Inlägg

Inlägg som BjornErik har skrivit i forumet
Av BjornErik

E-bokstjänst på läsplatta med android

Skrivet av Zyie:

Då denna tråden verkar ha bäst information angående läsplattor här på SweClockers, så lånar jag den för att be om lite råd av er som verkar ha lite erfarenhet inom området!

Jag går nu och funderar på att skaffa mig en läsplatta, och har aldrig provat en förut.
Jag har kollat lite olika reviews osv, men det är lite svårt att hitta svar på vissa frågor som är mer unika för oss Svenskar.

Då jag redan ett abonnemang hos StoryTel, så vill jag såklart gärna då ha en läsplatta som kommer att fungera med den tjänsten.
Jag är medveten om att StoryTel har deras egna läsplatta som man kan köpa, men då den är helt låst till dem och inte går att föra över böcker från andra tjänster till den, samt att om du inte har ett aktivt abonnemang hos StoryTel, så är plattan helt obrukbar, så går den bort totalt.
Vad jag kunnat hitta, så är det endast läsplattor som kör Android som operativsystem som kan installera StoryTel's android-app, det verkar inte finnas några icke-Android läsplattor som stödjer StoryTel, vilket gör att det direkt går bort ett gäng olika läsplattor.

Mina önskemål är som följer;
StoryTel ska fungera att använda via den (både läsa och lyssna), vilket då vad jag förstår kräver att läsplattan kör Android.
Det ska gå att låna böcker via bibliotek (vilket om den kör Android, bör fungera utan problem om jag förstått det rätt?).
Den får gärna stödja Bluetooth samt trådade hörlurar (usb-c kontakt är okej, då jag redan har usb-c till hörlursuttagsomvandlare). Det är inte ett krav att den stödjer båda alternativen, men måste stödja minst ett av dem.
Det ska gå att föra över böcker av diverse olika format, för att ha stöd för så många olika källor för böcker som möjligt. Jag vill alltså ha möjligheten att exempelvis köpa böcker via Amazon, Adlibris etc, men även kunna ladda ner och läsa klassiker som inte längre är under copyright, så via exempelvis gutenberg.org

Om det följer med en penna är oviktigt, den får heller inte vara för stor (så inte exempelvis en 13", 10" är nog på gränsen till för stor kanske), och gärna inte kosta mer än 2-3,000kr max.

Det lutar således mot en Onyx Boox, då det verkar vara det mest populära märket av de som stödjer Android, eller finns det andra bra märken som jag missat?
Någon som har erfarenhet med hur krångligt det är att installera google play på dom, då det verkar som att det inte automatiskt är förinstallerat?

Om någon har tips på läsplattor som uppfyller mina krav som jag kanske har missat, eller tips om någon specifik modell från Onyx Boox så tas det tacksamt emot, samt alla tips som är värda att tänka på innan man köper en läsplatta.

Då den endast är tänkt att användas för att läsa böcker (eventuellt lyssna på böcker ibland), så är jag inte intresserad av att använda en surfplatta istället. Surfplattor tenderar att väga mer, vara jobbigare för ögonen samt ha sämre batteritid, vilket gör att det känns ovärt. De extra funktioner som surfplattor tenderar att ha, är således helt oviktiga för mig, och väger inte upp nackdelarna.

Hej,

Jag ha en lite snarlik frågeställning. Jag undrar om någon har erfarenhet av en läsplatta med Android och e-bokstjänsteappar, Bokus play, Storytel och Bookbeat.

Jag har idag en PocketBook som jag dels använder för att låna från bibliotek, dels köper e-böcker. Jag är väldigt nöjd med denna, speciellt att jag kan ladda ner böckerna direkt till läsplattan och slipper gå omvägen via datorn. Visst kan det ibland gå lite långsamt att navigera på de olika webbplatserna, men när boken väl är på plats på läsplattan fungerar allt utmärkt. Jag har dock upptäckt att de bibliotek jag brukar låna från (Stockholm och Uppsala) inte köper in eböcker på samma sätt längre. Därför funderar jag nu på att testa att köpa en läsplatta som har Android som operativsystem för att kunna använda mig av en e-bokstjänst där det finns fler och nyare böcker.

Min fråga är om någon har erfarenhet av detta, ebokstjänst på android-läsplatta, exempelvis Onyx Boox (eller om det finns någon annan som kan rekommenderas)? Mitt enda krav är att det ska gå att läsa e-böcker på den, som på vilken läsplatta som helst. Jag har inget behov av att kunna lyssna på ljudböcker.