Inlägg

Inlägg som Julle177 har skrivit i forumet
Av Julle177
Skrivet av Bebben:

Båda länkarna är trasiga.

Bör fungera nu

Av Julle177

Val av laptop till ingenjörsstudier

Hej
Ska köpa ny laptop och behöver lite råd.
Den ska fungera främst till studier, därav vill jag helst ha den på 14" och av lättare modell. Kommer läsa maskinteknik så förekommer en del 3d modellering m.m. Bör fungera åtminstone till lättare uppgifter.
Står just nu mellan dessa två:
https://www.elgiganten.se/product/datorer-kontor/datorer/lapt...
https://www.elgiganten.se/product/datorer-kontor/datorer/lapt...
Carbon modellen är på pappret bättre men OLED blank skärm vilket jag är osäker på. Håller dem bra eller är det fortfarande problem med inbränningar? Tar även emot tips på liknande datorer som kan passa mina önskemål.

Av Julle177
Skrivet av klirre:

Vill du plugga maskin så gör det! Programmet är brett och man kan få jobb lite varstans som maskinare. Enda nackdelen är att lönen i snitt ligger lite lägre än de flesta andra ingenjörsutbildningarna. Har för mig att byggingenjör och maskin ligger i botten. Med det sagt tycker jag inte det är dålig lön, men man kan inte förvänta sig 45-50k i månaden efter några år som vissa skryter med i "vad har du i lön"-tråden här på forumet.

Har du mekanik- och fordonsintresse är maskinteknik rätt program, då blir du nog inte mer nöjd som mjukvaruutvecklare trots bättre lön.

Konstruktörsyrket är så mycket mer än CAD, speciellt på mindre företag. Jag jobbar på ett relativt stort företag (ca. 1500 anställda) och har redan från dag ett fått möjligheten att klura på koncept, rita upp det i CAD, beställa prototyp och skruva ihop den för att se om det passar och funkar. Just nu sitter jag i ett större projekt med lite längre tidsplan, då blir det rätt många månader vid datorn och på möten vilket inte är lika varierande. Innan dess jobbade jag med att fixa problem på befintliga produkter, då är det lite mer snabba puckar och omväxling.

Om du vill ha varierande arbetsuppgifter är det de riktigt stora företagen du ska se upp för, har kollegor som varit ansvariga för tre axlar i en växellåda under flera års tid utan att arbeta med nåt annat. De riktigt små företagen med ett fåtal konstruktörer erbjuder mest variation, men också mest ansvar när man får agera både konstruktör, projektledare, beredare och produktionstekniker på en gång.

Tack för alla svar! Har bestämt mig för att söka som förstahandsval till Linköping och då maskinteknik, tyckte deras master inom mekatronik hade en väldigt intressant kursplan. Precis som du säger tror jag att lönen snarare kan bli högre i mitt fall än om jag skulle välja något jag inte har lika stort intresse för. Läste du maskin?

Av Julle177

Inriktning ingenjör

Hej!
Nu börjar det bli dags att söka in för studier. Har denna och förra terminen studerat tekniskt basår. Hade innan basåret siktet inställt på högskoleingenjör inom maskin men lutar mer åt civilingenjör inom maskin just nu. Detta då jag trivts mycket bra med studier hittills samt att möjligheterna för framtida karriär kan förbättras. Har ett väldigt stort motor/teknikintresse och är mekaniker i grunden så maskinteknik känns som det mest självklara, alt farkostteknik på KTH men med bostadssituationen i Stockholm just nu går detta bort..

Just nu är min vision att jobba som konstruktör men dock absolut inte att sitta med CAD dagarna i ända. Vill ha lite variation och själv vara delaktig till nya idér. Detta kan självklart ändra sig under tidens gång.

Hur hade ni tänkt? Studera två år till med högre CSN lån och mindre arbetslivserfarenhet men förmodligen bättre chans till intressantare jobb i framtiden. Alternativt börja jobba direkt efter hing och eventuellt läsa till en master senare? Tilläggas bör att jag i nuläget är 22år så kommer vara klar med studier tidigast vid 25 resp 27år.