Inlägg

Inlägg som Zebatsu har skrivit i forumet
Av Zebatsu

Dator uppkopplad till TV med hemmabio, kan ej välja 5.1 Surround

Hej Sweclockers! Jag har nu felsökt i snart 3h och provat jag vet inte hur många olika saker utan att ha kommit någonstans, så tänkte jag skulle fråga här.

Problemet jag har är ganska komplicerat, jag ska försöka beskriva det så gott jag kan. Jag köpte igår en ny 4K OLED TV, och för att nyttja 4K@60Hz så kopplade jag denna gången in datorn direkt in i TV:n. Tidigare har jag låtit dator och konsoler gå igenom min hemmabioförstärkare som sedan matade video-output till TV:n. Det begränsade dock videon till 4K@30Hz, vilket är varför jag denna gången kopplat datorn direkt in i TV:n och sedan matar vidare ljudet via ARC.

Problemet i sig är att nu när ljudet går från Dator (Via HDMI ur ett GTX1060) > TV > förstärkare via ARC så kan jag enbart välja 2.1 i Windows inställningarna, alltså när man går till control panel > Sounds > Configure speakers kan jag då alltså enbart välja stereo och inte 5.1 som tidigare.

Jag har försökt avinstallera drivers och installera dem igen, installera Realtek HD Audio drivers, använt Driver Talent för att leta efter utdaterade drivrutiner, försökt uppdatera Windows (10) drivrutiner, manuellt byta ut drivrutiner i Device Manager... Jag förstår mig inte på det. HDMI-kabeln jag använder mellan datorn och TV:n är för övrigt en 2.0 certifierad: https://www.kjell.com/se/produkter/dator/kablar-adaptrar/hdmi...

Som ett test så satte jag upp mitt Playstation 4 precis likadant, alltså med HDMI till TV:n och sedan ljudet genom ARC, och där funkar 5.1 surround-ljudet felfritt precis som innan.

Är det någon som har stött på detta problemet innan och vet av någon lösning?

Av Zebatsu

Vad för förstärkare krävs för 4K med 60Hz+ ?

Jag rustar nu upp hemmabion inför nästa konsolgeneration och letar efter en ny förstärkare som orkar med 4K upplösning med 60Hz+ i bilduppdateringsfrekvens. Den förstärkare jag har haft nu i några år har bara orkat så mycket som 4K30Hz, men jag har problem med att navigera hemmabio-träsket för att lista ut vad det är som behövs. Krävs det stöd för HDMI 2.1 för att nå de siffrorna eller finns det andra, kanske lite billigare alternativ? Förslag/tips är mycket välkommet!