Inlägg

Inlägg som marc7s har skrivit i forumet
Av marc7s

Tack för svar! Jag upplever mig själv som en novis inom servrar med betydligt mer erfarenhet inom konsumentsidan, men jag är här för att lära mig! Mina svar är därför inte fakta, utan mina tankar och så som jag förstått det, så säg gärna emot om jag har fel.

Skrivet av Xaitra:

Jag har inte svaret på dina frågor men blir väldigt nyfiken/intresserad vad det är du upplever att man får mer av vad gäller nyare plattform. Upplever mig själv som novis vad gäller servrar och jag är inte kritisk till dina kommentarer så hoppas inte att det framstår som det utan jag är bara intresserad av vad det är som ligger bakom dina tankar kring detta?

Jag tror en stor del av det handlar om att ha en uppgraderingsväg framåt, där man inte låser sig till gammal hårdvara. Det finns absolut väldigt kapabel äldre serverhårdvara, men eftersom utvecklingen går så fort fram känns det som man kan få ut mer med mindre strömförbrukning med nyare hårdvara, även om inköpskostnaden blir dyrare. Jag har tidigare haft en Threadripper 1950X vilket inte är serverhårdvara, men mer åt det hållet än vanliga konsumentchip i alla fall. Den var väldigt bra på mycket, exempelvis att rendera foton och scener, men IPC-prestandan var inget vidare så det blev en otrolig bottleneck att försöka spela på den. När den sedan gick sönder (fråga mig inte hur, jag rörde aldrig datorn men den mådde sämre och sämre och till slut fungerade den inte alls) köpte jag en 2950X och det var en enorm skillnad i prestanda. Så det kanske är något som sitter i mig men jag följer konsumentprocessorerna och det är så många framsteg med varje ny generation både i prestanda, men också i strömförbrukning att jag helt enkelt föredrar nyare plattformar.

Skrivet av Xaitra:

Du nämnde t ex Proxmox, vilken typ av projekt skulle du få problem med när du flyttar över det från din personliga dator till servern? Antar att det är några hårdvarufeatures du saknar här då?

Återigen har jag ingen bra förklaring här utan mer en känsla. Jag har haft en del problem med att deploya en del projekt som jag utvecklat på min personliga dator och sen försöker driftsätta på det jag använt som servrar, med inställningar som behövt ändras, bibliotek som inte har support för den plattformen osv. Jag programmerar mycket så ibland stöter jag på såna problem som jag helst vill undvika, och om jag hade samma plattform på servern som på min personliga dator lär det bli mindre strul. Men å andra sidan lär jag uppgradera min personliga dator innan servern, så då hamnar jag väl i osynk igen ändå.

Skrivet av Xaitra:

Vad är det i den nyare plattformen som möjliggöra detta som inte går i äldre? Är det GPU som saknas så är det nog ganska enkelt löst enligt tidigare råden att bara köpa begagnat billigare grafikkort och köra passthrough till den VM som behöver det.

Detta har att göra med en framtida plan, att jag skulle vilja ha en dedikerad speldator bara för TVn där jag kör simracing. I dagsläget använder jag som sagt en lång HDMI-kabel med fiber för att få HDMI 2.1, vilket är ett krav för den upplösning och uppdateringsfrekvens jag vill ha. Ett begagnat billigare grafikkort hade inte räckt, i dagsläget använder jag min speldator med 5950X och ett 3080, vilket är i underkant av den prestanda jag egentligen är ute efter. Tanken hade då kunnat vara att använda servern för att spela på, och där är jag extremt övertygad om att äldre serverhårdvara inte hade räckt till. Som sagt, jag har spelat på en 2950X och det blev en helt ny dator när den byttes till en 5950X, processorn var en enorm bottleneck för grafikkortet. Men om jag separerar detta och behandlar hemmaservern som just en hemmaserver och inte en hybrid, och sedan har en annan dedikerad mediadator för spel kanske det blir bättre än att kompromissa, och då kan jag använda äldre serverhårdvara. Den största frågan för mig när det kommer till äldre serverhårdvara (om jag då separerar dessa, så ändamålet endast är server) är egentligen strömförbrukningen, speciellt när det kommer till dual sockets.

Om vi exempelvis tar en dual Xeon E5-2690 V4 verkar en sådan server dra runt 80-120W, och upp till 400W under full load (Exempel 1, Exempel 2). Detta tycker jag är väldigt mycket, jämfört med exempelvis den här som bara drar 17W under load. Nu är de visserligen inte jämförbara prestandamässigt, men min poäng är att nya chip, även kraftfullare än den han använde (säg en Ryzen 7700) borde dra betydligt mindre än 80-120W idle i eco mode. För mig är driftkostnaden viktigare än inköpskostnaden, om det bara skiljer några tusen eftersom jag då vet exakt vad det kostat och inte påverkas lika mycket av fluktuerande elpriser osv. Jag vill påpeka att jag inte vet, utan jag förklarar min tankegång eftersom du frågade och hoppas bli uppmärksammad om jag har fel eftersom det är just detta jag är ute efter med denna tråd.

Skrivet av Xaitra:

Att offloada krävande delar till servern känns det som att servergrade hårdvara är väldigt lämpad för även ifall den är några generationer gammal. Med äldre servergrade får du även tillgång till väldigt många kärnor för en otroligt billig peng, kan du parallellisera dina beräkningar så finns det mycket att tjäna in där.
Nu sysslar jag inte med password cracking, men är det någon specifik CPU instruktion då som du saknar i äldre CPUer som finns i nyare?

Detta var också kopplat till mina erfarenheter med Threadripper 1950X vs 2950X vs 5950X (och även 5800X3D), och jag är som sagt mest kritisk till strömförbrukningen men jag hoppas att jag har fel. Jag tror det kommer från att man hört och läst så mycket om folk som köpt äldre servrar som låter som riktiga jetplan och kostar enorma pengar i el, vilket jag absolut vill undvika då både ljudnivå och strömförbrukning spelar stor roll.

Avslutningsvis vill jag förtydliga att jag inte tror att jag vet bättre än någon, utan jag vill förklara hur jag tänker och hoppas att jag blir tillsagd om jag har fel eller missförstått. Hela poängen med tråden är att få andra åsikter och tankar just om sådant, då jag lätt kan gå och bygga en server så som jag tänkt, men jag har en känsla av att det blir långt ifrån optimalt och att det finns många kunniga här som kan komma med bra input.

Så ni som har erfarenhet med äldre serverhårdvara för en hemmaserver, vad skulle ni tro en server lämpad för det jag listat (med overhead, så det gott om extra prestanda för framtiden då jag alltid lyckas hitta på fler dumheter att hosta och vilja prova på):

  1. Hade kostat

  2. Haft för strömförbrukning (idle och full load)

  3. Hade låtit i ljudnivå (mitt chassi är länkat i originalposten, och jag har bytt fläktarna i den till 2x Noctua NF-F12 120mm och 2x Noctua NF-A8 80mm

i runda slängar?

Av marc7s

Tack för alla svar!

Lite reflektioner:

PiKVM som flera nämnde har jag även tittat på, räknade in det i samma kategori som ett dedikerat IPMI-kort, exempelvis PAUL.

Skrivet av billyskate:

Ang proxmox och Truenas, se till att passa vidare hela din diskkontroller ner till Truenas-vm och inte enskilda diskar annars kommer du stöta på problem.

En HBA har jag också funderat på, men av vad jag läst var det mest av prestandaskäl det behövdes. Men om det finns risk att det strular kan jag lika gärna skaffa det direkt.

Skrivet av Xaitra:

Nu har du redan ett chassi men annars hade jag tänkt tipsa om att inhandla någon begagnad dual socket server baserad på Intel Xeon E5-26xx v3/v4. Supermicro, HP ProLiant etc.

Skrivet av Allexz:

Att köpa en current-gen serverplattform kostar minst det dubbla och utan problem det trippla om inte mer än en konsumentplattform.

Den är också tillräckligt kraftfull för att köra ett 50-tal "hemmaservrar". Det är därför fullt rimligt att i princip köra det äldsta "skit" som har stöd för DDR4 och ECC vilket är långt bak.

Detta är absolut en väg man kan ta, men jag står lite tveksam till det. Hemmalabbdelen av servern är viktig för mig, och jag vill enkelt kunna föra över projekt utvecklade på min personliga dator till servern, eller labba runt med inställningar på servern. Att gå så långt bak känns definitivt som en bra tanke om man vill ha stabilitet och betala mindre, men jag kan tänka mig att betala extra för att få en nyare plattform som jag känner mig mer hemma med. I dagsläget har jag dragit kablar genom väggen mellan serverskåpet och TVn, vilket med en nyare plattform även hade gett mig möjlighet att använda en VM som dator till TVn, som mediadator men även kanske enklare spel. För tyngre spel använder jag min speldator då jag dragit en lång fiber-HDMI-kabel från kontoret till TVn, vilket jag gör relativt ofta (simracing framför TVn). Dessutom händer det ibland att jag kör kod som behöver stå och tugga ett tag, och då hade det varit skönt att kunna offloada detta till servern om den hade lite kraftfullare processor, dels för att slippa ha igång speldatorn så länge men även för att inte ha krävande processer igång i bakgrunden om jag vill använda speldatorn. Tänk exempelvis password cracking som en labb för att lära sig om säkerhet, eller andra brute-forceliknande program. Är mina tveksamheter ogrundade eller finns det nackdelar med så gamla komponenter?

Skrivet av Allexz:

Det absolut bästa med servern? Om den skulle rasa så är det bara att gå in på blocket, tradera eller ebay och hämta hem en ny direkt. Swappa vad som gått sönder och ett par dagar senare och en tusenlapp senare så är hela miljön uppe igen.

Detta är åt det hållet jag har börjat tänka mig, att helt enkelt ge upp på mycket riktig servergrade-funktionalitet för ett mycket lägre pris, och att enkelt kunna ersätta men även uppgradera delarna. Och sedan komplettera de viktigaste funktionerna, exempelvis IPMI, med ett dedikerat kort/PiKVM för att kompromissa och få lite ur båda världar.

Av marc7s

Komponentval för hemmaserver

Hej,

Jag ska bygga en hemmaserver men har inte bestämt vilken väg jag vill gå. Skulle uppskatta tips och hjälp med olika konfigurationer, och speciellt moderkort då det är den svåra punkten för mig. Jag försöker hålla kostnaden så låg som möjligt men kan tänka mig att lägga lite extra om jag får bättre features, säg runt 8-10k som budget för CPU + moderkort om det gäller servermoderkort med fler features. Notera: jag har en serverrack där den ska vara och har redan köpt följande chassi: InterTech IPC 4U-40255.

Vad servern ska användas till:

  • Filserver för lagring och backuper. Jag kommer bland annat lagra foto och video som jag helst hade velat kunna redigera direkt från min dator, med uppspelning i realtid. Just denna biten är inte ett krav, men det hade varit smidigt. Annars får jag föra över filerna temporärt till datorn och redigera dem, och sedan flytta tillbaks dem. Det rör sig om video/foto upp till 4K 60fps 10-12 bitars RAW, alltså inte vanliga foton från mobilen

  • Emby för streaming av filmer, och visning av bilder

  • Hosting av hemsidor

  • Diverse skript och APIer, exempelvis backends till hemsidor

  • Ett antal SQL Server-instanser. Dessa är inte speciellt tunga i dagsläget, så inga tabeller med många miljoner rader utan i tusentalen

  • Lite Dockercontainers och liknande för labbande, inget tungt

  • Home Assistant

  • NextCloud

Vad jag vill ha stöd för:

  • 10 Gbit ethernet, detta är ett krav

  • IPMI, detta hade jag väldigt gärna haft stöd för men eftersom det avgränsar moderkortsvalet så mycket kan jag tänka mig att skippa detta om det minskar kostnaden avsevärt. Jag har tittat på IPMI-kort vilket skulle kunna vara en lösning om jag skulle ångra mig senare, även om de är rätt dyra

  • ECC-minne, återigen inget krav men jag hade gärna sett stöd för ECC

  • Relativt låg strömförbrukning, men som jag förstått det borde detta gå med en modern processor även av kraftfullare slag då de kan gå ner mycket i förbrukning vid idle, exempelvis en kraftfullare processor i Ryzen 7000-serien

Min nuvarande plan:
På grund av stöd för ECC, och antalet kärnor man får på AMD-sidan jämfört med Intel lutar jag mot AMD. Mitt ideala bygge hade varit följande:

  • AMD Ryzen 7700

  • AsRock Rack B650D4U-2T/BCM eller liknande med 10Gbit och IPMI

  • 64-128GB DDR5 ECC (inte bara inbyggda on-die ECCn)

  • 2st 8TB diskar, exempelvis WD Red Pro, där jag i framtiden kan utöka genom att köpa fler

  • Eventuell SSD för boot och cache

Tanken hade då varit att använda en av 8TB-diskarna för lagring, med den andra som full kopia men i framtiden när jag har fler diskar användas som paritetsdisk. Jag hade sedan kört Proxmox på servern, med TrueNAS Scale, Home Assistant etc i Proxmox.

Men här kommer mina dilemman:

  1. QuickSync för transcoding i Emby hade varit optimalt i min situation eftersom jag inte kommer streama speciellt mycket, men jag är inte beredd att kompromissa hela serverbygget och gå över till Intel bara för detta. Därför är tanken att använda min Intel NUC som ändå behöver vara igång 24/7 för att köra Emby, medan själva filmerna ligger på servern

  2. Servermoderkort för AM5 är väldigt dyra, för att inte tala om svåra att få tag på med 10 Gbit och IPMI. Jag har letat på Ebay men det blev inte mycket billigare det heller, speciellt med frakten och tullavgifterna. Jag har därför tittat på AM4, men det hjälpte inte speciellt mycket det heller. Om det går hade jag väldigt gärna köpt ett AM5-moderkort med IPMI (och helst 10GBit ethernet, men där kan jag köpa en NIC om det behövs), men det jag överväger är att helt skippa detta och gå ner avsevärt i prisklass till ett normalt B650/X670-moderkort, och sedan uppgradera i framtiden till ett överkomligare pris. Även AM4 är ett alternativ här, men jag har tittat på Ryzen 7700 med ett AM5-kort vilket jag är sugen på då jag får en nyare socket som underlättar inför framtiden. Men det finns ytterligare ett slag att slå för AM4 då jag i nuläget har en 5950X och en 5800X3D i speldatorerna, vilket i så fall hade delat plattform med servern som kan ses som en fördel

  3. Eftersom jag inte använt TrueNAS Scale eller Proxmox tidigare vet jag inte om det finns något jag borde tänka på vilket påverkar komponentvalen, men jag har läst mycket på nätet om att det ska vara en bra lösning. Finns det något att tänka på här innan jag köper hårdvaran?

Vad säger ni? Ska jag ta det lugnt och leta efter ett klipp på ett bra (antagligen begagnat) servermoderkort, eller bara strunta i den funktionaliteten man får och spara pengarna med ett billigt konsumentmoderkort och uppgradera i framtiden? Om jag ska vara ärlig tror jag inte att jag kommer använda den funktionaliteten speciellt mycket, men jag ser ändå ett värde i att ha den eftersom jag tycker om att lära mig. Finns det några bra ställen att leta på i så fall? Jag har börjat titta lite på ggsp.se och mullet.se, men inte lyckats hitta det jag söker.