Inlägg

Inlägg som maiev har skrivit i forumet
Av maiev
Skrivet av LeVvE:

Jag gjorde en snygg illustration: https://i.imgur.com/sdxjKmk.png

Röd är så det är idag, grå så jag vill ha det, blå så måste det va ett hål i moderkortet.

Iofs gillar jag också det konceptuellt, men för många grafikkort som fortsätter trenden att vara typ 330mm långa så blir det inte speciellt praktiskt i den orienteringen heller.

Av maiev

Inte särskilt lojal i allmänhet, brukar ta en glans på recensioner före köp och väga mot priset. Däremot så väger förstår erfarenheter in, speciellt när det kommer till hur smidigt ev. problem avlösts. Har till exempel strulat med Gigabyte ett flertal gånger, och den erfarenheten gör att en eventuell Gigabyte produkt startar på ganska mycket minus.

Av maiev

Så har testat att spela lite längre nu.
(1440p, systemet i signaturen)

I en lite tyngre scen (bland mycket folk i Watson)
Native: ~38fps
Native, FG på: ~70fps
Känns absolut inte som att jag spelar på 70 fps, latens påslaget blir otroligt tydligt. Spelets inbyggda TAA är ganska dålig, och FG förstärker TAA artefakterna ganska mycket. Speciellt buskar med en stark ljuspanel bakom eller något liknande blid det ett otroligt tydligt skimmer.
DLSS Q, FG av: ~65-70fps
DLSS Q, FG på: ~115fps
Ser vanliga DLSS artefakter, men inte särskilt mycket mer än utan FG. Möjligen vissa ljus i bakgrunden skimrar till lite mer än vanligt men det kan vara psykologiskt eftersom jag aktivt letar efter felen, och DLSS brukar lyckas med det ibland också

Latensen med DLSS & FG känns helt okej (och betydligt bättre än innan uppdateringen), flytet är mycket bättre visuellt och jag märker ärligt talat inte av något speciellt latens påslag jämfört med bara DLSS.

Av maiev

Litet snabbtest med 4070ti i 1440p, allting satt till max. Testade också att springa runt lite fritt och det känns galet mycket mer responsivt än innan uppdateringen, fast troligen är väl reflex även i Native en stor del av det. Tycker i allmänhet att DLSS quality AA ser bättre ut i det här spelet än det inbyggda AA systemet så i princip är det visuellt sätt gratis för mig.

Av maiev
Skrivet av Vlademil:

Kan någon här svara på om det finns någon teknisk begränsning som gör att DLSS 3 med frame generation INTE kan användas på 3000-serien? Eller är det bara Nvidia BS?

Teoretiskt sätt finns hårdvaran som DLSS 3 använder (Optical Flow Accelerator) även i Turing och Ampere, men den är drygt 2.5x snabbare i Lovelace än Ampere. Det Nvidia uppgav (men man givetvis måste ta med en stor skopa salt) är att tekniken skulle introducera fler artefakter och lag men utan att lägga till tillräckligt med bildrutor för att kompensera på Ampere.

Av maiev

Jag tror att Arc skulle må betydligt bättre ifall Intel faktiskt hade prissatt Alchemist korten under sina konkurrenter. Det faktum att A770 ligger ett par hundralappar över ett 3060 med likvärdig prestanda över bordet (och det är ju ett kort som inte precis ligger fantastiskt till i pris/prestanda som det är), och 750 ligger 500kr över den annars rätt likvärdiga 6600 men du dessutom får hantera alla barnsjukdomar (samt krav på resizeable bar) gör det ju oerhört svårt att rekommendera de här korten. Om de lyckades hitta 10-15% mer prestanda från drivarna kanske prisnivåerna vore logiska men som det är så känns det ganska hopplöst.

Av maiev
Skrivet av Nioreh83:

Behöver ett kort som går i en Dan Case A4 eller Louqe Ghost. Vet inte cm exakt, men just nu sitter ett Titan X Pascal i lådan, och jag tror ett FE 3080 går i utan större bekymmer. Så helst inte större än så. Vilket är det lilla 4070 Ti?

Inno3D RTX 4070 Ti X3 påstås vara 297mm*118mm*42min (https://www.techpowerup.com/gpu-specs/inno3d-rtx-4070-ti-x3.b...) vilket jag tror får plats i Ghost i teorin men det verkar vara en av väldigt få.

Av maiev

Anledningen är att Alder Lake har återinfört en intern spänningsreglerare igen likt till exempel Haswell, men som togs bort med Skylake. Moderkortet kan alltså inte längre styra SA spänningen, och Intel bakade in alla CPU överklockningsfunktioner i sin k serie. (med ironiskt undantag av BCLK på Alder Lake, som man glömde att låsa för moderkort med externa klockor).

Jag vill tro att Intel inte riktigt tänkt igenom det där med tanke på att de gjorde de aktiva valet att låsa upp minnesöverklockning på b560 men vem vet.

Av maiev

Synd, men knappast förvånande. Köpte en 12400 mest för att leka med detta och den tickar fint på i 5.2ghz (med luft) och presterar (i spel osv där alla 8 kärnor inte spelar någon roll) mesta dels i paritet med min 12900k fast då för en bråkdel av priset.

Av maiev

Intel 4004 förmodligen, processorn som lade grunden till Intels utveckling till en processortillverkare och det är ganska lätt att följa utvecklingen från 4004 till 8008 till 8080

Av maiev

Jag skulle vilja se två förändringar:

A) En vettig åldersgräns, för jag håller med om att barn är speciellt i riskzonen att bli utnyttjade av sånt här.

B) Innehållstransparens, dvs. att det är tydligt klargjort vad chansen för olika saker i lådan faktiskt har. Något som känns otroligt oetiskt är när nån form av algoritm som räknar ut vad en spelare förmodligen vill ha, och hur mycket den är beredd att betala och justerar chansen dynamiskt för att maximera vinsten.

Av maiev

Kan ju vara så att Meteor Lake visserligen har högre IPC än Raptor Lake, men inte kan köras i lika extremt höga klockfrekvenser. (Intel 7 har ju trots allt varit en väldigt kompetent nod i det avseendet, även om den blev väldigt försenad)

I det fallet så blir prestandaklivet antagligen inte särskilt imponerande, men möjligen betydligt mer energieffektivt och då kan det ju vara speciellt angeläget att prioritera att trycka ut laptop varianterna fort men avvakta med desktop.

Av maiev

Ja Turing, och speciellt före super revisionen var definitivt början på den nya prisnivån. 2080 hade samma MSRP (699) som 1080ti och gav kanske 7% mer prestanda. 2080ti had MSRP på 999 och gav kanske 20% mer. Man fick visserligen RT/DLSS1 men egentligen var båda teknikerna alldeles för dåliga vid tillfället (och jag kan ju notera att många verkar tycka att teknikerna är värda noll och intet även nu) och stödet var typ exakt Minecraft RTX och Control.

Ampere var sen en betydligt bättre generation, men covid och miningen höljde att Nvidia normaliserade priserna betydligt över MSRP. Vilket illustreras bra av att Nvidia släppte 3080ti (kanske 10% bättre än 3080) för en MSRP på 1199 när det teoretiska priset på 3080 skulle vara 699.

Av maiev

PCIe är bakåtkompatibelt så det är ingen fara att sätta i grafikkortet i PCIe 4.0 x16 platsen på det där moderkortet (märkt som 11 på figuren på komplett)

Av maiev
Skrivet av Lakoni:

Kan jag highjacka tråden lite med en fråga, är jag också kokt? Tänkte också köpa ett 4070 ti eller 4080. Man kan inte använda sata portarna eller?

För att klargöra, två används för moderkortet och ett för GPUn, så har en ledig. sen alla sata portar.

Fan läste hela tråden.

<Uppladdad bildlänk>

4070ti behöver som sagt bara 285w, eller 2 standard 8 pin, (och då räknar vi inte ens med de 75w som kan dras ur pci-e porten enl. spec). Det ser kanske inte så snyggt ut men du kan enkelt daisy-chaina 2 kablar till en 4070ti i **alla lägen** även om kortet kommer med en 3*8->16pin adapter enligt minimum på ATX spec.

För 4080 så kan kortet använda mer än 300w (320w, så _strax över_) så om vi antar att vi ligger på absolut minimum i byggkvalitet är det _fortfarande_ säkert att använda två kablar (300w med upp till 75w från PCIe porten). (Så länge du inte drar upp din power limit). Så i det absolut värsta fallet är det fortfarande inom spec att använda två daisy-chainade 150w kablar.

Av maiev

4070 lär väl prestera som 3080 fast med DLSS3. Nvidia tycker kanske att DLSS3 är värt 100% av ett 3080 och sätter priset till 699 men det rimliga är väl 599.

Av maiev

Känns som att MSRP priset nog låg precis mot det övre bandet för vad folk är beredda att betala vilket inte förvånar mig direkt, jag tror att kortet förmodligen hade sålt ganska bra vid 699 (~=9.2kkr). Nå om ingen köper korten framöver så lär väl priset söka sig ner dit om några månader. (men AMD verkar inte ha någon panik med att lansera 7800xt så vem vet)

Av maiev

Ser helt ok ut, men det går inte direkt att utläsa vad det är för RAM från den där beskrivningen.

Gissar från priset att det är 5600, vilket är ok. Beror lite på hur bekväm du är med manuell DDR5 överklockning så skulle jag nog köpa denna snarlika modellen (misstänker nämligen att 5600 CL36-38-38 använder Samsung chip, medans 5600 40-40-40 är Hynix M vilket klockar betydligt bättre). Det är nämligen ganska trivialt att få upp de där kiten i typ 6400 på 13 gen vilket ger ganska bra perf/kr på ddr5.
https://www.computersalg.se/i/7840899/kingston-fury-beast-ddr....

Om du inte vill (vilket jag också förstår) så är båda 5600 kiten helt okej, men kanske en öppen fråga om DDR5 ger dig särskilt mycket fördel jämfört med typ ddr4 3600 eller så (vilket blir billigare).

Av maiev

Du kan ladda ner installationsmedia (https://www.microsoft.com/software-download/windows11) och lägga på en USB ja, sen så fyller man sonika inte i en nyckel när installationen frågar efter den. (Kanske finns en knapp som säger typ "Jag har ingen nyckel" eller liknande).

Jag pratar inte om någon form av piratkopiering här, cd-key resellers säljer fullt legitima OEM nycklar så du får en full version av Windows som uppdaterar fullt normalt. Den enda nackdelen är att det oftast inte går att flytta nycklarna till en ny dator, men man måste göra det ganska många gånger för att komma upp i 1400kr eller vad en full licens nu skulle kosta.

Av maiev

Jag valde ett Fractal case mest för att du frågade efter det, jag skulle troligen rekommendera ett 4000d airflow som just nu är tillgängligt runt tusenlappen (https://www.amazon.se/dp/B08C74694Z/).

Förresten så kan du hitta Windows nycklar för typ 200-300kr på internet så jag skulle nog spara in där. Det går i princip att köra Windows utan nyckel förevigt, det som händer är att du får en watermark i botten av skärmen och inte kan ändra tema på skrivbordet osv, så det är ingen panik med det.