Inlägg

Inlägg som dextrodammit har skrivit i forumet
Av dextrodammit

Gillar förresten DiscAtOnce. Har handlat hos dem förr. De är billigast i Sverige på Deltacos sortiment och har nålstunna marginaler på sina priser. De har hela Deltacos sortiment av de mest intressanta nätverkskablarna för hemnätverk, Cat5e:

https://www.discatonce.se/se/natverksprodukter/cat5e/?twsList...

Till priser som är helt otroliga. Andra butiker tar alltifrån 40 till 80 till 120 för exakt samma Deltaco-kablar som DiscAtOnce tar 10kr för. Vet inte hur de får ekonomin att gå runt, men jag tackar för det!

Av dextrodammit

Vill varna för en sak jag upptäckte när jag tittade på billiga kablar:

AKTA ER FÖR "CCA". Det står för "Copper Clad Aluminum" och är totalt skräp. Man tar en billig aluminiumkärna och kör lite copperplating på den. Det är så fejk det kan bli. Kabeln sänder signal dåligt och går lätt sönder vid böjning eftersom kopparlegeringen kan spricka och tappa kontakten.

Här är en bra summering av farorna med CCA:

Citat:

Dangers Of Using CCA Cables
The safety and implementation of CCA cables are incredibly different. Aluminum cables disregard IEC and TIA standards for Cat6 cables and Cat5e cables. Aluminum patch cables, commonly known as Copper Clad Aluminum (CCA), has more considerable depreciation than the pure copper cables. This leads to a significant data loss, as packets have to be transmitted again. The more data is re-transmitted, the more sluggish your network performs. These issues are degraded by every foot of cable you make use of; the lengthier the cable, the worse your network delivers.

Also, CCA cables have a 55% larger DC resistance. This intensifies the quota of energy transmitted into heat energy and minimizes the amount of power that can be transmitted. This problem makes them unsuitable for power over Ethernet (PoE). This also affects the installer because aluminum wire gives rise to issues concerning installation. Aluminum cables can get damaged when being pulled, due to their lower tensile strength. Single conductors can rupture, making the cable snap and even becoming useless. Unlike the pure copper cables, they have a lower bend radius. This implies that you can’t bend it much before it breaks down.

Så akta er om produkter har "CCA" i namnet. Och har de inte det, så kolla ändå upp produktens EAN-nummer och försök hitta tillverkarens dokumentation för att undvika CCA.

Deltaco är ett bra exempel på ett bra budgetmärke: Deras webbsida skriver TYDLIGT ut vilka kablar som är CCA och vilka som är äkta koppar. Och de ger livstids garanti på kopparkablarna, medans de bara ger lagstadgade minsta möjliga 1 års garanti på CCA-skräp. Så gå bara in på https://www.deltaco.se/ och skriv in produktens EAN eller artikelnummer (t.ex. "V05-TP") så får ni resultat där ni kan gå in under Info-fliken och se PDFer med fullständig specifikation.

Vilket för övrigt bara stärkte faktumet att Cat5e är rätt för hemanvändare som ej är intresserade av 10Gbit. Man ser det gigantiska plastkrysset inuti Cat6 och Cat6a-kablar och hur jävla mycket det försvårar installationen pga dålig böjlighet, till NOLL FÖRDEL om man inte har ett 10Gbit-nätverk.

Och om en Cat6-kabel ej har plastkryss så är det ingen äkta kabel och kan ej garantera att den uppnår Cat6-standarden, som täckts tidigare i tråden med citat gällande faktumet att över hälften av alla Cat6-kablar ej uppnår Cat6, oavsett hur dyra/fina märken kabeln är...

Här är även en video som verkligen illustrerar hur tunn, fin och böjlig Cat5e är, vid 1:11 timestamp: https://youtu.be/aVtOmrULE2w?t=71 (Cat5e är längs till höger, svart kabel, väldigt mycket smalare och mjukare än de andra kablarna).

Här är ett exempel på en av Deltacos Cat5e-kablar: Enbart 5.3 millimeter (0.53cm) i ytterdiameter på själva kabeln. Inga irriterande plastkryss och shielding-skräp heller. Bara en fin, tunn, mjuk kabel vilket är det enda som behövs i ett normalt hem! https://www.deltaco.se/sites/cdn/InformationDocumentsLibrary/...

Så länge kabeln är rund (inte platt, det är mycket sämre som täckts tidigare i tråden), och INTE är gjord av "CCA"-fuskmaterial, så kan man köpa i princip vad som helst. Kabeln ovan är ett perfekt exempel som uppfyller alla krav för en bra hemnätverkskabel.

Det är verkligen noll tvekan: Cat6 och högre har massvis med nackdelar som enbart är värt att uthärda om man tänker ha 10Gbit-nätverk på sikt. Men med tanke på hur otroligt snabbt 1Gbit är så struntar jag totalt i det! Cat5e är det enda rätta valet.

Men som sagts tidigare i tråden: Ska man INSTALLERA kabel inuti väggar så givetvis är det Cat6 eller högre som gäller, eftersom de kablarna ej behöver vara tunna eller böjas skarpt, då de bara sitter permanent inuti väggarna. Sä vägginstallationer är det enda fallet där jag fullständigt håller med att man ska köra de bästa kablarna "just in case" så att man slipper göra om det ifall man plötsligt vill ha 10Gbit-router (lol, crazy people som inte förstår något om nätverk, eller folk som kontinuerligt arbetar med filmredigering via NAS är i princip de enda som ens kan utnyttja 10Gbit dock).

Av dextrodammit

Jag sökte ett tag nu efter metervara där man tillverkar kablarna själv genom att klippa av den längd man önskar och köra crimpverktyg.

Ska slänga in informationen här för de som funderar på samma sak:

  1. Supertydlig guide för tillverkning av Cat5e och Cat6: https://m.youtube.com/watch?v=lullzS740wI

  2. Det finns två sorters kablar att köpa på metervara. Installationskabel och patchkabel. Skillnaden är som följande:

  3. Installationskabel aka Solida aka Enkardeliga: En enda ledare, vilket gör kabeln väldigt oböjlig, men det är perfekt för installation inuti väggar etc, och det är mekaniskt mer stryktåligt inför upprepade böjningar. Men det rekommenderas INTE för kablar till enheter/datorer eftersom det är svårt att böja. Installationskabel är förresten det enda som funkar för bakdelen/innerväggdelen i väggmontering av nätverksjack, eftersom de jacken är gjorda för att ta emot en enda ledare per kontakt (obs de jacken kan ta emot vad som helst på framsidan/rums-uttaget, givetvis). För att summera det så är detta kabeltypen man ska dra inuti väggar eller mellan hus (finns svarta utomhusvarianter som tål regn och UV-ljus).

  4. Patchkabel aka Nätverkskabel aka Flerkardeliga kablar aka Multicore-kabel: Detta används till att koppla/"patcha" mellan olika uttag i switchar eller koppla in enheter. Varje kontakt består av massa små ledare, vilket gör den mycket mer böjlig och flexibel. Detta är vad man ska använda i sina rum när man kopplar in enheterna. (Sure, man KAN använda installationskabel istället men det blir extremt jobbigt och oböjligt.)

  5. Elektriska skillnader är minimala mellan de två typerna. Flerkardeliga kablar har lite bättre signalöverföring pga att ström föredrar att gå längs skinnet på varje ledare, och att ha många små ledare gör därför att överföringsytan blir större. Men skillnaden är superliten. Och stryktåligheten i installationskablar är en mycket viktigare faktor för vägginstallationer.

  6. Oavsett vilken man väljer så MÅSTE man se till att hitta RÄTT RJ45-kontakt, för det finns kontakter gjorda för installationskablar (som består av en Y-formad klo som klämmer om kabeln) och kontakter gjorda för patchkablar (som består av en spik som skjuts ner ibland alla de små ledarna). Denna video förklarar båda kontakt-typerna och visar foto på båda kabeltyperna: https://m.youtube.com/watch?v=Iq-p6w7V5zA

  7. VARNING!!! Det är väldigt viktigt att noggrant kolla allting när man köper detta, för de flesta butiker har extremt dålig eller felaktig information om kablarna. T.ex kallar de ofta installationskablar för patchkabel eller nätverkskabel trots att det är styva entrådiga ledare, etc. De har ofta fel bild också. Försök hitta produktkod och sedan leta efter tillverkarens hemsidas info för att få korrekt svar på vilken sorts kabel det är.

  8. Lista på vad som behövs för egen tillverkning: Installationskabel (enkardelig, bara om det ska monteras inuti vägg) eller Patchkabel (flerkardelig, till all generell användning/anslutningar), ett Crimpverktyg för att fästa kontakterna, RJ45-kontakter av rätt typ för din kabel, och valfritt som bonus: Ett brytskydd (gummi/skyddshölje) som man trär över kontakten och minskar risken att kontakten går sönder.

Funderar starkt på att tillverka själv, för att kunna få exakt rätt längd på varje kabel. Letar egentligen bara efter någon bra butik som säljer flerkardeliga / flertrådig patchkabel som metervara.

Edit: Ger upp efter ett par timmars sökande. Kollade ett 10-tal stora och små svenska butiker. Vartenda kabel var solid installationskabel när man kollade närmare detaljer. Orkar inte med plottret mer. Att dessutom behöva köpa verktyg, brytskydd och kontakter och allting gör att man inte sparar så mycket. Dessutom ska man kasta en stor rulle med överbliven kabel sen. Orkar inte slösa mer tid på att försöka hitta flerkardelig patchkabel i metervara. Är säker på att det finns där ute och vore ju bra om nån motiveras att hitta en och länka för framtida läsare. Men i mitt fall blir det att köpa färdiga kablar med fina, nätta små fabrikstillverkade kontakter. Visst, några av kablarna blir längre än önskat eftersom den exakta längd som behövs ej existerar men skit samma, jag överlever. Kontakterna blir åtminstone bättre än egentillverkade. 1st world problems. 😘

Av dextrodammit
Skrivet av r3mpuh:

Allt annat än CAT 8.1 & t.o.m. facebook kommer lagga.

Hahahha! ❤️😍👌

Av dextrodammit
Skrivet av Bizzro:

Personligen kör jag så korta kablar som möjligt och förlitar mig på installationskabeln istället och sätter uttag. Har inte köpt en nätverkskabel på snart 10 år tror ja och lever på gamla lager man sammlat på sig. Sen är random patchkablar så svårt att säga om dom är bra eller inte utan att kapa skiten och undersöka trådantal/tjocklek. Fuskas så förbannat mycket med datakablar generellt sätt på den fronten och är lätt att komma unda med i många sammanhang (HDMI är väl värst).

Installationskabel däremot ska ju kapas och har bara en ledare, svårare att försöka sälja på kunden det om man halverar kopparmängden t.ex. Som dessutom oftast inte är slutkund utan en företag/intallatör osv med betydligt större kunskap.

Väldigt sant, du bekräftade precis detta som artikeln varnade för. Att man ej kan veta kvalitet baserat på pris eller varumärke. Däremot att Cat5e oftast är högre kvalitet än Cat6 och Cat6a kablar, då Cat5e är lätt att tillverka och det fuskas extremt mycket med de två sistnämnda (Cat6/Cat6e, där över hälften ej matchar specen, och ibland inte ens uppnår Cat5e spec). Det blir att köpa Deltaco Cat5e Rund (ej fuskiga plattkablar), och med största sannolikhet kommer detta funka perfekt för ändamålet.

Stort tack allihopa. Extremt intressant artikel jag hittade också, som var väldigt lärorik. Denna borde alla läsa igenom som tänker "köp en dyr cat6 så blir allt bra". Här är länken igen:

https://www.audioholics.com/audio-video-cables/bjc-cat-networ...

Cat6 och högre är alltså bara oflexibla/styva, har en väldigt hög risk att få dålig kvalitet oavsett märke eller pris (över hälften är skitkvalitet och vissa klarar inte ens Cat5e-hastighet), och är enbart värt det för vägginstallationer. Men för vägg så ska man använda installationskabel av kvalitet istället!

Alltså blir slutsumman: Använd billig, rund (ej platt) Cat5e UTP för alla korta patchkablar i hemmet. Där är högsta chans att det är kvalitet och motsvarar den enkeltillverkade Cat5e specen oavsett pris. Och det är de mest böjliga kablarna. De klarar dessutom lätt flera gigabit (3 - 10 Gbit) i ett vanligt hem trots att de bara är rated för 1 Gbit, eftersom elstörningarna i ett vanligt hem är väldigt små. Finemang!

Av dextrodammit
Skrivet av mrqaffe:

5m patch och 1 Gbit = man väljer billigast möjliga kabel som man hittar om det inte är en väldigt besvärlig omgivning.
Det ställer inga högre krav på kablaget, i princip bara att det ska vara rättkopplat.

Hmm, du har rätt, det stämmer bra överens med vad artikeln sa, basically att Cat5e är så enkelt att man inte kan misslyckas med det. Okej, vi köper något billigt och testar. Deltaco here we go. Är det någon trasig kabel så är det ju billigt att byta, haha.

Artikeln för de som undrar:

#19247240

Av dextrodammit
Skrivet av ToddTheOdd:

Kul för dig att du tydligen som har hittat en på youtube som för över 3 år sedan hittade "sanningen"? Vad får dig att tro på honom så mycket? Bara lite intresserad. Är det för att han har samma uppfattning som du hade/har?

Vad yrar du om?

En kabel är en kabel. Enda skillnaden är hur mycket skärmning de har, därav hur höga frekvenser de klarar utan att störningar förstör signalen, därav vilken hastighet de klarar på vilka sträckor. Att Cat5e klarar 10gbit på korta sträckor är välkänt.

Du citerar ett inlägg som handlar om att majoriteten Cat6/Cat6a kablar inte ens klarar Cat5e hastigheter by the way.

Av dextrodammit
Skrivet av Bizzro:

Visst, men du kan även köra 10Gbit över vanlig Cat5e upp till 20-30m utan större problem om du har bra kabel/lite störningar. Var för övrigt till och med med som "unsupported use" i CISCOs material för en 10+ år sedan (vet ej om det står kvar). Finns helt enkelt marginaler att ta av och därför fungerar oftast platta kablar utan problem för 1Gbe så länge det inte blir direkta avbrott.

När man försöker köra 10Gbe över CAT5e så märker man däremot fort vilka kablar som är av bra kvalite eller inte. Jag lyckades inte ens få till 10Gbe över 1m flat kabel jag hade vid skrivbordet fram till switchen. Däremot har jag en slinga med CAT5e installationkabel som närmar sig 30m där 10Gbit inte är några som helst problem. Hur väl de platta kablarna pallar 2.5/5Gbit har jag inte testat, men de standardarna grundar ju sig lite i att CAT5e "nästan" klarar 10Gbit. Börjar du då dra undermålig "cat5e" vilket ostandardiserade platta kablar är, då skulle jag inte sattsa på längre slingor iaf.

Bra inlägg, tack så mycket. Har du något patchkabelmärke som funkat bra? Jag tittar just nu på rund, Cat5e, patchkabel i diverse längder mellan 1 till 5 meter, behöver typ 15st. Märken som Goobay och Deltaco är ju bottenskrap. Samtidigt som jag citerar i två inlägg ovan så är kända/dyra märken noll garanti att de klarar ens en tredjedel av vad de ska klara. Därför undrar jag om tips på hyfsat märke. Vi behöver enbart få ut 1000mbit.

Har tittat på att tillverka själv. Det är ju rätt enkelt. Men tyvärr var kablarna alldeles för långa (100 meter överallt jag tittade lol). Kan gärna lägga pengar på färdiga kablar. Men vilket märke?

Av dextrodammit

Här är bästa stycket ur artikeln jag länkade för ett par inlägg sedan. Holy shit, majoriteten av Cat6 kablar klarar inte ens Cat5e hastigheter, lol:

Citat:

AH: Do you have anything else you would like to add?

Kurt: To me the most surprising result of our testing was that not only did the Cat 6 cables we tested routinely fail Cat 6 standards, but just over half of them failed Cat 5e standards, in some cases quite badly. We know how easy it is to make compliant Cat 5e cables--I could teach anyone in fifteen minutes--and so we had assumed that even if these cables failed their stated standard (Cat6), they'd certainly at least pass Cat 5e. That they do not is frankly shocking. It shows that quality control must not be merely lax, but must be nonexistent, at many of the Chinese factories where these assemblies are being made. The upshot is that people who are paying extra for Cat 6 and 6a assemblies, and who think that they are paying that little extra for the sake of "future proofing," not only are not getting the future-proofing they're paying for but are in many cases getting cables so bad that they may be choking the customer's existing Cat 5e network. Not one vendor we tried had consistently passing scores, and well-known brands failed as badly as less-known ones.

Och som jag citerade innan i tidigare inlägget, så kan man INTE se kvalitet utifrån priset eller ens varumärket (som han sa ovan i citatet). Du kan betala 1000kr för 1 meter Cat6 kabel från ett känt märke, som är sämre än en 20kr Cat5e noname kabel. Detta är för att tillverkarna bulk-köper billig, färdig kabel från kinafabriker, skiter i kvaliteten, och sätter vilka priser de än känner för.

Väldigt synd att nätverkskablar ej har certifiering som HDMI.

Av dextrodammit
Skrivet av tcntad:

Jo, det har jag.

Men du skrev ju precis det som stod i första inlägget i tråden så det såg inte ut som att du hade läst det. Tack iaf. 😘

Av dextrodammit
Skrivet av tcntad:

Cat5e är gammalt, förvisso funkar det men framtidssäkra med C6 istället, har du kortare längde så funkar 10Gb.
Du får räkna med kabellängd i väggar också när "du" bygger hus/lgh

Verkar som att du inte har läst tråden alls.

Av dextrodammit

En annan liten bonus: Platta kablar använder så tunna ledare och så dålig skärmning att de väldigt lätt går sönder eller störs av närliggande elektronik. Det är inte värt att köpa platta kablar om man kan undvika det. Platta kablar existerar inte i Cat-standarden och är ett tillverkarpåhitt.

Av dextrodammit

Tackar så mycket för alla svar. Hittade för övrigt en superintressant artikel om nätverkskabelskvalitet:

https://www.audioholics.com/audio-video-cables/bjc-cat-networ...

Summeringen är att Cat5e är lätt att tillverka. Cat6 är svår och kan missa specen. Och Cat6e är supersvår och kan bara garanteras om tillverkaren gjort noggranna tester av kabeln efter tillverkningen och slänger/gör om misslyckade kablar, vilket inga av de billiga tillverkarna gör.

Detta är för att det SAKNAS en officiell certifiering för nätverkskablar. Alla tillverkare får lov att tillverka vilken skit de vill och påstå att det är "Cat373636" om de vill.

Sidan berättar även att priset och varumärket INTE BEKRÄFTAR KVALITET. De sa att några av de dyraste kablarna var bland de sämsta. Men givetvis ju billigare en kabel är desto större risk att det är dålig kvalitet.

För att summera det i andra ord: En billig Cat6a kabel klarar ofta bara Cat5e hastigheter.

Eller för att summera det ännu lättare: Varje krona ger dig högre kvalitet i en Cat5e kabel än i en Cat6/Cat6a kabel. Alltså är det lättare att få bra kvalitet till bra pris om man köper Cat5e istället.

Dessutom beskriver artikeln att de flesta högprismärken skaffar sina kablar från random kinesiska fabriker och har noll koll på kvaliteten:

Citat:

AH: Apart from spending $12,000 on test equipment like you, what can an average person do to test cable compliance or quality?

Kurt: Very little, unfortunately. There are cheaper test appliances such as the ones Fluke calls "qualification testers," but those do not run the tests required to fully certify compliance, and they're still very pricey. The only really affordable testers are the continuity-and-short checkers, but those tell you nothing whatsoever about high-frequency performance--they just tell you that all the wires are hooked to the right pins.

You've got to know, as I said, your vendor's quality control practices. Most of the online vendors of data cabling simply don't have any idea whether their cable is compliant, or even know how to check. They bid this stuff out to Chinese factories and the whole process of product selection winds up being highly price-driven rather than quality-driven. Even a good assembler like us cannot guarantee that every assembly we build will be compliant--but what we can do is test every assembly before it goes out, and fix or discard the bad ones, so that we can guarantee that every assembly we sell is compliant.

Edit: Ytterligare ett superintressant citat här: #19247269

Av dextrodammit
Skrivet av Chibariku:

Ska du dra i väggarna eller utanpåliggande? Och hur mycket jobb kommer det vara att byta ut kablarna?

Detta gäller bara utanpåliggande, längs med lister etc. Från router till datorerna.

Jag håller med om att Cat6 med bra skärmning hade varit smart om man ska dra inne i väggarna och ifall det blir svårt att byta ut det senare!

Av dextrodammit

Bättre att köpa Cat5e än Cat6

Jag tittar just nu på Prisjakt:

https://www.prisjakt.nu/c/natverkskablar

Det verkar vara ungefär samma priser på Cat6 och Cat5e. Kanske aningen billigare för Cat5e.

Men när jag gick igenom skillnaderna verkar Cat5e bättre.

  1. I princip all hemutrustning för nätverk är 1 Gbit (så gott som alla routrar och nätverksportar i datorer).

  2. Maximalt kabelavstånd som man behöver i de flesta hem är under 50 meter. I de flesta lägenheter är det under 20 meter.

  3. Cat5e är byggda för att klara av minst 1 Gbit i upp till 100 meter.

  4. Cat6 är byggda för att klara av minst 10 Gbit i upp till 55 meter och därefter 1 Gbit.

  5. Men detta är bara teoretiska minimumkrav, och de är framtagna med nätverksindistrin i åtanke, där man kanske har 100st nätverkskablar bredvid varandra och därmed massiva störningar. I hem har man nästan inga störningar, och därför klarar kablarna mer hastighet än vad man tror. Både Cat5e och Cat6 är inget annat än metallkablar för att leda ström och den enda skillnaden är hur mycket shielding mot störningar de har. Därmed är det logiskt att Cat5e och Cat6 knappt har någon skillnad alls om man har låga störningar. Thiojoe gjorde en test där han fick ut 3200 Mbit av sin Cat5e kabel på 50 meter (kabel installerad inuti väggen), och det var en filöverföringstest och var maximum som hans SSD klarade, så inte det mest scientific, den hade säkert klarat mer. Video: https://m.youtube.com/watch?v=0o5Nu5QW198

  6. Okej, så Cat5e-kablar klarar av flera Gbit, minst 3 Gbit i typiska hem enligt Thiojoes test, troligen mer. Därmed är Cat6 eller högre totalt onödigt för alla som bara har normala 1 Gbit routrar/datorer och inte tänker skaffa 10 Gbit router senare.

  7. Men okej, även om Cat5e klarar alla gigabitnätverksbehov, varför inte köpa Cat6 ändå, för att ha "bättre inför framtiden blablabla"? Well, detta är den mest intressanta frågan. För grejen är att Cat6 har MYCKET stora krav på skärmning och kabeltjocklek. Cat6 använder tjockare ledare, och tightare (styvare/hårdare) twisting av ledarparen, och ett stort kryssformat skelett som separerar alla ledare. Detta innebär tjockare, sämre böjliga kablar. Pga skelettet i mitten så klarar de bl.a. inte av 90-graders böjning i hörn.

  8. Min slutsats blir: Cat5e verkar vara det bästa valet. Det är MASSVIS av FYSISKA nackdelar med Cat6 konstruktion och det finns ingen anledning att köpa Cat6 om man ej har 10 Gbit utrustning. Detta gäller om man ska dra kablarna längs golvet/lister, vilket de flesta människor gör. (Enda anledningen jag ser att skaffa Cat6 är om man ska dra kablarna inne i väggen och det blir för svårt att byta ut dem senare, isåfall är det ju smart att köra Cat6 direkt.)

Nu är min fråga till er: Har ni något annat argument mot detta? Annars köper jag mjuka, fina, tunna, flexibla/böjliga, billiga Cat5e kablar till hela lägenheten. Vi ska dra längs med lister (inte inne i väggarna).

PS, en liten bonuspoäng: Ett relaterat ämne är skärmning. UTP är de minst skärmade och mest böjliga kablarna och duger faktiskt helt perfekt i ett hem. Finns ingen anledning att skaffa folieskärmade kablar för vanliga hem (jag har gjort det tidigare och de var bara ett rent helvete för de gick knappt att böja alls). Kanske om man ska dra inuti väggen och passera hushållselkablar, men i övrigt absolut noll anledning att köpa något annat än UTP.

Av dextrodammit

Jag glömde att rapportera nyheten i tråden för ett par månader sedan:

- Det var en gasläcka.
- Enheten är returnerad och fick alla pengarna tillbaka.

Av dextrodammit
Skrivet av xxargs:

Om det luktar så mycket som beskrivet och misstänker gasläcka så borde maskinen vara rätt snart tom och sluta att fungera, typ inom timmar från när det började läcka, även om den skulle vara i avstängd läge... det finns ingen rimlighet att gas med luktmedel tillsatt kan 'stinka' i någon längre tid av en läcka som läcker så mycket att du kan känna doften av det - vi pratar om fåtal timmar innan systemet är tomt i dessa fall.

När du slår på maskinen och det börja blåsa så blir det ännu mer orimligt då luktmedlet i gasen då späds ut med luft väldigt mycket att det går under luktgränsen.

- själv tror jag att det är något helt annat - tex. plaster som doftar mycket när det är nytt och har varit inpacketerad lång tid och det minska efter en tids användning. det finns många plaster som inte lukta speciellt trevligt kort efter dess tillverkning.

Det finns tex. vissa epxoxyfärger för slitstark golvmålning vars doft en tid efter målning påminner starkt om spya/magtömmning och satt i månader efter, man var kräkfärdig var gång man passerade korridor ifråga av doften...

Jäklar vad långt inlägg och tack att du bidrog med information. Du har tyvärr väldigt fel gällande källan till lukten dock. (Och inte bara för att en annan person med samma enhet bekräftat att deras inte hade någon lukt som helst!)

Vad jag läst om läckor i AC så behöver det inte storspruta ut allt på en gång. Det kan vara en minimal läcka som kan ta månader att sippra ut.

Läs på om mercaptan här: https://energyeducation.ca/encyclopedia/Mercaptan

"It is added as a safety measure to ensure that natural gas leaks do not go undetected. It is an organic gas composed of carbon, hydrogen, and sulfur."

Mest relevant: "These compounds are detectable by the human nose at concentrations as small as only 10 parts per billion, making them an effective odourant.[2] Natural gas distributors began adding these mercaptans to natural gas after a deadly school explosion in 1937 at the New London School in New London, Texas. Currently, most gas odorants are mixtures of mercaptans and sulfides.[3]"

Man kan alltså känna lukten av Mercaptan i ett rum redan om det bara finns 10 molekyler Mercaptan per 1 miljard (1,000,000,000) Syre-molekyler (luft) i rummet.

Hela den trasiga ACn är nedplockad nu och inpackad i kartongen. Och hela jäkla kartongen stinker enormt. Det läcker alltså fortfarande.

Och som jag skrev i ett tidigare inlägg: En tillverkare av R290 för AC skriver i sitt eget dokument att man tillsätter Mercaptan och att deras gas stinker exakt som beskrivet: #19080664

Av dextrodammit
Skrivet av alex5555:

Jag har samma modell, och det ska såklart inte lukta så. Reklamera.

Tack så hjärtligt för svaret. Jag blir intresserad av att höra lite mer från dig eftersom du har samma modell.

1. Känner du någon speciell lukt om du har den i kyl-läge och står i luftdraget från den? Ingenting annat än rummets naturliga lukt, antar jag? (För mig kommer en omedelbar, kraftfull "våg" av "ruttna ägg".)

2. Hur lång tid tar den för att kyla ditt rum? (På den korta tid jag hade den på så gick värmen i rummet upp från 21 till 22 grader enligt dess inbyggda mätare, men luften kändes kallare och torrare. Konstigt. Antar att maskinen är varm men att luften ändå förbättrades i rummet, men hann tyvärr inte testa den ordentligt.)

3. Har du helt stängt fönster eller lite normala fönsterspringor? Jag hade lite springor pga att den där fönsterbrädan som ingår bara låg vinklad utåt i våra svenska fönster, som den inte är gjord för (och inte kan täppa igen alls).

4. Slutligen: Vad tycker du om produkten? Jag hann inte testa den länge nog och eftersom jag blev yr och kände mig hög ungefär som bensinångor och stängde av den efter en timme (kanske yrsel pga propan-gas i luften) så vet jag inte vad jag tycker om den........ förutom att den var ganska stor och högljudd.

Försöker besluta om jag vill försöka mig på 1 till eller om jag skippar AC helt.

Av dextrodammit
Skrivet av ehsnils:

Om det är en helt ny pryl så är det ett garantiärende.

Dessutom så bör du kolla att det är OK med en enhet med R290 inomhus där du bor, det kan finnas lokala förordningar.

Finns en hel del att fundera på när köldmediet är brandfarligt. Kanske kommer inte brandförsäkringen att gälla heller.

Vad jag läste så är det så liten mängd R290 i dem så att det är ofarligt från en brandsynpunkt. Denna innehåller "Köldmedel/Volym: R290/0.22". Frustrerande nog har de inte skrivit vilken enhet 0.22 är. Antingen liter eller kilo. Jag tror att det är skrivet i kilo. För andra portabla AC skriver alltid sin vikt i gram. Och de brukar ligga runt "R290 (280 gram)".

Iaf läste jag på ett forum att mängden gas är jämförbar med vad som finns i en bic-tändare och är därför ofarlig, men vet inte om den personen yrade eftersom bic-tändare snittar 25.4 gram. Verkar som att de hade fel. Speciellt eftersom jag hittade denna artikel https://refrigeranthq.com/r-290-propane-refrigerant-info-fact... som säger att USA förbjuder maskiner som har mer än 150 gram R290 i hushållsenheter.

Schysst. EU har beslutat att alla AC ska ha farlig gas. Snällt av dem. De silar mygg och sväljer kameler. Vi småfolk ska ha farliga gaser i små maskiner medan industrierna får lov att köra tonvis med farlig gas. 😂 Fan ta EU. Hoppas vi lämnar dem.

Av dextrodammit
Skrivet av HenrikM:

Den har propan som köldmedia. Så den har nog läckage.
Propane gas has no odor. Propane companies add a harmless chemical called mercaptan to give it its distinctive “rotten egg” smell. All propane pipeline gas in Connecticut is odorized. If you smell gas near an appliance , it may be just a pilot light that has gone out or a burner valve that is open slightly.

Japp den har R290 propan.

Tack så mycket för att du berättade om att de lägger till mercaptan i detta. Läste på om lukten av mercaptan på https://en.wikipedia.org/wiki/Methanethiol och EXAKT så luktar det... Fan också, den har uppenbart en läcka ja...

Hittar även bekräftelse på det i detta dokument: https://www.chatcooling.com/files/4515/1590/9021/MSDS-R_290.p... (från https://www.chatcooling.com/index.php/en/home/ ett företag som sysslar med tillverkning av kylgas för AC etc).

"R290 contains odourant ethyl mercaptan unless otherwise authorised. (recommended 25 mg/kg)
This is detectable to 20 % of its lower flammability limit."

Och de beskriver gasen som "Rapidly evaporating liquid or gas with rotten cabbage‐like odour".

Tack för bekräftelsen. Får fundera på om jag vågar byta ut den mot en ny eller om jag ska strunta i allt och köra vanliga fläktar...