Inlägg

Inlägg som koSmiQ har skrivit i forumet
Av koSmiQ
Skrivet av KurtEgon:

Du ska göra en husrenovering för 150k. Lägger du den på huslånet (som blir ca 80% belånat) eller plockar du från ISK (totalt innehav 300k)?

Det här diskuteras ju alltid och många säger "låna eftersom marknaden slår räntan" och så vidare. Själv gillar jag att låna så lite som möjligt. Vissa saker måste man låna till, det kommer man inte undan, men har man råd så tycker jag alltid att man ska betala kontant utan att för den delen ruinera sig själv.

Vi köpte vår senaste bil kontant (ingen värsting, så inte en halv miljon)
När vi bytte värmepump för ett par månader sedan så betalade vi den kontant och använde buffert-pengar

Alla lån har en ränta samt ska nån gång betalas tillbaka så jag ser mindre lån som en vinst i längden. Det kan även hända saker i livet som gör att du har svårare att betala ett större lån. Sjukskrivning, höga räntor eller vad det nu kan vara och om du då har ett mindre lån har du också större chans att hantera andra förändringar utan att behöva sälja ditt ISK-innehav.

TLDR: jag hade använt pengar från ISK och inte ökat min skuldsättning om möjligt.

Av koSmiQ

28 November 2004. Dagen efter att jag kom hem från 2 veckor semester i Thailand. Vet exakt datumet för hemma låg Half-Life 2 och väntade på att jag skulle komma hem från semestern och börja gamea.

Av koSmiQ
Skrivet av mrqaffe:

Wifikretsen är ofta fastlödd på normala moderkort så att byta den är då i praktiken omöjligt för det skulle inte bara innebära bga lödning utan även att man gör ett eget bios.
Det finns ett fåtal som har den monterad i en m.2 sockel eller liknade men det är inte så vanligt på normala moderkort.

I övrigt har jag ingen erfarenhet av Mediatek på moderkort men jag har just nu ett moderkort med Realtek 8852BE Wireless LAN WiFi 6 PCI-E NIC och det fungerar så bra som man kan förvänta sig att wifi ska kunna fungera, lite långsammare än kabel (typiskt -100Mbit) men jag tvivlar på att det hade varit bättre med Intelkort och dessutom så handlar det ändå om bandbredder på över 700 Mbit så det är inget man märker nån som helst praktisk skillnad på vid normal användning utan bara ser om man specifikt mäter.
Datorn är dock placerad i samma rum som APn (routern) och rummet skärmar bra så det är bra förhållanden för wifi, inget som stör.

Det skulle man kunna tro. Men förvånansvärt många ser ut såhär: https://youtu.be/HUTHN8reR38?si=-kftYxz9edCIJPnF

Hastigheten är inte problemet utan stabiliteten där jag har dålig erfarenhet av Realtek, Mediatek, med flera sedan tidigare. Men det är som sagt några år sedan och är nyfiken på om det blivit bättre/nog bra på senare år

Av koSmiQ
Skrivet av Kr^PacMan:

Är det bara tillgängligheten som hindrar dig från att köpa ett Intel? I så fall skulle jag rekommendera Intels nya WiFi 7-modul istället. Det finns i hyfsad tillgång hos återförsäljarna.

Exempel: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=13247000

Tillgängligheten är inte ett problem. Det är snarare så att alla moderkort har ett Mediatek inbyggt, och frågan är om det duger eller inte. Att byta det som sitter på moderkortet varierar i svårighetsgrad utifrån hur många heatsinks och annat de har fläskat på vid IO.

Av koSmiQ

Wifi från mediatek

Hej alla,

Vet inte om det här blir rätt forum egentligen, men vi börjar här. Är i tagen att sätta ihop en ny dator och noterar (tyvärr) att de flesta AMD-moderkort kör med WiFi från Mediatek nuförtiden. Mina erfarenheter av WiFi-kort från andra än Intel är minst sagt katastrofala. Disconnects, dåliga hastigheter, dålig pålitlighet i uppkoppling och så vidare.

Men det är å andra sidan ett tag sedan jag senast upplevde problem, så kanske har det blivit bättre? Hur är er erfarenhet med Mediatek-korten som är mer moderna? Helst hade jag sett exempelvis ett Intel AX210 eller liknande, men det verkar vara väldigt tunt med tillgängligheten för den typen av maskin jag tänkt bygga. Korten verkar gå att byta ut, men är också lite pilligt.

Av koSmiQ
Skrivet av Alastor Moody:

Även detta väldigt intressant. Dock är Wi-Fi ett krav för att det ska funka med hans rum. Så moderkort går upp lite. Väldigt intressant grafikkort dock. Jag ska nog ge mig på att byta till en 5800x3d och erbjuda min 5600x till ett väldigt bra pris så att det går ihop sig för honom

Av koSmiQ

Tack för bra input! Jag bytte ut kylaren. Satt även innan och tittade på Radeon-kort som ett 6700XT vilket känns bättre med 12Gb VRAM.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/j14mAYcUIUUpGSxGjMYpjGUsPFw/grannpagen

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/j14mAYcUIUUpGSxGjMYpjGUsPFw/gr...

Av koSmiQ

Gaming-dator åt grannpågen

Hej alla!

Hoppas ni kan hjälpa mig snabbt och lätt. Granngrabben tittar på en gamingdator av modell HP: https://www.elgiganten.se/product/gaming/gaming-pc/stationar-...

Som alltid tänker man ju att det borde gå att bygga bättre för samma peng eller samma prestanda för mindre peng. Vill gärna ha er input på delar. Röjde runt på inet och satte ihop följande som basnivå:
https://www.inet.se/kundvagn/visa/cl0mAbQBpqE8Gb1LhUhGMJV5y1A/grannpagen

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/cl0mAbQBpqE8Gb1LhUhGMJV5y1A/gr...

Mina spontana tankar är att någon AMD-GPU kan vara billigare och mer prisvärd. Har också funderat på att själv uppgradera till en 5800x3d och då skulle grabben kunna få min 5600x för en symbolisk summa. Min uppfattning är att 5600x är motsvarande i5 12400f som sitter i länkad HP.

Windows-licens behöver inte inkluderas.

Har jag missat någon komponent? Tips på andra komponenter som ger mer värde om det ändras lite? Nätagg är den delen jag känner mig mest osäker på så tog ett ”lagom” (antar jag).

Tack för hjälp!

Av koSmiQ

Själv vill jag tycka att tidigt 2000-tal var roligast. Antagligen är det mest pga gamla minnen som att låsa upp AMD-processorer med blyerts, köpa billiga grafikkort (Radeon 9500) och försöka låsa upp dem till värre varianter (9700) i hopp om att de funkade nog bra. Vattenkylning utan tillgång till det enorma ekosystem som finns idag.

Med det sagt så tror jag att jag själv idag hade varit otroligt frustrerad om det var likadant idag. Datorer fungerar ju klanderfritt idag, det gjorde de knappast då. Bluescreens, drivrutinsproblem, IRQ-konflikter (ok då, något tidigare än 2000-talet) och ärligt talat många komponenter med tveksam kvalitet. Men nostalgin placerar ändå 2000-talet som absolut roligast.

Det som inte var lika roligt var att bygga en bra maskin för att 8-12 månader senare att den knappt var värd nånting i prestanda och den eviga jakten på nya moderkort, processorer och grafikkort.

Av koSmiQ

Annonsen är avslutad

Av koSmiQ

Följer upp innan jag stänger tråden. Igår var @[SmR]BMF och @Snövit på besök och hjälpte mig riva runt i datorn. Kylpasta byttes på både grafikkort och CPU. Fläktar drogs om lite så att de är mer balanserade i hur de är kopplade till moderkortet.

Mycket trevlig kväll med härligt datorsnack (mycket om svunna tider, min bild av demografin på sweclockers fick uppdateras lite, och jag själv fick också inse att jag nog inte är så ung som jag vill tro heller för den delen), skruvande och pillande.

Grafikkortet throttlar inte längre, datorn är märkbart tystare och nya Sweclockers-vänner funna.

Av koSmiQ
Skrivet av Mayhem SWE:

Suck. Vad fasen gör man när Home Assistant helt verkar ha havererat?

HAOS på en Pi 4, startade om via webbläsaren men nu är den död. Verkar inte ens komma så långt i uppstarten att mDNS fungerar då homeassistant.local inte resolvar Svarar på ping mot IP är typ det enda den kan göra…

Har installerat add-on för backup till Google Drive så antar att det borde gå att återställa därifrån på något vis…

Kan du koppla den till en skärm och se om du får något output som kan vara hjälpsam?

Av koSmiQ
Skrivet av Json_81:

Nej, för jag pratade om kostnaden för lånet (och jag räknade med avdrag).

När du nu fortsätter exemplet är det precis som jag skrev, inga problem för ett par med medel/medianinkomster.
Du kommer inte ens upp i en persons lön.

Notera också att exemplet är på 4 miljoner, även om det säkert inte är ovanligt i Stockholm så är lånen i snitt långt mindre än det.

En kalkyl med medianlönen i Sverige (34200 kr/mån) ger hos Länsförsäkringar ett icke godkänt lån idag på 4 000 000.

Vi antar då att två vuxna personer vill köpa en villa för 4 735 000. De lägger 735 000 kr i kontantinsats (16 %) och vill således låna exakt 4 000 000 kr till den exempelränta som anges (4.76 %).

För enkelhetens skull är deras situation då:

  • 34 200 * 2 i inkomst per månad (före skatt)

  • Deras driftskostnad är 7000 kr i månaden för el (elområde 4), vatten, avlopp, sophämtning, värme

  • De har varsitt CSN-lån som kostar 700 kr i månaden per person

  • De har två hemmaboende barn

  • De har INGA övriga lån och har ingen bil då Länsförsäkringars standarduträkning anger 0 på bilresekostnader

Enligt den kalkyl som Länsförsäkringar erbjuder - där de jämkar varje månad - har de utlägg som Konsumentverket anger för mat, kläder, fritid med mera så går de back 3 112 kr varje månad. Ränteförhandlar de bra och får 4.2 % ränta istället så går de "bara" minus 1 824 kr per månad istället.

Tar vi bort barnen så lyckas de förhoppningsvis spara 3 498 kr varje månad om de lever exakt efter Konsumentverkets modell. Antalet personer jag känner som håller sig till den modellen vill jag påstå är i princip 0. De flesta lever nog minst ett par tusenlappar över den.

Av koSmiQ
Skrivet av Json_81:

Det är inte så många som klev in då som tur är
Ett lån på 4 miljoner kostar ca 11.000 i månaden, det är inte särskilt tufft på två medel/medianinkomster.
Har man betydligt mer lån än så lär man också ha mycket högre inkomst och de flesta har trots allt mindre lån.

Sjukdom, skillsmässor etc kan såklart hända på individnivå men överlag tycker jag det är rejält uppförstorat att det skulle vara kris för husägare.

Glömmer du inte de faktiska utläggen folk har nu? Det tillkommer ju ändå amortering på ~7000 som ska ut (beroende på belåningsgrad såklart), hemförsäkring med mera.

Räknar vi ihop vad utlägget är per månad med el, försäkring och annat du inte slipper undan för att bo så är det trots allt 25000 kr eller nåt åt det hållet som ska ut varje månad (utan jämkning, orkar inte räkna med det )

Då är den ökade räntan nog en större smäll för många med alla kostnader tillsammans. Sen ska det såklart vara beräknat för att hushållen ska kunna hantera det. Man jag misstänker att alla kanske inte haft riktigt de marginaler som borde krävas. Slå på den inflation som varit så är det nog ganska många som inte har det så fett just nu.

Av koSmiQ
Skrivet av ubq8reJBwn2B:

Flyttar in i en nyproduktion snart och undrar om det finns någon risk med PoE i de kablar och uttag som de installerat? Är det något jag behöver kolla upp eller är det bara att köra på?

Generellt inte skulle jag säga, så länge de har gjort en korrekt installation och inte supersnålat på kablarna. De risker som finns är om kabeldragningarna är väldigt långa eller om kablarna är av väldigt dålig kvalitet. Ingen av dem lär vara ett problem i realiteten då få om några dragningar är längre än 20m (beror såklart på hur stort huset är osv).

Av koSmiQ
Skrivet av s3ns3n:

Blir det att köpa ett nytt grafikkort med skattereturen?

Om ändå. Det blir säkert roliga saker som ny ytterdörr, byta avkalkaren till vattnet, byta golv i hallen eller något annat "roligt".

(Sorry för off-topic alla!)

Av koSmiQ

Fick äntligen beskedet igår vid lunch och sambon under natten.

Just nu får jag tillbaka 30k och sambon 19k vilket blir ett trevligt tillskott. Mitt kommer dock sjunka något eftersom jag hade viss inkomst på enskild firma förra året i samband med att den avvecklades och inventarier såldes av - räknar ändå med runt 25k när allt är klart.

Av koSmiQ
Skrivet av walkir:

@Housepainter:
Varför inte Linux på Mac?
https://asahilinux.org/

I övrigt tycker jag att Dell har betydligt trevligare maskiner än Lenovo. Finns skäl till att jag har kvar en gammal Dell XPS 13 trots att min MacBook 14 Pro är minst dubbelt så snabb i allt.

Skulle vilja påstå att samtliga Thinkpads är ökända för dålig kylning, så en Thinkbook lär vara bättre i det avseendet.

asahilinux är i min mening inte redo för att användas för kritiskt arbete dagligen. För mycket som inte fungerar smidigt eller är halvfärdig. Många saker kvar att göra reverse-engineering på innan det är redo för prime-time. Fungerar heller inte med M3 Mac sisst jag kolllade.

Gällande Lenovo och i vart fall P1 så förbättrade de sin kylning avsevärt i samband med G3 för framförallt CPU. Så det är ett löst problem, vissa exemplar med problem kan såklart alltid existera. (Tro mig, vi utvärdera detta ganska noggrant när vi köpte in maskiner hos oss).

För Dell XPS så har de "förstört" serien med senaste versionen. Den har inte längre fysiska F1-F12 utan har gått över till en touchbar-variant. Även andra förändringar som för oss gör att vi inte längre tittar på den modellen till nästa gång vi ska se över laptops.

En annan aspekt att ta hänsyn till (utan att veta hur stora ni är) är hur enhetshantering över olika plattformar och vilka plattformar det funkar med gällande säkerhet, Single Sign On och andra delar.

Edit med anledning av posten som kom efter min.
Jag körde med en P1 G3 i flera månader själv och vi har 15+ utvecklare med samma maskin och kylningen har varit problem för en användare - som fick en ny som inte strular. Bra kylning, tysta, bra prestanda (kanske inte som en m3 mac, men vi kan inte köra mac av olika skäl) och så vidare. Batteritiden är väl det som får stryka på foten.

Lenovo har haft problem med kylning, men har förbättrat väldigt mycket och titta på deras nyare för att göra en rättvis bedömning.

Av koSmiQ

Vet du vilken Apple-modell de andra har? Jag tycker spontant att du borde hoppa på Apple-tåget då det är otroligt trevliga maskiner för utveckling av mycket. Även om Windows med WSL också har blivit väldigt trevligt.

Jag tror att du ska försöka ta diskussionen kring P1-nivå på maskin för att vara nöjd och glad till vardags. Dubbelkolla därför vilken Apple-maskin de kör och vad de kostar. Jag misstänker att de kör maskiner som kostar mer än 25k (är priset exkl. eller inkl. moms?).

Av koSmiQ

Av de två du länkat så hade jag absolut gått på ThinkBook. CPU är mycket bättre då den i ThinkPad verkligen är en laptop-CPU som kan köra turbo högt men väldigt kort tid. Du kommer märka att prestandan inte är som önskad över tid.

Vad ska du utveckla i för språk? Förväntas du köra mycket lokalt på din burk eller mycket i Azure/AWS/GCP? Våra utvecklare satt med ThinkPad X1 Carbon med 32GB ram och var inte alls nöjda då prestandan inte räckte till det de behövde köra på daglig basis (front-end, back-end, databaser med mera). De fick alla gå över till Lenovo P1 med 64GB ram istället.