Inlägg

Inlägg som Mauk har skrivit i forumet
Av Mauk
Skrivet av pv2b:

TV och film är kultur, och mediabolag är kulturinstitutioner. Det finns inget motsats mellan att vara en kulturinstitution och vara vinstdrivande.

Fri (inte nödvändigtvis gratis) åtkomst till kultur är en mänsklig rättighet enligt FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter. Artikel 27:

Så ja, tillgång till strömningstjänster är faktiskt en mänsklig rättighet.

Hur man ska få ihop punkt 1 och 2 finns det många sätt att göra på, det systemet vi har idag beaktar tyvärr bara intressena av dem som styr över kulturen i fråga.

Jag håller med om att det förmodligen inte vore särskilt bra att försöka ha olika priser beroende på betalningsnivå, det är därför jag är inne på ett system där de som har råd sponsrar det de vill se, och de som inte betalar får helt enkelt nöja sig med det andra valt att sponsra eller skapa. Ganska exakt som mänsklig kultur har fungerat i lång tid innan teknik innebar att man kunde kopiera fritt.

Artikel 27 är nog applicerbart på Sverige som stat inte Disney som producent? Så vi klarar oss nog undan med public service, bibliotek och gratis museum?

Av Mauk
Skrivet av Heliopause:

När det ser ut såhär i södra landsänden stannar allt, bilister sitter fast flera timmar i 5cm jättedjup snö, krockar och avåkningar överallt, skolor stängda, bandvagnar evakuerar bilister längs e-vägarna, stora rubriker i tidningarna, extrasändningar i radio och tv, trafikverket varnar, 112 nerringda, alla har panik, alla uppmanas stanna inne, samhällets undergång har kommit.
Hur gör de för att lyckas strula till det så för sig?

<Uppladdad bildlänk>
Här i norra halvan av landet: Alla kör som vanligt. Behöver inte ens 4wd eller högbyggd bil.

Ja visst är det konstigt att väder och klimat skiljer sig beroende av breddgrader.........

Av Mauk
Skrivet av Henrico:

Old fashioned, utan apelsinskal dock men gjord på Michters som är en fantastisk bourbon... (Lång tid i USA har fått mig att inse att det finns MYCKET bra Bourbon.. James E Pepper eller Evan Williams är inte dumma heller om man ska titta på vad som ibland finns på Systembolaget...)

<Uppladdad bildlänk>

Michter's rye är grymt bra.

Av Mauk
Skrivet av Smurfn:

Hur kan så många ha ett 21 år gammalt steam konto? Måste ha skapats minst 6 månader innan lanseringen. Var det en lång beta? Vad jag kan hitta är de äldsta kontot skapat 10:e September 2003.

Valve began its own platform development in 2002, using the working names "Grid" and "Gazelle".[8][9] The Steam platform was publicly announced at the Game Developers Conference event on March 22, 2002, and released for beta testing that day.

https://en.wikipedia.org/wiki/Steam_(service)

Av Mauk
Av Mauk

INGREDIENTS

300 g of chopped beef (beaf diaphragm or belly or shoulder clod)
150 g of pork belly
50 g carrots
50 g stick of celery
50 g onion
300 g of tomato sauce or peeled tomatoes
½ glass of dry white wine
½ glass of whole milk
broth
olive oil or butter
salt
pepper

Koktid ca 3h.
Går att variera i oändlighet

Ragu alla bolognese.

Av Mauk
Skrivet av Jestrix:

Hej, tänkte köpa ett par sony WH-1000XM4 och undrar hur jag får bästa möjliga ljud för användning tillsammans med datorn. Jag har ingen bluetooth på mitt moderkort (ASUS PRIME X470-PRO) så jag behöver en dongel, men det verkar finnas delade meningar om huruvuda det fungerar bra.

Har ni några förslag på bästa möjliga lösning för att använda dessa hörlurar med datorn?

Tackar på förhand

Tja!

Jag kör en Asus USB-BT500 till mina XM5-or och det fungerar bra för min användning.
Att använda micen till voice-com är dock inte att rekommendera då ljudet blir mycket sämre.

Av Mauk
Skrivet av LANberg:

Den låga nivån gör sig tyvärr påmind i alltför många trådar (jag nämner för säkerhets skull inte någon …) där vissa bara verkar vilja mästra andra och dra iväg från ämnet …
Jag hoppas att det i alla fall aldrig blir Flashbackclockers eller Familjelivclockers här!

Gnäller vidare då detta är precis något som jag har uppmärksammat själv. FZ.se-forumet är än värre där det jagas någon konstig form av paragrafrytteri blandat med hat mot användare som tydligen inte följer oskrivna regler och normer, tyvärr är detta något som tillåts på dessa forum.

Av Mauk

Snart fyller jag år *pirr*

Av Mauk

Mobilen (musik & podd), anc-lurar (till föregående), Kindle (oändligt med böcker).

Av Mauk

Mos och gratäng: King Edward
Kokt: Amandine
Allt annat: Asterix (blir bästa klyftpotatisen & pommen)

Sämst hittils: Ukama hade Ica ett par år, urk smakade fadd och beskt.

edit: @lasseedsvik tack för en fantastiskt trådstart! Potatis är bland det bästa som finns.

Av Mauk
Skrivet av NoWin:

Jag läser nästan inget från Amazon i min Kindle, det mesta jag läser kommer från Bokus och Bokon och så länge böckerna inte har DRM-skydd så går de att maila direkt till Kindlen. Jag vill påstå att Amazon är INTE ett krav för Kindle.

Det stämmer, det är väl mest min egen lathet som gör att jag upplever det smidigast att läsa från Amazon :).
DRM som du nämner försvårar t.ex att låna eböcker från biblioteket.

Av Mauk
Skrivet av walter_iego:

Vågar man investera i en "Kindle Paperwhite Signature Edition 32 GB" om man aldrig haft en läsplatta tidigare?

Det beror nog på vad man vill läsa på den. Om du läser det mesta inom amazon-universat så är den optimal, annars får man jobba lite. Själv har jag kört Kindle i 13 år nu och det är min käraste ägodel, men då läser jag 98% från amazons utbud inklusive unlimited.

Av Mauk
Skrivet av Valonen:

"-Jag gillar dig också, var snäll och klicka i alla rutor där du ser en cykel."

AI lies to solve captcha

Av Mauk
Skrivet av Json_81:

Det var en märklig tolkning.
Vi vet ju att det förekommer både att svamp och bärplockare lämnat området på uppmaning av jägare och att vissa blivit avvisade av polis.
Så oavsett rättsfall har har de ju räknats som nämnvärt störande, de har ju inte drivit något rättsfall på sin rätt att vara i skogen heller.

Ja självklart så tar man väl en annan väg efter dialog med jägare, som sagt tidigare i tråden är det nog oftast inget problem. Är man normalt funtad vill man ju varken störa eller utsätta sig själv för fara.
Problem och konflikt blir det väl när markägare eller jakträttsinnehavare tror att de har rätt att stänga ute allmänheten.
I 2 kap. 18 § regeringsformen stadgas, att oberoende av det skydd som grundlagen ger den enskildes äganderätt ”alla skall ha tillgång till naturen enligt allemansrätten”.
Detta gällde ju från början:

Skrivet av stigw:

Jag var i skogen för att plocka svamp och träffade älgjägare som skällde och gormade. Jag visade legitimation och bad han vända sig till polisen. Sedan var det klart. Polisen hörde aldrig av sig för allemansrätten gäller ju trotts att det är älgjakt. Sedan kan man ju tycka det är olämpligt att ränna i skogen just då.

Att enskild privatperson (åter igen inga aktivister eller kommersiell bärplockning) har blivit avhyst av polis vid svamp- eller bärplockning är jag inte säker på att vi "vet". Om du hänvisar till din tidigare länkade artikel (där polisen för övrigt hade svårt att hitta fog för att stoppa organiserad jaktstörning) så ges det i stort sätt ingen information alls om det var 200 thailändare eller Maj-Britt 72år som handfängslades och släpades ur skogen ;).

Av Mauk
Skrivet av Json_81:

De står ju klart och tydligt i sista meningen du citerar att de inte får störa. Det står inget om uppsåt eller inte.

Nej, tvärt om så står det att man får störa så länge det inte är nämnvärt :). Och då det inte verkar finnas några rättsfall som pekar på motsatsen och en stor del av befolkningen vistas i skog och mark året runt så verkar inte t.ex. vanlig svamp- och bärplockning (av enskild privatperson) räknas som nämnvärt störande.

Av Mauk
Skrivet av Oegat:

Det jag menade är att det nog är skillnad på enstaka svampplockare och en grupp kommersiella bärplockare i dess potential att vara i vägen. Men som du säger löses ju de flesta problem med sunt förnuft. Folk som hittar sig ut i skogen är i regel vettigt folk, enligt min fördom

Precis så och naturvårdsverket tolkar det på samma sätt så de som rör sig i skog och mark (utan uppsåt att störa) verkar ha rätten på sin sida. Naturvårdsverket
"Allemansrätten gäller även när jakt eller fiske pågår och aktiviteter som bär- och svampplockning kan alltså utövas så länge det sker utan nämnvärd störning av jakten eller fisket."

Av Mauk
Skrivet av Json_81:

Ja, jägarna får inte "mota bort" någon utan får tillbaka polis om det krävs.
Man får inte heller spärra av området för allmänheten, men allmänheten får samtidigt inte gå in och störa.
Det ena motsäger inte det andra.

Ok, finns det några rättsfall tar upp detta? Alltså att en privatperson utan uppsåt att störa (inga aktivister, kommersiella bärplockare eller dylikt) tillfälligt har befunnit sig i skogen under jakt och sedan blivit dömd eller ens avhyst?

Av Mauk
Skrivet av Json_81:

Vad ska utvecklas?
En svampplockare som efter uppmaning fortsätter störa jakten kan dömas om det skulle gå så långt ja.
Har den blivit uppmanad och inte avlägsnar sig så stör den ju medvetet jakten sen.

Mja....

Ur Svenska jägareförbundets - Jägaren.
"Den svenska allemansrätten innebär att naturen är tillgänglig för alla och att vem som helst - under visst
mått av hänsynstagande och på särskilda villkor - har rätt att vistas där under alla årstider. Man har därför
inte, vare sig som markägare eller jakträttshavare, rätt att mota i väg någon från ett jaktområde eller att
exempelvis sätta upp skyltar om tillträdesförbud. Det faktum att jakten från samhällets synpunkt närmast
betraktas som en areell näring, i likhet med jord - och skogsbruk, och att jakträttshavaren har rätt att
tillgodogöra sig överskottet från viltstammarna innebär att jakten ändå kan sägas ha ett visst mått av
företräde gentemot vissa andra friluftsintressen. Detta innebär bland annat att ett organiserat friluftsliv
som genomförs på allemansrättens grund - exempelvis en orienteringstävling måste planeras och genomföras
så att det inte allvarligt inkräktar på markägarens tillgång på vilt och jaktutövningsrätt. Hur detta ska ske
finns det centralt fastställda råd och anvisningar för."

Av Mauk
Skrivet av Json_81:

Stör någon jakten kan man tillkalla polis, eftersom det räknas som ofredande eller egenmäktigt förfarande. Om den nu inte lyssnar på uppmaning.
Så även om jakträtt och allemansrätt inte är lagar så finns det andra lagar som hanterar dem.

Va? Utveckla gärna detta. Om du är menar medevet stör så kan det kanske stämma men annars är du nog ute och cyklar. Du lär ju inte få en svampplockare dömd uppmaning eller ej.