Inlägg

Inlägg som hg har skrivit i forumet
Av hg
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Bra att det öppnas.

Det hade varit intressant att veta hur stor del av användarna som använder dessa tjänster? Min bild är att ungdomar använder dem hela tiden medans många äldre inte gör det.

Skrivet av nu1mlock:

Beror nog på var man är. I Spanien är WhatsApp i princip standardsättet att kontakta både privatpersoner men även företag.

Ja Sverige (och Storbritannien) är lite "odd man out" i Europa vad gäller detta. Whatsapp är standardkommunikationsmedlet i alla andra Europeiska länder.

Av hg

300/100, har inget speciellt behov av att uppgradera till snabbare (och dyrare) än så.

Av hg

Obegränsat 200mbit/s 5G abonnemang från Telia, gäller i norden och baltiska länderna. Begränsat till 32GB/månad i övriga EU länder. Kostar 32,90€ per månad.

Av hg
Skrivet av Watts:

Så om man behöver ett nytt kort NU och har en budget under 10,000kr vilket kort ska man köpa som är ett bättre köp än 4070?

Du får ett 6950XT för ca samma pris och det är ~20% snabbare.

Av hg

Jobbar 2 dagar i veckan hemifrån, mer än så är tyvärr inte tillåtet i vanliga fall där jag jobbar men det är iaf extremt mycket bättre än att behöva sitta i bil 1½ timme per dag in till jobbet. Inte en chans att jag skulle gå med på att jobbba 100% på plats längre, mitt jobb går dessutom att göra precis lika bra oavsett var jag befinner mig.

Av hg

Vad räknas riktigt som "primär lagring"?

Har OS + lite andra program & spel på en NVME pci-e 3.0 SSD
Mera spel och program på en SATA SSD
All annan lagring (media och lite andra blandade filer) på flera HDD med SSD cache i en Unraid Array på en separat server.

Av hg

PC i reboot-loop vid idle

Hejsan,

Har ett mystiskt problem som har uppkommit nån gång under de senaste månaderna, kan inte komma ihåg när det först hände längre.

När PC:n är helt idle så startar den ibland om helt utan uppenbar orsak. Dessutom så startar den inte bara om utan hamnar i nån sorts loop där den startar om igen och igen, under den tiden är skärmen helt svart men tangentbord + mus får power. För att få PC:n ur detta "läge" så måste jag dra ur sladden eller bryta strömmen till PSU:n, det räcker inte med att bara stänga av genom att hålla in "power off" knapp, ifall jag gör det och sen startar PC:n så hamnar den i samma reboot-loop igen.

Event viewer ger ingen uppenbar orsak, bara ett generellt felmeddelande att "the previous system shutdown was unexpected".

Har inte lyckats "fånga" det här beteendet själv, det händer som sagt (hittils iaf) bara när PC:n lämnas på och är helt idle en tid. Kan också säga att både sleep & hibernate är avstängda. Hybrid sleep är på men borde inte ha någon inverkan(?).

Kort sagt ett skumt problem. Har PC:n i ett ojordat uttag via ett överspänningsskydd/grenuttag, är det möjligt att något sånt kan påverka?

Av hg

Blir kanske en X3D modell nästa år eller när de nu kommer ut på marknaden.

Av hg

Inget som jag lider av. Adblock, Ublock, Youtube Vanced, rootad TV med AdFree Youtube.

Skulle bli galen utan annonsblockerare idag.

Av hg

Fin teknik, synd att kablarna är så extremt komplicerade och dyra bara =/

Finns väl ännu ingen TB4 / USB 4 kabel som är längre än 3 meter, och den enda (så vitt jag vet) TB3 kabel som är åtminstone 20m lång tillverkas av Corning och kostar 600€.

Skulle vara väldigt trevligt att kunna slänga in hela datorn i källaren och sedan bara dra en enda lång TB / USB4 kabel därifrån och koppla in alla skärmar och kringutrustning etc till en enda USB/TB docka. Men med dessa priser får man nog leva med att använda flera olika kablar för USB/DP/HDMI...

Av hg

Silverstone RL08 från 2019.

Mycket bra chassi på alla sätt, kommer dock byta ut det till någon form av rackserver chassi när jag uppgraderar nästa gång.

Av hg

På golvet under skrivbordet.

Planerar dock att flytta ner den till ett rack i källaren tillsammans med server och nätverksutrustning, och sedan bara dra långa DP och USB kablar därifrån.

Av hg

Dagens kapitalisttänk i ett nötskal. Kortsiktig vinst är enda som räknas för dessa analysfirmor.

Ett gott skratt fick man iaf när de räknar upp 6 start-ups som konkurrenter, varav 4 kinesiska. Finns absolut 0% chans att en ynklig start-up firma någonsin kommer att kunna utmana giganterna i denna bransch, än mindre en kinesisk start-up.

Av hg

Tja, väck mig när dessa telefoner finns att få för max 500€. Fram tills dess är detta totalt ointressant.

Av hg

Egentligen är vi redan över gränsen. Har ett 6800XT som ligger nånstans vid drygt 250-300W när man spelar, + resten av datorn som ändå bara är en ryzen 3600 och lite fläktar typ.

På vintern går det bra, då är värmen bara positiv, men nu på sommaren är det helt enkelt inte möjligt att sitta och spela. Blir alldeles för varmt. Kan iofs sätta igång luftkonditionering i rummet men då pratar vi drygt 1500W med den + datorn för att sitta och spela vilket börjar märkas lite i plånboken.

Ska flytta ner datorn i serverskåp i källaren så småningom och dra kablar därifrån. Blir nog enda sättet att få bukt med värmeproblemet.

Av hg

Tips på switch med PoE+ och SFP+

Hej,

Jag håller på och planerar om mitt hemma-nätverk för diverse uppgraderingar (ska bl.a. köra på 10G fiber mellan server och desktop och framöver ska också både server och desktop flytta in i ett serverrack och en del övervakningskameror inskaffas)

Jag söker efter en switch som kan klara av att styra allt detta, lättast att jag räknar upp de behov jag har/som jag förutser att jag kommer att ha:

- Minst 2st 10Gb SFP+ portar
- Minst 8st (helst fler) 1Gb RJ-45 ethernet portar, varav minst 6st med PoE+ (802.3at)
- VLAN support (layer 2?)
- Monterbar i standard 19" rack
- Strömförbrukning gör ingen skillnad, ljudnivå så är det okej så länge vi inte pratar om jetmotor-nivå vid normal belastning.

Och så klart till så lågt pris som möjligt. Har hittat några alternativ runt 200 - 250€, t.ex. Aruba S2500 eller Brocade ICX6450. Enda tänkbara problem jag ser med dessa är att de är rätt gamla, så man vet ju inte med firmware/säkerhetsuppdateringar och sånt, samt att de är något "overkill" för mina behov och iom att de är enterprise switchar kanske också lite svåra att konfigurera för nån som inte är expert på området.

Ubiquity verkar inte ha något som täcker mina behov för under ~500€. Samma med Mikrotik förutom CSS610-8P-2S+IN men SwitchOS Lite verkar folk ogilla.

Vad finns det annat man kan kolla på? Typ någon begagnad Cisco, HP, Dell? Eller finns det något vettigt från typ Netgear eller TP-link eller nåt sånt som är lite mer "consumer" inriktad?

Av hg

NAS (eller ja, en server med UnRaid) för media filer. Inte så viktigt för mig att ha någon extra backup på detta så det räcker på detta sätt.

Viktiga filer och foton etc ligger på Onedrive.

Av hg

Jävlar bommade bara på sista Harry Potter frågan

Av hg

Enligt "digital wellbeing" i Android så verkar det ligga på runt 35-40 upplåsningar per dag. Ibland mer, ibland mindre.

Av hg

Inleder semester med att dra iväg till södra Tyskland + Tjeckien i en dryg vecka med en kompis. Blir kanske nån liten avstickare till Schweiz/Österrike också. Blev inspirerad av Tysklands 9 € biljett som dom har nu under sommaren, så det bllir att åka runt lite på sightseeing och dricka mycket öl.

Utöver det så blir det väl en del golf, pilla lite i trädgården, renovera lite om man orkar och slöa lite vid sommarstugan.