Inlägg

Inlägg som Heliopause har skrivit i forumet
Av Heliopause

Mitt gnäll idag går till tjuvar.

Idag när jag handlade i en ica-butik i "stan" såg jag en person gå med självscanner och han plockade bland charkvaror med kilopris. Han tittade sig omkring på ett sätt som gjorde mig fundersam och dessutom scannade han varor som låg i charkdisken, inte det han höll i handen och lade i korgen. Jag är nog lite trögfattad ibland, men kom på vad han gjorde. Det är ju kilopris på de där varorna och vikten varierar sinsemellan förpackningarna, så han letade fram den tyngsta/dyraste och la den i korgen, men scannade etiketten på den minsta/billigaste han kunde hitta och lät den ligga kvar.

När han såg att jag sett det hela och var på väg mot honom fick han jättebråttom och sprintade mot utgången. Jag som är rörelsehindrad har inte en chans att hänga på en frisk 25-åring, lönlöst att ens försöka, men jag tipsade iaf personalen om att de kunde kika i vad kamerorna fått med, kanske bevaka tjuven noga nästa gång och vara beredda vid utgången.

Jag frågade butikschefen hur mycket som stjäls, och stod mållös en god stund efter han svarade. Det handlade om nånstans mellan 800.000 och en miljon per år de senaste åren, och det verkar öka. Det är ju inte ens en jättestor butik! 1 miljon? Förutom att varor försvinner kostar stölderna en hel del på annat sätt också, personal som ska övervaka i mån av tid, speglar, kameror, andra installationer och tekniska system. Vissa varor lägger de bara fram ett fåtal av för det stjäls så mycket, och de kunder som vill köpa tror det är slut för det ligger inget framme och det ger minskad försäljning. Allt detta landar sammantaget på belopp i nästan samma storlek som varuvärdet på det som stjäls. Vem som betalar? Den ärlige kunden, i form av högre pris på varorna för att täcka förlusterna.

Men nästa gång tar ni tjuven?
"mmmmmhh" sa han bara, såg uppgiven ut och gick. "Tack för att du säger till" ropade han från några meter bort.

Jag blev helt matt.. Uppåt en miljon, i en helt vanlig ica-butik.

Av Heliopause

Din bil kan bli hackad – eller redan vara det – på grund av bristande kunskap på verkstaden.
https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/bilbranschen/din-...

Av Heliopause

ordlig.se nr 874, 4/6

⬜⬜🟨⬜🟨
⬜🟨⬜🟩⬜
🟨🟩🟩🟩🟨
🟩🟩🟩🟩🟩

Av Heliopause

Både 10 och 11 tills vidare. Den med 10an får fortsätta gå så länge den hänger med.

Av Heliopause

ordlig.se nr 873, 4/6

⬜⬜🟨🟨⬜
⬜⬜🟨⬜🟩
🟩🟨🟨⬜🟩
🟩🟩🟩🟩🟩

Av Heliopause

Jag själv kan inget om sånt här, men av den yngre generationen har jag sett/förevisats hur fusk förekommer i spel. De kunde installera nåt tillägg som läste av spelets filer eller nåt, visade var fienden gömde sig, ökade sin egen osynlighet och visade också motståndarnas.. vad man kallar det..(?) skicklighetsnivå?
och typiskt sett de med högst skicklighetsnivå var de som hade samma tillägg installerat. Så vad som till slut hände var att de flesta(?) hade fusktillägget installerat, utom nya/oerfarna spelare och de förlorade då hela tiden och klagade över det men blev bara kallade "noob" och fick förklarat för sig hur kassa de var. Ganska nesligt gjort mot dom.
Det här var nog 10 år sedan, kanske mer, men jag som okunnig tredjepart tycker mig förstå varför de installerade tillägget. Annars var det ju ospelbart för dom, de hade ingen chans mot de som satt osynliga med facit på var alla motståndare fanns och kunde pricka bort allt motstånd enkelt och bekvämt, så enda sättet att vinna över dem var att fuska på samma sätt, och de fuskare som förlorade mot en annan fuskare klagade bittert på att de fuskade och blev väldans arga.
Det är inte lätt alla gånger, det där med spel, men det är väl bra om de får bort sådana där fusktillägg så alla spelar på lika villkor.

Av Heliopause

ordlig.se WEEKEND nr 872, 3/6

🟨🟨🟨🟨⬜⬜
🟨🟨🟨⬜🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

Av Heliopause

""Steam lanserades av Elon Musk som en viktig funktion i nya versioner av Model S och Model X 2022.
Med möjlighet att spela tusentals spel i en Tesla beskrevs bilarna som ”spelriggar”.
Men redan två år efter lanseringen är funktionen borta.""
https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/ovrigt/tesla-ploc...

Ed/tillägg:
Lobbying groups representing airlines, hotels and retailers have urged European Union tech regulators to ensure that Google takes their views into account, and not just large intermediaries, when making changes to comply with landmark tech rules.
https://www.reuters.com/technology/airlines-hotels-retailers-...

Elon Musk recently told investors that his artificial intelligence startup xAI is planning to build a supercomputer to power the next version of its AI chatbot Grok .... by the fall of 2025, as per the report, adding that xAI could partner with Oracle
https://www.reuters.com/technology/elon-musk-plans-xai-superc...

Av Heliopause

Husbil, lusbil, 2.5 meter bred bajamaja som sniglar sig fram i 25 kmt, tankat bromsolja och klister, hittar inte mer än 1ans växel och bromspedalen, stannar plötsligt på snedden över vägen "ååå titta en ren!" och den ska dokumenteras i flera minuter mitt på vägen. 1km senare "titta, en ren till!", suspekt lika en av evertssons getter i sin hage, men samma procedur ändå, den ska dokumenteras.

Och naturligtvis är vägarna här så smala och krokiga att det är allt annat än lätt att komma sig förbi på ett säkert sätt. Blir det en raka så givetvis går de över med 1/3 av fordonsbredden på fel sida för att hindra omkörning. Icke en tanke på att maka sig ur vägen eller gasa på lite så de i vart fall håller 70 på 80-väg. Underlätta för annan trafik? nej det finns inte i deras värld.

Av Heliopause

ordlig.se WEEKEND nr 871, 4/6

🟨🟨⬜🟨🟨⬜
⬜⬜⬜⬜🟨⬜
⬜🟩🟨🟨🟨⬜
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

Av Heliopause

Nyaste serie intel 5-7 serie
16 gig minne
500+ gig lagring
ca.15-17" skärm med klara färger, bra betraktningsvinkel.
rj45-uttag
hdmi-uttag
Tangentbord med numerisk del
Någorlunda batteritid
Windows pro-licens ingår
...alltså en ganska ordinär företagsdator.

Av Heliopause

Samsung's HBM chips failing Nvidia tests due to heat and power consumption
https://www.reuters.com/technology/samsungs-hbm-chips-failing...

EU data protection board says ChatGPT still not meeting data accuracy standards
https://www.reuters.com/technology/eu-data-protection-board-s...

Av Heliopause

ordlig.se nr 870, 5/6

⬜⬜⬜🟨⬜
🟨⬜⬜⬜⬜
🟩🟩⬜⬜⬜
🟩🟩⬜⬜⬜
🟩🟩🟩🟩🟩

Av Heliopause
Skrivet av kaput:

de höga spänningarna

Även en glad amatör som inte är helt tappad bakom en vagn kan öppna en så gammal crt och dutta i några droppar segt klister längs ferritkärnan, om den går komma åt. Bara kontakten är urdragen. Det går många skrämselskrönor om att kondingarna håller tusentals volt i flera dygn och är livsfarliga, men i en så gammal skärm är de urladdade ner till ett ficklampsbatteris styrka långt innan man lyckats skruva av bakstycket. Givetvis ska man alltid låta bli att likt en 3-åring peta och klämma och kladda på allt, men kan man bygga sin egen dator och har såpass förstånd att man drar ur elkontakten innan isärskruvandet börjar, då kan man kika in i en gammal crt utan att få punkarfrisyr av det.

Ferritkärnan i transformatorn består av 2 halvor och fabriken brukar skvätta i lite lim så delarna inte ska skava mot varandra, så det brukar synas var det är. Efter några år, och med lite hjälp av värmen också, torkar det där limmet och ferritdelarna börjar gnida sig mot varandra, som när en syrsa gnisslar. Det är magnetfältet som sätter delarna i rörelse, så gnisslet kan variera efter belastning. Samma som drosseltjut i annan elektronik. Tidigare var halvorna hopspända med mässingskruvar och fjäderbleck, då hände inte det där, så det där med limmade halvor är ett resultat av sänkt kvalitet i tillverkningen.

Ibland är en del av kärnan inkapslad i ett i efterhand ditgjutet plasthölje som omger själva kopparlindningen och då kommer man inte åt det, då behöver trafon bytas.

Citat:

blåsa rent .... med tanke på tidigarenämnd brandrisk

Det där med att damm skulle vara en brandfara är även det en skröna som "eldades på" av massor av tidningsartiklar för 25-35 år sedan, det stod nästan varje dag nåt om "tv-bränder" i tidningarna. Det var inte dammet som orsakade det, det var lödsläpp som orsakade gnistbildning som i sin tur antände plast i närheten, och den "explosion" som ibland rapporterades kan attribueras bildröret som imploderade med en dov smäll sedan det börjat spricka av hettan från en brand i chassiet som då redan pågått någon minut. Jag har undervisat brandkåren i just det där om tv-bränder och vi försökte som en del i det t.o.m sätta eld på stora tussar damm i tv-apparater för att visa, men det var svårt att få det att brinna. Fick man alls fyr på det slocknade det på en bråkdels sekund, det räcker inte för att orsaka en brand i t.ex trähölje eller plastdelar.
Hushållsdamm i de kvantiteter man hittar i vanlig elektronik är inte (tillräckligt) brandfarligt, och därav blev det så småningom slut på alla skriverier om tv-bränder fastän det fortsatte finnas crt i många år efter.
Damm ger däremot givetis kraftigt försämrad kylning om det handlar om centimetertjocka lager (i tv/crt-apparat) som i sin tur kan få halvedare att gå sönder av värme, men vilken fixarnisse som helst som öppnar en apparat med centimeterlager damm i, blåser såklart bort det värsta, det är ett måste för att kunna se nåt.

Citat:

om den inte är slut i fosforet

Är de så hårt inbrända som skärmarna på flyg- och järnvägsstationerna att man kan läsa avgångstiderna fastän apparaten är avstängd så brukar de inte ställas undan, sånt går som regel direkt i skrot, men är det en entusiastapparat som inte längre går ersätta med likvärdig kan man kanske ha överseende med mindre skönhetsfel.

Av Heliopause

Fungerar den normalt i övrigt, bara tjuter? Isåfall kan det vara så enkelt att det är en drossel/transformator och med lite tur går det tysta den med lite lim i glipan, om det går komma åt. Ska nån titta till den, gör också en storkoll på hur kondensatorerna mår. Även om den bara stått undanställd så åldras de där och det kan i sin tur orsaka nya fel.

Av Heliopause

Alla 7 är bara chansningar, kunde inte en enda.

Av Heliopause

ordlig.se nr 869, 4/6

🟨⬜⬜🟨⬜
⬜🟨⬜⬜🟩
⬜⬜🟩🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩

Av Heliopause

ordlig.se nr 868, 3/6

🟨⬜⬜🟨⬜
⬜⬜⬜🟨🟨
🟩🟩🟩🟩🟩

Av Heliopause

Är det nån automatisk uppskalning, finputsning eller liknande finess som hoppar igång? Sök i diverse inställningar kring grafikkort eller drivrutiner till det om nåt gömmer sig där.

Av Heliopause

Det är ett komplext system av backup via schemalagd xcopy där olika mappar backas hit&dit mellan 5 diskar i samma dator beroende på vad det är, så all data ligger på 2 olika media, och emellanåt när tillräckligt mycket ändrats backas den backen manuellt ut växelvis till 2 externa usb-diskar som förvaras i garaget. Ingenting backas till "moln"-tjänster, dom litar jag inte på.