Inlägg

Inlägg som Albert har skrivit i forumet
Av Albert

Välkommen!

Av Albert
Skrivet av Benham20:

Okej jag hänger med.
Jag kollade upp på Handelsbankens hemsida och fonder och tittade på de jag har för tillfället och där står "förvaltningsavgift". Är det den man ska kolla på? I så fall ligger dessa på 1.25% samt 1.4%. Bör jag byta till något som tex Lysa då?
Funderar på om jag ska ha kvar Buffert/Semester konto på HB.

Tack för svar!

Det kan tilläggas att Handelsbanken har ett någorlunda stort utbud av externa fonder, se https://www.handelsbanken.se/sv/privat/spara/fonder/fondlisto.... Exempelvis finns de flesta av de billiga globala indexfonder som brukar rekommenderas i olika sammanhang.

Av Albert
Skrivet av KAD:

Om det är uppdatering under lång tid som är prio så föreslår jag att du tittar på en WiFi6/ax-router med befintligt stöd i OpenWrt. Till skillnad från tillverkarnas mjukvara och andra Linux-baserade tredjepartsmjukvaror uppdateras OpenWrt regelmässigt till modern Linux.

Välj hårdvara genom att definitivt undvika 16 MB flash och helst också 32 MB. Jag hade siktat på minst 256 MB RAM, helst 512 MB eller mer.

Läs recensioner på maskiner i listan och försök lista ut om de verkar bra ur kartong. Sedan kan du titta på ”device page” (länkas från sidan jag länkar ovan) hur OpenWrt-installationen går till. Du vill antagligen undvika maskiner man måste ansluta seriekabel till för att installera och även sådana som kräver en exploit. Bland annat Netgears maskiner kan man installera direkt genom tillverkarens webbgränssnitt. Å andra sidan har väl Netgear rätt dåligt rykte genom krav på registrering för att köra standardmjukvaran…

Väljer du maskin på det viset har du en väg ut den dag du tröttnar på tillverkarens mjukvara eller när de slutar uppdatera.

Ah, det låter ju som en god idé. Jag får gå igenom listan och titta på recensioner av de alternativ som verkar lämpliga. Tack!

Av Albert
Skrivet av julgranen:

Ubiquiti är enligt min mening den konsument router/AP som uppdateras ofta och längst. Dom jag har uppdateras fortfarande med jämna intervall. Asus och liknande drar ner på fw uppdateringar rätt rejält när något nyare ersätter modellen.

Skrivet av boibo:

UBNT uppdaterar kanske länge, men dom släpper sjukt buggiga uppdateringar också. Så klart dom måste uppdatera länge då.

Deras nyare "routers" är dock inget vidare - unifi är efter gud vet hur många år det funnits, fortfarande mest bara ett fancy UI, sen är hårdvaran under all kritik - dyr, onödiga funktioner, drar ström, är varma och några har fläktar som gör dom direkt oanvändbara i hemmamiljö. Och vad spelar uppdateringar för roll om fläkten dör efter 3 år så man måste köpa en ny burk för massa tusen.

Jag noterar att de flesta av deras modeller verkar kräva (?) att man monterar dem i taket eller på väggen. Det tycker jag verkar onödigt omständligt. Min nuvarande router står på golvet i ett hörn, och jag har ändå inga problem med mottagningen i lägenheten. Jag skulle definitivt föredra att även fortsättningsvis ha routern stående så.

Jag kan för övrigt också nämna att jag har en stationär dator kopplad med sladd till min nuvarande router. Det vill jag förstås kunna göra även fortsättningsvis, vilket rimligen utesluter takmonterade modeller.

Av Albert

Jag har en Asus RT-N66U kopplad till en nio år gammal Com Hem-router i bryggat läge. I och för sig upplever jag egentligen inga som helst problem med det, men det har ju gått rätt många år sedan Asusroutern slutade uppdateras. Därför funderar jag över om jag av säkerhetsskäl borde byta ut den?

Ett alternativ vore kanske att gå över till att enbart använda Com Hem-routern, men den är ju också gammal, så jag misstänker att det inte skulle vara en god idé.

Jag bor ensam i en liten tvåa på 41 m² och använder mig veterligen inte internetuppkopplingen på något särskilt krävande sätt, så jag antar att jag inte skulle ha någon nytta av dyra värstingroutrar. Däremot tänker jag att om jag väljer en hyfsat ny modell i stil med Asus RT-AX59U eller RT-AX57, kanske jag kan räkna med att få firmwareuppdateringar under en längre period än om jag köper en äldre modell?

Tror ni att RT-AX59U eller RT-AX57 skulle passa mig, eller finns det någon funktion i dyrare modeller som jag kanske skulle kunna ha nytta av? Jag betalar gärna mer för något som jag skulle ha glädje av, men vill förstås inte göra av med pengar i onödan.

Finns det andra modeller eller andra märken än Asus som är ett bättre val om jag hoppas på firmwareuppdateringar under så lång tid som möjligt?

Av Albert

Jag kör på enfärgat grått. Enkelt, praktiskt och inte distraherande.

Av Albert

Nu har jag fått min Zowie EC1-C. Mitt första intryck är i alla fall gott. Hjulet verkar uppföra sig som jag vill, och den känns bra i handen. Förhoppningsvis blir jag nöjd.

Av Albert

Nu har jag läst och tittat på en del recensioner samt dessutom besökt en butik för att känna på några olika möss. Jag konstaterade efter ett tag att Benqs möss verkade ha ungefär sådana hjul som jag är van vid. Samtidigt kände jag mig också lite lockad av Logitech MX Master 3S.

I butiken kände jag framför allt på MX Master 3S, Benq Zowie EC3-C och Razer Basilisk V2. MX Master 3S kändes rätt ovan i formen, och jag är tveksam till om jag verkligen skulle trivas i längden med hjulets utformning. Jag vet inte heller om jag skulle ha någon större nytta av dess extrafunktioner och befarar att det faktum att den här trådlös (vilket jag inte har något behov av) skulle kunna orsaka onödigt krångel.

Razermusen och Benqmusen hade båda hjul som kändes mycket mer bekanta. Benqmusen kändes bäst när det gäller form och sidoknapparnas position. Dessutom är det skönt att den inte har någon sidoskrollningsfunktion. Den var dock lite för liten. EC3-C är tydligen den minsta modellen i en serie som även inkluderar de något större EC2-C och EC1-C. De större modellerna fanns dock tyvärr inte framme så att jag kunde känna på dem.

Eftersom måtten på EC1-C verkar mest lika måtten på min nuvarande mus har jag chansat på att den kommer att kännas bra och beställt en sådan. Det ska bli intressant att se vad jag kommer att tycka. Ifall den känns för stor eller av någon annan anledning inte riktigt rätt får jag förstås skicka tillbaka den.

Av Albert

Frågor om bl.a. skrollning och hjulklick inför köp av ersättare till Logitech G400

Inledning
Eftersom min elva år gamla Logitech G400 börjat krångla en del har jag så smått satt igång med att titta lite på vad dagens möss har att erbjuda. Vid något tillfälle ska jag nog besöka någon lämplig butik för att känna på olika möss i verkligheten, men jag tänkte börja med att ställa några frågor här för att få en bättre bild av vilka modeller jag bör fokusera på.

Jag har varit mycket nöjd med min G400 (och var även nöjd med den snarlika modellen MX518 som jag hade fram till 2012). Rimligen måste det dock ha hänt en del under de de år som gått. Även om jag främst använder datorn för allmänt surfande och liknande antar jag att det kan ha kommit en del nya funktioner som också jag skulle kunna ha nytta av.

Finns det nya möss med riktigt skarpa skrollningshack?
Ett område där jag har vissa farhågor är hjulen på nya möss. På arbetet har jag en Logitech M500S. Dess hjul kommer inte överens med mig i närheten av lika bra som hjulet på min G400. Ett av problemen är att jag upplever att det är alldeles för lite rullmotstånd vid skrollning på M500S. Trots att jag har funktionen för hack i skrollningen aktiverad behövs det väldigt lite kraft för att hjulet ska fortsätta att rulla efter att jag släppt det. På G400 känns det som att det är mycket mer motstånd mellan hacken, och hjulet stannar alltid i det närmaste omedelbart.

Jag föredrar definitivt det beteende som G400-hjulet har, men jag har tyvärr fått intrycket att nya möss (åtminstone i högre prisklasser) har hjul som påminner mer om det på M500S. Av diverse Youtubeklipp att döma verkar hjulen på exempelvis Logitech G502 Hero och Razer Basilisk V3 ha ganska lågt motstånd i sina skrollningshack. Är det rätt uppfattat? Finns det över huvud taget nya möss i högre prisklasser som har hjul som påminner mer om det på G400?

Har många nya möss problem med att hjulklick av misstag blir sidoskrollning?
Det här med skrollningen är väl i och för sig mycket av en vanesak, och med tiden har jag nog lärt mig att någorlunda stå ut med hur hjulet på arbetsmusen rullar. Ett annat problem med hjulet på M500S är dock att det är väldigt lätt hänt att komma åt sidoskrollningen när det jag egentligen vill är att trycka hjulet rakt ner för att använda den vanliga hjulknappen.

I och för sig har jag efter hand lärt mig hur jag ska trycka för att undvika att komma åt sidoskrollningen av misstag. Det är dock fortfarande irriterande, eftersom det kräver att jag är rätt noggrann med hur jag klickar. På min G400 kan jag trycka på hjulet från i princip vilken vinkel som helst när jag vill göra ett vanligt hjulklick, men arbetsmusens hjul är inte alls lika flexibelt.

Handlar detta kanske bara om att M500S inte är någon vidare bra mus, eller är det ett utbrett problem på möss med sidoskrollningsfunktion? Om det är ett vanligt problem är ett sätt att komma runt det kanske att i musens programvara ställa in så att tryckningar åt höger och vänster på hjulet inte aktiverar sidoskrollningen, utan i stället gör precis samma sak som ett vanligt hjulklick? Det finns väl i regel funktioner för att ställa in det på det sättet, antar jag?

Avslutning
Vid sidan av de mer specifika frågorna ovan undrar jag förstås också mer allmänt om ni har några tips på musmodeller som jag bör titta närmare på. Priset bryr jag mig i princip inte om, så länge det inte känns som att det är helt uppåt väggarna.

Ni får gärna ställa frågor om mina behov. Jag har nog inte hållit mig tillräckligt uppdaterad om vad som hänt på musmarknaden för att ha koll på vad som kan vara relevant att nämna.

Av Albert
Skrivet av hypermode:

Hallå!

Man kan söka i en tråd men man kan ej söka på en användare som varit aktiv i tråden. T.ex. om jag kommer ihåg att någon specifik skrivit i tråden men kommer ej ihåg något nyckelord denna använde så kan man ju inte hitta igen inlägget.

Prova sök på ert eget nickname i en tråd t.ex.

Jag tycker att detta borde gå. Får för mig att det är lätt ordnat också.

Mvh / h

Det går att göra detta, även om det möjligen är lite otydligt hur det går till. Om man i rutan "Sök i tråden" fyller i ett användarnamn med snabel-a före, får man fram inlägg som den medlemmen har skrivit i tråden.

Av Albert

Edin hade tidigare nummer 1, men det ändrades i samband med ett byte av forumsystem. Jag vill minnas att tanken med han inte fick nummer 2 i stället var att det skulle finnas några nummer i reserv.

Av Albert

Kul quiz, men pinsamt att jag behövde fundera lite väl länge på vissa frågor.

Av Albert

Enklast är att kontakta oss via https://www.sweclockers.com/kontakt. Både redaktionen och alla moderatorer kan läsa det som skickas dit. Jag hoppas att vi ska kunna hjälpa dig.

Av Albert
Skrivet av NoAim:

Det finns engelskt kotlettbacon på Lidl. Om det är samma sort som du testat vågar jag dock inte svara på

Intressant, det får jag testa vid något tillfälle. Tack för tipset!

Av Albert
Skrivet av anon36896:

Albert – jag tror att du tänker på det som kallas kotlettbacon.

Det kan nog stämma. Dock har jag för mig att det bara handlar om vilken del av grisen som det kommer ifrån och att även kotlettbacon kan säljas rökt, så även om något kallas kotlettbacon är det nog inte säkert att det smakar som sådant där gott engelskt bacon.

Av Albert

Allra bäst tycker jag om sådant bacon som funnits på frukostbuffén när vid de (relativt få) tillfällen som jag besökt London. Det har varit betydligt tjockare än svenskt bacon (och med mindre svål), men framför allt tror jag att det inte varit rökt (och inte heller smaksatt med rökarom). Därmed blev smaken rätt annorlunda. Tyvärr verkar det svårt att hitta sådant bacon i Sverige.

Av Albert
Skrivet av e1m1:

Någon som är klok på Savr och hur deras rabatter funkar? Jag har slutligen fått tummen ur ändan med att börja flytta dit saker. Så tog och jämförde ett par fonder mellan dem och Avanza och fann att de INTE visade olika utveckling för en period, vilket jag hade väntat mig då förvaltningsavgifterna ska dras direkt från fondkursen.

Så om man köper en fond på både Savr och Avanza, för säg 100kr den första januari, som kostar 2% på avanza och 1% på savr i avgift (inkl platformsavgift). Säg att den 31december har den gått +10%, vad kan man vänta sig för värden på innehav, samt publicerade utvecklingssiffror då?
Värdet på avanza borde ju vara 107.8kr (110-110*0,02) och på savr 108.9kr (110-110*0,01), men dessa borde ju också spegla "utvecklingen i år", som samtidigt kommer visas som samma på både sidorna (!?) och rimligtvis också tagit förvaltningskostnaden i beaktande och visa +7.8%.

Var någonstans smyger sig rabatten då in på ens konto/innehav? Kommer den visa +7.8%, men värdet på ens innehav är trots det 108.9kr?

Not: Eftersom förvaltningsavgiften givetvis beror på värdet under hela perioden har jag bara antagit att de gått 10%+ direkt dagen efter köp, och legat där hela perioden.

Enligt https://savr.com/sv/kontakt återbetalas rabatten kvartalsvis.

Av Albert
Skrivet av Mephiston:

finns det en möjlighet att ladda ner en podcast i form av mp3 eller så, ifall man inte vill streama och inte har spotify?

Det finns tillgängligt via rss på https://www.sweclockers.com/feeds/podcast.

Av Albert

Jag ber om ursäkt för att vi har dröjt med att svara. Vi har nu ändrat lite i inställningarna, så att alla medlemmar har behörighet att skriva i Foldingforumet.

Av Albert

*tråd flyttad*

Programmeringsforumet blir nog lite bättre än forumdelen för processorer, moderkort och minnen.