Inlägg

Inlägg som Larsvoldemort har skrivit i forumet
Av Larsvoldemort

Tips inför datorbygge

Tjena,

Behöver få lite tips på delar då jag ska bygga min första dator. Behöver ha en dator som klarar av att redigera 4K videor samt klarar av köra dom nyare spelen.

Budget 12-15,000kr

Av Larsvoldemort
Skrivet av pv2b:

Precis som @jocke92 skrev!

Enheten du ser är en tjänstefördelare. Det är egentligen en slags switch, fast den kommer från ISP:n och ger dig en port på "utsidan" av nätet. Uttagen märkta 1-6 är inte en switch, det är uttag i en patchpanel. Det är helt enkelt andra ändan i den sladd som går till uttagen i lägenheten.

Har du dubbla uttag i rummen så kan du göra en liten fuling så att du slipper sätta mer grejer i skåpet, nämligen så här:

https://i.imgur.com/8D4SUte.png

Du kopplar alltså LAN-sidan till uttag 1 i din lägenhet, som du sedan via mediaskåpet kopplar vidare till uttag 3, som du sedan kopplar in din gamingdator i. Då slipper du köpa mer grejer än en kabel, slipper försöka knöka in mer grejer i ditt mediaskåp och har routern placerad där du har den idag. Nackdelen är att du inte får nät i alla uttag, utan bara ett till i huset. Men det kanske räcker?

Tack! Kör på fulingen då jag främst vill få nätverket till sovrummet.

Av Larsvoldemort
Skrivet av jocke92:

Du placerar din router i det skåpet. Från burken som redan sitter i skåpet (av fabrikatet CTS) tar du och kopplar en kort kabel från den till WAN-porten på din router. Sedan från uttagen på din router kopplar du upp till uttagen 1-6 som går till de rum du vill ha nätverk med kabel

Okej, min router är lika stor som en tegelsten så får i sådana fall köpa en ny. Det är de enda sättet att koppla samman det hela?

Av Larsvoldemort

Svar

Av Larsvoldemort

Koppla nätverk i lägenheten

Hej!

Innan jag börjar denna tråd så måste det informeras att jag har absolut noll koll på detta, därav behöver ej hjälp.

Problemet är som sådant att jag försöker få nätverket att fungera i alla uttag i lägenheten.
Just nu så fungerar endast 1-2 uttagen av 6 stycken som jag har i sin tur kopplat routern till, så WIFI fungerar i lägenheten .
Jag kontrollerar lådan i väggen där switcharna finns och upptäcker att det endast finns en kabel kopplad från routern i väggen (LAN) till switch port 2. Med min knappa kunskap kopplade jag därför in en ny nätverkskabel från (LAN 2) till switch port 3 i förhoppningen om att uttag 3 skulle fungera i sovrummet, vilket det inte gjorde... Där blev jag helt slut på idéer och behöver nu lite rådgivning från er.

Av Larsvoldemort

Vad heter detta spel?

Har sedan ett tag tillbaka funderat över vad detta spel kan heta och behöver därför er hjälp. Det är ett gammalt pc spel för barn som släpptes efter 2000. Spelet handlar om att lära sig matematik och utspelar sig på en skola. Olika scenario i spelet där man kastar kula på en skolgård alternativt är i en matsal etc. Är detta något ni känner till?