skärmen var från tidigt 2000-tal och inte öppnat upp någon TV sedan dess.

Mitt tips annars är att koppla bort all utrustning och låta skärmen bara stå på utan någon direkt input i nån timme eller så och se om fenomenet uppstår då också.

Av Lythelius

Uppdatering.

Vaknade upp idag och internet låg nere helt och hållet. Startade om router och fiberomvandlare utan skillnad och testade därefter att ansluta direkt till fiberomvandlaren med en kabel men linan var helt död.

Kontaktade Bredband2 och supporten upptäckte att något gått fel med flytten av abonnemanget. Han startade om en tjänst och uppkopplingen kom tillbaka direkt. Nu får jag även ut full hastighet på linan.

Slutet gott, allting gott. Tack för all input och hjälp från er också!

// Peter

Av Lythelius
Skrivet av Petterk:

40 ms betyder ju att du testar via ett svagt WiFi, därav hatigheterna.

Testet utfördes med kabel (ca 1m) mot routern.

// Peter

Av Lythelius

Dålig uppkoppling efter flytt till hus med fiberkonverterare

Hej!

Lite bakgrundshistoria. Flyttade för 2 månader sedan från en bostadsrättslägenhet till ett radhus. I lägenheten var fiber draget till ett vanligt nätverksuttag i ett av sovrummen och i radhuset går fiber in via krypgrunden till en fiberkonverterare av modell CTS HES-3106.

Jag har ett 100/100 Mbit/s abonnemang via Bredband2 och använder en ASUS RT-AC66U B1 router. I lägenheten var den kopplad direkt till nätverksuttaget, nu i radhuset sitter den i port 1 på fiberkonverteraren.

I lägenheten fungerade uppkopplingen klockrent och jag fick höga mätresultat (minns inte i detalj men klart godkänt för abonnemangsformen). Men sedan flytten så får jag väldigt låga resultat och instabil uppkoppling.

Har en dator och en server. Server, router och fiberkonverter står på samma yta inom 1 kvm. Server är ansluten med kort kabel till router och routern till fiberkonverter - även den med kort kabel (~1 m). Min dator står på ovanvåningen och ansluter trådlöst till nätverket via 5GHz (även testat 2.4GHz).

Har utfört flera tester mot Bredbandskollen.se från både dator, server och även med en laptop kopplad direkt till fiberkonvertern. Får ut endast några ynka Mbit/s både nedströms och uppströms.

Utförde nu precis ett test igen mot Bredbandskollen på servern och fick 4,69 MBit/s nedströms, 9,41 Mbit/s uppströms och en svarstid på 40,81 ms. Vid tidpunkten sover alla i familjen så i stort sett endast dator och server som nyttjar uppkopplingen (plus någon mobil som idlar möjligtvis).

Jag har undersökt manualen för fiberkonvertern och den blinkar orange på WAN vilket skall indikera att trafik går med stöd för upp till 1000Mbit/s så tolkar det som att fibern kommer in korrekt från krypgrunden åtminstone. Har även testat att starta om den samt utföra en fabriksåterställning enligt instruktion från manualen utan skillnad.

Jag är övertygad om att felet rätt uppenbart måste ligga i fiberkonvertern och misstänker att det kan vara på LAN 1 porten. Nu är jag dock helt oerfaren av dessa sedan tidigare men har googlat lite och förstår jag saken rätt så skall datorer/router kopplas mot port 1 då övriga portar brukar kunna avse andra funktioner.

Har även kontaktat både kommunens leverantör av stadsnätet samt Bredband2's kundtjänst men båda svarar det gamla vanliga copy+paste "testa olika kablar, utför flera tester mot flera olika bandbreddsmätnings-sajter, uppdatera firmware på router yada yada yada...".

Jag uppfattar det som att det är leverantören av stadsnätet som bär ansvaret för fiberkonverteraren men behöver mer kött på benen känner jag för att försöka trycka på att få den utbytt (om den nu är defekt?).

Eller är det helt enkelt bara något så enkelt jag missar som att den efter flytten av abonnemang behöver någon annan form av reset eller dylikt? Läste någonstans om MAC-låsning på porten i fiberkonvertern men då borde jag väl inte få någon uppkoppling alls tänker jag?

Har inte utfört någon återställning på routern men det borde inte spela någon roll då jag får samma resultat när jag kopplar en dator direkt till fiberkonvertern och utesluter den ändå.

Tacksam för all input jag kan få kring detta!

Mvh

// Peter

Av Lythelius

När mina döttrar var i den åldern så var det typ Mario Kart som funkade. Gjorde ju inte så mycket om de inte kunde hålla sig på banan helt. När motoriken väl började sitta så blev Rayman Origins inkörsporten till plattformsspel (och övriga spel). Rayman är ju ett fantastiskt bra spel för barn då det är väldig förlåtande men det är ju klockrent för alla åldrar. För min del har Rayman Origins/Legends utan tvekat petat ner Mario från tronen.

Nu fick mina barn introduceras med Nintendo men Rayman tror jag finns till de flesta konsoller och Mario Kart-kloner brukar vara enkelt att hitta.

Av Lythelius
Skrivet av PuckeN91:

Testade ha den i laddaren under natten utan lycka. Du vet möjligtvis inte hur man öppnar upp den? Om det är som på telefoner att man värmer lite och som drar isär den?. Skulle då kunna kolla om det är kontakten som är trasig eller annat.

Aldrig provat att plocka isär den så osäker på den frågan.

Har du ännu inte fått igång den så bör du prova med lite tålamod att just trycka och hålla inne knappen. Den brukar hoppa igång till slut.

Det är lite klurigt med Lamina dock, ibland startar den utan att du ser eller märker det och då när du håller på att trycka och hålla inne knappen så kan det bli motsatt att du stänger av/startar om den igen. Så bli inte förvånad om du ger upp, går därifrån och sedan kommer tillbaka och upptäcker att den är igång.

Lycka till!

// Lyth

Av Lythelius

Misstänker att den modellen laddas med MicroUSB. Troligtvis är den helt urladdad så låt den ligga åtminstone 30 min på laddning. Därefter kan du trycka och hålla inne powerknappen (ibland uppemot 30 sekunder/1 minut) för att tvinga fram en uppstart.

Lycka till!

// Lyth

Tillägg: Dustin hade en hyffsat bra specifikation för denna: https://www.dustin.se/product/5011093107/pro-t-1026-4g-tangen...

Av Lythelius

Jag tror stenhårt att VR i någon form blir "the shit" i framtiden och att vi istället för mobiler har chip i handen och antingen något inopererat i ögat eller någon form av glasögon för att visualisera. Mobiltelefoner är det stora tekniska genombrottet i nutid och där kommer utvecklingen gå mot förenkling och integrering. Dvs. visuella grafiska hologram som skärmar och handrörelser, blickrörelser, talkommande etc. för navigering.

Mina döttrar kommer i vuxen ålder minnas med nostalgi hur de som småbarn satt och tittade på mobiler och surfplattor och hur otrolig obekvämt och konstigt det var att ha en "skärm" att titta på.

Och den stationära datorn kommer vara ett kärt minne blott. Tyvärr.

// Peter

Av Lythelius

Det faktum att Gammelsmurfen samlar en hel by av dem och endast en kvinnlig säger ju en del om honom. xD

https://www.amazon.se/Schleich-20798-stj%C3%A4rt-med-blombuke...

Av Lythelius

@RSX: Ta det jag säger med en rejäl nypa salt nu då jag anser mig själv novis. Men, det jag kan säga utifrån egen erfarenhet är att Spiltan och Öhman har jag haft goda erfarenheter av och Avanza Zero är en favorit som "slaskfond".

Där slänger jag in alla små spill-likvider som blir över efter köp och låter de plocka någon/några procents ränta i väntan på att slasken ska bli tillräckligt stor för att plocka ut och investera i något "riktigt" med. Då den är avgiftsfri och historiskt sett pekat uppåt så funkar Avanza Zero utmärkt som alternativ till ett vanligt sparkonto, framför allt i dagens ränteläge.

Om du uteslutande tänker investera i fonder så har du ingen nytta av en sådan slaskfond dock, det är främst vid köp till fastpris såsom aktier etc. Så jag hade skippat Avanza Zero helt i en ren fondportfölj.

Mvh

// Peter

Av Lythelius

Jag är besviken. Ser ärligt talat inte riktigt någon skillnad mot originalet. Nu har jag inte ställt dem mot varandra bild mot bild och jag är rätt säker på att skillnader finns, men spelet ser verkligen gammalt ut med lågupplösta texturer och för skarpa kanter.

De borde kanske ha gett det 10 år till innan de gjorde en remaster?

Av Lythelius
Av Lythelius

i7-3770 & HDD gummiringar för Define R4

På jakt efter en i7-3770 (med eller utan K). Tänker mig runt 600-700:- +frakt. Behöver endast CPU.

Är även på jakt efter nya gummiringar som man fäster i slädarna på Define R4 och skruvar fast hårddiskarna i. Mina har tyvärr torkat efter lång och trogen tjänstgöring så söker "färska mjuka" som minskar resonansen. Någon som råkar ha över efter ett slaktat chassi t.e.x.? Köpes för symbolisk summa alt. trisslott.

Mvh

// Peter

Läs hela annonsen här

Av Lythelius

Bjuder 400 kr + frakt för i7-3770 om du kan tänka dig skicka.

// Peter

Av Lythelius

Har precis avslutat Final Fantasy XII ZA Remastered som var en väldigt lyckad uppfräschning. Visst lutar spelet mot gammal grafik men är ändå så uppfräschat det kan bli utan att bli totalt omgjort.

Sitter sedan ett par dagar tillbaka med Final Fantasy X HD Remaster som tyvärr känns väldigt billig i jämförelse. Må hända att jag kan lira i full HD men det är fortfarande gammal och ful grafik som sticker i ögonen. Hade gärna sett att de la ner lite mer arbete.

Fick jag önska skulle jag gärna se en HD/4K remaster av Super Metroid. Visserligen är pixelgrafiken underbart vacker än idag men ändå förlegad och spelet skulle kunna bli grymt snyggt med dagens teknik. Grafik, ny inspelad musik och möjligtvis en liten skruvning på handkontrollen så det blir enklare att växla mellan missiler, grapple-hook etc. är dock det enda som behövs och i mitt tycke får ändras i detta mästerverk. Annars får utvecklarna hålla fingrarna borta från det.

// Peter

Av Lythelius

250kr + frakt för 3770.